تحصیل و تدریس بانوان
[سؤال 12679] 7346
بسمه تعالی
1. آیا درس خواندن زنان در دانشگاه جایز است؟ در صورتی که در دانشگاه امکان پوشانیدن چهره و دست ها نیست و لازم است که با استادها که تقریباً همه شان مرد هستند، در تماس باشد و در کلاس هایی که دخترها و پسرها با هم هستند شرکت کند
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 702 و سرویس های دانشگاه را که مختلط است و بیشتر اوقات خیلی شلوغ است، سوار شود و امثال این. و از طرفی هم الآن و هم در آینده، با داشتن مدرک برای دبیر بودن، امکان تبلیغ اسلام و حتی الامکان جلوگیری از انحرافات باشد و اکنون برای خودش فساد به همراه نداشته باشد.
بسمه تعالی، با فرض عدم مفسده و مراعات حجاب اسلامی و سایر وظایف مانع ندارد.
2. آیا رانندگی کردن برای زن در این شرایط جایز است؟ در صورتی که لازمۀ آن، کارهایی از قبیل تعمیر کردن ماشین، به تعمیرگاه بردن آن، بنزین زدن، تصادف کردن و... است و نبودن آن لازمه اش این است که منتظر تاکسی بماند، سوار تاکسی بشود و احتمالاً کنار مردها بنشیند و امثال این.
بسمه تعالی، با رعایت تکالیف شرعیه، اشکال ندارد.
3. آیا حالا رفتن زنان برای تظاهرات و شرکت کردن آن ها در این گونه اجتماعات درست است یا نه؟ وظیفۀ زنان در زمان کنونی چیست؟
بسمه تعالی، با حفظ جهات شرعیه جایز است.
4. در مورد حجاب و اندازه ای که باید رعایت کرد، آیا گردی صورت از چادر یا روسری پیدا شود اشکال دارد؟
بسمه تعالی، اگر تمام بدن به استثنای وجه و کفّین پوشیده باشد، اشکال ندارد.
[سؤال 12680] 7347
بسمه تعالی
خدمت رهبر عالی قدر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی
امسال دیپلم می گیرم و تصمیم دارم برای ادامۀ تحصیل در دانشگاه، رشتۀ دندان پزشکی را انتخاب کنم. با این که این رشته مورد علاقۀ من است، می خواستم بدانم که در دین مبین اسلام، این شغل برای زنان اشکالی ندارد یا دارد؟
در پایان سلامتی امام و بقای اسلام را از خدای دانای توانا خواستارم.
بسمه تعالی، تحصیل در رشتۀ دندان پزشکی مانع ندارد، لکن باید مراعات وظایف شرعیه را بنمایید.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 703 [سؤال 12681] 7348
بسمه تعالی
دفتر استفتای امام
این جانب مربی فنی در رشته ارتباطات رادیویی مایکروویو با یازده سال سابقه خدمتی و هشت سال سابقه تدریس در اداره آموزش شرکت مخابرات هستم. از آن دفتر محترم درخواست استفتای امام را در مورد تدریس خانم به آقایان با رعایت کلیه موازین شرعی و اسلامی خواستارم. در خاتمه به اطلاع می رسانم که رشته مورد تدریس این جانب بسیار تخصصی بوده و به راحتی نمی توان فردی را جهت تدریس، جانشین این جانب نمود، ولی رئیس اداره کل آموزش مخابرات با وجود تأیید این جانب از لحاظ تعهد اسلامی، صرفاً به دلیل زن بودن این جانب و نیاز مبرم اداره به این جانب از رفتن به کلاس جهت تدریس جلوگیری می نمایند. خواهشمند است استفتای امام را در این مورد اعلام فرمایید.
بسمه تعالی، با حفظ حجاب و مراعات موازین شرعیه مانع ندارد.
[سؤال 12682] 7349
بسمه تعالی
آیا زن می تواند علوم اسلامی را تحصیل نماید و به مقام اجتهاد برسد؟
بسمه تعالی، تحصیل علم برای عموم آزاد است.
[سؤال 12683] 7350
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی، پس از سلام و آرزوی طول عمر برای شما، خواهشمندم به دو سؤال زیر پاسخ دهید:
1. با توجه به این که در آیندۀ نزدیک دانشگاه ها باز خواهند شد و آموزش تخصصی برای جوانان کشور ضروری است، آیا رفتن به دانشگاه ضروری و بر حسب
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 704 وظیفه است، و حتی اگر در رشته های غیرتخصصی باشد یا نه؟
2. برای خواهرانی که در حوزه های علمیه قم مشغول تحصیلند، حوزه ارجح است یا دانشگاه؟ و در ضمن، در صورت امکان رهنمودی برای خواهران طلبه بفرمایید.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته، با تشکر
بسمه تعالی، موارد مختلف است و تشخیص اهمیت موکول به نظر خود شخص است.
[سؤال 12684] 7351
بسمه تعالی 29 / 10 / 1360
محضر مبارک امام خمینی، حفظکم الله تعالی
1. اگر آقایان و بانوان جهت تدریس به صورت جدا در یک سالن بنشینند، جایز است یا خیر؟
2. آیا شرکت زنان در نمازهای یومیه و جمعه کراهت دارد یا خیر؟ در شرایط فعلی چطور؟
بسمه تعالی، با نبود مفسده مانع ندارد.
[سؤال 12685] 7352
بسمه تعالی 4 / 8 / 1360
با سپاس بی حد از خداوند کریم که نخست پیامبران و بعد از ایشان امامان را برای راهنمایی ما فرستاد و آنگاه که امام مهدی به فرمان خدا غایب گشت، نایبان آن امام راهنمایی ما را به عهده گرفتند تا حال که امام خمینی نیابت آن امام را به عهده دارد و با تشکر از شما که دائماً در سنگر ارشاد و راهنمایی ما استوار و پابرجایید و آنی آن را خالی نمی گذارید. سؤالاتی برایم بود که فکر کردم بهترین راه این است که از شما چاره جویی نمایم؛ لذا پرسشی را در زیر قید می کنم تا از آنچه که شرعاً جواب آن است ما را مستفیض فرمایید.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 705 من مدیر دبستان پسرانه روستای محل زندگی ام هستم که یک دبستان پسرانه بیشتر ندارد و به علت کمی آموزگار مرد، بعضی سال ها آموزگار زن می فرستند. خواستم تکلیف مرا از نظر شرعی بیان کنید و نیز حقوق دریافتی من شرعاً به چه صورت است؟
بسمه تعالی، تدریس با مراعات حجاب اشکال ندارد.
[سؤال 12686] 7353
بسمه تعالی
سلام علیکم، حضور رهبر کبیر انقلاب امام خمینی
بدون مقدمه به عرض جناب عالی می رسانیم که حدود 8 الی 9 ماه پیش از طرف سپاه دزفول کلاس آموزش خصوصی طراحی پی ریزی شد. این آموزش ـ با کلی استفاده از هزینۀ سپاه ـ می رفت تا کامل شود که مسئول محترم روابط عمومی سپاه تعویض گردید و این مسئول با ادامۀ کلاس مخالفت کردند و دلایل ایشان هم این بود که از نظر شرع اسلام صحیح نیست که مربی خواهران، یکی از برادران باشد.
با توجه به لزوم تبلیغات در جهت صدور و نشر انقلاب اسلامی و نبودن مربی خواهر در زمینۀ هنری (باید اشاره کرد که هدف از تشکیل این کلاس، تربیت مربی است، به خصوص در این زمان که نیاز شدید به کادر آموزشی احساس می شود. مدتی پیش بسیج خواهران دزفول درصدد بود کلاس های هنری تشکیل دهد که به علت نبودن مربی، به خصوص در زمینۀ طراحی، این برنامه معلّق ماند) حال از مقام رهبریت و مرجعیت استدعا داریم با فتوای خویش ما را در این امر راهنمایی و یاری فرمایید.
ضمناً این مسأله (شرعی بودن این نوع کلاس ها) تا کنون برای تمامی ارگان ها در سراسر کشور لاینحل و مبهم مانده است. والسلام علی من اتبع الهدی
بسمه تعالی، اگر آموزش مستلزم عملیات است، مربی خواهران باید مرد نباشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 706 [سؤال 12687] 7354
بسمه تعالی
حضور رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی، با عرض سلام
این جانب مربی بخش فیزیک دانشکدۀ علوم دانشگاه مشهد، به کار تدریس در دانشگاه اشتغال دارم. نظر به این که اکثریت شاگردان کلاس های دانشکده را دانشجویان پسر تشکیل می دهند، برای من و خواهران همکارم این سؤال مطرح است که آیا این کار از نظر شرعی اشکال دارد یا خیر؟ لباس ما ضمن تدریس ـ به طور معمول ـ روپوش و شلوار و روسری می باشد. مستدعی است که تکلیف ما را از نظر شرعی روشن بفرمایید.
بسمه تعالی، با مراعات کامل حجاب اسلامی و رعایت مقررات شرعی مانع ندارد.
[سؤال 12688] 7355
بسمه تعالی 15 / 2 / 1361
1. زنی که می خواهد به تحصیل خود ادامه دهد که بعدها شغلی انتخاب کند ولی فعلاً ادامۀ تحصیل ملازم با این است که با مرد نامحرم روبه رو شود ـ مثلاً در دانشگاه نزد مرد درس بخواند یا این که با مردها در یک کلاس باشد ـ همچنین تحصیلی جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، با مراعات وظایف شرعی و نبود مفسده مانع ندارد.
2. تراشیدن صورت با تیغ یا با ماشینی که مثل تیغ از ته می تراشد حرام است یا چه صورت دارد؟
بسمه تعالی، بنا بر احتیاط واجب باید ترک شود.
3. کسانی که اصلاً خمس نداده و نمی دهند وظیفۀ همسایه و خانوادۀ آن ها چیست؟
بسمه تعالی، آن ها را امر به معروف نمایند.
4. بچه های بالغ یا جوان هایی که در اثر ضعف مفرط، روزه گرفتن برایشان سخت است یا زخم معده دارند چه بکنند؟
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 707 بسمه تعالی، اگر روزه ضرر دارد نباید بگیرند.
5. بازی کردن با آلات قمار در صورتی که قصد برد و باخت در کار نباشد و فقط صرف بازی کردن است، جایز است؟
بسمه تعالی، جایز نیست.
[سؤال 12689] 7356
بسمه تعالی 14 / 5 / 1361
خدمت رهبر مستضعفین
احتراماً؛ معروض می دارم این جانب دانشجوی سال اول تربیت معلم می باشم و در تاریخ 7 / 5 / 1361 با آقایی که آموزگار یکی از دهات شهرستان بجنورد است ازدواج نموده ام و بر اساس سهمیه بندی، دانشجویان را به استان یزد منتقل نموده اند و بعد از فارغ التحصیل شدن، پنج سال دیگر باید در استان یزد تدریس نمایم و همسرم نیز در استان خراسان می باشد، با توجه به شرع مقدس اسلام آیا به نظر شما این جانب چه کنم؟ آیا درست است که از همسرم هفت سال دور بمانم؟ خواهشمندم نظرتان را با توجه به شرع اسلام اعلام دارید.
بسمه تعالی، با رعایت ضوابط اسلامی و اجازۀ شوهر اشکال ندارد.
[سؤال 12690] ----> 2144
3. اگر معلم ناچار باشد که در یک اتاق، یک زن را درس بدهد و بالعکس (البته با رعایت جهات شرعی) جایز است یا نه؟
بسمه تعالی، با نبود مفسده و مراعات موازین شرعیّه اشکال ندارد و خلوت با اجنبیه جایز نیست.
[سؤال 12691] ----> 836
6. خانمی که مشغول به تحصیل در دانشگاه می باشد و به جز ایشان، بقیۀ افراد کلاس، مرد هستند و کار تئوری و عملی هم به طور مشترک باید انجام دهند، آیا ادامۀ
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 708 تحصیل با این وضعیت جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، با مراعات کامل حجاب شرعی اشکال ندارد.
[سؤال 12692] ----> 7362
2. آیا برای زن تربیت کودک افضل است یا تدریس در مدارس و بیمارستان ها؟
بسمه تعالی، موکول به تشخیص خود او است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 709