مقررات نیروهای مسلح
[سؤال 12408] 7177
بسمه تعالی
از طریق ستاد نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی بخشنامه ای به یگان های تابعه صادر شده «افرادی که می خواهند ریش بگذارند باید با نمرۀ چهار اصلاح کرده و موی سرشان را هم با نمرۀ چهار بزنند» لطفاً نظر خود را در این باره بفرمایید؟
بسمه تعالی، کوتاه کردن موی سر مانع ندارد لیکن لازم نیست، و گذاشتن موی صورت به مقداری که صدق ریش گذاشتن کند به احتیاط واجب لازم است، و پرسنل ارتش و کارمندان ادارات باید نظام و دستورات مافوق را در مواردی که برخورد به موانع شرعی نمی کند رعایت نمایند.
[سؤال 12409] 7178
بسمه تعالی 23 / 6 / 1361
محضر مبارک رهبر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی، مدّ ظله العالی، با اهدای سلام و آرزوی سلامتی کامل برای حضرت عالی
سوارکردن افراد غیرنظامی و جنگ زده با خودروهای نظامی در شهرها و مناطق جنگی نظیر آبادان که هیچ گونه خودروی شخصی وجود ندارد و به ندرت مشاهده می شود چه صورت دارد؟ خواهشمند است نظر شریف را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، چنانچه خلاف مقررات نباشد مانع ندارد.
[سؤال 12410] 7179
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر عالی قدر اسلام و مجاهد اعظم، امام خمینی، ضمن عرض سلام، چند سؤال وجود دارد که جواب آن ها برای ما ضروری است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 566 1. بچه هایی که در عملیات جبهه شرکت داشتند غنیمت هایی از قبیل رادیو، اورکت و چیزهای دیگر برداشتند. بعضی از اورکت ها مال سپاه بود و نمی دانستند که مال سپاه ایران است. موقعی که پایان مأموریت شد، با اجازه سرگروه و فرمانده عملیات که گفت: «به جز وسایل جنگی اگر اورکت ها را ببرید اشکال ندارد، آن ها اورکت ها را برداشتند اما الآن مسئولین سپاه شهرستان می گویند که باید اورکت ها را تحویل بدهید. خواهشمندم حکم شرعی آن را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، اگر مربوط به سپاه بوده با مطالبه سپاه باید تحویل دهند.
2. فردی با 5000 تومان سر سالش رسیده و خمس آن هزار تومان می شود. باقی می ماند 4000. این 4000 تومان نیز خرج می شود. حال تا آخر سال 10000 سرمایه به دست می آوریم؛ آیا می توانیم این 4000 تومان را از آن وضع نماییم؟
بسمه تعالی، اگر پولی که خمس آن را داده در ضمن سرمایه هست، کسر کند وخمس باقیمانده را بدهد.
[سؤال 12411] 7180
بسمه تعالی 28 / 10 / 1361
محضر مبارک رهبر بزرگوار انقلاب، امام خمینی
با عرض پوزش از محضر مبارک جناب عالی، عرایضی دارم که به شرح زیر می باشد:
بنده در حدود نوزده سال دارم و بزرگ تر خانوادۀ خویش می باشم و با برادرانم ـ که هر یک هفده و چهارده و یازده و چهار سال دارند ـ و مادرم زندگی می کنیم. پدرم، حدود 10 ماه پیش در طی یک درگیری در بسیج شیرگاه، به شهادت رسید و سرپرستی خانواده به عهدۀ من واگذار گردید. بعد از مدتی که از شهادت پدرم گذشت از آن جا که علاقه زیادی به سپاه داشتم و دارم، وارد سپاه، و عضو رسمی سپاه شدم و حدود چهار ماه است که در سپاه خدمت می کنم. قبل از این که وارد سپاه شوم، می گفتم که با واردشدن در سپاه می توانم به مسائل و مشکلات خانوادگی رسیدگی کنم، ولی بعد از
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 567 مدتی دیدم که نمی توانم سرپرستی برادرهای کوچک تر را انجام دهم؛ زیرا کار سپاه طوری است که کمتر می شود به این مسائل توجه داشت و کار سپاه را باید بر کارهای دیگر ترجیح داد و آن برادرم که 17 سال دارد خیلی کم، به مسائل خانوادگی توجه دارد و بی اهمیت است، و مادرم نمی تواند به کارهای بیرونی برسد و فقط می تواند به کارهای درون خانه رسیدگی نماید، و کار ما در بیرون زیاد است؛ زیرا امرار معاش را از راه درآمد ماشین ـ که راننده داریم ـ به دست می آوریم و تقریباً زندگی ما در دست مردم است. از آن جایی که علاقه زیادی به سپاه داشتم و دارم، به مسائل خانوادگی توجه نداشتم و تازه فهمیدم که باید به مسائل خانواده رسید و الآن عقیده دارم که به خاطر این مسائل، از سپاه بیرون بیایم، ولی در سپاه تعهد پنج ساله داده ام و می گویند که الآن اگر بخواهم بیرون روم، مخالف حکم امام در سپاه است، در حالی که من ناچارم و باید بروم. حکم حضرت امام در این مورد چیست؟
بسمه تعالی، لازم است طبق مقررات سپاه عمل کنید.
[سؤال 12412] 7181
بسمه تعالی
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام مجده، با ابلاغ سلام، محترماً به اطلاع می رسانم و کسب تکلیف می کنم:
من درجه دار کادر ارتش، در واحد موتوری مدت دو سال و اندی است مشغول هستم. به خاطر دوری از خانواده و پدر و مادر و خواهر که نیاز به سرپرستی من دارند و امکانات زندگی، مجال رسیدگی به آنان را نمی دهد آیا باید در ارتش بمانم و با این وضع، وظیفه شرعی است در ارتش بمانم و یا اجازه می فرمایید در صورت توافق ارتش و سپاه، به واحد سپاه منتقل شوم؟ انتظار دارم نظر مبارک را مرقوم فرموده تا وظیفه شرعی برایم روشن شده، با اطمینان به خدمت ادامه دهم. یادآور می شوم تا پایان جنگ در صورت نیاز به فعالیت خویش در ارتش ادامه خواهم داد. خداوند
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 568 عزت و سلامتی بیشتر در راه خدمت به اسلام عزیز، به شما رهبر کبیر عنایت فرماید.
بسمه تعالی، لازم است طبق مقررات ارتش عمل کنید.
[سؤال 12413] 7182
بسمه تعالی 14 / 4 / 1361
حضور محترم حضرت آیت الله روح الله موسوی خمینی، مدّ ظله، ضمن تقدیم عرض سلام به پیشگاه آن حضرت، چند سؤال از آن جناب دارم، که در زیر شرح می دهم. امیدوارم لطف آن حضرت شامل حال ما بشود و جواب سؤال ها به آدرس، ارسال شود. إن شاء الله
1. یکی از برادران پاسدار جهت انجام کارهای سپاه با وسایل سپاه مشغول کار می شود، درحالی که کارهای سپاه را انجام می دهد، مقداری از کارهای شخصی خود را هم انجام می دهد، که طبیعتاً بنزین مصرف می شود، و وسیله استهلاک پیدا می کند. وظیفۀ آن برادر پاسدار در مقابل آن بنزین ها و چیزهای دیگر چیست؟ استفاده از لوازم دیگر سپاه، مانند دوربین عکاسی و غیره چه صورتی دارد؟
بسمه تعالی، تابع مقررات سپاه است، چنانچه برخلاف مقررات و بدون اجازۀ مسئولین مربوطه استفاده کند، ضامن است.
[سؤال 12414]
2. برادر پاسداری جهت انجام کارهای سپاه با یکی از وسایل سپاه از پایگاه خارج می شود، تا کارهایی که به او محول شده انجام دهد. در حین انجام کارها، خسارتی بر وسیلۀ نقلیه وارد می شود. جبران آن خسارت چگونه است؟ آیا پاسدار هم باید مبلغی به عنوان خسارات بپردازد یا خیر؟ خواهشمندم به طور کامل شرح دهید.
بسمه تعالی، تابع مقررات سپاه و شرایط استخدام است.
[سؤال 12415]
3. یک پاسدار در بعضی مواقع به علت کمبود کار، سراغ کارهای خود می رود، یا
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 569 شروع به مطالعه می کند. آیا مسئولیت شرعی به عهده او هست یا خیر؟ توضیح دهید.
بسمه تعالی، اگر خلاف مقررات نباشد، اشکال ندارد.
[سؤال 12416] ----> 861
12. گاهی در سپاه پاسداران مقداری غذا اضافه می آید، آیا می توان به فقرا داد؟
بسمه تعالی، منوط به اجازۀ مسئولین است.
[سؤال 12417] ----> 861
14. گاهی شخص پاسدار یک نفر دوست خود را که همراه اوست به سپاه می آورد و از غذا می خورد، چه صورتی دارد؟
بسمه تعالی، اگر میهمان آوردن متعارف باشد اشکال ندارد.
[سؤال 12418] ----> 861
15. رانندۀ سپاه می رود در پی مأموریت، وسط راه یک نفر را سوار می کند چون به مسیرش می خورد، اشکال دارد؟
بسمه تعالی، بدون اجازۀ مسئولین جایز نیست.
[سؤال 12419] ----> 861
16. رانندۀ سپاه یا ادارات دولتی و غیره مأموریت می رود و در برگشت در بین راه به مدت پانزده دقیقه می رود منزل خود یا پدر و مادر سر بزند، آیا اشکال دارد؟
بسمه تعالی، تابع مقررات است و با اجازۀ مسئولین مربوطه بی اشکال است.
[سؤال 12420] ----> 1585
2. در مورد اموال دولتی و یا نظامی که فرماندهان اظهار می دارند که بردن آن ها به خانه و یا استفاده شخصی ممنوع است با علم و یقین به این که اگر از آن ها استفاده نشود از بین خواهد رفت چه باید بکنند و چه حکمی این مسأله دارد؟
بسمه تعالی، بستگی به نظر مسئولین دارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 570 [سؤال 12421] ----> 244
13. تصرف در فوق العاده ای که به علتِ بودن در منطقۀ جنگی، برابر مقررات ارتش، به انسان تعلق می گیرد جایز است یا باید با نظر مجتهد عادل متصرف شد؟
بسمه تعالی، در حکم حقوقی است که دولت به کارمندان می پردازد و اذن حاکم شرع لازم نیست.
[سؤال 12422] ----> 2105
5. استعفا از سپاه به قصد ادامۀ تحصیل، آیا از لحاظ شرعی اشکال دارد یا نه؟ این جانب دانشجو می باشم.
بسمه تعالی، چنانچه مخالف مقررات سپاه نباشد اختیار با خودش است.
[سؤال 12423] ----> 1536
3. وارد شدن برادران سپاهی به انجمن اسلامی و بسیج و شوراهای محلی چه حکمی دارد؟
بسمه تعالی، تابع مقررات است.
[سؤال 12424] ----> 123
4. این جانباز عضو سپاه پاسداران بوده و از آن جا حقوق می گرفت، ولی اکنون ایشان به قم آمده و درس می خواند و در سپاه خدمت نمی کند؛ زیرا که ایشان فکر می کنند که بازده او در سپاه کم است، ولی موقعی که درس خواند، بازدهش برای جامعه بیشتر، و برای خودش هم مفید است. حال این سؤال مطرح است که آیا ایشان می تواند از سپاه حقوق دریافت کند و از مزایای آن استفاده کند؟ البته با دریافت حقوق از سپاه، دیگر از حوزه شهریه نمی گیرد.
بسمه تعالی، بستگی به مقررات سپاه دارد.
[سؤال 12425] ----> 1240
2. سپاه پاسداران نشریۀ داخلی دارد به نام: «رویدادها و تحلیل» و در صفحۀ اول
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 571 آن نوشته: «این نشریه صرفاً داخلی است و تنها برای استفادۀ برادران پاسدار منتشر می شود. انتشار مطالب آن بدون اجازۀ دفتر سیاسی ممنوع است». و این نشریه در هر ماه انتشار می یابد و فقط داخل خود سپاه فروخته می شود، آیا می توان به دیگران از قبیل دوستان، برادران و یا خواهران و یا پدر و مادر خود داد که مطالعه نمایند؟
بسمه تعالی، تابع مقررات سپاه است.
[سؤال 12426] ----> 2400
2. آیا حکم شما در مورد عدم وابستگی گروهی افراد نظامی، شامل افرادی که مراحل پذیرش را می گذرانند و هنوز مقبول ارگان نظامی مربوطه نشده اند هم می شود؟
بسمه تعالی، لازم است به مسئولین گزارش دهد، تا مقررات دربارۀ او اعمال شود.
[سؤال 12427] ----> 1428
8. اختیار فرماندهی و سرپرست ادارات و ارگان های نظامی در استفادۀ شخصی از بیت المال تا چه حد مجاز است؟ و آیا زمینی که متعلق به دولت است و دولت به سپاه واگذار کرده، می توانند به مصرف شخصی برسانند؛ مثلاً زمین را به یکی از اعضای سپاه واگذار کنند؟
بسمه تعالی، تابع مقررات قانونی دولت اسلامی است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 572