واکنش امام به حادثه فیضیّه
پیش از حمله به فیضیه و در آغاز فروردین سال 42، حمله به بازار قم و فیضیه در آستانه رفراندوم و سفر شاه به قم ـ در اوایل بهمن سال قبل ـ سابقه داشت. در روز شهادت امام صادق علیه السلام به فیضیه حمله کردند. نیروهایی که آن روز این برنامه را اجرا کردند، ترکیبی بودند از گاردی ها، ساواکی ها و ارتشی های دیگر که باید با تحقیق در اسناد، چگونگی این ترکیب روشن شود. در آن روز اینها در سه جا برنامه داشتند:
1ـ منزل امام؛
2ـ مدرسه حجتیه و مجلس آقای شریعتمداری؛
3ـ مدرسه فیضیه.
چون در آن روز در قم سه مجلس مهم بود. صبح منزل امام و مدرسه حجتیه، عصر مدرسه فیضیه.
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 32 در منزل امام ـ که ما آنجا بودیم ـ نشد کاری بکنند. چند صلواتی فرستادند که با پیام تهدیدآمیز امام غافلگیر شدند و شاید نیاز به دستور جدیدی داشتند. موقعیت منزل امام ـ در کوچه پس کوچه های یخچال قاضی ـ طوری بود که میدان حرکت نبود.
در مدرسه حجتیه هم، اطرافیان آقای شریعتمداری بودند. و قرعه فال به نام مدرسه فیضیه [افتاد].
وقتی عصر وارد فیضیه شدم هنوز جمعیت، خیلی زیاد نشده بود، تا پشت همان سنگ معروف به «حجرالانقلاب» من عقب جمعیت بودم. آقای انصاری هم رفته بودند منبر، آیت اللّه گلپایگانی و شخصیتهای بزرگ دیگری هم در جلسه بودند. ما آنجا باخبر شدیم که اینها در اینجا و جاهای دیگر برنامه دارند. خانه امام بیشتر در معرض تهدید بود. با بعضی از دوستان مشورت کردیم و تصمیم گرفتیم که برویم منزل امام؛ خبری نبود، در را بسته بودند. خیال ما راحت شد و برگشتیم به سمت فیضیه.
کمی پایین تر از کوچه ارگ، با سیل فراریان از مدرسه فیضیه روبرو شدیم. معلوم شد درگیری شدیدی پیش آمده... بار دیگر نگران امام شدیم، با این تصور که قضیه ادامه پیدا می کند، برگشتیم رفتیم خدمت امام؛ امام تشریف آوردند بیرون، در یکی از اتاقهای بیرونی.
کم کم مردم و طلبه ها می آمدند، مثل لشکر شکست خورده، جریان را تعریف می کردند. اخبار وحشتناکی مطرح می شد. امام همه را دلداری می دادند و جنبه های مثبت جریان را یادآور می شدند با تأکید بر اینکه «حالا مبارزه جدّی شده است».
خبر آوردند که حاج انصاری واعظ را هم بازداشت کرده اند. امام فرمودند: «موضوع خوبی است برای داغ شدن مبارزه» شب را بیشتر همان اطراف خانه امام بودیم. ما
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 33 می ترسیدیم آنجا حادثه ای اتفاق بیفتد، الحمدلله پیشامدی نشد.
امام سیاست بسیار خوبی در آن مقطع، انتخاب کردند. همه امکانات تبلیغی حوزه را مخصوصاً وعّاظ ـ برای منعکس کردن مظالم رژیم به کار گرفتند، به طوری که نتیجه برعکس خواست رژیم شد. در آهنگ سخن و اعلامیه های امام هم تغییر محسوسی پیش آمد. پرخاشها شخص شاه را هدف قرار داد و حریم او شکسته شد. انتقادهای امام در گذشته طوری بود که دولت در آن مخاطب بود، و تا حدودی دربارۀ شاه رعایت می شد. حالا ـ با توجه به هتاکی شاه و این تهاجم و شکستن حریم روحانیت و مرجعیت ـ امام در یک مقابله به مثل عملی، شاه را انداختند زیر دست و پا، اعلامیه معروف ایشان در جریان فیضیه دارای چنین لحنی است و نقطه عطفی است در اعلامیه های امام.
کتابامام خمینی (س) به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانیصفحه 34