رهبری امام و اتحاد مردم
(مصاحبه با آقای کاظم دلخوش)
اشاره:
آقای کاظم دلخوش اباتری از نیروهای وابسته به فدائیان اسلام است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در نشر و توزیع اعلامیه ها و سخنان امام خمینی در استان گیلان، نقش مؤثری داشته است. وی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به خدمات خود ادامه داد و از جمله، ماهها در جنگ تحمیلی هشت ساله حضور یافت و به دفاع از میهن اسلامیمان همت گماشت. آقای دلخوش که دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت دولتی است، هم اکنون به عنوان نماینده صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی فعالیت می کند و همچنین مخبر کمیسیون اقتصادی است. مصاحبه ای با ایشان انجام داده ایم که خلاصۀ آن در پی می آید.
* * *
حضور: با تشکر، بفرمایید مهمترین ویژگیهای امام خمینی چه بود که جنابعالی و میلیونها نفر از مردم داخل و خارج از کشور، دوستدار و فدایی ایشان شدند؟
آقای کاظم دلخوش اباتری: ویژگیهای حضرت امام در ابعاد اخلاقی، سیاسی و اجتماعی نشأت گرفته از ویژگیهای ائمه اطهار(ع) بود. زندگی کردن در یک مکان کوچک در جماران از طرفی و قاطعیت و صلابت در برخورد با دشمنان اسلام و نظام اسلامی از طرف دیگر نشانگر دین مداری و پیروی ایشان از ائمه اطهار(ع) است.
حضرت امام همه چیز را برای جامعه می خواستند و تمام تلاش خود را برای حل مسائل و مشکلات مردم بکار گرفتند. ایشان از همان اوایل به فکر محرومان بودند و از اوایل انقلاب برای حل مشکل آنان نهادهای مهمی را از قبیل کمیته امداد، بنیاد مستضعفان و غیره تأسیس کردند. بعد
از وقوع جنگ تحمیلی نیز بنیاد شهید و بنیاد جانبازان در همین راستا شکل گرفت. اینها برای همه الگویی بود تا برای اقشار مستضعف قدمی بردارند.
علاوه بر این به خاطر خلوص نیت، طینت پاک، توانمندیهای ایشان در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی در دنیا و سربلند کردن ایران در میان کشورهای جهان و ملتهای عالم، مردم ایشان را دوست دارند. در تبعیت از امام بود که مردم خصوصاً جوانان در جبهه و جنگ و در عمران و آبادی کشور از خودگذشتگی ها و ایثارگری فراوان نشان دادند. بعد از رحلت امام نیز مردم از ساختن آرامگاه ایشان تاکنون علاقه و محبّت مستمر خود را به او نشان داده اند.
حضور: با توجه به اینکه شما دوران رژیم پهلوی را تا حدودی شاهد بوده و درک کرده اید علت رویگردانی مردم از آن رژیم و شکل گیری انقلاب اسلامی را در چه عواملی می دانید؟
دلخوش: بله، آن دوران برای من کاملاً قابل درک بود. به نظر بنده آنچه مردم را به سوی امام خمینی کشانید و اسباب شکل گیری انقلاب اسلامی شد عمدتاً وابستگی نظام شاهنشاهی به
بیگانگان، عدم توجه به اعتقادات مردم و ترویج مفاسد که با روحیه عامه مردم، همخوانی نداشت، در مخمصه قرار دادن علما و بزرگان دین و فشار و شکنجه آنان بود. رژیم گذشته از دیانت فاصله گرفته بود. همین امر باعث اعتراض علما خصوصاً امام خمینی شد. همچنین تصویب کاپیتولاسیون منجر به اعتراض شدید امام و نهایتاً تبعید ایشان گردید. این جریانات و مقاومت و افشاگری حضرت امام، آگاهی مردم را بالا برد و آنان را وارد عرصه مبارزه با نظام شاهنشاهی کرد.
البته روحیه و مدیریت امام خمینی از عوامل اصلی پیروزی انقلاب اسلامی بود. نقش امام خمینی در پیروزی انقلاب، نقش محوری و کلیدی است. علاقه مردم به امام و تبعیت آنان از ایشان، انقلاب اسلامی را به پیروزی رساند. علاوه بر اینها عوامل و حوادث دیگری نیز در تشدید نهضت مؤثر بود مانند شهادت حاج سید مصطفی خمینی. ولی در هر حال، شجاعت، جدیّت، پشتکار، هدایت صحیح مردم و توکل امام خمینی به خدا بود که انقلاب اسلامی به ثمر نشست.
حضور: نقش گروهها و احزاب سیاسی را در شکل گیری و تداوم انقلاب اسلامی چگونه ارزیابی می کنید؟
دلخوش: انقلاب اسلامی را عامه مردم با تبعیت از امام به پیروزی رساندند. هم در گذشته و هم حالا حضور مردم در عرصه های مختلف سیاسی و اجتماعی ضامن پیروزی و حفظ نظام اسلامی است. این مردم بودند که نظام شاهنشاهی را کنار گذاشتند و نظام اسلامی را روی کار آوردند. گروههای سیاسی و احزاب، نقشی در پیروزی انقلاب نداشتند ولی بعد از پیروزی گروههای سیاسی زیادی بوجود آمدند و همه مدعی قدرت شدند و بعضی از آنها مسلحانه در مقابل امام و انقلاب ایستادند، مثل کومله و دموکرات و مجاهدین خلق (منافقین). امّا در آن زمان، نیروهای مذهبی و مردم بدون داشتن حزب و گروهی در کنار امام قرار گرفتند و چنین دستجاتی را از کشور بیرون راندند.
مردم در جریانات انقلاب و بعد از آن، خوب و بد را بخوبی شناخته اند و مسائل را بخوبی تحلیل می کنند، دوستان و دشمنان خود را بخوبی می شناسند و امروزه به طور کلی اتحاد خوبی در
میان مردم جامعه ما وجود دارد. البته در داخل نظام، احزاب و گروههای مختلف و سلایق گوناگون وجود دارد امّا همه آنها در مسائل اصلی و حاکمیت نظام اسلامی مشترکند و اختلاف در مسائل فرعی دلیل مخالفت با نظام جمهوری اسلامی نیست.
حضور: شما به عنوان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از شرایط اقتصادی کشور در حال حاضر نسبت به زمان امام خمینی چه تحلیلی دارید؟
دلخوش: شرایط اقتصادی و سیاسی دنیا و کشور ما در حال حاضر نسبت به دوران حضرت امام کاملاً متفاوت است. رشد زندگی مردم، رشد قیمتها، فرهنگ مصرف عمومی، رشد قیمت نفت، تک محصولی بودن اقتصاد ما در سطح جهان و مسائل متعدد دیگر از عوامل این تفاوت است. طبعاً ما، در جذب منابع و هزینه ها مشکلاتی داریم ولی این مشکلات عمدتاً به دلیل تفاوت شرایط و زمینه هاست.
حضور: دربارۀ ساده زیستی مسئولین که امام خمینی بر آن تأکید داشتند آیا تاکنون حفظ شده است؟
دلخوش: حضرت امام، خوی کاخ نشینی را نفی کردند. ممکن است کسی حتّی در کاخ زندگی کند ولی خوی کاخ نشینی نداشته باشد. البته شیوۀ زندگی مسئولین ما تجملاتی نیست و در مقایسه با دوران امام، دولت امکانات بیشتری در اختیار مسئولین قرار نداده است. امروز هم رهبر انقلاب، زندگی ساده ای دارد و در خانۀ ساده ای زندگی می کند. البته ممکن است بعضی از مسئولین و سایر افراد، امکانات مادی برای خود فراهم کرده باشند. با نگاهی به شمال شهر می توان ملاحظه کرد که عده ای از موقعیتها سوءاستفاده کرده اند و سرمایه های فراوانی برای خود جمع کرده اند ولی بیشتر این افراد هیچ وابستگی به دستگاههای اجرایی و اداری نظام ندارند.
حضور: مهمترین نقطه قوت مجلس هفتم از نظر شما چیست؟
دلخوش: نقطه قوت مجلس هفتم این است که بیش از 370 طرح و لایحه در زمینه مسائل
اقتصادی تصویب کرده است. همچنین مجلس با دولت همکاری خوبی دارد همانطور که در زمان دولت آقای خاتمی این همکاری وجود داشت. اما احتمال اینکه بعضی از لوایح در مرحله اجرا دچار اشکالات یا نقایص شود وجود دارد. در مجموع، وظیفه مجلس، تصویب قوانین در جهت رفاه حال مردم است و جز این هم کاری انجام نمی دهد.
حضور: عملکرد دولت نهم را چگونه ارزیابی می کنید؟
دلخوش: دولت در بعضی از بخشها قوی و خوب عمل کرده است و در بعضی از بخشها نتوانسته نتایج مطلوبی به دست آورد. مثلاً حضور خوبی در شهرستانها داشته ولی در بعضی موارد آنطور که باید عمل نشده است وگرنه در حال حاضر جامعه ما وضعیت بهتری داشت. مثلاً در عرصه سیاست خارجی می شد از نیروهای توانمند و قوی استفاده کرد تا یک ارتباط سالم و مناسبی با کشورهای خارجی برقرار شود. البته این مسأله فقط مربوط به دولت فعلی نیست و به نوعی به تمام دولتها ارتباط پیدا می کند.
حضور: با این وجود در حال حاضر جایگاه ایران را در بین کشورهای منطقه و جهان چگونه می بینید؟
دلخوش: ایران در بین همۀ کشورهای دنیا به عنوان کشوری قدرتمند مطرح است. ایران مردم با فرهنگ دیرینه دارد. مردم در برابر دشمن خارجی متحد عمل کرده اند. بسیاری از کشورها به دلیل سیاستهای مستقل کشور ما به ایران علاقه مند هستند. روحیۀ استعمارستیزی ایران و حضور در عرصه های مختلف جهان سایر نقاط جهان را تحت تأثیر قرار داده است. من اخیراً سفری به کشورهای الجزایر و ترکیه داشتم و دیدم که در هر دو کشور، مردم پرچم جمهوری اسلامی ایران را می بوسند. البته در بعضی از عرصه های سیاسی می باید حضور بیشتر و جدّی تری داشته باشیم که متأسفانه بعضاً، کمرنگ عمل شده است.