مساله 1 ـ آب کر مقدار آبی است که اگر در ظرفی که درازی و پهنا و گودی آن هر یک سه وجب و نیم است بریزند آن ظرف را پر کند، و وزن آن از صد و بیست وهشت من تبریز بیست مثقال کمتر است که 740 / 376 کیلوگرم می شود. مساله 2 ـ اگر عین نجاست، مانند خون، به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزۀ قسمتی از آن را تغییر دهد؛ چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود، و اگر به اندازۀ کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است، و چنانچه تغییرش از بین برود و با بقیۀ آب مخلوط شود تمام آب پاک است.
مساله 3 ـ آبی که به اندازۀ کر بوده، اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، مثل آب کر است؛ یعنی نجاست را پاک می کند و اگر نجاستی به آن برسد نجس نمی شود. و آبی که کمتر از کر بوده، بعد انسان شک کند به مقدار کر شده یا نه حکم آب کر ندارد، امّا اگر آبی را ندانیم به اندازۀ کر است یا نه و حالت سابق آن را هم ندانیم، به ملاقات نجاست نجس نمی شود، ولی سایر احکام کر بر آن جاری نیست.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 12 مساله 4 ـ کر بودن آب به سه راه ثابت می شود: اول: آنکه خود انسان یقین کند. دوم: دو مرد عادل خبر دهند. سوم: کسی که آب در اختیار اوست به کر بودن آن خبر دهد، مثلاً حمامی بگوید آب خزینه و یا حوض حمام کر است. لکن در سوم اشکال است و احتیاط ترک نشود.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 13