اعلام رسمی استقرار جمهوری اسلامی
در پایان دو روز رأی گیری و شمارش آراء برای تعیین نظام سیاسی کشور، آقای احمد صدر حاج سید جوادی وزیر کشور دولت موقت ـ که مجری رفراندوم بود ـ طی گزارشی مقدماتی از نتیجه انتخابات اعلام کرد که بیش از 98 درصد از واجدین شرایط (معادل بیست میلیون و دویست و هشتاد و هشت هزار و بیست و یک نفر) برای دادن رأی و نظر خود در این رفراندوم، شرکت کردند و بیش از 97 درصد آنها (معادل بیست میلیون و یکصد و چهل و هفت هزار و پنجاه و پنج) رأی «آری» دادند. در نتیجه از ساعت 12 شب یکشنبه 12 فروردین ماه 1358 هجری شمسی، رژیم کشور ایران با پیام امام خمینی، رسماً جمهوری اسلامی، اعلام شد.
پیام تاریخی امام، شیرینی و حلاوت این روز را جاودان کرد: «... من در این روز مبارک که روز امامت امت و روز فتح و ظفر ملّت است، جمهوری اسلامی را اعلام می کنم...
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 106 صبحگاه 12 فروردین که روز نخستین حکومت اللّه است، از بزرگترین اعیاد مذهبی و ملّی ماست. ملّت ما باید این روز را عید بگیرند و زنده نگهدارند.»
از همان روز رأی گیری و بعدها در ماهها و حتی یکی دو سال اول پیروزی انقلاب، برخی اشخاص و گروهها، تلاش داشتند چنین القاء کنند که «مردم آن روز آگاه نبودند و مخالفی نبود و چون امام گفتند، مردم به جمهوری اسلامی رأی دادند.» اما واقعاً این طور نبود. آن روزها، همه مردم آگاه بودند تبلیغات مخالفان هم جدّی بود و حتی ارگان اجرایی انتخابات یعنی استانداریها، فرمانداریها و بخشداران، اکثرا" در اختیار طرفداران نهضت آزادی بود که قاعدتاً با آن نظریاتی که داشتند، از مخالفان اسم «جمهوری اسلامی» برای نظام جدید تلقی می شدند. اما سرانجام با حضور میلیونها انسان عاشق امام و انقلاب، آن نتیجه جالب توجه و غیر منتظره، که نشان از آگاهی مردم بود، به دست آمد و انقلاب در مسیر تثبیت جایگاه خویش، نخستین گام را محکم برداشت.
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 107