رژیم غذایی حضرت امام:
رژیمی که حضرت امام خمینی سالهای سال یعنی در طوله 87 سال عمر پربرکت خود داشتهاند تقریباً یک رژیم غذائی حساب شده و دقیق، متناسب با وزن، قد و فعالیتهای روزمره معظم له بوده است.
رژیم غذایی حضرت امام بر مبنای رعایت اصول زیر بود:
1 - مصرف مواد غذائی با کیفیت و کمیتهای متناسب با وزن و قد و سن.
2 - حضرت امام از خوردن غذای زیاد و پر حجم پرهیز میکردند.
3 - حضرت امام از خوردن غذاهای پرچربی و پرانرژی پرهیز میکردند.
4 - حضرت امام کم غذایی نداشتند و متناسب با اشتهای خود غذا میل می کردند.
ذکر این توضیح لازم است که بارها توسط خانواده و اطرافیان تذکر داده می شد که حضرت امام غذا کم میل میکنند. اینجانب هم برای بررسی و توصیههای پزشکی مکرراً از ایشان راجع به اشتهایشان سئوال میکردم. در جواب می فرمودند که اشتهایم متناسب با سن و فعالیت جسمانیام بد نیست و آنچه دوست داشته باشم میل میکنم.
5 - حضرت امام از سالها پیش تمایلی به خوردن گوشت نداشتند و با اصرار و گاهی اوقات بعنوان تجویز پزشک گوشت میل می کردند.
6ـ گوشت مصرفی در غذای روزمره ایشان معمولاً گوشت گوسفند بود. (حضرت امام بهیچ وجه از گوشت ماهی استفاده نمیکردند و گویا از بوی آن خوششان نمیآمد.)
7 - از لبنیات فقط از پنیر به مقدار کم در صبحها و شبها و گاهی ماست بصورت دوغ استفاده میکردند.
8ـ تمایل به مصرف شیر، کره و خامه نداشتند.
9 - گاهگاهی تخم مرغ میل میکردند (باید گفت دوست داشتند.)
10 - از انواع خورشتها خوششان میآمد. ولی از گوشت داخل خورشت استفاده زیادی نمیشد.
11 - آب گوشت جز غذاهای مورد علاقه ایشان بود. ولی حاوی چربی و ادویه نبود و معمولاً ساده بود.
12 - غذای شب را در اکثر موارد غذای ساده تشکیل میداد. منظور از غذای ساده ایشان نان، پنیر، ماست، دوغ، انواع میوههای فصل مثل خربزه، انگور و سبزیجات.
13 - صبحها بین ساعت 30 / 9 تا 10 و عصرها بین 5 تا 6 بعدازظهر اکثراً از انواع میوههای فصل استفاده میکردند.
14 - متناسب تقاضای ایشان از انواع ترشی جات استفاده میشد. مطابق دستور پزشک غذا بی نمک طبخ میشد و نمک اضافی نیز روی غذا ریخته نمی شد.
15 - روزانه در ساعتهای مختلف چندین چای با استکانهای کوچک و کم رنگ با مقدار بسیار ناچیز قند مصرف میکردند.
16 - در سالهای اخیر مقداری از مغز گردو، بادام، پسته استفاده میکردند و ایشان مطابق میل خود در ساعتهای مختلف روز بمقدار کم میل میکردند.
17 - چربی مصرفی در آشپزخانه برای طبخ غذاها چربی گیاهی بود.
18 - حبوبات در آب گوشت و در خورشتها مورد استفاده قرار میگرفت.
19 - مصرف مواد قندی تصفیه شده مثل شیرینی جات، قند و شکر ناچیز بود.
20 - غذا در هر دفعه طبخ یا آماده میشد. از غذای قبلی استفاده نمیشد. 21 - از غذای کنسرو شده استفاده نمیشد.
22 - از انواع شکلاتها بمقدار کمی مصرف میشد.
23 - از کمپوتها در بعضی موارد به مقدار بسیار کم استفاده میشد.
رژیم غذایی مورد استفادۀ حضرت امام مطابق آنچه که در فوق ذکر شد، دارای کیفیت خوب و تقریباً فاقد موادی بود که احتمال ایجاد بیماریها را در انسان افزایش دهد.
رژیم غذایی فوق، رژیمی بود که حضرت امام از سالها پیش به مورد اجرا می گذاشتند و اصول آن را از دیدگاههای مختلف، مطالعه و با رعایت آداب و رسوم زندگی و رژیم غذائی ائمه اطهار و از پزشکان آموخته و به کار گرفته بودند.
آنچه در رژیم غذائی حضرت امام جلب توجه میکرد، رعایت رژیمی است که آخرین تحقیقات و تجربیات و مطالعات رشتۀ تغذیه و علم پزشکی به آن رسیدهایم و رعایت هزاران نکته مهم در رژیم غذایی ایشان باعث شد که وزن ایشان در حد متعادل (نه لاغر و نه چاق) قرار داشته و دستگاه گوارش طبیعی و بدون سوء هضم داشته باشند.
رعایت نکات مهم رژیم غذائی خوب و متناسب باعث شد که تقریباً قبل از سن 80 سالگی مبتلی به بیماری قلبی و عروقی نشوند.
«دادلی وایت» که پدر طب پیشگیری قلب و عروق است میگوید: «در مبتلا شدن به بیماری قلب و عروق قبل از سن 80 سالگی، مقصر خود شخص است نه عوامل دیگر.»