با پیروزی انقلاب اسلامی و از دست رفتن منافع نامشروع جهانخواران بویژه آمریکا در ایران، سلسله توطئه های استکبار شرق و غرب علیه مردم ما آغاز شد که مهمترین آنها شروع جنگ تحمیلی از سوی رژیم بعثی عراق بود. این حادثه به عنوان نقطه عطفی در روند تاریخ انقلاب اسلامی آثار و نتایج متعددی را به دنبال داشت. دوران هشت ساله دفاع مقدس تجلی گاه پیوند مستحکم رهبری و امّت اسلامی بوده و در نوع خود امری کم نظیر است که تنها در تاریخ صدر اسلام می توان نمونه هایی از چنین عشق و وفاداری متقابل و دو جانبه را سراغ گرفت.
رهبری نظامی، شانی از شئون مختلف رهبر در جامعه اسلامی است که در این دوران با الهام از سیرۀ پیامبر گرامی اسلام (ص) امکان بروز و ظهور یافت و فصلی جدید در تاریخ رهبری جنگها گشود، به گونه ای که صاحبان خرد و اندیشه نمی توانند نسبت به آثار و تبعات آن غافل بوده یا بی تفاوت از کنار آن بگذرند. حضرت امام(س) با رهبری پیامبر گونه، همانند همه ایام عمر پر برکت خود، در این دوران نیز صفحه ای درخشان بر افتخارات خویش افزوده و پر شکوهترین فصل را در تاریخ ملّت ایران گشودند. این پیر و مراد عاشقان، در کنج خانه ای کوچک در جماران، قدرت معنوی اسلام در برخورد با ظلمه و متجاوزان را به نمایش گذارد و با رهبری های داهیانه، توطئه دشمنان اسلام و کشور اسلامی را نقش بر آب ساخت.
این دوران مالامال از صحنه های حماسی و پرشکوهی است که ملّتی قهرمان را به اوج عزّت و شرافت رهنمون ساخت. ملتّی که تمام هستی خویش را خالصانه در طبق اخلاص نهاد و با اطاعت از رهبر فرزانه خود دست رد بر سینه نامحرمان و کژ اندیشان زد و فرزندان این مرز و بوم با اعتقاد و ایمان
کتابامام و دفاع مقدسصفحه ا راسخ و با عشق و ارادت کم نظیر نسبت به امام و مقتدای خویش، گام در صحنه نبرد گذاردند و مردانه از کیان کشور اسلامی پاسداری نمودند. دریادلان بسیج، دلاور مردان سپاه و رزم آوران ارتش و دیگر اقشار مردم، حول محور ولایت به وحدت و انسجامی دست یافتند که در طول تاریخ چندین هزار ساله ایران بی نظیر بود و برای نخستین بار در ادوار اخیر، ایران در جنگی طولانی حتّی یک وجب از خاک خود را به دشمنان و تجاوزگران واگذار نکرد. چنین افتخاری می بایست به عنوان درسی فراموش نشدنی همواره مورد نظر و توجه نسل های فعلی و آتی باشد تا بتواند به عنوان رمز پیروزی همواره مورد استفاده قرار گیرد.
بُعد رهبری نظامی امام خمینی (س) هر چند که ناشناخته نیست، لیکن هنوز آن چنان که باید و شاید بررسی و بازگو نشده است. و جا دارد این بخش از رهبری آن حضرت که نشات گرفته از مدیریت سیاسی ـ الهی ایشان است مورد توجّه جدی تری قرار گیرد. امّا اگر نگرش به آثار و نتایج آن فقط به پیروزیهای بزرگ و شگفت آور نظامی دلاورمردان سپاه اسلام منحصر شود، بدون شک بعد بسیار ارزندۀ تربیت معنوی انسانها در طول دفاع مقدس نادیده انگاشته شده است؛ پرورش مجاهدان زاهد و عاشقان سالکی که در صحنه های انسانساز این دوره یک شبه ره صد ساله را طی کرده و آبروی اسلام را حفظ و ایران را رو سپید و مجاهدان راه خدا را سرافراز نمودند و به حق می توان گفت که میدانهای جنگ و دفاع مقدّس، به برکت بازتاب فروغ رهبری های آن عارف واصل، آینه منعکس کننده صحنه های پرشکوه و ماندگار عاشورا شد.
اعتقاد راسخ این است که انتقال این عظمت های مالامال از عزّت و غرور برای آیندگان و مهمتر از آن شناخت ابعاد گوناگون وجودی امام راحل که این
کتابامام و دفاع مقدسصفحه ب همه فیض الهی از مجرای وجود ایشان بر این سرزمین و مردمش جاری شده است، می تواند بیشترین تاثیر مثبت را در سرنوشت اجتماعی فرزندان این مرز و بوم داشته باشد. با درک این ضرورت و در راه زنده نگهداشتن نام و راه آن پیر فرزانه، واحد خاطرات مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) به منظور ارج گذاری به ارزش «جهاد و شهادت»، به انتشار مصاحبه های تعدادی از فرماندهان و سایر افراد ذیربط در دفاع مقدس و خاطرات آنها با حضرت امام اقدام می نماید که در این جهت ذکر چند نکته ضروری است:
1ـ در انتخاب این مجموعه صرفاً خاطرات افراد، در موضوع جنگ و جهاد و در ارتباط با حضرت امام در نظر گرفته شده است.
2ـ در تبدیل مطالب گفتاری به نوشتاری و خلاصه سازی آن تلاش گردیده تا با رعایت امانت، محتوی و مضمون مطرح شده از قلم نیفتد.
3ـ این مجموعه بر اساس ترتیب الفبایی اسامی مصاحبه شوندگان تنظیم گردیده است.
لازم است از همکاری برادران: مرتضی طاهری، اصغر میرشکاری، غلامعلی رجائی، سید عبداللّه سادات موسوی، احمد میریان و مهدی نریمانی در فراهم آمدن این مجموعه قدردانی بعمل آید.
در پایان امیدوار است مطلعین و صاحب نظران از راهنمائیها و تذکّرات ارزنده خود دریغ نورزند تا انشاءاللّه در تکمیل این مجموعه در چاپهای بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی
واحد خاطرات
کتابامام و دفاع مقدسصفحه ج
کتابامام و دفاع مقدسصفحه د