درگذشت آیت الله یثربی کاشانی
از رویدادهای مهم سالهای پیش از 1339 ـ که مصادف با دوران حیات پر برکت آیت
الله بروجردی است ـ درگذشت آیت الله یثربی کاشانی از عالمان بزرگ کاشان بود. با انتشار خبر درگذشت آیت الله یثربی، بیدرنگ آیت الله بروجردی به آقای تربتی واعظ دستور دادند، که در کمترین زمان شمار زیادی از طلاب را برای تشییع پیکر آیت الله یثربی به کاشان اعزام کنند. این رویداد بیانکننده عنایت ویژه آیت الله بروجردی نسبت به آقای یثربی است، که به دلیل منزلت والای علم و تقوا و فضایل اخلاقی ایشان صورت گرفته است.
در پی فرمان آیت الله بروجردی، گروه بسیاری از طلاب آماده حرکت به سمت کاشان شدند، که من هم در میان طلاب اعزامی بودم. آقای تربتی واعظ، همراه آقای سید عبدالرضا حجازی مقدمات حرکت را فراهم کردند. هرچند پیش از رسیدن کاروان طلاب به کاشان، مراسم تشییع آیت الله یثربی برگزار شده بود، و ما با شهری عزادار روبهرو شدیم، اما طلاب اصرار داشتند که با رفتن سر مزار ایشان نسبت به وی ادای احترام کنند. گروهی از مردم کاشان، با جمعی از روحانیون آن شهر به استقبال ما آمده و اصرار بسیار داشتند که شب را در کاشان بمانیم. از طرفی هوا به شدت سرد بود. و شمار طلاب نیز بسیار بود. با این حال طلاب با تشکیل گروههای کوچک و بزرگ، و با تشخیص و صلاحدید خود مردم، میزبانی اهالی کاشان را پذیرفته و شب را در کاشان مانده و در مجالس دیگر بزرگداشت آیت الله یثربی هم شرکت کردند.
ایشان از نظر علمی موقعیت والایی داشت. معروف است که آیت الله یثربی برخلاف فتوای آقای بروجردی، به جواز بقا بر تقلید میت قائل بود. در سفری که ایشان در زمان آقای بروجردی به قم آمده و به زیارت حرم حضرت معصومه علیها السلام مشرف میشوند، آقای بروجردی از ایشان درخواست میکنند که مدت کوتاهی در قم بمانند، ایشان این پیشنهاد را قبول میکنند. در این مدت هر از چند گاهی، میان این دو بزرگوار بحثهای علمی انجام میگیرد، از جمله بحث پیرامون جواز یا عدم جواز بقا بر تقلید میت، و سرانجام مرحوم آقای بروجردی استدلال آقای یثربی را پسندیده و از فتوای خویش عدول کرده و از ایشان درخواست میکنند که برای همیشه در قم بمانند. آیت
الله بروجردی تصریح میفرمایند که شخصیت بزرگی مثل شما حیف است که در کاشان باشد.