رابطه سرما با کم خونی عضله قلب
در یک روز جمعه در اواسط پاییز سال 1361 که هوا کمی سرد بود، حضرت امام بعد از خارج شدن از حمام برای پیاده روی به داخل حیاط رفته بودند. در موقع راه رفتن ضعف و سستی شدیدی به ایشان دست داد.
معظم له با کمک خانواده به اتاق کار (اتاقی که ملاقاتها انجام میشد) آورده شدند و به ما اطلاع دادند، فوراً به بالین ایشان حاضر شدیم، نوار قلبی تغییرات جدیدی نشان نمیداد و آزمایشهای روتین در حد طبیعی بود. در آن لحظه جناب آقای هاشمی رفسنجانی که منزل ایشان در نزدیکی منزل امام واقع است و جناب آقای حسن صانعی حاضر بودند. از آن پس به حضرت امام توصیه شد حتماً بعد از استحمام ساعتی در اتاق خود استراحت کنند تا هوای بدنشان متعادل شود و نیز در هوای سرد در خارج از اتاق راه پیمائی نکنند. زیرا: هوای سرد سبب انقباض عروق محیطی و افزایش فشار خون شریانی میشود. بنابراین در افرادی که مبتلی به تنگی عروق قلب میباشند توصیه میشود در مقابل هوای سرد قرار نگرفته و در صورت ضرورت حتماً از کلاه، دستکش و شال گردن و پالتو استفاده کنند.
ثابت شده است که راه رفتن در مقابل جریان باد مخالف در افرادی که مبتلا
به تنگی عروق قلب هستند ممکن است سبب درد قفسه صدری و سنگینی قفسه صدری شوند که ناشی از کم خونی عضله قلب است.
ذکر این مطلب لازم است که تنگی عروق قلب و ایجاد کم خونی عضله قلب همیشه با درد قفسه صدری و پشت جناغ سینه همراه نیست.
بلکه در بعضی موارد عضله قلب مبتلا به کمی خون است ولی هیچگونه علائم و نشانهای در شخص ظاهر نمیشود و فقط تغییراتی در نوار قلبی نشان داده میشود. در موارد دیگر ممکن است تنگی عروق قلب و کم خونی عضله قلب ناشی از تنگی به صورتهای نامنظمی قلب، تنگی تنفس، و احساس ضعف و سستی بسیار شدید تظاهر کند (که این علایم را هم برابر درد قفسه صدری نامند) منظور از هم برابر درد قفسه صدری حالتی است که درد و احساس سنگینی و خفگی در قفسه صدری در موقع فعالیت بدنی که ناشی از تنگی عروق قلب و کم خونی عضله قلب است وجود ندارد ولی کم خونی عضله قلب بصورت نامنظمی قلب، تنگی نفس و احساس ضعف شدید تظاهر میکند.