عزاداری
[سؤال 12555] 7267
بسمه تعالی
محضر مبارک زعیم عالی قدر، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام عزّه
تقاضامند است نظر مبارک خود را در مورد خواندن دعاهای کمیل و ندبه و سمات و زیارات عاشورا و جامعه و عزاداری حضرت امام حسین علیه السلام از قبیل نوحه خوانی و سینه زنی و غیره مرقوم فرمایید، تا رفع ابهام و شبهه از دسایس مغرضین شود و نیز شیعیان راستین اغفال نشوند.
بسمه تعالی، خواندن ادعیۀ مأثوره و عزاداری برای حضرت سید الشهدا از افضل قربات و آدم ساز است.
[سؤال 12556] 7268
بسمه تعالی 4 / 2 / 1361
محضر مبارک رهبر عالی قدر، حضرت امام خمینی، پس از عرض سلام، خواهشمند است بیان فرمایید: مجالس تعزیه داری حضرت خامس آل عبا حسین بن علی علیهماالسلام جزو تعلیم و تربیت می باشد یا خیر؟
بسمه تعالی، بهترین وسیله برای تعلیم و تربیت، مجالس عزاداری حضرت سید مظلومان است که در آن ها مواعظ و احکام بیان می شود.
[سؤال 12557] 7269
بسمه تعالی
جماران، دفتر امام خمینی
آیا جایز است در مراسم عزاداری امام حسین مردها جلوی زن ها لخت شده و عزاداری نمایند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 634 بسمه تعالی، اشکال ندارد، مگر در صورتی که مفسده داشته باشد و بر زن ها واجب است از نگاه کردن به بدن نامحرم اجتناب نمایند.
[سؤال 12558] 7270
بسمه تعالی 9 / 7 / 1358
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
احتراماً؛ بر طبق معمول سنواتی، بیست شب اول ماه محرم الحرام، مراسم سوگواری حضرت سیدالشهدا و سه شب اطعام برگزار می شود. آیا اجازه می فرمایید کلیه مخارج مراسم به حساب شماره 100 یا 200 واریز و یا به مصارف خانوادۀ شهدا و مجروحین عصر انقلاب برسد و یا این که بر حسب معمول مراسم اجرا گردد. امر، امر مبارک است.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، مراسم سوگواری سید مظلومان ترک نشود.
[سؤال 12559] 7271
بسمه تعالی بیستم صفر المظفر 1400 ق
محضر منور حضرت آیت الله العظمی، حامی حوزه مسلمین، مرجع و مجاهد عالی قدر امام خمینی، دام ظله العالی، پس از ادای مراتب ارادت و دعاگویی و ثناگویی محترماً؛ معروض حضور نفیس گنجور باهر النور آن حضرت می دارد که متمنی است مسأله ای که اکنون عرض می شود جواب آن را صریحاً مرحمت فرموده و به خط و مهر شریف این نامه را مزین فرمایید.
از سال ها و قرن های پیش در شوشتر مرسوم بوده در ایام عزاداری امام مظلوم ـ ارواحنا فداه ـ دسته های سینه زنی تمام محلات با بودن زن ها لخت شوند و در مساجد و محافل و در خیابان ها با حضور علما به راه افتند و تا امامزاده ها و منازل علما
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 635 بروند. اخیراً بعضی در شوشتر و دهات آن شایع کرده اند که چون زن ها می آیند، لخت شدن حرام است و باید با لباس سینه بزنند و بعضی از مردم هم باور می کنند و لذا وضع دسته ها و سینه زدن درهم ورهم شده و خیلی ضعف پیدا کرده است! اکنون نظر مبارک و فتوای آن حضرت مطلوب است. آیا برهنه شدن، ولو زن ها باشند عیبی دارد یا خیر و آیا حفظ این شعار مهم بر هر کس لازم است یا خیر؟
بسمه تعالی، مانع ندارد و زن ها نباید به بدن مرد اجنبی نظر کنند.
[سؤال 12560] 7272
بسمه تعالی 15 / 8 / 1358
حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، رهبر عالی قدر انقلاب اسلامی ایران
محترماً ضمن تقدیم فتوکپی اعلامیۀ گروه توحیدی عاشورای اردبیل که در آن به نوکران آگاه و انقلابی حضرت حسین علیه السلام بسی توهین کرده اند، به عرض می رساند که نوحه خوانان این شهرستان، به شهادت تمام اقشار ـ اعم از روحانیون گرامی و بازاریان و فرهنگیان ـ در تمام مدت انقلاب تا به ثمر رسیدن این انقلاب پاک، با خواندن اشعار انقلابی و شرکت در تمام تظاهرات در اول صفوف انقلابیون تا پای جان ایستادگی نموده و از هیچ گونه جانبازی دریغ نداشتند. اکنون که ماه محرم و ماه انقلاب حسینی در شرف فرا رسیدن است، عده ای از شاگردان مکتب رضا قلدر پهلوی برای برچیدن عزاداری حضرت حسین علیه السلام اقدام به پخش اعلامیه نموده و در آن، به نوکران انقلابی حسینی نام مفت خور و غارت گر و ناآگاه گذاشته اند و گفته شده که مبلغ میلیون ها تومان به این مفت خوران پرداخت می گردد. در صورتی که پنجاه نفر نوحه خوان مستضعف با مبلغ ناچیزی سمت نوحه سرایی را عهده دار می گردند. آن ها می گویند: این ها پول نگیرند تا با پول هایشان، در اردبیل کارخانه احداث شود و بیکاران در آن مشغول شوند. ما نوحه خوانان حاضریم که پول نگیریم، ولی اولین کسی که در این کارخانه ها استخدام می شود، باید ما نوحه خوانان باشیم. اکنون که ماه محرم
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 636 فرا رسیده، از محضر امام امت تقاضا داریم که این توطئه گران را که راضی نیستند یک لحظه صدای حسینی در این شهرستان حسینی بلند شود و در اعلامیه خود توهین های بس بزرگ به طبقۀ نوحه خوانان کرده اند، آگاه سازند که پول نوحه حرام است یا نه؟ و باید پرداخت شود یا نه و به ما روشن فرمایند و این گروه که هیچ یک از آن ها خودشان را معرفی نکرده اند که هستند، منتظر اقدام قاطع امام هستند.
بسمه تعالی، نوحه سرایی در مجالس عزای حضرت سید الشهدا علیه السلام از اعظم قربات است؛ و دریافت تبرعات و اعانات و نذورات مربوط به این کار مانع ندارد.
[سؤال 12561] 7273
بسمه تعالی
محضر مقدس حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی
در مورد زنجیرزنی که منجر به سیاه شدن و یا مجروح شدن بدن می شود و همچنین غالباً پشت افراد باز است و بیشتر در خیابان و معابر عمومی ظاهر می شوند، نظر شریف چیست؟
بسمه تعالی، مانعی ندارد، مگر این که موجب ضرر فاحش بر بدن شود.
[سؤال 12562] 7274
بسمه تعالی 10 / 7 / 1358
دفتر امام خمینی، خواهشمند است در مورد سؤال های زیر جواب صریح و روشن داده شود.
1. اخیراً عده ای می گویند: «زیارت و دعا نخوانید و به جای آن قرآن بخوانید، یا این که صلوات نفرستید و به جای آن تکبیر بگویید» و با مجالسی که به عنوان روضه به پا می شود مخالفند و می گویند: «در خانه و مسجد دور هم نشستن و قهوه خانه درست کردن و حسین کشتن باید برچیده شود» و می گویند: «قرآن خواندن و نفهمیدن معنی
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 637 آن فایده ندارد و نباید در مجالس ترحیم قرآن خوانده شود و قرآن خواندن برای مرده هیچ فایده ای ندارد»!
بسمه تعالی، خواندن زیارات و ادعیه مأثوره و عزاداری برای سید مظلومان و صلوات بر پیغمبر و آل از افضل قربات و آدم ساز است و قرائت قرآن از مستحبات و اهدای ثواب آن به اموات موجب مثوبت است.
2. بعضی از برادران می گویند: «باید در مسجد تلویزیون گذاشته شود که بیشتر مردم جمع شوند و دربارۀ برنامه های آن بحث کنند و باید وسیله ورزش در مسجد آورده شود و جوان ها بیایند در مسجد ورزش کنند» و عده ای دیگر از برادران هم با آن مخالفند. آوردن وسایل سرگرمی در مسجد، مانند فیلم و تئاتر و نمایش چه صورت دارد؟ امید است جواب قانع کننده باشد تا وظیفه مردم و روحانی روشن شود.
خداوند بزرگ وجود پر برکت رهبر عالی قدر را از همۀ خطرات محفوظ دارد، والسلام؛ در ضمن می پرسند که مدح اهل بیت خواندن در مجالس عمومی چه صورت دارد؟
بسمه تعالی، اگر منافات با احترام مسجد و شئون آن داشته باشد باید ترک شود، و مسجد جای ورزش نیست، و مدح اهل بیت در قرآن مجید هم شده است و از افضل اعمال است.
[سؤال 12563] 7275
بسمه تعالی 22 / 3 / 1361
حضرت آیت الله العظمی رهبر عالی قدر و عظیم الشأن امام خمینی، مدّ ظله العالی
با نهایت احترام به عرض مبارک می رساند: این جانب در روزهای دهه عاشورا به جهت علامت عزاداری سرور شهیدان حسین بن علی علیه السلام پرچم سیاهی پیشاپیش دسته عزاداری می برم، بعضی از مردم روستای ما می گویند صحیح نیست. استدعا دارم این موضوع را واضح و روشن به خط و مهر و امضا شریف خود مرقوم فرمایید تا آن که روستایی ها از شک و تردید بیرون آیند.
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 638 [سؤال 12564] ----> 1177
2. دوم دربارۀ عزاداری ایام محرم و حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام است که مخصوصاً روز عاشورا در این محل، گوسفند رنگ می کنند و یک نفر هم به عنوان چوپان، دنبال گله می رود و نی می زند و یک نفر هم مصیبت می خواند، اگر این برنامه حالت ریا و خودنمایی و غنا نداشته باشد آیا جایز می دانند و اجازه می فرمایند این عمل به عنوان گریاندن شیعیان امام حسین علیه السلام انجام گیرد یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر از مراسم محلی است دخالت نکنید و اشکال ندارد ولی بهتر است این نحوه مراسم که بی اصل است ترک شود و مراسم اصلی به جا آورده شود.
[سؤال 12565] ----> 3011
2. بسیاری از تکایا در ایام عزاداری های مذهبی اقدام به حمل علاماتی می کنند که به قیمت های گزافی خریده شده و حمل آن نیز موجب اشکال است؛ این وسایل که به «علامات» مشهورند از نظر شرعی چه حکمی دارند؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
[سؤال 12566] ----> 1647
4. در عزای امام حسین علیه السلام جلو دسته های سینه زنی و زنجیرزنی عَلَمی بیرون می آورند که با شال و پارچه و مجسمه هایی تزیین شده است. آیا صحیح است یا خیر؟ با توجه به این که بعضی از فضلا می گویند: «یکی از سلاطین صفویه مسافرتی به یک کشور مسیحی نمود و روز شهادت و به دار کشیدن جناب عیسی را دید که همین علامت که شکل صلیب بود به دست داشتند. بعد از مراجعت به ایران دستور داد برای عزا و شهادت امام حسین علیه السلام چنین چیزی تهیه کنند که ساخته و معمول شد». آیا این موضوع تاریخی درست است یا خیر؟
بسمه تعالی، تاریخ مذکور ثابت نیست، و هر نحو عزاداری برای سید
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 639 مظلومان که مشتمل بر محرمات شرعیه نباشد و موجب وهن مذهب هم نشود مانع ندارد.
[سؤال 12567] ----> 206
3. رفتن به روزنامه و نشریات در ایام سوگواری و تعطیلات آن اشکال دارد یا نه؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 10صفحه 640