ادعای شوهر نداشتن زن
[سؤال 10144] ----> 1285
3. زنی شوهر او مفقود الاثر شده و این زن می گوید من با شوهرم در ضمن عقد شرط کرده ام که اگر تا فلان مدت غیبت کرد و سر من نیامد من وکیل باشم که خودم را مطلقه کنم و چون شوهرم مدتی است مفقود الاثر شده خودم را مطلقه کرده ام آیا این زن اگر بخواهد شوهر کند قول او مسموع است که برای شوهر دوم بی مانع باشد یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر ادعای خلیه بودن خود را می کند و مرد احتمال صدق او را می دهد تزویج مانع ندارد.
[سؤال 10145] 5635
بسمه تعالی 18 / 1 / 1361
محضر مبارک رهبر انقلاب، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی
مردی با زن مطلّقه ای ازدواج نموده و پس از چندین سال متوجه می شود که طلاق زوجه به دستور دادگاه بوده و مطابق با موازین شرعی نبوده و زوجه هم می گوید: شوهر من راضی به طلاق نبوده و پدرم با توسّل به دادگاه و اجباراً طلاق مرا گرفت و حتی فعلاً نیز اگر از شوهرم سؤال شود، می گوید که من راضی به طلاق نبودم؛ ولی پدر زوجه ادعا می کند که من پس از اجرای طلاق به دستور دادگاه و توسط محضر، بعداً از زوج اجازه گرفته و صیغۀ طلاق را جاری نمودم. البته نامبرده یک فرد عادل نیست و چه بسا دروغ های زیاد و حتی قسم های دروغ از وی مشاهده شده است و ازطرفی معلوم نیست که زوج سابق، ادعای وی را تصدیق نماید. آیا در صورت یاد شده، این زن و شوهر به همدیگر حرام مؤبّد بوده و باید جدا شوند ویا با اعتماد به قول پدر زوجه می توانند به زندگی خود ادامه دهند؟
بسمه تعالی، زن تا به طریق شرعی دعوای خود را که بطلان طلاق است
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 592 اثبات نکند، حرمت ابدیه بر مرد ثابت نیست؛ و زن باید به آنچه بین خود و خدا علم دارد عمل نماید.
[سؤال 10146] ----> 5876
2. وکالتی که آن مرد با ریا و تدلیس به دست آورده و عقدی که به این صورت انجام داده، آیا صحیح است یا خیر؟ اگر صحیح نیست، روابط این دو در زمان به اصطلاح محرمیت چه حکمی دارد؟
در ضمن باید ذکر شود که هیچ گونه سندی ـ نه در شناسنامه و نه در ورقه ای از طرف عاقد ـ مبنی بر این که عقدی صورت گرفته وجود ندارد؛ تنها ادّعای آن مرد است که می گوید: من با وکالت پدر غیاباً دختر را به عقد دائم خودم درآوردم و طلاقش هم نمی دهم؛ او زن شرعی من است.
بسمه تعالی، اگر در اصل وقوع عقد شرعی توافق دارند، در فرض سؤال، عقد محکوم به صحت است و راه جدایی طلاق است؛ ولی چنانچه در اصل وقوع عقد اختلاف داشته باشند، باید به محاکم صالحه مراجعه کنند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 8صفحه 593