آیا حضرت امام در ایام اقامت در نجف نمایندههایی را به مکه اعزام میکردند که پاسخگوی مسائل و امورات شرعی و زیارتی زائران باشد؟
سال اولی که حضرت امام به نجف تشریف آورده بودند آقای حاج نصرالله خلخالی رحمة الله علیه نزدیک ماههای شوال و ذیقعده خدمت امام رسید و عرض کرد که اینجا متعارف است که علما و مراجع گروهی را به حج میفرستند و گروه مربوطه دفتر و پلاکاردی در مکه و مدینه تعبیه میکنند که اگر مقلدان آن مراجع مراجعات و سؤالات و وجوهات شرعی و غیره و ذلک داشته باشند به آن دفتر مراجعه نمایند. خوب هست که شما هم به اصطلاح یک بعثهای را اعزام کنید و اینها به مکه بروند و بعثه حضرتعالی در آنجا باشند. حضرت امام فرمودند که خیر لازم نیست. این جواب را دادند و دیگر موضوع را دنبال نکردند. اما آقای خلخالی قانع نشد. ایشان نقل میکرد که من باز در جلسهای دیگر خدمت امام رفتم و عرض کردم که آقا بالاخره انسان وقتی که وارد شهری، منطقهای یا جایی میشود باید خودش را با آداب و اصول و اخلاق
خاطرات سال های نجـفج. 1صفحه 149 جماعت آنجا همراه کند. حالا در نجف متداول است مراجع بعثه میفرستند، شاید خوب باشد که شما هم این کار را بکنید. اما امام متغیر و ناراحت شدند و فرمودند که برای چه بعثه بفرستم، اگر واقعاً این کار برای بیان احکام حج است بحمدالله از ایران هر کاروانی که حرکت میکند همراهش یک روحانی هم هست، شاید تعداد این روحانیون هم حدود هزار نفر باشند و وقتی آنها در خیابانها و حرم رفت و آمد کنند مردم این روحانیون را میبینند و احکام و مسائلشان را میپرسند دیگر لازم نیست چند نفر از اینجا بلند شوند و به آنجا بروند. اگر هم منظور وجوهات و غیرذلک است من عمامه یک طلبه را به هزار دینار نمیدهم. بلند شوید بروید و از این حرفها نزنید. امام برای طلبه عزت زیادی قائل بودند.
خاطرات سال های نجـفج. 1صفحه 150