جلسه تعیین میزان ریسک بیهوشی و جراحی
وقتی که بعد از جلسات متعدد پزشکان به این نتیجه رسیدند که عمل جراحی لازم و حتمی است جلسهای برای تعیین ریسک جراحی و بیهوشی برگزار گردید.
آقای دکتر فاضل اظهار داشتند عمل جراحی نسبتاً بزرگی است ولی خود عمل جراحی فی نفسه خطرناک نمیباشد، وقتی راجع به خطرات بیهوشی سئوال شد من اظهار کردم عوامل مختلف از جمله وضعیت قلبی و ریوی کلیوی، سن و فوری بودن عمل و اختلالات الکترولیتی باید بررسی و برای هر کدام نمره بندی علمی در نظر گرفته شود، آنوقت میتوان با دقت نسبتاً زیاد میزان خطرات و عوارض بیهوشی را تعیین کرد.
معمولاً برای ارزیابی خطرات قلبی در بیمارانی که اعمال غیر قلبی انجام میدهند از سیستمها و نمره بندیهای مختلفی استفاده میشد که در آن تاریخ متداول ترین آنها ضریب خطرات قلبی گلدمن (Cardiac Risk Index Goldmman’s) بود.
برای نمره بندی یکی یکی آنها را شمردم از قبیل: ریتم گالوپ، بالا بودن فشار وریدهای گردنی، وجود آریتمی ها، سابقه سکته قلبی، وجود و فراوانی اکستراسیستول بطنی، وجود تنگی آئورت، سن، وضعیت عمومی، اختلالات گازهای
خون، اختلالات کلیوی، نوع عمل و بخصوص عملهای شکمی و فوری بودن عمل و...، که متخصصین قلب و داخلی وجود یا عدم وجود آن علایم و یافتهها را نزد امام تعیین کردند و اگر در مواردی اختلاف نظر بود به هر دو طریق نمره بندی انجام شد، این نمرهها منفی و علایم خطر هستند، مجموع این نمرهها منفی از صفر تا منهای 26 و بیشتر محاسبه میشوند و معمولاً نمره منفی بیشتر از 26 به معنی اینستکه خطر بیهوشی بیش از پنجاه درصد است.
متأسفانه در تمام محاسبات خطر بیهوشی در نزد امام بیش از پنجاه درصد قابل حدس بود و این مسئلهای بود که ستون فقرات همه را میلرزاند. در این بین من از همه بییشتر این فشار روحی و استرس را تحمل میکردم و از تنهایی و ضعف خود به خدا پناه میبردم و در انجام چنین امری خطیر از خدا یاری میطلبیدم و یقین داشتم بدون معجزه الهی انجام چنین بیهوشی موفقیتی در بر ندارد و با خدا مناجات داشتم: یا حبیب من لا حبیب له یا انیس من لا انیس له یا رفیق من لا رفیق له... وقتی که محاسبات و میزان خطرات جراحی و بیهوشی با کمی اختلاف تعیین شد، آقای دکتر طباطبایی متخصص داخلی قلب که از اقوام حضرت امام هستند و مورد توجه خاص ایشان بودند و هر موضوع یا احتیاجی بود حضرت امام با ایشان در میان می گذاشتند، دو تا سئوال بسیار سخت و آخر را مطرح کردند که یکی متوجه آقای دکتر فاضل و دیگری متوجه من بود، سئوال ایشان این بود: آقای دکتر فاضل آیا شما بیماری را با شرایط مشابه حضرت امام عمل کردهاید و اگر عمل کردهاید نتیجه چه بوده است؟ و بعد آقای دکتر الیاسی آیا شما بیماری را با شرایط مشابه حضرت امام بیهوش کرده اید و نتیجه چه بوده است؟
آقای دکتر فاضل اظهار داشتند من عملهای زیادی انجام دادهام و یادم نمیآید کسی دقیقاً شرایط مشابه ایشان داشته باشد و ما جراحان فقط نتیجه عملهای موفق را بیاد میآوریم و اگر نتیجههای منفی را در نظر بگیریم اصلاً
نمی توانیم به کار خود ادامه دهیم. من اظهار داشتم من بیماران با شرایط مشابه را بیهوش کردهام، متأسفانه نتیجه خوب نبوده است ولی در هر حال برای نجات بیمارانم همیشه توکّلم به خداست.