قصاص نفس
[سؤال 11435] 6568
پاسخ استفتا: [نقل از صحیفه امام، ج 19، ص 163 ]
زمان: 27 بهمن 1363 / 25 جمادی الاول 1405
مکان: تهران، جماران
موضوع: حق الله و حق الناس
سؤال کننده: صانعی، یوسف (دادستان کل کشور)
[بسمه تعالی. محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی الامام خمینی ـ دام ظله علی رؤوس المسلمین
بعد التحیة، تقاضا می شود به سؤال ذیل پاسخ مرقوم فرمایید:
آیا حبس «مُمسک در قتل» مانند «قصاص»، «حق الناس» است مربوط به اولیای دم تا با گذشت از بین برود (که مستفاد از ظاهر تعلیل، بلکه اشعار وحدت سیاق روایات، مؤیّد به «فحوی» و «اولویت» می باشد) یا «حد» است و «حق الله»؟
دادستان کل کشور، یوسف صانعی ـ 24 / 11 / 63 ]
بسمه تعالی، با گذشت آنان رها می شود و حق الناس است.
روح الله الموسوی الخمینی
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 97 [سؤال 11436] 6569
بسمه تعالی 1 / 3 / 1361
پیشگاه مبارک رهبر انقلاب اسلامی، امام خمینی، دام ظله العالی، در این مسأله چه می فرمایید: بچه محصلی روی مستضعفی پدر، پس از پایان تحصیل به تهران می رود و در کارخانۀ سنگ بری مدت بیش از یک ماه نزد کارفرما کار می کند و شخص کارفرما کارگر را اغفال می نماید و به حمل مواد مخدر وا می دارد، و خود کارفرما به یک مأمور گزارش می دهد که کارگر را دستگیر نماید و مأمور نیز بدون حکم از مقام مسئول، می رود کارگر را دستگیر، و به قتل می رساند. آیا کارفرما در این قتل، مسئول و مقصر است یا خیر؟ حکم الله را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، نسبت به قتل اگر دخالت نداشته، چیزی بر او نیست، ولی نسبت به اغفال، مقصّر است و رسیدگی به آن موکول به محاکم قضایی است.
[سؤال 11437] ----> 4028
4. آیا برای گرفتن اقرار از عیال متهم می توان آن را به شدت مضروب کرد و چنانچه مضروبه به حال اغما بیفتد و ضارب آن را از بالا به پایین بیندازد که منجر به فوت او گردد، حکم ضارب چیست؟
بسمه تعالی، جایز نیست و قاتل محسوب است و رسیدگی موکول به دادگاه های اسلامی است.
[سؤال 11438] ----> 6305
7. هرگاه پسر، که جوانی در حدود 16 ـ 17 ساله بوده و به دستور مادر چنین کاری را مرتکب شده و بعداً هم پشیمان بوده آیا تخفیفی دارد یا خیر.
بسمه تعالی، قتل عمدی علاوه بر آن که کیفر دارد گناه است و قاتل باید از گناه توبه کند و خداوند منان وعده داده که توبه را می پذیرد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 98