س: چه عواملی موجب آزادی حضرت امام شد؟
ج: مقاومت مردم و مقاومت رهبر کبیر انقلاب اسلامی، رژیم فاسد شاه را به ناکامی کشاند و با فشار همه جانبهای که به رژیم آمد ناچار شد که در یازدهم مرداد 1342، کمتر از دو ماه، امام را از زندان آزاد کند. از آنجا که رژیم سعی داشت امام را تحت کنترل و مراقبت قرار دهد تا فضای کشور مناسب شود ایشان را به منزل واقع در تپههای داودیه منتقل کرد. مردم تهران بزودی از آزادی امام خمینی مطلع شدند و از همان روز اول صف یک کیلومتری برای دیدار حضرت امام تشکیل گردید. شبها خصیصین میآمدند و روزها مردم. عشق و علاقه مردم خداجوی ما نسبت به دیدار با امام برای رژیم فاسدی که با بازداشت قائد و رهبرعظیم الشان ما برای محاکمه و اعدام او در دادگاه نظامی برنامهریزی کرده بود، غیر قابل تحمل شد. بنابراین این آزادی بیش از سه روز ادامه پیدا نکرد و سازمان اطلاعات و امنیت کشور امام را از داودیه به منزل آقای روغنی در چهارراه قنات در خیابان قیطریه منتقل کرد و بدین طریق او را تحت نظر قرار داد.
اقامت حضرت امام در منزل آقای روغنی قریب هشت ماه طول کشید تا اینکه سرهنگ مولوی خدمت امام میرسند و اعلام میکنند:
شما آزادید و میتوانید به قم تشریف ببرید.
کتابدیدار در نوفل لوشاتوصفحه 117 امام هم میفرمایند: اگر بنا است شما به کارهای سابق ادامه دهید و با مردم رفتار سابق را داشته باشید، بودن من در اینجا اصلح است.
سرهنگ مولوی میگوید: به درجهام قسم که دیگر آن حرفها نیست.
اما برنامه حرکت امام به قم را به گونهای ترتیب دادند که امام شب و در وقت خلوتی به قم برسند، بنابراین تقریباً ساعت ده شب روز سه شنبه 15 فروردینماه 1343 ایشان را بوسیله ماشین شورلت سیاه رنگ و با اسکورت چند اتومبیل به قم منتقل میکنند. امام (س) از ماشین پیاده میشوند. مقامات امنیتی و نظامیاز جمله سرهنگ مولوی و تنی چند ازمقامات نظامی و امنیتی پس از پیاده کردن ایشان بسرعت از آنجا دور میشوند، تعدادی از دانش آموزان که برای درس حاضر کردن در حاشیه خیابان نشسته بودند متوجه پیاده شدن رهبر عزیز انقلاب میشوند و شتابان بسوی ایشان حرکت میکنند و برای سلامتی آقا صلوات و درود میفرستند. هنوز دقایقی از آزادی ایشان نگذشته بود که خبر آزادی امام مثل بمب در قم صدا میکند. دیری نپایید که کوچه منتهی به منزل امام خمینی را انبوه جمعیت در برگرفت. امام خمینی تا حدود ساعت یک بعد از نیمه شب در بیرونی منزل میان جمعیتی که اجتماع کرده و ابراز احساسات میکردند حضور داشتند. فردای آن روز نیز جشن بزرگی در مدرسه فیضیه برگزار میشود و حضرت آیتالله خزعلی که خود را برای سخنرانی آماده کرده بود سخنرانی بسیار زیبا و کم نظیری را ایراد میکند.
س: شما از آزادی امام کی مطلع شدید؟ موقعی که امام آمدند قم؟
ج: قبل از اینکه امام خمینی به قم برسند ما با خبر شدیم.
س: تدارک این جشن به عهده چه کسانی بود؟
ج: تدارک این جشن که به مناسبت آزادی حضرت امام خمینی گرفته شد با جمعیت موتلفه اسلامی بود. آزادی امام همراه با استقبال عمومی بود و در این مراسم از طبقات مختلف شامل مراجع و شخصیتهای علمی، حوزوی و دانشگاهی و مردمی که از شهرهای دور و نزدیک آمدند حضور داشتند. امام خمینی هم بعد از دیدار بزرگان و مردم شروع به بازدید کردند. ابتدا به بازدید مراجع و شخصیتهای حوزوی تشریف
کتابدیدار در نوفل لوشاتوصفحه 118 فرما شدند، سپس به تکایا و محلههای قم تشریف بردند. در مسیر امام هم، تعداد زیادی گاو وگوسفند قربانی شد. در هر حال وجود امام خمینی از خیر و برکات فراوانی برخورد بود نه تنها برای حوزههای علمیه بلکه برای مردم قم و برای جهان اسلام مفید فایده بود.
کتابدیدار در نوفل لوشاتوصفحه 119