نوسینده : الیویا جانسن
مترجم : دلارام کارخیران
کشف اسرار آلزایمر
با کمک حیوانات
لطفاً دسته اولیها و دسته دومیها عجله نکنند ! دستة اول ، آنهایی هستند که یک سواد نصفه نیمه ای دارند و با وجود نوجوان بودنشان ، خوب می دانند که آلزایمر ، بیماری پدر بزرگها و مادر بزرگهاست و به آنها ربطی ندارد و دستة دوم کسانی هستند که تا به حال واژة آلزایمر به گوششان نخورده است و چون اسمش سخت به نظر می رسد ، فکر می کنند هرگز به سراغ آنها نخواهد آمد چون آنها هر چیز سختی را فراری داده اند . . .
درست است ! آلزایمر بیماری بزرگترهاست . آلزایمر را به غلط به عنوان بیماری فراموشی و فراموشکاری می شناسند ولی در واقع این بیماری فراموشی و فراموشکاری می شناسند ولی در واقع این بیماری با محدود کردن دایرة لغات آدمها ، ارتباطات آنها را محدود و محدودتر می کند !
و اما ربط آلزایم به نوجوانان ! از این قرار است که دانشمندان متوجه شده اند ، کسانی که کمتر به مطالعه علاقه دارند و کمتر به بحث می پردازند ، دامنة لغات در دسترس کمتری دارند و بیشتر از دیگران به آلزایمر دچار می شوند . در مراحل اولیة آلزایمر ، مبتلایان واژه هایی را که در سنین دیرتری آموخته اند ، از یاد می برند . واژه هایی که در زندگی آنها ، کاربرد کمتری داشته است .
در آزمون واژه ها ، پزشکان به دنبال نوع واژه های گمشده در ذهن مبتلایان به آلزایمر می گردند . در مراحل تحقیقاتی این آزمون ، پزشکان دانشگاه یورک ، از 96 بیمار مبتلا به آلزایمر و 40 انسان سالم (به عنوان گروه شاهد) خواستند تا در مدت یک دقیقه ، اسم همة حیواناتی که به یاد می آورند را روی کاغذ بنویسند و در دقیقة دوم ، نام میوه های گوناگون را روی کاغذ بیاورند .
پس از پایان آزمون ، اعضای گروه شاهد ، حداقل 25-20 واژه بر روی کاغذ نوشته بودند در حالیکه بیماران فقط به 15-10 مورد اشاره کرده بودند . به این معنا که دایرة واژگان در دسترس آنها ، به طور محسوسی کوچک و محدود شده بود .
نکتة جالب ماجرا اینجاست که واژه های گمشده ، کلماتی بودند که در سنین بالاتر آموخته شده بود و فرد در زندگی عادی ، کمتر از آنها استفاده می کرد . مثلاً واژه های سگ و گربه ، کلماتی هستند که اغلب بچّه های دنیا ، قبل از 5 سالگی آن را می آموزند و در مکالمات روزمره از آنها استفاده می کنند . این دو کلمه در نتیجة آزمون همة اعضای گروه یعنی بیماران و گروه شاهد دیده می شدند ، در حالیکه واژه هایی مثل زرافه و گورخر ، در سنین بالاتری به گوش بچه ها می خورد و کمتر از آنها استفاده می شود . این واژه ها به ندرت در نوشته های بیماران دیده می شود ، در حالیکه اکثر اعضای گروه شاهد به آنها اشاره کرده بودند .
با وجود ظاهر بسیار سادة آزمونهای بالا ، این آزمونها مورد توجه فراوان جامعة پزشکی قرار گرفت ، چون درمان آلزایمر در مراحل پیشرفته تقریباً غیر ممکن است در حالیکه آزمونهای فوق ، قادر است اولین نشانه های بیماری آلزایمر را پیدا کند و در مرحله ای که می توان با تمرین و داروهای اولیه از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد ، به فریاد آن برسد .
مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 97صفحه 14