□ لطفا از دیدارهایی که شما در زمان تصدی وزارت کشاورزی با امام داشتید و نصایحی که در ارتباط با تأمین آذوقه مردم میفرمودند و اقدامات منافقین در آتش زدن مزارع توضیحاتی بفرمایید؟
■ بله. به عنوان خدمتگزار بارها این افتخار نصیب من شد که در جمع بقیه برادران سعادت دستبوسی امام حاصل شود. واقعا لحظاتی بود که هیچ وقت یاد و خاطرهاش فراموش نخواهد شد. اولین مرتبه پس از آن که در فرودگاه خدمت امام رسیدیم وقتی بود که وی به قم تشریف برده بود و در این سفر با تعدادی از دانشگاهیان به دیدار امام رفتیم تا آمادگی مجموعه دانشگاهی را جهت خدمت اعلام کنیم. زمانی که وارد قم شدیم جمعیت زیادی در کوچههای اطراف بودند که با واسطه کسی که دوستانی داشت سعادت دیدار نصیب ما شد. در این دیدار سخنانی درباره مسائل دانشگاهها مطرح شد و امام هم اشاراتی در رابطه با اهمیت علم و دانشگاه مطرح کردند و به ما این توصیه را داشتند که شما باید فعال باشید و اگر کمکی از دست شما برمیآید دریغ نکنید. دیدارهای دیگری در زمان قائم مقامی یا وزارت کشاورزی بود. در همان زمان در دیداری امام اشاره کرده بودند: عکس مرا در صفحه اول روزنامه نزنید، عکس یک کشاورز را بزنید، چه اشکالی دارد وقتی که یک روزنامه را نگاه میکنیم عکسی از یک کشاورز باشد که چه کاری انجام میدهد و چه خدمتی میکند. و این یک روحیه خوبی را برای کشاورزان علیرغم همه مشکلات به وجود آورد، چرا که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به
کتابعصر جهاد، دوران خدمتصفحه 166 علت خاطرهای که در بعضی مناطق کشاورزان از مالکین داشتند شرایط خاصی را در کشور به وجود آورده بود که بسیاری از مالکین نتوانستند به کار ادامه دهند و کشاورزان جایگزین آنها شدند که آمادگی لازم را برای انجام مسئولیت نداشتند و نمیدانستند که چگونه زمین را اداره کنند. از طرف دیگر دشمن در قالب عناوین گوناگون سعی در تشدید اختلافها داشت و تحرکاتی را انجام میداد و زمانی هم که موفق نمیشد در گوشه و کنار، مزارع را آتش میزد و مشکلات بسیاری را به وجود میآورد. امام در این باره فرمود: اینها افرادی هستند که ماهیتا به این صورتند که میروند محصولی را که کشاورز اینقدر زحمت کشیده به آتش میکشند.
خاطره دیگری از امام که مرتبط با همه مردم بود این است که در زمان جنگ تحمیلی امام دستور داده بود که قیمتها نباید تغییر زیادی بکند، کشاورزان مواجه با کمبود کود، سم و ماشین آلات کشاورزی بودند و آنان به علت نداشتن خط تولید و نبود بسته بندی و سردخانه بسیاری از محصولاتشان قبل از عرضه به بازار از بین میرفت و هزینههای تولید سنگین میشد و در مقابل هزینهها حق طبیعی کشاورزان بود که محصولشان به قیمت عادلانهای به فروش برسد. مثلا اگر گندم تولید میکرد، میبایست به قیمتی باشد که جوابگوی هزینههایش باشد. و یا اگر گاوداری داشت قیمت فراوردههای آن پاسخگوی هزینهها باشد. از طرفی هم امام شرایط خاص جنگ تحمیلی را مورد توجه قرار میداد و تأکید داشت که باید کاری کرد که مردم در تنگنا قرار نگیرند. از آن طرف دولت بسیار حساس بود که قیمتها تغییر نکند.
من به عنوان وزیر کشاورزی باید منافع تولیدکنندگان را بازگو میکردم و به دنبال تحقق حق آنان بودم تا قیمتها متناسب با هزینهها تأمین
کتابعصر جهاد، دوران خدمتصفحه 167 شود. یکی از مشکلات جدی دولت به خصوص وزارت کشاورزی این بود که چگونه این امر تحقق پیدا کند. حتما به خاطر دارید که مثلا ما وقتی گندم را از کشاورز به قیمت چهار تومان و دو ریال میخریدیم برای کشاورز صرف نمیکرد برای جبران این کمبود جایزهای برای کشاورز در نظر میگرفتیم تا مبلغ اضافی به مصرف کننده تحمیل نشود.
شیشههای شیر در آن زمان نه و نیم ریال بود و من معتقد بودم باید کاری کنیم تا نیم ریال به تولید کننده برسد نه و نیم ریال را به ده ریال افزایش بدهیم از طرف دیگر دولت باید به فکر عامه مردم و مصرفکننده بود تا با مشکل مواجه نشوند ولی از طرف دیگر این قیمت برای تولیدکننده مشکلاتی را به وجود میآورد و دولت از طریق جایزه درصدد جبران این مسأله بود و این وقت زیادی را در جلسات دولت به خود اختصاص میداد که چه جایزهای را برای جبران تولیدکننده در نظر بگیریم.
یکی از راهحلهای دیگر ایجاد زمینهای برای تشویق تولید کنندگان بود. در همان زمان هفتهای به نام هفته کشاورزی نامگذاری گردید و اعلام شد کسانی در این هفته به عنوان کشاورز نمونه انتخاب و از آنها قدردانی خواهد شد و این کم کم در کل کشور تعمیم داده شد. به مناسبت هفته کشاورزی دوباره سعادت نصیب ما و کشاورزان شد که خدمت امام برسیم. در یکی از این دیدارها حدود، دویست نفر از کشاورزانی که معمولا هم کشاورزان جزء بودند و از سراسر کشور حضور داشتند و از لباسهایشان همه چیز مشخص بود و غالبا از خانوادههای مؤمن با درآمد پائین بودند.
در ابتدای دیدار من صحبتی را در رابطه با مسائل و مشکلات کشاورزان مطرح کردم و امام مطالبی را ایراد فرمود که قسمت اول
کتابعصر جهاد، دوران خدمتصفحه 168 صحبت وی گروههای دیگری را هم شامل میشد در قسمت اول اشاره به اهمیت کشاورزی و اینکه کشاورزان باید فعال باشند، کرد و رهنمودهای بسیار خوبی داشت که بازتاب مثبتی هم داشت و روحیهای را که کشاورزان با این سخنان به دست آوردند چنان انگیزهای به آنان داد که تا پس از مدتها احساس کردیم مشکلی برای آنان باقی نمانده است؛ به اندازهای تحت تأثیر قرار گرفته بودند که مثلا برای یک کشاورز چابهاری دیدار با امام چنان بود که گویی خداوند در دنیا همه چیز به وی ارزانی داشته است. با چنین روحیهای بود که کشاورزان آن زمان، آن روزها را پشت سر گذاشتند. آن هنگام استنباط همگان بر این بود فردی که سعادت دیدار با امام نصیب وی میشود، چهره امام به اندازهای جلب توجه میکرد که شاید دیگر زیاد نمیتوانست روی کلمات در حضور امام توجهی داشته باشد و فکر نمیکنم حالا منحصر به افراد خاصی بود، قبل از اینکه توجه به صحبتها داشته باشند، چهره نورانی و ملکوتی امام بود که همه توجهها را به خود جلب میکرد و من اذعان میکنم در چند مرتبهای که خدمت امام رسیدیم شاید اگر روز بعد از من میپرسیدند که امام چه مطالبی را در آنجا فرمود ممکن بود کلیاتی در ذهن داشته باشم ولی به قدری افراد محو این چهره ملکوتی میشدند که شاید دیگر نمیتوانستند به صحبتها به طور مستقیم توجه داشته باشند اگر چه وقتی سخنرانی از تلویزیون پخش میشد همه این فرصت را داشتند که تمام مطالب را با دقت گوش کنند.
کتابعصر جهاد، دوران خدمتصفحه 169
کتابعصر جهاد، دوران خدمتصفحه 170