مساله 1 ـ اگر ماه یا خورشید بگیرد یا زلزله شود، نماز آیات واجب می شود، چه کسی بترسد یا نترسد.
مساله 2 ـ اگر حادثۀ آسمانی مثل بادهای فوق العاده تند و سیاه یا قرمز یا برقهای جهندۀ شدید واقع شود، در صورتی که بیشتر مردم بترسند، نماز آیات واجب می شود.
مساله 3 ـ اگر حادثۀ زمینی غیر از زلزله واقع شود و بیشتر مردم بترسند احتیاطاً باید نماز آیات بخوانند.
مساله 4 ـ حوادث زمینی و آسمانی، غیر از ماه و خورشید گرفتن و زلزله، اگرموجب ترس وخوف مردم نشود تاثیری نداشته وموجب نمازآیات نمی شود.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 108 مساله 5 ـ بر حوادثی که بعضی از مردم بترسند اعتنایی نیست.
مساله 6 ـ منظور از گرفتن ماه و خورشید مقداری است که با چشم دیده می شود، امّا اگر آن قدر کم باشد که با وسائل علمی می توان دید یا بسیار زودگذر است و فوراً باز می شود، نماز آیات واجب نیست.
مساله 7 ـ وقت اداء نماز آیات از اول گرفتن تا آخر باز شدن است، و بنابر احتیاط واجب باید شروع به نماز کند قبل از شروع کردن خورشید و ماه به باز شدن.
مساله 8 ـ بعد از شروع به باز شدن، نماز آیات را به قصد قربت بخواند نه به قصد اداء و نه به قصد قضاء.
مساله 9 ـ نماز آیاتی که برای زلزله شدن یا حوادث دیگری واجب می شود وقت اداء ندارد و هر وقت بخواند اداء است، گرچه لازم است تاخیر نیاندازد از وقت حادثه.
مساله 10 ـ بر زنی که حائض یا نفساء باشد و حیض و نفاس او در تمام مدت ماه و خورشید گرفتن و یا سائر آیات باشد، نماز آیات ظاهراً واجب نیست نه قضاء موقت و نه اداء بقیه.
مساله 11 ـ زنی که در تمام مدت حادثه حائض یا نفساء نبوده و در قسمتی از آنها پاک بوده است، لازم است قضاء نماز آیات را اگر از ماه و خورشید گرفتن بوده، یا اداء آن را اگر اززلزله یاحوادث دیگری بوده بخواند، بنابراحتیاط واجب.
مساله 12 ـ اگر ماه یا خورشید گرفت و متوجه نشد تا بعد از باز شدن، قضا بر او واجب نیست، مگر آنکه تمام قرص گرفته بوده و او متوجه نشده که باید قضاء کند.
مساله 13 ـ اگر ماه یا خورشید گرفت و متوجه شد ولی تسامح کرد و یا فراموش کرد تا بعد از باز شدن، قضاء نماز آیات بر او واجب است.
مساله 14 ـ در حوادث دیگری که موجب نمازآیات است اگر متوجه نشد
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 109 تا بعد از گذشتن حادثه، خواندن نماز آیات واجب نیست، گرچه احتیاطاً بخواند بهتر است، امّا اگرمتوجه شد، تا آخرعمرواجب است؛ هروقت خواست بخواند.
مساله 15 ـ نماز آیات دو رکعت است، در هر رکعتی پنج رکوع لازم است که باید به این ترتیب بجا آورد: پس از نیت تکبیرة الاحرام می گوید و یک حمد و سوره می خواند و به رکوع می رود، پس از ذکر و سر برداشتن از رکوع باز یک حمد و سوره می خواند و به رکوع می رود و همین طور تا پنج مرتبه که پس از سر برداشتن از رکوع پنجم می رود به سجده، وپس از بجا آوردن دوسجده می ایستد و به همین ترتیب رکعت دوم را بجا می آورد و بعد تشهد و سلام می خواند.
مساله 16 ـ نماز آیات را به صورت ساده تری هم می توان خواند که به جای پنج حمد و سوره یکی خوانده شود، به این ترتیب که بعد از خواندن حمد شروع به سوره می کند و یک سوره را پنج قسمت نموده، هر قسمتی را قبل از یک رکوع می خواند که در تمام یک رکعت نماز و پنج رکوع، یک حمد و سورۀ تمام خوانده باشد و به همین ترتیب در رکعت دوم.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 110