جنبشهای آزادیبخش و اندیشه صدور انقلاب
با پیروزی انقلاب اسلامی، گسترش و نفوذ انقلاب به سایر کشورها، بویژه کشورهای حوزه خلیج فارس و مناطقی که مسلمانان زیادی در آنجاها، زندگی می کردند، امری طبیعی بود. حتی اگر ما نمی خواستیم، این اتفاق خود به خود می افتاد. بالاخره روحیه اسلامخواهی و آزادی طلبی ملت ما، که در کانون توجه سایر مسلمانان بود، نمی توانست بی اثر باشد. همین امر موجب شد که کشور ما پایگاه حمایت از نهضتهای آزادیبخش و مرکز رفت و آمد مبارزان انقلابی از سراسر دنیا شود. دشمنان انقلاب، بویژه امریکاییها آنها کوشیدند با تحریک همسایه های عرب ایران در خلیج فارس و با ادعای تلاش ما برای صدور انقلاب، آنها را به نوعی علیه ما بشورانند و روابط ایران را با آنها، خراب کنند. در اثر این توطئه، طوری شد که این کشورها، هر رویداد اعتراضی کوچک و بزرگی را که در آن کشورها، اتفاق می افتاد به ایران منتسب می کردند، و حتی حادثه تأسف انگیز حمله به مسجدالحرام را که از سوی امام و دولت و ملت ما محکوم شد، ناشی از صدور انقلاب اسلامی، از طرف ایران می دانستند.
امام به حمایت از جنبشهای آزادیبخش اعتقاد داشتند و حتی بر آن تأکید می کردند؛ اما پر واضح بود که منظور ایشان از صدور انقلاب و حمایت از جنبشها، این نبود که مثلاً ما افراد چریک و مبارز ترتیب کنیم و به کشورهای دیگر برای مبارزات آزادیبخش بفرستیم؛ مسلم بود که انقلاب اسلامی ما چنین برنامه ای نداشت و با آن مخالف بود.
اعتقاد امام و ما این بود که اگر مکتب رهایی بخش اسلام را به خوبی تدوین و روشن کنیم و در جهان معاصر امروز که تشنۀ معنویت و آزادی در پناه دین است، به درستی منتشر کنیم، حرف انقلاب ما از مرزهای جغرافیایی و فرهنگی و نژادی عبور می کند، و
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 93 جای خود را در همۀ جهان و در دل همه مبارزان واقعی، باز می کند، و حالا نیز، همین اتفاق در حال شکل گیری است.
برای ما مشخص بود که مخالفان انقلاب، در گسترش این توطئه در منطقه خاورمیانه، نقش اول را دارند، ولی قطعاً بعضی رفتارهای غیرمسئولانه افراد تندرو، در فراهم آوردن بهانه های لازم تبلیغاتی برای چنین توطئه ای، بی تأثیر نبود. البته در این میان عدم کارایی وزارت امور خارجه، در تبیین سیاست خارجی انقلاب اسلامی را، نمی توان از نظر دور داشت.
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 94