مجله نوجوان 203 صفحه 29
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

مترجم : زهرا سادات موسوی محسنی

ویراستار : سپیده اسلامی

ناشر مجله : موسسه چاپ و نشر عروج

نویسنده : افشین علاء، محسن وطنی

موضوع : نوجوان

مجله نوجوان 203 صفحه 29

گذشته به جای آیفون تصویری که امروز در منازل استفاده می‏کنیم، مردم برای درها کوبه می‏گذاشتند و صدای این کوبه‏ها برای زن، سمت راست با صدای ملایم و برای مرد، سمت چپ با صدای قوی متفاوت بود و صاحبخانه از صدای کوبه متوجه می‏شد که پشت در مردی است که در می‏زند یا که خانمی است. ما فهمیدیم که منازل متعلق به افراد ثروتمند دو درب داشته، دری متعلق به خانواده و رفت و آمد عمومی و درب دیگر مربوط به ایام سوگواری و نوحه‏خوانی. در این خانه دو قنات وجود داشت که یکی خشک و دیگری پر آب بود. در گذشته در کویر عقرب، عنکبوت و رتیل زیاد بود و برای جلوگیری از گزش این حیوانات، تختهای خود را روی آب قرار می‏دادند. در خانۀ لاریها، آنچه از همه دیدنی‏تر بود، بادگیرخانه بود. در طراحی بادگیر ظرافت خاصی صورت گرفته است. باد از بالا وارد بادگیر می‏شود و پس از عبور از کانال آن با زمین که آن را خیس می‏کنند، برخورد می‏کند و باعث طراوت و خنکی هوا می‏شود. *** سپس به زندان اسکندریه یا مدرسۀ ضیائیه رفتیم. در آنجا فروشگاههای مختلفی بود و بچه‏ها مشغول خرید شدند. آنجا برای ما توضیحی ندادند اما من از روی لوح آن بنا مشغول نوشتن شدم. «مدرسۀ ضیاییه یا زندان اسکندریه به قدمت 631 تا 705 ه. ق، این اثر از آثار ضیاءالدین حسین پدر شرف‏الدین علی یزدی است که در سدۀ هفتم هجری بنای آن شروع و در اوایل سدۀ هشتم به اتمام رسیده است. سازۀ این گنبد زیبا و بلند از خشت خام درست شده و در سالهای اخیر نماسازی شده است. از خطوط کوفی داخل بنا اثر چندانی باقی نیست ولی نوع خط آن به خطوط کوفی گنبدهای همان دوره نظیر گنبد هشت، شاه کمال و بقعۀ شیخ احمد فهادان شباهت زیادی دارد. شبستان مدرسه دارای محراب است و در اطراف صحن آن رواقهایی ساخته شده است.» *** از آنجا به طرف مسجد جامع راه افتادیم. سپس نماز ظهر و عصر را خواندیم. بعد از نماز برایمان توضیح دادندکه بلندترین منارۀ مساجد کشور همین منارۀ مسجد جامع یزد است. مثل هر سفر دیگر، یکی از مهمترین قسمتهای سفر خرید سوغاتی بود. ما هم برای خرید شیرینیهای یزدی که زبانزد همه است به قنادی رفتیم. در آنجا شیرینیهای مختلف از جمله باقلوا، قطاب، لوز نارگیل، لوز بادام، لوز پسته، پشمک، نان برنجی و حاجی بادام وجود داشت. برای تمام این تجربه‏هایی که کسب کردم از مربیان و مسئولین مدرسۀ ادب متشکرم و امیدوارم بتوانم با درس خواندن، زحمات آنها را جبران کنم.

مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 203صفحه 29