سخنرانی
زمان: صبح 14 آبان 1362 / 29 محرم 1404
مکان: تهران، جماران
موضوع: رسالت و وظیفۀ مجلس اسلامی
حضار: اعضای کمیسیونهای داخلی و خارجی مجلس شورای اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
تدریجی بودن انحراف
من راجع به کل مجلس مکرر عرض کرده و حالا هم عرض می کنم که مجلس ما باید با مجلس های سابق فرق داشته باشد. البته فرق هم دارد، اما هر امری کم کم به انحراف کشیده می شود و چنین نیست که یکدفعه انحراف واقع شود. در خود انسان نیز چنین است که شیطان و نفس امّاره بتدریج از عمل به مکروهات و بعد از آن به صغایر و از آنجا به بالاتر انسان را منحرف می کنند. در مجلس سابق دورۀ اولش بهتر بود، لکن در هر سال چیزی به آن اضافه و یا از آن کم شد تا رسید به آنجا که مجالس اخیر را دیدیم. شما از اول اگر جلوی فساد را نگیرید معلوم نیست که به وضع سابق منتهی نشود. البته باید عاقلانه باشد که مسئلۀ حادّی پیش نیاید.
ملایمت مؤثرتر از خشونت
در مسائل، ملایمت و جهت رحمت بیشتر از جهت خشونت تأثیر می کند. من در زمان اختناق رضاخانی وقتی در مدرسه فیضیه صحبت می کردم، آنگاه که از جهنم و عذاب الهی بحث می کردم همه خشکشان می زد، ولی وقتی از رحمت حرف می زدم می دیدم که دلها نرم می شود و اشکها سرازیر می گردد و این تأثیر رحمت است. با ملایمت انسان بهتر می تواند مسائل را حل کند تا شدت.
و مجلس باب مباحثه است، و باید مثل مباحثۀ طلبه ها باشد که با هم دوست هستند و با یکدیگر بحث و گفتگو می کنند ولی معلوم است که مباحثه هست.مجلس اسلامی باید
ملت و دیگران را ارشاد کند، چون مسائل به خارج منعکس می گردد و تأثیر روی مردم می گذارد. از این جهت مسئولیت مجلس به عنوان یک مرشد و هدایت کننده برای مردم زیاد است. و این کلی مطلب است که ان شاءالله این مجلس اول انقلاب، پایه ای و سنت حسنه ای باشد برای آینده که هر چه خوب بشود، شما در اجر آن شریک هستید. در مسئله ای که راجع به کمیته ها فرمودید، اعتقادم بر این است که همین گونه که هست باشد و هیچ گونه تحولی دربارۀ آن صورت نگیرد. راجع به استیضاح هم من هیچ نظری نمی دهم، فقط با ملایمت و تفاهم باشد. موافقین و مخالفین حرف هایشان را بزنند، آن وقت مجلس هر چه رأی داد معتبر است.
رأفت با خودی و سرسختی با دشمنان
امیدوارم آقایان موفق شوند که وقتی مجلس را تحویل می دهند مردم راضی باشند، تا بعدها به همین آقایان رأی بدهند. البته من تمام آقایان را نمی شناسم، ولی امیدوارم مجلس دارای یک اکثریت تام متعهد باشد. میل دارم وضع و امور با ملایمت و اخلاق حسنه صورت گیرد، و این خیلی بهتر است. دو نفر که با هم دعوا دارند وقتی یکی از آنها با رأفت و ملایمت حرف زد، دعوا تمام می شود. اصولاً کارها با ملایمت و رأفت بهتر انجام می گیرد.
من دعا می کنم تا شما در کشوری که از همه طرف به آن حمله شده، موفق باشید. امروز هر انفجاری که در هر جا صورت می گیرد به ایران نسبت می دهند و می گویند ما شواهدی داریم که مسئله به ایران مربوط می شود، و دلیلشان این است که در ایران هم انفجار واقع شده است. این چه استدلالی است؟! مردم از اسرائیل ناراحت هستند به ما چه ربطی دارد؟! البته ما میل داریم اسرائیل همه اش آتش بگیرد، و اگر خداوند توفیق دهد می رویم و مردم را از شرّ اسرائیل نجات می دهیم، ولی این بدان معنا نیست که ما آنجا را منفجر کرده ایم. و یا در مسائل دیگر می گویند یک شاهد عینی چه گفته است. این شاهد عینی یک منافق و یا یک دزد فراری است و یا لابد رادیو بغداد می گوید، و اینها خیلی
چیزها می گویند و این می شود شاهد عینی. اصلاً دنیا در چه وضعی است. فقط باید توجه داشت که باید با هم باشیم و در مقابل آنها محکم بایستیم. و با خودمان رئوف باشیم و در مقابل دشمنانمان سرسخت. این را عقل اقتضا می کند که وقتی عده ای مخالف داریم، خودمان مخالفتمان را کنار بگذاریم تا با وحدت کلمه این مملکت برسد به آنجا که همه دلمان می خواهد.
والسلام علیکم و رحمة الله