بعضی از نمازهای مستحبی
از آن جمله است: نماز جعفر بن ابی طالب علیه السلام و این نماز از مستحبات مؤکّد است و از نمازهای مشهور بین عامّه و خاصّه است، و از چیزهایی است که پیغمبر صلی الله علیه و آله وسلم به پسر عمویش هنگام بازگشت از سفرش به خاطر محبّت و گرامی داشتن او به وی عطا کرد که از امام صادق علیه السلاماست که: «در روز فتح خیبر هنگامی که جعفر از حبشه آمد، پیغمبر صلی الله علیه و آله وسلم به او فرمود: «آیا جایزه ای به تو ندهم؟ آیا بخششی به تو نداشته باشم؟ آیا به تو هدیه ای نکنم؟» پس جعفر گفت: «چرا یا رسول الله » ـ حضرت صادق علیه السلاممی فرماید: مردم گمان کردند که پیغمبر به او طلا یا نقره می دهد، لذا گردن ها را کشیدند تا ببینند چه می دهد ـ پس
ترجمه تحریر الوسیله امام خمینی(س)ج. 1صفحه 274 پیغمبر به او فرمود: «چیزی به تو عطا می کنم که اگر آن را هر روز انجام دهی، برایت از دنیا و آنچه در آن است، بهتر خواهد بود و اگر هر دو روز یک مرتبه انجام دهی، خداوند گناه بین آن دو روزت را مورد مغفرت قرار می دهد و اگر در هر جمعه یا هر ماه یا هر سالی انجام دهی خداوند گناه بین آن ها را می بخشد».
و با فضیلت ترین وقت خواندن نماز جعفر (طیّار)، روز جمعه هنگام بالا آمدن آفتاب است و می توان آن را از نافله های شب یا روز، حساب کرد که ـ چنان که در روایت آمده ـ هم برای او از نوافلش حساب شود و هم نماز جعفر، پس با نماز جعفر نافلۀ نماز مغرب را مثلاً نیّت می کند. و این نماز چهار رکعت است که دو سلام دارد، در هر رکعتی حمد و سوره می خواند، سپس پانزده مرتبه می گوید: «سُبْحانَ الله ِ وَالْحَمْدُ لله ِِ وَلا اِلـهَ اِلاَّ الله ُ وَالله ُ اَکْبَر» و همین تسبیح را ده مرتبه در رکوع و همچنین ده مرتبه بعد از سر برداشتن از رکوع، و همچنین در سجدۀ اول و بعد از سر برداشتن از آن، و در سجدۀ دوم و بعد از سر بلند نمودن از آن ده مرتبه می گوید. پس در هر رکعتی هفتاد و پنج مرتبه و همۀ آن ها (در تمام چهار رکعت)، سیصد تسبیح می شود. و ظاهر این است که گفتن تسبیحات از ذکر رکوع و سجده، کفایت می کند، ولی احتیاط (مستحب) آن است که اکتفا به آن ها نشود. و در این نماز سورۀ مخصوصی تعیّن ندارد، لکن افضل آن است که در رکعت اول، سورۀ «إِذَا زُلْزِلَتْ» و در رکعت دوم، سورۀ «وَ الْعَادِیَاتِ» و در رکعت سوم، «إذَا جَاءَ نَصْرُ الله ِ» و در رکعت چهارم، سورۀ «قُلْ هُوَ الله ُ اَحَد» بخواند.
مسأله 1 ـ در صورتی که عجله داشته باشد، جایز است که تسبیحات را به بعد از نماز تأخیر بیندازد، همچنان که اگر کار ضروری داشته باشد، می تواند در اصل نماز جدایی بیندازد؛ که دو رکعت را بخواند و بعد از انجام آن کار ضروری (دو رکعت) بقیه را به جا آورد.
مسأله 2 ـ اگر از انجام بعضی از تسبیحات در محل خودش غفلت نماید، چنانچه در بعضی جاهای دیگر یادش آمد، علاوه بر تسبیحات آن جا، آن ها را هم قضا می نماید. پس اگر تسبیحات رکوع را فراموش نماید و بعد از سر برداشتن از رکوع یادش بیاید، بیست
ترجمه تحریر الوسیله امام خمینی(س)ج. 1صفحه 275 مرتبه تسبیح می گوید و همچنین است در بقیۀ جاها و حالات، و چنانچه یادش نیامد مگر بعد از نماز، احوط و اولی آن است که به قصد رجاء آن ها را بگوید.
مسأله 3 ـ در سجدۀ دوم رکعت چهارم، بعد از تسبیحات مستحب است بگوید: «یا مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَالْوِقارَ، یا مَنْ تَعَطَّفَ بِالْمَجْدِ وَتَکَرَّمَ بِهِ، یا مَنْ لا یَنْبَغی التَّسْبیحُ إلاَّ لَهُ، یا مَنْ اَحْصی کُلَّ شَیءٍ عِلْمُهُ، یا ذَا النِّعْمَةِ وَالطَّوْلِ، یا ذَا الْمَنِّ وَالْفَضْلِ، یا ذَا القُدْرَةِ وَالْکَرَمِ، اَسْأَلُکَ بِمَعَاقِدِ الْعِزِّ مِن عَرْشِکَ وَمُنْتَهَی الرَّحْمَةِ مِن کِتَابِکَ وَبِاسْمِکَ الْاَعْظَمِ الْأَعْلی وَکَلِماتِکَ التّامّاتِ، اَنْ تُصَلِّیَ عَلَی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَفْعَلَ بی کَذا وَکذا» وحاجاتش را ذکر می کند.
و بعد از فارغ شدن از نماز، مستحب است دعایی را که شیخ طوسی و سید بن طاووس از مفضل بن عمر نقل کرده اند بخواند. مفضّل می گوید: امام جعفر صادق علیه السلام را دیدم نماز جعفر می خواند و دست هایش را بلند کرد و این دعا را خواند: یا ربِّ یا ربِّ ـ تا نفس قطع شد ـ یا ربّاه یا ربّاه ـ تا نفس قطع شد ـ ربِّ ربِّ ـ تا نفس قطع شد ـ یا الله ُ یا الله ُ ـ تا نفس قطع شد ـ یا حیُّ یا حیُّ ـ تا نفس قطع شد ـ یا رحیمُ یا رحیمُ ـ تا نفس قطع شد ـ یا رَحْمانُ یا رَحمانُ ـ هفت مرتبه ـ یا اَرْحَمَ الرَّاحمین ـ هفت مرتبه ـ سپس گفت: «اللهمَّ اِنّی اَفْتَتِحُ الْقَوْلَ بِحَمْدِکَ وَاَنْطِقُ بِالثَّناءِ عَلَیْکَ واُمَجِّدُکَ ولا غَایَةَ لِمَدحِکَ وَاُثْنِی عَلَیْکَ وَمَنْ یَبْلُغُ غایَةَ ثَنائِکَ وَاَمَدَ مَجْدِکَ وَاَنّی لِخَلیقَتِکَ کُنْهُ مَعْرِفَةِ مَجْدِکَ وَاَیَّ زَمَنٍ لَمْ تَکُنْ مَمْدُوحاً بِفَضْلِکَ مَوصُوفاً بِمَجْدِکَ عَوَّاداً عَلَی الْمُذنبینَ بِحِلْمِکَ، تَخَلَّفَ سُکّانُ اَرْضِکَ عَنْ طاعَتِکَ فَکُنْتَ عَلَیْهِمْ عَطُوفاً بِجُودِکَ جَواداً بِفَضْلِکَ عَوّاداً بِکَرَمِکَ یا لا اِلـهَ إِلاّ اَنْتَ الْمَنَّانُ ذُو الجَلالِ وَالاِکْرامِ» سپس حضرت به من فرمود: «ای مفضّل اگر حاجت مهمّی داری این نماز را به جا آور و این دعا را بخوان و حاجتت را بخواه که خدا برآورده می کند اگر بخواهد و بر او است اعتماد.»
ترجمه تحریر الوسیله امام خمینی(س)ج. 1صفحه 276