مدارس خصوصی
آن موقع (اوایل انقلاب) در دنیا، فضای انقلابی تحت تأثیر تبلیغات و ادبیات مارکسیستها بود، لذا تمایل به دولتی کردن همه چیز، رواج داشت. در آن زمان ادبیات مارکسیستها، حتی در کشورهای سرمایه داری و خود امریکا هم، بر رسانه ها حاکم بود و سرمایه دارها هم با این تعبیرات وضعیت را تحلیل می کردند. در ایران هم ادبیات مارکسیستی نفوذ داشت، که یکی از موارد مهم آن مسأله خصوصی سازی یا دولتی کردن بود. تمایل افراطی داشتند که همه چیز را به دولت بدهیم، حتی از کشورهای کمونیستی هم، می خواستند جلوتر بیفتند. امام تا یک حدّی قبول کردند، بعد دیدند که این کار، در همه کشور تأثیرات مخرّب ایجاد می کند، جلوی آن را گرفتند.
در همین قضیه دانشگاه آزاد اسلامی، یادم هست که ایشان ناراحت بودند از اینکه بچه ها ـ به دلیل اینکه دولت، نمی تواند آموزش عمومی و عالی را توسعه بدهد- از تحصیل محروم می شوند.
گفتیم چرا از منابع مردم استفاده نکنیم؟ خودشان پیشقدم شدند و کمک کردند. در آن موقع، حمله شدیدی به مدارس نیکان و علوی شد. امام، حتی از اینها دفاع کردند و فرمودند: «کسی حق ندارد به این مدارس، تعرض بکند!» و فرمانی دادند که ما، در مجلس، تصویب کردیم و مدارس خصوصی قانونی شد. اینها نمونه های خوبی است که مبانی اصلی رفتار حکومتی امام را روشن می کند که مطابق مصلحت عمل می کردند.
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 196