ترقیع (پیوند اعضا)
[سؤال 12018] 6953
مصاحبه و پاسخ استفتا: [نقل از صحیفه امام، ج 7، ص 143 ]
زمان: 7 اردیبهشت 1358 / 29 جمادی الاول 1399
مکان: قم
موضوع: حکم اسلام دربارۀ پیوند اعضا
سؤال کننده: رادیو ـ تلویزیون آموزشی، و یکی از بیماران کلیوی
[پیوند اعضا از نظر اسلام چه حکمی دارد؟]
در صورتی که پیوند، اسباب نجات یک نفر از موت بشود به حسب شرع مانع ندارد.
[پیوند کلیۀ کسی که در اثر تصادف می میرد و کلیۀ شخصی که آن را در زمان حیاتش به دیگری واگذار کرده به بیمار کلیوی، چه حکمی دارد؟]
کسی که مرده است و کلیۀ او قابل استفاده است، با اجازه اولیایش جایز است که آن را برای نجات انسان دیگر مورد استفاده قرار بدهند و به انسان مریض و فاقد کلیۀ صحیح پیوند کنند.
[آیا امام درباره این گونه بیماران کلیوی به مردم توصیه ای دارند؟]
البته در صورتی که یک انسانی را بشود نجات داد، با حفظ سلامت کسی که کلیه اش را اهدا می کند مانعی ندارد و بسیار امر خوبی است. من امیدوارم اشخاصی که خیّر هستند این فداکاری را بکنند و برادرهای خودشان را نجات بدهند. امیدوارم که خداوند عافیت به آن ها عنایت کند و همۀ آن ها موفق و سلامت باشند. و این در صورتی است که سلامت خود آن ها محفوظ باشد و با اهدای کلیه همان طوری که دیده ایم حیات ادامه پیدا بکند. بنابراین، آن کسی که دارای دو کلیه است، اگر ـ چنانچه ـ این
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 388 خیر را و این فداکاری را برای برادرهای بیمارش بکند یک امر بسیار خوبی است و خداوند به او اجر بدهد.
[سؤال 12019] 6954
بسمه تعالی 30 / 5 / 1362
ضمن عرض سلام و آرزوی طول عمر، دو مسأله زیر را از حضرت امام استفتا دارم.
1. نظر به نیاز بیماران به پیوند اعضا به خصوص کلیه، نظر حضرت عالی چیست؟
بسمه تعالی، اگر بیمار در خطر جانی باشد، پیوند برای حفظ جان مسلمان مانع ندارد؛ و تا از بدن غیر مسلمان ممکن است عضو مورد نیاز برداشته شود، از مسلمان جایز نیست.
2. با توجه به آموزش پزشکی، اتولپسی یا کالبد شکافی تا چه اندازه مجاز است؟ و آیا لازم است در وصیت نامۀ شخص متوفی، به این امر اجازه داده شده باشد یا خیر؟
بسمه تعالی، تشریح بدن مسلمان حرام است و تشریح بدن کافر مانع ندارد.
[سؤال 12020] 6955
بسمه تعالی
به نام خدایی که ما را آفرید و روزیمان داد تا بر ستمگران و مستکبرین غلبه کنیم. سلام ای امام! امیدوارم که سلامت باشید. ای رهبر عزیز ملت که با فرموده های مفید و آگاه کننده این ملت را هوشیار نمودی تا با مستکبرین به جنگ و مبارزه بپردازند تا حق مستضعفین را از آن ظالم های ستمگر بگیرند. بعد از عرض سلام و یادی از شهیدان که جان خود را فدای این انقلاب اسلامی کردند سخنانم را آغاز می کنم.
ای امام بزرگوارم! من یک شوهری دارم که بینایی خود را از دست داده است. آیا می توانم یک چشم از خودم را به او تقدیم کنم؟ زیرا او دوست دارد در این انقلاب بزرگ نقشی داشته باشد و در راه این انقلاب کوشش نماید.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، در فرض مرقوم، جایز نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 389 [سؤال 12021] 6956
بسمه تعالی 16 / 4 / 1361
مسئولین محترم دفتر امام امت، أیّدهم الله تعالی، با اهدای سلام و دعا، مسائل ذیل جهت کسب فتوای امام امت تقدیم حضورتان می شود.
1. آیا برداشتن چشم از افراد متوفای مجهول الهویه که در میان سردخانه های بیمارستان مدتی نگهداری می شوند و بازماندگان و اقوام آن ها به سراغ اجساد نمی آیند و پیوند زدن (قرنیه) قسمتی از چشم با چشم بیمارانی که به این نوع عمل جرّاحی نیاز دارند اشکال دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر کفر او احراز نشده جایز نیست.
2. بعضی از خانواده های پر اولاد، جهت جلوگیری از انعقاد نطفه شرعاً می توانند مبادرت به بستن لوله های رحم بنمایند یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر موجب عقیم شدن است جایز نیست.
3. آیا ابراء ذمۀ غیر ذی رحم قابل رجوع است ـ مانند هبه ـ یا لازم است و قابل رجوع نیست؟
بسمه تعالی، ابراء، قابل رجوع نیست.
[سؤال 12022] 6957
بسمه تعالی 22 / 6 / 1361
پیشگاه مبارک رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی
اماما! دختری هستم 22 ساله که در امور پرورشی وزارت آموزش و پرورش، به انقلاب خونبار اسلامی مان خدمت می کنم و از ناراحتی چشم در رنج هستم و احتیاج به عمل جراحی پیوند قرنیه دارم و پزشک معالج این جانب در بیمارستان شهدا، انجام عمل فوق را موکول به استفتا از محضر مبارک امام بزرگوار نموده است و از نظر پزشکی قانونی، احتیاج به مجوز شرعی می باشد. استدعای صدور فتوای شرعی را در این خصوص از امام بزرگوار دارم. سلامتی امام بزرگوار را از خداوند تبارک و تعالی خواستارم. با تقدیم سلام و احترام محضر مبارک امام بزرگوار.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 390 بسمه تعالی، اگر بخواهند قرنیۀ چشم را از چشم مسلمان دیگر درآورند و پیوند بزنند، جایز نیست و از غیر مسلم ـ حتی کسانی که با جمهوری اسلامی در جنگ هستند ـ مانع ندارد.
[سؤال 12023] 6958
بسمه تعالی 25 / 11 / 1361
محضر مبارک رهبر عالی قدر و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت آیت الله العظمی الامام خمینی، دامت برکاته، با نهایت احترام، مستدعی است نظر مبارک آن وجود عزیز و ذی شأن را درباره عرایض ذیل بفرمایید.
آیا جایز است چشم شخصی را که در حال مرگ و موقع احتضار است، بیرون آورده و آن را به جای چشم شخص معلول و یا معیوب دیگری، پیوند داد یا نه؟
بسمه تعالی، بیرون آوردن چشم میت و محتضر مسلمان جایز نیست و در غیر مسلمان مانع ندارد در میت.
[سؤال 12024] 6959
بسمه تعالی 13 / 2 / 1368
محضر مبارک حضرت امام، مدّ ظله العالی، سلام علیکم، رهبر عظیم الشأن و مرجع تقلید مسلمین جهان، بنده یکی از مقلدین شما هستم و اطمینان دارم که شما اسلام عزیز ما را که مظلوم واقع شده با خواست خداوند متعال عزت خواهید بخشید.
امام عزیز و رهبر عظیم الشأن، باز اطمینان دارم که شما عظمت اسلام را ـ ضمن حفظ شعائر و حرمت آن ـ بر اساس پیشرفت در علم و تکنولوژی می دانید به طوری که نه تنها از کشورهای پیشرفته غیر مسلمان کم نداشته باشیم بلکه می بایست در این زمینه نیز بر آن ها برتری جوییم؛ امیدوارم خداوند متعال دانش فنی، علمی و تحقیقاتی مسلمین را هرچه سریع تر بالا برده تا از آنان سبقت بگیریم؛ این ممکن نیست مگر به توکل و تلاش جهت پیشرفت در تمام زمینه های علم و تکنولوژی.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 391 امام! مرا عفو بفرمایید که با قلم ناتوان خود وقت آن وجود اقدس را به هدر دادم؛ ولی چه کنم، شما بزرگوارید؛ باید درد دل شکسته خود را با شما پدربزرگوار در میان بگذارم، اگرچه داستان حیاتم تا کنون طاقت فرسا بوده ولی خواست خداوند است و من هم تسلیم محض. مختصر عرض کنم: دو فرزندم را در اثر بیماری کلیوی از دست داده ام و اکنون تنها فرزندم مجید نیز دچار این بیماری شده که مسأله او را نیز به خداوند واگذار می نمایم و از شما می خواهم فرزندم را دعا کنید و از جد بزرگوار خود بخواهید که شفاعت نمایند، شاید فرجی حاصل آید.
امام بزرگوار! چون درد کشیدم و درد دردمندان را حس می کنم، لذا از آن وجود مبارک پرسشی است و آن این که: این بیماران با پیوند کلیه به زندگی عادی برمی گردند. حال اگر از مقلدین شما کسی وصیت کند که بلافاصله بعد از مرگش، کلیه یا عضو دیگر را که بتواند بیماری را شفا دهد هدیه نماید مجاز است یا خیر؟
بسمه تعالی، می توانند چنین وصیتی کنند. خداوند به ایشان شفا عنایت فرماید.
[سؤال 12025] 6960
بسمه تعالی 28 / 9 / 1358
به پیشگاه رهبر بزرگ انقلاب اسلامی، امام خمینی
این جانب مبتلا به مریضی چشم شده ام و احتیاج به پیوند قرنیه چشم دارم. چندین دفعه به بیمارستان فارابی جهت پیوند قرنیه چشم مراجعه نموده ام؛ ولی در جواب بنده گفته اند که ما اجازه نداریم قرنیه چشم را پیوند کنیم، چون قرنیه چشم از چشم مرده کنده می شود و به چشم زنده ها پیوند زده می شود و چون این مسأله را امام تحریم فرموده اند، نمی توانیم. حالیه تکلیف بندۀ ضعیف که یکی از مستضعفین می باشم چیست؟ چون خیلی از درد چشم زجر می کشم، از آن رهبر عالی قدر تقاضای لطف می نمایم که دستوری راجع به پیوند چشم بفرمایند.
بسمه تعالی، اگر از عضو میت غیر مسلمان پیوند نمایند، مانع ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 392 [سؤال 12026] 6961
بسمه تعالی
1. چشم آدم که عیبی شد دکتر آن را بیرون می آورد چشم سگ به جای آن می گذارد برای شخص مسلمان جایز است؟ برای نماز اشکال ندارد؟
بسمه تعالی، اگر با بدن پیوند پیدا کرده و جزو بدن شده اشکال ندارد و نماز صحیح است.
2. سگ گله روی بز یا گوسفند بالا شود دخول کند خوردن گوشت آن جایز است یا نه حرام است؟
بسمه تعالی، حیوان حلال گوشت اگر موطوء سگ واقع شود، حرام نمی شود.
[سؤال 12027] 6962
بسمه تعالی
مسئولین محترم دفتر امام خمینی، سلام علیکم، محترماً به عرض می رساند:
این جانب فرزندی دارم به نام محمدرضا که شانزده ساله است و طبق نظر پزشکان معالج ایشان، احتیاج به پیوند قرنیۀ چشم دارد و چنانچه این کار انجام نگیرد، ممکن است که چشم دیگر ایشان مبتلا به همین مرض شود و بینایی خود را به کلی از دست بدهد. و چون از نظر مالی برایم مقدور نیست ایشان را به خارج از کشور ببرم؛ لذا مجبورم که این کار را در ایران انجام دهم، لکن پزشک مربوطه می گوید که چون این کار از نظر شرعی دارای کمی اشکال است، شما باید از دفتر امام نامۀ کتبی بیاورید که این کار از نظر شرع، مجوّز دارد.
بسمه تعالی، اگر طبیب حاذق صلاح ببیند و به شما ضرر نرساند، مانع ندارد.
[سؤال 12028] ----> 3208
4. اگر عضو مسلمانی را به مسلمان دیگر پیوند دهند (راضی باشد و حاضر شود) و بعد، آن مسلمان کافر گردد، آیا آن عضو، نجس است و اگر آن مسلمان دیگر، کافر
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 393 گردد آیا آن عضو، نجس می شود یا نه؟
بسمه تعالی، حکم آن کسی را دارد که به او پیوند شده.
[سؤال 12029] 6963
بسمه تعالی
محضر مبارک نایب الامام حضرت امام خمینی، دامت برکاته
با عرض سلام و آرزوی طول عمر با برکت آن حضرت به استحضار می رساند: دختری است که بیش از سی سال سن داشته و در کودکی به خاطر بیماری قسمتی از صورتش رشد نکرده و دچار نقص عضو گردیده و به ظنّ قوی علّت عدم توفیق در ازدواج نیز همین علّت بوده و مجرد زندگی می نماید. اخیراً ضمن مراجعه به پزشک معالج جراح پیشنهاد گردیده ضمن یک عمل جراحی، قسمتی از پوست پا و پوست شکم به صورت پیوند زده شود و این امر با توجه به عدم وجود تیم جراح زن، مستلزم انجام عمل جراحی توسط مردان بوده و به ناچار مسأله نامحرم بودن آنان مطرح است، علی هذا با توجه به مقدمات ذکر شده و این که امکان و احتمال ازدواج پس از عمل جراحی وجود دارد، مستدعی است نظر مبارک عالی را امر به ابلاغ فرموده و آیا ایشان مجاز به چنین عمل جراحی می باشند یا خیر؟
بسمه تعالی، در فرض سؤال عمل جراحی مزبور مانعی ندارد، مشروط بر این که موهای سر خود را به نحوی بپوشاند و اگر آن هم مقدور نیست باز بودن آن نیز مانعی ندارد.
[سؤال 12030] 6964
بسمه تعالی
محضر مقدس رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی دامت برکاته، با سلام
با توجه به تعداد روز افزون بیماران کلیوی که احتیاج مبرم جهت ادامه حیات به همودیالیز کلیوی دارند و در لیست انتظار عمل پیوند کلیه ماه ها و بلکه سال ها باید به
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 394 انتظار بمانند و این امر علاوه بر این که سالیانه حدوداً حداقل پنج میلیون ریال برای هر نفر هزینه در بر دارد و هرچه دیرتر این پیوند انجام گیرد از طول عمر و زندگی فرد بیمار کاسته می گردد، امر پیوند کلیه به صورت امری ضروری تلقی می شود و با توجه به این که گرفتن کلیه از شخص سالم منجر به معلول شدن آن شخص نیز می گردد و در دنیای پزشکی امروز، اکثر پیوندهای کلیه از افراد تازه فوت شده که خودشان در زمان حیات وصیت کرده، یا اطرافیان بیمار مایلند از بعضی از اعضای بدن متوفی مثل کلیه، قرنیه چشم، کبد، استخوان و قلب استفاده نمایند، لذا از محضر آن پیشوا و مرجع تقلید استفسار می گردد که با توجه به ضرورت امر پیوند کلیه و اعضا در جامعه اسلامی فعلی ایران، آیا شرعاً چنین استفاده ای مجاز هست یا نه؟
در صورت اجازه حضرت عالی، جان هزاران جوان و به خصوص معلولین و مجروحین جنگ تحمیلی و مردم مستضعف که قادر به مسافرت به خارج از کشور و صرف هزینه های سنگین نیستند، نجات خواهد یافت و مبالغ هنگفتی از سرمایه های بیت المال صرفه جویی خواهد شد.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، در مورد کافر اشکالی نیست و در مورد مسلمان نیز چنانچه حیات مسلمان دیگری متوقف بر آن باشد جایز است و چنانچه سلامت مسلمان دیگری نیز متوقف بر این کار باشد با اذن ورثه جایز است.
[سؤال 12031] ----> 119
5. معمول است اشخاصی که کلیه ها یا سایر اعضای آن ها فاسد می شود، دیگری آن عضو را از بدن خود به آن شخص اعطا می کند، آیا شرعاً شخص می تواند یک کلیه یا یک چشم یا عضو دیگری را که دو تا است به دیگری اعطا نماید یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر حیات دیگری منوط به آن باشد و خطری متوجه اعطا کننده نشود اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 395