حریم قنات
[سؤال 9520] 5292
بسمه تعالی
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله الشریف
در این مسأله شرعی چه می فرمایید: باغی هشتاد سال است که وجود دارد. در این
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 291 باغ چشمه ای بود که آبش کم بود. صاحب باغ از آن چشمه، قناتی احداث کرد که آب زیادی درآمد. ولی بالای چشمه یک طرفش مال عدۀ دیگر است و یک طرف دیگر آن راه عمومی است. آن زمین که مال عده ای، دیگر بود. صاحبان آن بعد آمدند در بیست متری همان قنات، قنات دیگری کندند و در عرض یک ساعت قنات دومی، اولی را خشک کرد. و در ضمن به همین مسأله در زمان طاغوت رسیدگی نشده است که پنج سال است از وقت آن می گذرد. جواب این مسأله را بفرمایید که مورد لزوم است. خداوند تبارک و تعالی وجود آن رهبر عالی قدر را از بلایا مصون و محفوظ بدارد.
بسمه تعالی، با فرض این که قنات دوم مضر به قنات اول بوده، حق احداث قنات دوم را نداشته اند.
[سؤال 9521] 5293
بسمه تعالی
رهبر انقلاب اسلامی ایران امام خمینی دام ظله، احتراماً به شرف عرض می رساند مسائل ذیل مورد ابتلا و احتیاج است بذل عنایت فرموده جواب مرحمت فرمایید.
قناتی است واقع در گرمه جاجرم وقف بر اولاد، تقریباً 8 سال است بر اثر عدم توجه و عدم توافق موقوف علیهم به عمران و لایروبی از جریان افتاده و قنات مذکور مخروبه گردیده و چهار سال قبل مجدداً موقوف علیهم موتور آبی در مسیر آب قنات مذکور نصب نموده و مقداری استفاده نموده ولی باز هم بر اثر عدم توافق موقوف علیهم موتور هم تعطیل گردید بلکه موتور آب را فروختند. دو سال قبل از طرف شهرداری محل بین دو رشته قنات چاهی تقریباً نیمه عمیق حفر نموده برای این که آب بیشتر تهیه شود کارهایی را انجام داده اند آیا استفاده از آب چاه شهرداری با شرایط مذکور شرعاً جایز می باشد یا خیر؟ مستدعی است حکم الله را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، اگر چاه، آب قنات را جذب نکند تصرف در آب آن مانع ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 292 [سؤال 9522] 5294
بسمه تعالی
چاهی در محدوده و حریم چند رشته قنات جاریۀ مورد بهره برداری بدون رعایت قوانین اسلامی و شکایات متعدده حفر گردیده است. سپس کارشناسان رسمی بر حسب شکایت مالکین از محل بازدید و استفاده از چاه فوق را موجب نقصان، و بلکه خشکیدن آب قنات های مجاور دانسته، دستور عدم بهره برداری از چاه را صادر نموده اند. در صورتی که بدون رضایت مالکین قنات مجاور، از چاه استفاده شود آب چاه از نظر شرعی چه صورتی دارد؟ آیا استفاده از آب چنین چاهی جهت آشامیدن و غسل و وضو و سایر تصرفات جایز می باشد؟
خداوند سایه شریف آن وجود مقدس را بر سر مسلمین جهان مستدام بدارد.
بسمه تعالی، اگر محرز است که چاه در حریم قنات متعلقِ حق صاحب قنات حفر شده، تصرف در آب چاه باید با رضایت مالک قنات باشد و بدون رضایت او وضو و غسل صحیح نیست.
[سؤال 9523] 5295
بسمه تعالی 16 / 2 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله العالی
ضمن عرض سلام، سلامتی وجود مبارک را از خداوند بزرگ خواهانیم. و بعد محترماً، معروض می داریم که در روستای ویریج، قناتی برای عموم مردم روستا است، که سابقۀ بسیار قدیمی دارد و مورد استفادۀ کشاورزی قرار می گیرد و مردم هم از آن برای آشامیدن و شست و شو استفاده می کنند. اکنون عده ای از مردم، اقدام به زدن چاه آب نمودند، تا به خانه های خود لوله کشی کنند و این قنات دو رشته می شود، یعنی دو کوره دارد و این چاه میان دو کوره قرار گرفته که با یکی صد و نود متر، و با رشتۀ دیگری دویست و بیست متر فاصله دارد و به آب قنات ضرر خواهد زد و مالکین
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 293 قنات اکثراً رضایت ندارند و موجب اختلاف گردیده است. خواهشمند است حکم شرعی را در این مورد بیان فرمایید.
بسمه تعالی، اگر حفر چاه موجب جذب آب قنات می شود، جایز نیست و رسیدگی موکول به مسئولین مربوطه در دولت اسلامی است.
[سؤال 9524] 5296
بسمه تعالی
محضر حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله
آیا جایز است حفر چاه در ملک شخصی که فاصله اش با قنات دیگران از پانصد متر کمتر باشد و چنانچه زمین سنگی با خاکی فرق می کند، بیان بفرمایید.
بسمه تعالی، اگر چاه، آب قنات را جذب می کند، جایز نیست و در غیر این صورت مانع ندارد.
[سؤال 9525] 5297
بسمه تعالی 12 محرم الحرام 1400 ق
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، متّع الله المسلمین بطول بقائه الشریف، به عرض اقدس عالی می رسانم:
در قصبۀ عقرانی یزد، قناتی است هفتصد ساله که افراد متفرقه در کنار این قنات چاه های برقی و غیر برقی حفر نموده و در نتیجه به قنات ضرر وارد آورده اند که در حال خشک شدن می باشد. آیا این عمل جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر چاه موجب نقص آب قنات شود ـ از جهت این که آب قنات را بعد از وارد شدن در قنات جذب کند ـ حفر آن چاه جایز نیست. ولی اگر آب قبل از رسیدن به قنات، در چاه جمع شود و چاه مانع از رسیدن آب به قنات گردد؛ مانع ندارد. و تشخیص با اهل خبره است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 294 [سؤال 9526] 5298
بسمه تعالی 2 / 6 / 1361
حضور مبارک رهبر کبیر انقلاب، آیت الله العظمی امام خمینی، دام بقائه الشریف
در قریۀ باریکرسف کاشان، در حریم قنات قدیمی ای که سابقۀ هزار ساله دارد، قنات جدید احداث می نمایند که آب قنات قدیمی را خشک کرده؛ آیا شرعاً حق چنین کاری را دارند؟
کف قنات جدید حدود یک متر از کف قنات قدیمی گودتر است. در نتیجۀ حفر قنات جدید قنات قدیمی خشک شده و به اشجار و کشت اشخاص خسارت وارد آمده و به واسطۀ بی آبی، میوه به درخت ها خشک شده. جبران این خسارات را چه شخصی باید بکند؟ أفتونی آجرکم الله
بسمه تعالی، اگر قنات جدید آب موجود در قنات قدیم را به خود جذب کرده و موجب خشکی آن شده؛ حفر کنندۀ قنات جدید ضامن است.
[سؤال 9527] 5299
بسمه تعالی
محضر مقدس امام امت روحی فداک و متّع الله المسلمین بطول بقائه الشریف
به شرف عرض می رسانند: اهالی ده بلچگان جاسب سال های گذشته که رژیم ویرانگر و متکبر شاهنشاهی به کشور مسلط بود در طرح لوله کشی و آبرسانی چاه آب مخصوص لوله کشی قریه مجاور به نام ده وشکان در مسیر و محدوده نزدیک قنات ده بلچگان که قسمت اعظم زمین های زراعتی قریه را مشروب می نماید حفر چاه گردیده در آن زمان مکرر به ادارات دولتی مراجعه و تقاضای دادرسی کردیم و امروز هم که فرمان مبارک امام به رسیدگی به امر مستضعفین شرف صدور یافته مکرر به ادارات مراجعه کرده ایم ولی کسی به داد ما نرسیده کارشناس و مأمور جهاد سازندگی از محل حفر چاه بررسی و نظریه خود را مرقوم داشته که یک برگ فتوکپی آن نظریه برای
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 295 اطلاع تقدیم حضور می گردد، اینک با استفاده از چاه مزبور عده ای زارع از کار زراعت بی بهره می مانند آیا برای اهالی قریه مجاور مجاز و مشروع است از این آب استفاده کنند یا خیر؟ آنچه حکم الله است در این مسأله شرعیه مرقوم فرمایید امر، امر مبارک است.
خدایا، خدایا تا انقلاب مهدی خمینی را نگهدار، از عمر ما بکاه و به عمر او بیفزا
بسمه تعالی، اگر محرز شود که چاه، آب وارد شده در قنات را جذب کرده، تصرف در آن بدون رضایت صاحبان قنات جایز نیست.
[سؤال 9528] 5300
بسمه تعالی
محضر مبارک زعیم عالی قدر، مجاهد کبیر و رهبر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران و امید مستضعفان جهان، امام خمینی، مدّ ظله العالی
بیان فرمایند این مسأله شرعیه را که قنات مسدود و مخروبۀ قدیمی را صاحب اولیۀ آن، به شخص یا اشخاصی فروخته، که بر اثر طول مدت زمان و مخروبه بودن قنات، اراضی آن به صورت بایر درآمده است و اشخاصی همان اراضی را متصرف شده و قسمتی را بندسار نموده و قسمتی به صورت دیم زار، و یا بایر است. خریداران قنات مشغول کارشده و پس از چند سال تلاش و کوشش زیاد، قنات را تنقیه و آب آن را جاری کرده اند؟ اکنون متصرفین اراضی حاضر به تحویل اراضی تابعۀ قنات نمی شوند و آب به هدر می رود.
س: آیا مالکین و متصرفین قنات حقّ دارند اراضی تابعۀ قنات را بلاعوض تصاحب و از آب جاری قنات مشروب سازند و یا باید در قبال زمین، وجهی به متصرفین آن پرداخت شود؟
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، رسیدگی امور مزبوره، موکول به دولت اسلامی است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 296 [سؤال 9529] 5301
بسمه تعالی 23 / 11 / 1361
محضر مبارک امام امت حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، ادام الله ظله، پس از ابلاغ سلام و دعا به جان امام عزیزمان، تقاضا داریم حکم شرعی مسأله زیر را بیان فرمایید:
در روستای ویریج قناتی است که از زمان های قدیم مورد استفاده کشاورزی بوده و هست. و این قنات دو رشته دارد، یعنی دو کوره می شود. بعضی از مردم اقدام به زدن چاه در بین دو رشته قنات نموده اند. این چاه با یک کوره صد و هفتاد و دو متر فاصله دارد و با رشته و کورۀ دیگر دویست و سی متر فاصله دارد. مالکین قنات اکثراً از زدن چاه ناراضی هستند و موجب اختلاف گردیده است. خواهشمند است ذیل ورقه حکم شرعی را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، اگر ضرر به قنات می زند باید با رضایت صاحبان قنات باشد.
[سؤال 9530] 5302
بسمه تعالی 28 / 6 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مرجع تقلید و بنیان گذار جمهوری اسلامی
کندن چاه عمیق در حریم و سفره آب ده قنات که منجر به کم آبی قنات و یا خشک شدن قنات گردد از نظر شرع مطهر اسلام جایز است یا خیر؟
تقاضا دارد نظریه شرعی خود را در این مورد اعلام دارید تا در مقامات اجرایی مورد استفاده قرار بگیرد.
بسمه تعالی، اگر چاه در مکانی قرار گرفته که آب موجود در قنات را به خود جذب می نماید و یا آن که در زمین موات در حریم قنات حفر شده، صاحب چاه ضامن خسارت واردۀ بر قنات است و حفر چنین چاهی جایز نبوده است، وگرنه چیزی بر صاحب چاه نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 297 [سؤال 9531] 5303
بسمه تعالی
محضر مبارک یگانه زعیم عالی قدر، وارث سید المرسلین نایب بقیة الله الاعظم، آیت الله العظمی امام خمینی مدّ ظله العالی علی رؤوس المسلمین، نظر مبارک در این مسأله مورد نیاز است:
شخصی سه سال قبل در ملک شخصی خود حفر چاه سه رنجی نموده که مزرعه خود را مشروب نماید. الآن عده ای از ده دیگر که هم ملک به این مزرعه می باشند آمده اند ممانعت می نمایند که این حفر چاه برای این ده ضرر دارد با این که فاصله زیاد است و مکان حفر چاه از مورد ادعای آن مردم بلندتر است، به هیچ عنوان به آنان ضرر ندارد.
تقاضا می شود پاسخ مسأله فوق را مرقوم بفرمایید.
بسمه تعالی، تشخیص مضر بودن و مضر نبودن چاه با اهل خبره است و در صورتی که مضر نباشد کسی حقّ جلوگیری ندارد.
[سؤال 9532] 5304
بسمه تعالی 14 / 12 / 1361
محضر مقدس و مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی
ضمن تقدیم عرض ارادت و مسئلت طول عمر آن وجود مبارک از درگاه ایزد منّان، مستدعی است به سؤال ذیل، پاسخ فرمایید.
چاهی است قدیمی که بالغ بر سیصد سال است در زمینی هموار و محل زراعت وجود دارد که مورد استفادۀ چندین خانوار و کشاورز بوده و هست؛ اگر فردی بخواهد در حریم این مکان، چاهی حفر نماید، چه اندازه باید فاصله داشته باشد؟
بسمه تعالی، مقدار خاصی در آن نیست؛ لکن باید چاه دوم مضر به چاه اول نباشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 298 [سؤال 9533] ----> 5371
2. بالای همین قنات می تواند شخص خاصی ایجاد ساختمان نموده که قهراً قنات از وسط ساختمان گذر خواهد کرد یا خیر؟
بسمه تعالی، ایجاد ساختمان در حریم قنات جایز نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 299