مساله 1 ـ آب هرچیزی که نجس شده پاک می کند، و آب باران اگر به چیز نجس شده ای که عین نجاست در آن نیست ببارد و غالب بر آن شود، در صورتی که سگ آن را نلیسیده باشد، پاک می کند.
مساله 2 ـ در آب کر و جاری چیز نجس شده را که عین نجاست با آن نباشد اگر فرو برند و آب بر آن غلبه کند پاک می شود، در صورتی که آن چیز قابل فشار دادن نباشد، و الاّ بنابر احتیاط واجب چیزی که قابل فشار است مثل لباس باید فشار داد، و کفایت می کند اگر آن را در زیر آب حرکت دهند که آب داخل آن خارج شود.
مساله 3 ـ اگر ظرفی را سگ لیسیده باشد باید اول با خاک، خاک مال نموده ـ و بنابر احتیاط واجب خاک باید پاک باشد ـ و آب کشیده، بعد از آن دومرتبۀ دیگر بشویند. و اگر در ظرف، آب یا چیز روان دیگر خورده باشد یا آب دهانش در آن ظرف ریخته باشد، احتیاط واجب آن است که به دستور بالا تطهیر نمایند. امّا اگر سایر اعضای سگ به ظرف آب و مثل آن برسد، اقوی لازم نبودن خاک مال است، ولی احتیاط مستحب آن است که به دستور مذکور تطهیر نمایند.
مساله 4 ـ اگر ظرفی را خوک لیسیده باشد و یا در آن ظرف، موش صحرایی مرده باشد باید هفت بار شست.
مساله 5 ـ ظرفی که به شراب نجس شده یا موش در آن مرده و یا به سایر نجاسات نجس شده، واجب است سه بار بشویند، حتی در آب کر و جاری نیز احتیاط واجب آن است که ظروف نجس را سه بار شسته. و مستحب است ظرفی را که به شراب نجس شده و یا موشی در آن مرده هفت بار بشویند.
مساله 6 ـ اگر بخواهند چیزی را که به بول نجس شده و از ظروف نیست، با آب قلیل تطهیر کنند، باید دومرتبه شسته شود و احتیاط واجب آن است که این دو مرتبه شستن، بعد از شستنی باشد که با آن نجاست برطرف شده است.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 80 مساله 7 ـ اگر بخواهند چیزی را که به غیر بول نجس شده و از ظروف نیست، با آب قلیل تطهیر کنند، بعد از ریختن آبی که با آن نجاست برطرف شد، باید یک مرتبۀ دیگر آب بریزند، ولی بعد از شستن اول، چیزهایی را که قابل فشار است باید فشار دهند تا غسالۀ آن بیرون آید و سپس دفعۀ دوم بشویند.
مساله 8 ـ ظرفهای کوچک یا بزرگ نجس که دهانۀ آنها تنگ است در آب کر و جاری باید سه دفعه شسته شود، به نحوی که در هر دفعه آب تمام اطراف آنها را از داخل و خارج فرا گیرد، و با آب قلیل نیز سه دفعه شسته می شود، به این نحو که آب در میان آنها ریخته و بنا به احتیاط واجب بلافاصله تکان داده تا آب تمام داخل آنها را گرفته و آنگاه بیرون بریزند و این کار را باید سه مرتبه انجام دهند.
مساله 9 ـ اگر ظرفهای بزرگ مثل پاتیل و حوض و خمره نجس شد، چنانچه سه مرتبه آب از بالا در آن بریزند به طوری که تمام اطراف آن را بگیرد و در هر دفعه آبی که ته آن جمع می شود بیرون آورند پاک می شود، و احتیاط واجب آن است که در هر دفعه ظرفی که به وسیلۀ آن آب جمع شده را بیرون می آورند، تطهیر کنند.
مساله 10 ـ تنوری که به بول نجس شده اگر دو مرتبه آب از بالا روی موضع نجس بریزند پاک می شود، و در غیر بول از سایر نجاسات اگر بعد از برطرف شدن نجاست یک مرتبه به نحوی که گفته شد، آب بر آن بریزند، کافی است.
مساله 11 ـ اگر ظاهر گندم و برنج و صابون و مانند اینها نجس شود به فرو بردن در کر و جاری پاک می شود و اگر باطن آنها نجس شود پاک شدن باطن آنها محل اشکال است.
کتابرسالۀ نجاة العبادصفحه 81