میراث به سبب زوجیت
[سؤال 11153] 6386
بسمه تعالی
این جانب با مردی ازدواج کردم، او بعد از ازدواج مخارج زندگی مرا با دیگر برادرانش مجزّا نمود، همین امر موجب خشم آنان گردید و مرتّب مزاحم ما می شدند و حتی مرا تهدید به قتل نمودند، لذا من با اطّلاع همسرم با فرزندانم به خانه پدرم رفتم. بالاخره برادران به تفاهم نرسیدند، تا این که روزی همسرم فرزندانش را با خود برد، اما متأسّفانه با خوراندن سمّ به فرزندان آنان را کشت، و خود نیز با خوردن سمّ بعد از سه روز جان سپرد، علمای شهرمان دربارۀ کیفیّت ارث بردن من نظراتی داده اند، تمنّا دارم نظر خود را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، اول دیون میت از ترکه خارج و به صاحبانش می رسد، و مهر زن از دیون است، و همچنین دیۀ بچّه ها که به مادرشان می رسد. و چنانچه از ترکه چیزی باقیماند ربع آن به تفصیلی که در رساله آمده به زن می رسد و بقیّه را سایر ورثه ارث می برند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 570 [سؤال 11154] 6387
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی، دامت برکاته
با سلام به پیشگاه ولی عصر امام زمان (عج) و با سلام و درود به ارواح پاک شهدای راه اسلام به خصوص شهدای جنگ تحمیلی بعثیون کافر عراق علیه کشور اسلامی ایران
این جانب برادر یکی از شهدا می باشم. پس از شهادت برادرم ورثه آن شهید که همسر و مادر پیر وی می باشد به من وکالت دادند که کلیه اموال منقول و غیر منقول آن شهید را جمع آوری نموده تا تصمیمات بعدی اتخاذ گردد.
این جانب پس از جمع آوری اموال طبق انحصار وراثت، سهم هر کدام از ورثه را پرداخت نمودم. نصف مهریه همسر شهید را با توجه به این که باکره بود پرداخت نمودم. و بقیه اموال که از آن مادر شهید است حدود 200000 تومان می باشد که ایشان واگذار نموده تا در کارهای خیریه خرج نمایم.
با توجه به این که شهید اهل روستا می باشد و در همان جا هم دفن شده است و این روستا فاقد مسجد به درد بخور می باشد ما تصمیم گرفتیم تا با کمک اهالی محل مسجدی بسازیم، ولی با این مقدار ناچیز و کمک اهالی مستضعف قریه نمی توان این امر خیر را پیش برد. مقرر فرمایید در این مورد ما را بیشتر راهنمایی کنید که چگونه ما این امر مهم را پیش ببریم؟ و سؤال دیگر این که آیا انحصار وراثت دادگاه که در آن ربع اموال از آن همسر شهید می باشد صحیح بوده؟ و با توجه به این که همسر شهید هنوز دختر می باشد و ما نصف مهریه وی را پرداخت کرده ایم درست است یا باید تمام مهریه را بپردازیم؟ والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، در فرض سؤال زن نصف مهریه خود را حق دارد و از ترکه شوهر ربع می برد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 571 [سؤال 11155] ----> 4156
6. سهم ارثی همسر دوم با مسألۀ رجوع چه می شود؟
بسمه تعالی، اگر طلاق، باطل بوده و یا بعد از طلاق صحیح، در عده رجوع شده، حق ارث طبق موازین شرع دارد.
[سؤال 11156] 6388
بسمه تعالی
محضر حضرت امام خمینی، دامت افاضاته
محترماً معروض می دارد که عمۀ این جانب، همسر شخصی بوده که او به ایشان توجه نداشته؛ چون دارای همسر دیگری بوده. وقتی به شوهرش تلفنی گفته می شده سری به ایشان هم بزن و خبری از او بگیر، در جواب می گفت: من او را طلاق گفته ام، و شاهد بر این مطلب موجود است. فعلاً عمۀ این جانب وفات کرده و همین شوهری که در تلفن می گفته من ایشان را طلاق گفته ام، الآن آمده و ادعای ارث می کند؛ چون قانوناً او را در محضر طلاق نگفته. لذا از نظر قانون باید وضع طلاق و وضع ادعای ارث روشن گردد. اگر لازم به توضیح شود، ما حاضریم شفاهاً و کتباً توضیح کامل بدهیم. امیدوارم در این قضیه حکم فرمایید.
بسمه تعالی، تا به وجه شرعی طلاق ثابت نشود و اقرار شوهر بر طلاق محرز نگردد، شوهر حق ارث دارد؛ و اگر ثابت شود که اقرار بر طلاق نموده، برطبق ظاهر اقرارش ممنوع از ارث زوجه می شود.
[سؤال 11157] 6389
بسمه تعالی
پدر من دو خانم داشت که یک خانم، دو بچه و مادر من هم، سه بچه داشت که دو پسر و یک دختر، ارث پدرمان چطور تقسیم می شود؟
بسمه تعالی، زن ها از ترکه هشت یک می برند و از عین زمین ارث نمی برند
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 572 و از بنا و اشجار هشت یک قیمت آن را می برند و بقیۀ ترکه که است بین اولاد تقسیم می شود، به طوری که هر پسر دو برابر هر دختر ببرد.
[سؤال 11158] 6390
بسمه تعالی
زیدی خدمتگزار ادارۀ آموزش و پرورش بوده و با حقوق خود امرار معاش می نموده و اکنون که فوت شده دارای پدر و مادر و یک عیال با دو پسر بچّه می باشد:
1. افراد یاد شده چگونه ارث می برند؟
بسمه تعالی، بعد از اخراج دیون و وصایای میت، عیال از غیر زمین و غیر اعیان ساختمان هشت یک می برد، و از ساختمان هشت یک قیمت آن را حقّ دارد، و پدر و مادر هر یک سدس ترکه را می برند، و بقیّۀ ترکه سهم دو پسر متوفی است.
[سؤال 11159]
2. آیا از منزل نیمه کاره و تمام نشده و یا جزئی اثاث خانۀ متوفی می توانند حقّی ببرند یا نه؟ و چنانچه از حقوق دولتی متوفی بعداً وصول گردد آیا ورّاث او از آن ارث می برند یا نه؟ در صورتی که اگر کبار حقوقی ببرند برای صغار مخارج سالیانه باقی نخواهد ماند و ممرّ معاش ندارند.
بسمه تعالی، حکم منزل و اثاثیه از مسألۀ اول معلوم شد، و حقوقی که مربوط به قبل از فوت است از ترکه [ محسوب گشته] و به همۀ ورثه می رسد، و آنچه بعد از فوت دارد منوط است به مقرّرات استخدامی اداره.
3. آیا کدام یک از پدر، مادر و عیال متوفی قیمومت صغار را باید داشته باشند؟
مستدعی است جواب را در صدر ورقه به طور واضح و روشن مرقوم فرمایید.
بسمه تعالی، پدر متوفی که جدّ پدری صغار است ولیّ شرعی آن ها است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 573 [سؤال 11160] 6391
بسمه تعالی 1 / 9 / 1361
حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی
زیدی فوت کرده و 000 / 300 تومان بدهی داشته و در مقابل ماترک زیر را دارد:
1. چند تخته فرش به ارزش 000 / 300 تومان که به وسیلۀ ورثه فروخته شده و بدهی اش را پرداخته اند.
2. یک باب خانه که به وسیلۀ کارشناس 000 / 60 تومان ساختمان آن و 000 / 700 تومان زمین آن، قیمت گذاری شده است. ورثه عبارتند از: همسر دائمی متوفی و یک دختر و یک پسر. می خواهیم سهم الارث هر وارث معلوم شود. چون با فروش فرش ها که آن مال زن آن مرحوم بوده، کلیه بدهی مرحوم پرداخت شده است. و الآن خانۀ تنها مانده که اعیانی آن 000 / 60 تومان قیمت دارد. در حالی که مال مرحوم علاوه بر این خانه 000 / 300 تومان هم فرش بوده است.
بسمه تعالی، زوجه از زمین ارث نمی برد و از قیمت ساختمان و از اعیان منقولات ارث می برد و بدهی میت از مجموع ترکه برداشته می شود نه تنها از منقولات تا ضرر به زوجه وارد نشود. بنابراین در فرض مرقوم، سهم الارث زوجه پس از کسر بدهی از کل دارایی میت داده می شود.
[سؤال 11161] 6392
بسمه تعالی 16 / 2 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت توفیقاته
احتراماً؛ به عرض می رساند: شخصی پس از فوت عیال دائم خود که دارای چند فرزند نیز می باشد، با زن عقیم دیگری ازدواج و تجدید فراش می نماید و حالیه بدرود حیات گفته است. آیا این زن عقیم که حالیه هم عقیم و نازا است از اموال متوفی، از چه نوع اموالی شش یک یا هشت یک سهم می برد؟ آیا از نقدینه (یعنی پول موجودی) هم سهم می برد یا خیر؟ در صورتی که سهیم است، شش یک سهیم است یا کمتر؟
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 574 استدعا می شود جریان را ذیلاً مرقوم فرمایید. توضیح این که چون وصیت ننموده است، ثلث دارایی ایشان چه صورتی دارد؟ پس از کسر مخارج نماز و روزه و بدهی و خمس، آیا ورثه از بقیه آن می توانند استفاده نمایند یا خیر؟
بسمه تعالی، پس از اخراج دیون که از جمله آن ها وجوه شرعیه است، بقیۀ ترکه بین همه ورثه، از جمله زوجۀ او به ارث تقسیم می شود. و زن از پول موجودی ارث می برد و از زمین ارث نمی برد. و از اعیانی از قیمت آن ارث می برد. و سهم زن با بودن فرزند برای متوفی، هشت یک است.
[سؤال 11162] ----> 6399
4. آیا همسر متوفی (مادر صغار) حقی نسبت به سرقفلی محل و وسایل داخل کارگاه بر اساس ثمن دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، حق دارد.
[سؤال 11163] 6393
بسمه تعالی
از هوایی اموال میت که زوجه از قیمت ارث می برد و قیمت یوم الدفع را می برد اگر بعضی ورثه بعد از فوت میت در هوایی از مال خودشان تعمیراتی کردند مثلاً نقاشی یا گچ کاری کردند، موقع پرداخت کردن به زن باید قیمت تمام هوایی را بدهند یا این که قیمت تعمیرات و نقاشی منها می شود و فقط قیمت اصل هوایی را می برد.
بسمه تعالی، از قیمت اصل بنا ارث می برد و از قیمت تعمیرات و نقاشی نمی برد.
[سؤال 11164] ----> 4100
2. منزل شش دانگی، دو دانگش به اسم من است. آیا از این چهار دانگی که به وارث رسیده، می توانم هشت یک ببرم؟
بسمه تعالی، زن از زمین منزل ارث نمی برد، ولی از قیمت بنا ارث می برد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 575 [سؤال 11165] 6394
بسمه تعالی
این جانب مدتی با شوهر اول زندگی کردم، ایشان بدرود حیات گفت و هیچ اولادی نداشتیم، تمام مال و اثاثیۀ خودش را که در اختیار داشت به من داد و دکان خواروبار فروشی داشت و من دکان را هم فروختم و چند رأس گوسفند هم داشتم. بعد از ده ماه که گذشت بنده عیال کس دیگری شدم، تمام اثاثیه و پول دکان و پول چند رأس گوسفند را هم به خانۀ شوهر دوم آوردم. او نیز دار فانی را وداع نمود. ایشان قبل از من پنج اولاد پنج سال به بالا داشت که همۀ آنان داماد و عروس شده اند. حالا پسرهای ایشان که در تهران زندگی می کنند هر هفته می آیند به محل، یک دکان نانوایی دارد که اجارۀ آن را می گیرند، و دو دستگاه حیاط ساختمانی دارد که اجارۀ آن ها را هم می گیرند، و یک حیاط ساختمانی آن را بنده نشسته ام و هر روز مزاحم من می شوند و می خواهند این حیاط را هم بفروشند، کلیه اثاثیه ای که از همه رقم قیمتی بوده بنده آوردم توی خانه (منظور خانه شوهر دوم) که بعضی از اثاثیه قیمتی بوده و فروخته شده است. تکلیف بنده نسبت به ایشان چیست؟ اولاد هم از ایشان ندارم، بیست سال هم با او زندگی کردم. او زمین مزروعی، چاه عمیق، آب قنات و نقدینه پول در بانک صادرات و آب رودخانه هم دارد. خواهشمندم بفرمایید از این دارایی شوهرم به بنده می رسد یا نه؟
بسمه تعالی، زن از زمین و عین ساختمان و اشجار ارث نمی برد، و از قیمت اشجار و ساختمان ارث می برد، و چاه و قنات حکم ساختمان را دارد، و از آب و سایر منقولات عیناً ارث می برد، و ورثه حقّ دارند خانه را بفروشند و سهم الارث شما را از قیمت ساختمان آن بدهند، و اموال خودتان اگر عین آن باقی است و [به شوهر مرحومتان] تملیک نکرده اید باقی بر ملک خود شما است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 576 [سؤال 11166] 6395
بسمه تعالی
محضر مبارک فقیه عالی قدر، آیت الله العظمی امام خمینی، دام بقاؤه العالی
سلام علیکم، خواهشمندم به مسأله ای که ارتباط به مسأله ارث دارد و برای من پیش آمده جواب عنایت فرمایند.
1. بعد از ازدواج شوهر مرحومم خانه ای خرید که سه دانگ خانه را به اسم من کرد، بعد از مدتی آن خانه را فروخت و خانه ای دیگر که کلنگی بود خرید و به علت دشواری گرفتن جواز ساختمان و امتناع از بردن من به ادارات مختلف جهت کسب اجازه، ساختمان را به اسم من نکرد و خانه کلنگی که خریده بود سه دانگ آن را به من بخشید، سپس آن خانه کلنگی را فروخت و چهار دانگ مغازه ای را خرید و مشغول کسب گردید و از آن مغازه خانه ای که من و بچه ها فعلاً در آن سکنا داریم را با وام بانکی خریداری کرد که حدود وام را هم من از درآمد مغازه پرداخت کردم سهم الارث من به چه صورتی خواهد بود؟
بسمه تعالی، بعد از ادای دیون میت و جدا کردن اموال دیگران و مشخص شدن مقدار ترکه سهم الارث زوجه از اموال منقوله و قیمت اعیانی اموال غیر منقوله است و از زمین ارث نمی برد.
2. مهریه من که در سال 1340 موقع ازدواج من هفت هزار تومان است، آیا همان مقدار الآن حساب می شود یا به میزان روز؟ قبلاً از این که مصدع وقت شما شدم معذرت می خواهم و سلامتی شما را از خداوند متعال خواستارم.
بسمه تعالی، مقدار مهریه همان است که در عقد قرار داده شده و با اختلاف ارزش پول و قدرت خرید تغییر پیدا نمی کند.
[سؤال 11167] 6396
بسمه تعالی 2 / 3 / 1361
محضر مبارک حضرت مستطاب مُروّج الشریعة والأحکام، قائد الأعظم، آیت الله
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 577 العظمی آقای حاج سید روح الله الموسوی الخمینی، سلّمه الله تعالی
عاجزانه عرایض کمینۀ مهجورۀ علویه بر آن است که شوهرم به مدت هفت ماه است فوت نموده لاوَلَد و دارای دو قطعه باغ و سه باب خانۀ مسکونی ساختمان قدیمی بوده و این را وصیت نموده که هرچه دارم پس از فوت من بعد از مخارجات ایّام ثلاثه و حقوقات زوجه ام بقیۀ دارایی هرچه باشد در ماه مُحرّم و یا اربعین حُسینی علیه السلام جهت من مصرف نمایند، هیچ گونه راضی نیستم به ورثه هایم بدهند، خدا هم راضی نباشد، اینک کمینه در سنّ هفتاد سالگی لاولد و کسی هم ندارم، دو سه برادرزادۀ شوهرم وارث پیدا شده و از خانه و باغ محروم شده ام، آیا از این باغ و خانه حقوقی به من نمی رسد که اقلاً معاش یومیه خودم را بگذرانم؟ بی اندازه در مضیقه هستم، به هر کس از امراء یا فقها ملتجی شدم به عرایضم تا حال رسیدگی نفرموده اند به خاطر جدّه ام حضرت زهرا علیهاالسلام سزاوار ندانسته که مثل کمینه بی کس و بی پناه با زحمات چندین سالۀ زن و شوهری حقوقات من از بین رود امر و مُقرّر فرمایید مطابق احکام شرع انور نبوی صلی الله علیه و آله حق مرا آنچه معیّن شود برایم موضوع نمایند شاید چند مدتی امر معاش یومیه ام را بگذرانم از خداوند احدیّت مسئلت دارم آنچه از عمرم باقی باشد بر عُمر و عزّت آن پدر روحانی بزرگوار بیفزاید، سایۀ بلند پایه ات را از سر ما بیچاره گان و عموم مسلمانان کم و کوتاه نفرماید، آمین یا ربّ العالمین
بسمه تعالی، زوجه از زمین خانه و باغ در مورد سؤال ارث نمی برد و فقط از قیمت اعیانی آن ها ارث می برد.
[سؤال 11168] 6397
بسمه تعالی
دفتر محترم امام خمینی، محضر محترم زعیم عالی قدر، رهبر انقلاب اسلامی و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی، لطفاً به سؤال ذیل کتباً پاسخ مرقوم فرمایید.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 578 شخصی فوت نموده. چند اولاد دختر و پسر دارد و یک زن که زن دوم ایشان می باشد. یک خانۀ مسکونی برای ورثه باقیمانده است. حق اولاد که مشخص است: پسرها دو برابر و دخترها یک برابر. لطفاً پاسخ دهید: حق زن که عیال دوم مرحوم می باشد، از خانۀ مسکونی چقدر است؟ آیا از زمین خالی ارث می برد یا این که از کل خانۀ مسکونی؟
بسمه تعالی، زوجه از زمین ارث نمی برد، ولی از منقولات هرچه باشد، یک هشتم در فرض سؤال، و همچنین یک هشتم از قیمت ساختمان ارث می برد.
[سؤال 11169] ----> 4100
5. اثاث خانه را به مبلغ بیست و پنج هزار تومان قیمت گذاری کرده اند. آیا از این پول، هشت یک می برم؟
بسمه تعالی، زن از اثاث خانه، ارث می برد.
[سؤال 11170] ----> 6408
2. سهم الارث همسر متوفی که از هوایی ارث می برد را چگونه محاسبه نماییم؟ ماترک متوفی، یک باب خانۀ دو اتاقه بوده که به مبلغ چهارصد و سی هزار تومان به فروش رفته؛ چگونه ارزش زمین را که 72 مترمربع عرصه و اعیانی آن می باشد قیمت گذاری نماییم؟ آیا زمین را به قیمت روز و یا به قیمت دولتی حساب نماییم؟ توضیح این که در خانه هایی که الآن به فروش می رود او سهیم می باشد؟
بسمه تعالی، زن از قیمت ساختمان ارث می برد و میزان، قیمت عادلۀ روز است و طریق تعیین، جدا کردن قیمت زمین از قیمت مجموع زمین و ساختمان است.
[سؤال 11171] ----> 2448
3. اشخاصی که از دنیا می روند، مدتی بعد از فوت، مالشان بین ورثه تقسیم
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 579 می شود، بدیهی است چیزهایی که قیمت گذاری می شود در زمان فوت، قیمت اجناس، ارزان و موقع تقسیم، قیمت زیاد شده است. آیا در این اجناس، قیمت یوم الفوت، ملاک است و یا قیمت زمان تقسیم؟
و دیگر این که اثاثی که زن، به عنوان جهیزیه به منزل شوهر آورده، بعد از فوت شوهر، جهیزیۀ زن، مال خود آن زن است یا به تمام ورثه تقسیم می شود؟ حکم الله را بیان فرمایند؛ مزید تشکر است.
بسمه تعالی، جهیزیۀ زن مربوط به خود او است؛ مگر ثابت شود ـ شرعاً ـ که به شوهر تملیک کرده؛ و میزان، قیمت روز تقسیم است.
[سؤال 11172] 6398
بسمه تعالی 7 / 2 / 1362
دفتر استفتای حضرت امام خمینی، مدّ ظله العالی
آیا چاه عمیق و موتور آلات و لوله منقول است و یا غیر منقول؟ مستدعی است جواب مرحمت فرمایید که مزید تشکر است.
بسمه تعالی، چاه و همچنین موتور و لولۀ نصب شده از غیر منقول محسوب است و اگر نصب نشده منقول است.
[سؤال 11173] 6399
بسمه تعالی 23 / 7 / 1361
محضر مبارک باهر النور حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی
توقیراً به قرار معروض و مشروح ذیل استفتا می نماید:
شخصی فوت نموده و کارگاهی به ارث از خود باقی گذارده است.
1. درآمدی که از طریق این کارگاه حاصل می شود شامل مادر (سرپرست صغار) می گردد (بر اساس ثمن ) یا خیر؟
بسمه تعالی، نسبت به مال الاجاره زمین و ساختمان کارگاه زن حق ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 580 2. آیا حقوق سادات ـ کثّرهم الله تعالی ـ و سهم امام علیه السلام شامل درآمد صغار می شود یا خیر؟
بسمه تعالی، شامل است، علی اشکالٍ؛ و احتیاط آن است که خود صغیر بعد از بلوغ، خمس آن را بدهد.
3. آیا سرپرست صغار (مادر) حق دارد اموال صغار را تبدیل به احسن نماید یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر مادر قیّم شرعی آنان باشد و مصلحت صغار باشد مانع ندارد.
4. آیا همسر متوفی (مادر صغار) حقی نسبت به سرقفلی محل و وسایل داخل کارگاه بر اساس ثمن دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، حق دارد.
5. متوفی هیچ گونه وصیتی ننموده است؛ آیا برای مخارج سوم، هفتم، چهلم، سال و سایر مراسم می توان از درآمد حاصل کارگاه و یا از طریق فروش ماترک ـ که حقوق صغیر و کبیر تفکیک نشده است ـ تصرف و مصرف نمایند یا خیر؟
بسمه تعالی، تجهیز میت در حد متعارف مناسب با شأن او مانع ندارد ولی در مخارج سوم و غیره از مال صغار جایز نیست.
6. برای مصارف روزانه و همچنین برق و آب و تلفن می توان از درآمدی که از طریق کارگاه به دست می آید، بدون محاسبه و تعیین حق صغیر و کبیر مصرف نمایند؟ در غیر این صورت، مستدعی است مقدار و میزان آن را تعیین فرمایند.
بسمه تعالی، محاسبه و برداشت باید طوری باشد که رعایت حق هر یک ـ به خصوص صغیر ـ بشود و تصرف در مال صغیر با اذن قیّم باشد.
7. مخارج مهمان و هدایایی که تا کنون نموده اند بدون در نظرگرفتن حقوق افراد (صغیر و کبیر) از درآمد کارگاه صورت گرفته است؛ آیا می توان به این وضع ادامه داد یا خیر؟
بسمه تعالی، باید حقوق افراد در نظر گرفته شود و در حق صغیر رعایت مصلحت او شود با اذن قیّم شرعی.
8. آیا می توان مالیات و حق بیمۀ کارگران کارگاه را قبل از تعیین حقوق صغیر و کبیر پرداخت نمود یا خیر؟
بسمه تعالی، با نظر قیّم شرعی و مراعات مصلحت صغیر مانع ندارد.
از درگاه خدای تبارک و تعالی، طول عمر آن رهبر عظیم الشأن اسلام و مسلمین، و پیروزی ملت شهادت طلب کشور اسلامی ایران را خواستار است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 581 [سؤال 11174] 6400
بسمه تعالی 10 / 10 / 1358
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی الامام خمینی، دام عزهّ العالی
پس از ابلاغ سلام، مردی است که فوت کرده و اولاد ندارد و وارث او عبارتند از خواهرزادگان و زن؛ آیا بعد از گذشت هفت سال، زن میت از اجارۀ ماترک، مانند مغازه حقی دارد؟ یعنی می تواند از اجارۀ مغازۀ میت استفاده و تصرف نماید یا نه؟
بسمه تعالی، زوجه از چیزهایی که از عین آن ارث نمی برد از مال الاجارۀ اجاره هایی که بعد از موت مورّث داده می شود ارث نمی برد؛ ولی از مال الاجارۀ اجاره ای که خود مورّث انجام داده ارث می برد.
[سؤال 11175] 6401
بسمه تعالی 16 / 4 / 1361
قم، دفتر امام، احتراماً؛ بدین وسیله به اطلاع آن فقیه عالی قدر می رسانم:
پدر مرحوم این جانب در زمان حیاتش، دو همسر اختیار می کند و از هر کدام، دو اولاد ـ یک پسر و یک دختر ـ از خود به جا می گذارد؛ در حال حاضر از چهار اولاد، تنها فقط این جانب حیات دارم و بقیه فوت شده اند؛ البته برادر ناتنی من که فردی ناقص العقل بوده، در زمان حیاتش با دختری ازدواج می کند و چون از نظر روانی، وضع نامتعادلی داشته نتوانسته است همسر خود را تصاحب کند و مدت کوتاهی با همین وضع با هم زندگی می کنند، تا این که برادر ناتنی من فوت می کند و همسرش که دختر، باقی مانده بود، مجدداً با مردی دیگر ازدواج می کند و هنوز هم در قید حیات می باشد.
غرض از بازگو کردن این مسائل این است که پدر مرحوم این جانب، ملکی داشته که به نام خودش ثبت گردیده است و من هم به اتفاق مادرم پس از فوت پدرم مدت سی سال است که از روستایمان به تهران آمده ام و تا کنون هیچ گونه استفاده ای از آن ملک ننموده ام؛ لذا با توجه به مراتب فوق، از حضور آن فقیه عالی قدر تقاضا دارم
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 582 مشخص نمایید که این ملک، از نظر ارث به من تعلق می گیرد یا به عروسی که به خانۀ شوهر دوم رفته است و در حال حاضر در قید حیات است و ملک مربوطه را هم تصاحب کرده و از آن استفاده می کند.
بسمه تعالی، ترکۀ میت به اولادش می رسد و فرزند نامبرده اگر در زمان فوت پدر حیات داشته، جزو ورثه است و پس از فوت او ترکه اش به ورثۀ او می رسد؛ ولی زوجۀ او از سهم الارث او از زمین، ارث نمی برد.
[سؤال 11176] 6402
بسمه تعالی 23 / 1 / 1362
خواهشمندم به سؤال شرعی این جانب پاسخ فرمایید: این جانب به علت احساس مسئولیت در برابر فرزندان صغیر برادرم در مورد اموال پدرم که هفت سال پیش فوت کرده اند، سؤالی برایم مطرح شده است: پدر این جانب کارمند ادارۀ سیلو بوده اند و دولت آپارتمانی به ایشان و سایر کارمندان واگذار کرده بود که در آن سکونت داشتیم و اجارۀ اندکی در سال می گرفت. چهار سال پیش، دولت تصمیم گرفت که این آپارتمان ها را به کارمندان ساکن آن، به یک پنجم قیمت واقعی در بازار، بفروشد. در آن زمان ما ازدواج کرده و از آن خانه رفته بودیم و خانم پدرم (مادرم در زمان حیات پدرم از او جدا شده بود) در آن خانه ساکن بودند. بنابراین خانه را دولت به اسم ایشان (خانم پدرم) نموده و به او فروختند ایشان هم از پولی که از مستمری که بعد از مرگ شوهر، دولت به عنوان حقوق بازنشستگی به او پرداخت می کردند، پول خانه را پرداخت.
حالا خانم پدرم می خواهد آن خانه را ـ که چندین برابر قیمت پیدا کرده ـ بفروشد و در جای دیگر خانه بخرد. آیا از پول این خانه چیزی به فرزندان می رسد یا نه؟ زیرا خانه به خاطر پدرم که کارمند آن اداره بود به خانمش فروخته شده است. در عین حال، ما بعد از مرگ پدرمان، تا کنون به زندگی او دست نزده ایم.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 583 پدرم در زمان حیاتش خانه و باغی در یکی از دهات همدان ـ که وطن همسرشان است ـ خریده اند. اکنون آن باغ و خانه هم بدون استفاده مالی برای ما، آن جا افتاده است و اقوام خانم پدرم در آن خانه ساکن هستند و چون الآن مال صغیر در آن قرار گرفته است، آیا تعیین تکلیف آن خانه و باغ لازم است یا نه؟ و نماز خواندن ساکنین آن خانه، چه حکمی دارد؟ قبلاً از زحمات شما سپاسگزارم. و من الله التوفیق
بسمه تعالی، اگر خانه به خانم پدر شما فروخته شده و به او تملیک شده، ملک او است و دیگران در آن حقی ندارند و اگر به دیگران تملیک شده همگی حق دارند و چنانچه در این جهت اختلافی دارند، باید به مسئولین مربوطه مراجعه کنند.
[سؤال 11177] ----> 7380
2. اگر تازه عروسی فوت کند باید جهیزیۀ آن را چه کنند؟ و آیا می شود آن ها را فروخت و با پول آن ان شاء الله با نابودی صدام به کربلا و یا مکه رفت؟
بسمه تعالی، هرچه که تا زمان حیات ملک او بوده جزو ترکۀ او محسوب می شود و به ورثه می رسد و اختیار با وارث است.
[سؤال 11178] 6403
بسمه تعالی 17 / 1 / 1362
حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت برکاته، سلام علیکم
مردی برای همسرش طلاآلات خریده و کسان مرد نیز به عنوان هدیه، طلاآلات آورده اند؛ معلوم نیست که آن ها به زن تملیک شده یا نه. اکنون پس از فوت مرد، آیا طلاآلات، از ترکۀ مرد است یا مال زن؟
بسمه تعالی، آنچه را مرد به همسرش داده، اگر ثابت نشود که به زن بخشیده، جزء ترکۀ مرد محسوب است و آنچه را بستگان مرد به زن بخشیده اند، از ترکۀ مرد محسوب نمی شود.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 584 [سؤال 11179] 6404
بسمه تعالی
محضر مقدس حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت تأییداته، با تقدیم سلام و عرض ادب، مستدعی است که در جواب این نامه که موضوع آن از این قرار است مرا روشن بفرمایید:
زنی که شوهرش فوت کرده و دو فرزند صغیر و پدر و مادرش، ورثۀ او می باشند، آیا هدایایی که از طرف بستگان زوجه، در زمان ازدواج برای زوجه آورده شده، متعلق به زوجه می باشد یا جزو اموال مشترک شوهر می باشد؟
بسمه تعالی، تا احراز نشود که به شوهر اهدا شده، از ترکه او محسوب نمی شود، و در صورتی که معلوم نیست به شوهر اهدا شده یا به زن احوط مصالحه است و اگر صغیر در بین باشد، باید مراعات مصلحت او هم بشود.
[سؤال 11180] 6405
بسمه تعالی
محضر مبارک مرجع عالی قدر و رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران، حضرت آیت الله امام خمینی، دامت برکاته، به عرض آن رهبر کبیر می رساند چون مشکلی برای این جانب پیش آمده مرا راهنمایی فرمایید.
1. راجع به ارث بردن مرد از زن فرمودید که مرد نصف مال زن را به ارث می برد، آیا شوهر مهریه را باید نصف بپردازد یا تمام؟
بسمه تعالی، مهریه از ترکۀ زن است و مرد از آن هم نصف می برد.
[سؤال 11181]
2. هدیه ای که از طرف فامیل زن آورده شده باید بین شوهر آن زن فوت شده و دیگر ورثه نصف شود یا خیر؟ چنانچه در روز عروسی مهمانانی که از طرف
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 585 عروس آمده اند خرج مهمانان فامیل عروس را پدر عروس داده در این مورد فتوا چیست؟
بسمه تعالی، از هدایایی که به زن داده شده شوهر ارث می برد.
[سؤال 11182]
3. اگر چنانچه شوهر این خانم پس از فوت زن نصف مهریه را ندهد و نصف جهیزیه را که اموال زن می باشد نگرفته باشد، در این صورت تکلیف هدیه ای که از طرف فامیل زن آورده شده چه می باشد؟ آیا باید هدیه نصف شود یا تماماً متعلق به وارث زن می باشد؟
بسمه تعالی، حکم همان است که ذکر شد.
[سؤال 11183]
4. طلا که پدر زن هدیه به دختر خود داده چه می شود؟
بسمه تعالی، ملک دختر است و با فوت دختر به وارثش می رسد.
[سؤال 11184]
5. طلا یا انگشتر یا ساعت که مرد در موقع عروسی برای زن خود خریداری کرده چه می شود؟ آیا متعلق به زن است یا خیر یا این که باید نصف شود یا متعلق به مرد می باشد؟
بسمه تعالی، اگر مذکورات را به زن بخشیده و تحویل او هم داده ملک زن است و با فوت او از ترکه اش محسوب می شود.
6. این خانم در موقع ازدواج از نظر مهریه مستطیع بوده، ولی شوهر مهریه او را ندارد یا نداشته بدهد. وقتی زن فوت نمود از نظر حج تکلیف چیست؟ در صورتی که اموال زن اعم از جهیزیه و مهریه بین وارث تقسیم می شود، تکلیف حج او چه می باشد؟ این زن حج بر عهده او می باشد یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر نمی توانسته مهریه را بگیرد یا شوهر فقیر بوده که زن حق مطالبه نداشته مستطیع نبوده است و حج بر او واجب نشده است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 586 [سؤال 11185] 6406
بسمه تعالی
حضور محترم رهبر انقلاب اسلامی ایران، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله العالی، پس از ابلاغ سلام، معروض می دارد که:
شخصی خواهر این جانب را عقد نمود و دختر پس از هشت ماه قبل از عمل دخول فوت نمود. او مبلغ 000 / 45 ریال پول نقد بابت شیربها و یک انگشتر طلا و یک الله طلا و یک ساعت وستندواچ و یک چمدان لباس و غیره و پنج کیلو پشم داده و حالا ادعا نموده که اشیای مذکوره از این جانب است و علاوه بر آن، ادعای ارث بردن از پدر دختر را هم دارد؛ یعنی می گوید: نصف سهمیۀ ارث دختر به من که شوهرش هستم می رسد. پدر دختر هنوز زنده است و به دختر هم هنوز چیزی نداده. آیا از نظر شرعی حق دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر اشیای مذکوره را به دختر تملیک نموده، حق مطالبه ندارد؛ لکن از مجموع ترکه، سهم الارث خود را حق دارد؛ و در خصوص شیربها تفصیلی است که در رساله مذکور است.
[سؤال 11186] 6407
بسمه تعالی دهم صفر المظفر 1403 ق
ریاست محترم دفتر امام امت، حضرت آیت الله العظمی خمینی، محترماً استدعا دارد فتوای مشروح امام امت را در مورد مسائل زیر اعلام فرمایید.
1. در اسلام، زن بعد از فوت شوهر، با داشتن طفل و در صورت نداشتن بچه، چگونه از دارایی شوهر ارث می برد؟
بسمه تعالی، اگر متوفی اولاد ندارد، سهم ارث زن یک چهارم مال است و اگر اولاد دارد، سهم زن یک هشتم است، و زن از زمین اصلاً ارث نمی برد و از اموال غیر منقول، از قیمت آن ارث می برد نه از عین آن.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 587 2. آیا قبل فوت شوهر راه شرعی و اسلامی وجود دارد که بتوان زن را از آن ارث محروم و ساقط نمود؟
بسمه تعالی، محروم کردن از حق بردن ارث شرعاً صحیح نیست.
[سؤال 11187] 6408
بسمه تعالی 30 / 3 / 1361
پس از عرض سلام به امام امت، موارد زیر استفتا می گردد.
1. شخصی فوت نموده و از وی دو فرزند به جا مانده که از عیال اولش می باشند و عیال دوم متوفی در قید حیات می باشد. آیا سهم الارث همسر متوفی، ثمن است یا ربع؟ با توجه به این که فرزندان متوفی کبیر می باشند.
بسمه تعالی، در فرض سؤال، زوجه ثمن می برد.
2. سهم الارث همسر متوفی که از هوایی ارث می برد را چگونه محاسبه نماییم؟ ماترک متوفی، یک باب خانۀ دو اطاقه بوده که به مبلغ چهارصد و سی هزار تومان به فروش رفته؛ چگونه ارزش زمین را که 72 مترمربع عرصه و اعیانی آن می باشد قیمت گذاری نماییم؟ آیا زمین را به قیمت روز و یا به قیمت دولتی حساب نماییم؟ توضیح این که در خانه هایی که الآن به فروش می رود او سهیم می باشد؟
بسمه تعالی، زن از قیمت ساختمان ارث می برد و میزان، قیمت عادلۀ روز است و طریق تعیین، جدا کردن قیمت زمین از قیمت مجموع زمین و ساختمان است.
3. آیا به ماترک متوفی خمس و زکات تعلق می گیرد یا خیر؟ با توجه به این که مبلغ نقدی به جا مانده، 12 هزار تومان بوده است. و به این خانۀ باقی مانده از وی خمس و زکات تعلق می گیرد یا خیر؟
بسمه تعالی، خانه خمس ندارد و موجودی نقدی اگر از درآمد کسب بوده خمس دارد
4. آیا موصی می تواند از سهم ثلث، بیشتر وصیت نماید؟ چون وصیت کرده 20 سال نماز و روزه برای وی خریداری شود، اما ثلث وی کفاف نمی دهد.
بسمه تعالی، در زاید بر ثلث، موقوف بر اجازۀ ورثه است.
[سؤال 11188] 6409
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر بزرگ انقلاب، امام خمینی، دامت برکاته
متمنّی است از آن مقام بزرگوار راجع به طلاهایی که شوهری برای زنش خریده
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 588 است و زن استعمال می کرده که دفعتاً شوهر فوت نموده است. آیا این طلاها جزو ارث حساب می شود یا ملک زوجه است؟ لطفاً فتوای خود را در این مورد بفرمایید.
بسمه تعالی، اگر امارات و علایمی نیست که به زن بخشیده؛ از ترکه میت است و به ارث می رسد.
[سؤال 11189] 6410
بسمه تعالی 7 / 2 / 1362
محضر مقدس حجت الاسلام والمسلمین امام خمینی، دام عزّه العالی
پس از عرض سلام؛ شخصی داماد می شود که شغل او، نقاش ساختمان بوده است و رسومات عروسی را به جا می آورد و در عرض چند سال 43 مثقال طلا، برای همسرش خریداری می کند و در ضمن، مادر او روزی به او می گوید: مگر پول تو اضافه شده که طلا خریداری می کنی؟ وی در جواب می گوید: حالا دل همسرم خوش باشد، بعداً طلاها را می فروشم و زمین خریده و خانه می سازم؛ ولی عمر او کفاف نمی کند و در اثر تصادف فوت می کند. ثمرۀ این ازدواج، سه فرزند می باشد ـ دو دختر و یک پسر ـ که هر سه، صغیر می باشند و فعلاً پدربزرگ بچه ها، قیّم آن ها است. از محضر مقدس جناب عالی خواهشمندم برای روشن شدن وضع این طلاها که آیا مال فرزندان مرحوم می باشد و یا مال همسر مرحوم، عنایت فرموده، کتباً جواب را در ذیل ورقه مرقوم فرمایید.
بسمه تعالی، اگر معلوم نیست که طلاها را به همسر خود بخشیده، همۀ ورثه در آن، سهم الارث خود را حق دارند.
[سؤال 11190] ----> 6469
2. دکان به صورت سرقفلی باشد وراث چه حقی دارند؟ و آیا زن (همسر) از سرقفلی سهمی دارد یا نه؟
بسمه تعالی، چنانچه متوفی شرعاً حق سرقفلی داشته، به ارث می رسد و زن هم از حق سرقفلی ارث می برد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 589 [سؤال 11191] 6411
بسمه تعالی 15 / 4 / 1361
دفتر امام خمینی، سلام علیکم
موضوع این که شخصی از جهاد سازندگی شهید شده و در وصیت نامه خود برادر کوچک تر خود را وکیل قرار داده و چند مورد اشکال در زندگی ایشان به وجود آمده و ایشان دارای عیال می باشد و فرزند ندارد؛ فقط عیال ایشان فعلاً باردار است.
1. طلایی که در موقع خواستگاری، داماد برای زنش آورده تکلیفش چیست؟
بسمه تعالی، آنچه به زن تملیک شده ملک زن است و جزو ترکه محسوب نیست.
[سؤال 11192]
2. لباس هایی که داماد برای زنش آورده (مقداری را در موقع حیات پوشیده و مقداری را دست نزده) همچنین متقابلاً لباس هایی که از طرف عروس به داماد داده شده تکلیفش چیست؟
بسمه تعالی، آنچه به داماد تملیک شده ملک او شمرده می شود و جزو ترکۀ او محسوب است.
3. بعد از زایمان، همسرش می تواند برای همیشه اولاد شهید را پیش خود نگهدارد یا نه؟
بسمه تعالی، حق حضانت فرزند بی پدر تا زمان بلوغ با مادر است.
4. آیا بعد از زایمان اگر نخواهد می تواند بچۀ شهید را همان موقع تحویل وکیل بچه بدهد یا نه؟
بسمه تعالی، می تواند پرستاری فرزند را به اولیای شرعی او واگذار کند.
5. در صورتی که هنوز همسرش زایمان نکرده، می توانند مال او را تقسیم کنند یا نه؟
بسمه تعالی، تقسیم مال مانع ندارد؛ ولی برای حمل باید سهم الارث دو پسر را کنار بگذارند تا بعد از وضع حمل تکلیف آن روشن شود.
6. آیا به مادر شهید در صورت بچه داشتن شهید، ارث می رسد یا نه؟
بسمه تعالی، مادر شهید از ترکۀ او در فرض سؤال، یک ششم می برد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 590 [سؤال 11193]
7. آیا غیر از قباله، همسرش ارث دیگری هم می برد یا نه؟
بسمه تعالی، مهریه جزو بدهی است و از اصل ترکه برداشته می شود و زن از بقیۀ ترکه به نحوی که در رساله ذکر شده ارث می برد.
8. آیا وکیل شهید می تواند همسر شهید را اجبار کند با تهدید به این که باید دو سال بچه را شیر بدهد؟
بسمه تعالی، حق اجبار ندارد.
[سؤال 11194]
9. طلایی که از طرف همسر شهید به شهید داده شده (طلای سفید) چه حکمی دارد؟
بسمه تعالی، اگر به شوهر تملیک شده به ورثۀ شوهر می رسد.
10. آیا می شود همسر خود شهید، وکیل قیّم مال و بچۀ خود شود؛ در صورتی که برادر خود شهید وکیل می باشد؟
بسمه تعالی، قیّم صغیر، جد پدری او و وصی پدر است و مادر اگر وصی نباشد، مانع ندارد نایب ولیّ شرعی در رسیدگی به امور صغیر گردد.
[سؤال 11195] ----> 6007
2. آینۀ عروس و تشک و لحاف عروسی به چه کسی تعلق دارند؟ به همسر شهید یا مادر شهید؟ من که سؤال کرده ام و می گویند: این ها جزو نقدینۀ مهریه حساب می شوند. باز هم از شما سپاس گزارم، اگر پاسخم را بدهید.
بسمه تعالی، اگر جزء مهر نیست و به زن بخشیده نشده؛ جزء ترکه شهید محسوب است.
[سؤال 11196] ----> 6007
3. در مورد لباس های شهید، آیا من حق دارم از آن ها مقداری بردارم یا خیر و آیا حتی لباس های شهید جزو اموال محسوب می شوند یا این که آن ها را نباید به حساب بیاوریم؟
بسمه تعالی، لباس های شهید، مثل بقیه اموال او جزء ترکه او می باشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 591 [سؤال 11197] ----> 6407
2. آیا قبل فوت شوهر راه شرعی و اسلامی وجود دارد که بتوان زن را از آن ارث محروم و ساقط نمود؟
بسمه تعالی، محروم کردن از حق بردن ارث شرعاً صحیح نیست.
[سؤال 11198] 6412
بسمه تعالی
با درود به رهبر کبیر انقلاب و شهیدان و رزمندگان دلیر اسلام و رهبر عظیم الشأن حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت برکاته
با عرض سلام، لطفاً مرقوم بفرمایید: اگر مردی بمیرد و اولاد نداشته باشد، طلا و جواهراتی که مرد در زمان حیاتش برای زنش خریده و همچنین پدر و مادر و اقوام مرد خریده اند که زن از آن ها استفاده می کند و اکنون اظهار می دارند که آن ها را برای پسرشان خریده اند، سهم زن از آن ها چگونه است؟
بسمه تعالی، اگر تملیک به زن ثابت نیست، زن بیش از سهم الارث خود از آن ها حق ندارد.
[سؤال 11199] 6413
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی
چون شخصی در اثر فعالیت در امر کشاورزی و تصادف با میل گاردان موتور آب، جان خود را از دست داده و تا کنون وصیتی از نامبرده به دست نیامده. از او تعداد دوازده فرزند و دو زن به جا مانده که از فرزندان او سه دختر کبیره و بقیه صغیر می باشند که شش دختر و سه پسر کوچک می باشد.
از ماترک فقط یک باب خانۀ مسکونی باقیمانده و یک هزار متر باغ انگور و یک
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 592 هزار متر زمین کشاورزی که کلاً دو فقره آن ها حدوداً پنجاه هزار تومان ارزش دارند و دو فقره باغ و زمین مهریۀ معصومه می باشد که دارای نه فرزند است و مهریه زن دوم به نام فاطمه مبلغ بیست هزار تومان می باشد. حدوداً مبلغ پنجاه هزار تومان به اشخاص متفرقه بدهکار است که قیمت خانۀ مسکونی که در آن زندگی می کنند حدوداً مبلغ یک صد و بیست هزار تومان ارزش دارد. حالیه وظیفه ما برادران شخصی مرحوم، با قروض میت و وراث آن چیست؟ مستدعی است مسأله را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، بدهی میت و از آن جمله مهریۀ زن از اصل ترکه ولو با فروش خانه، باید پرداخت شود و باقیمانده، هرچه باشد به ورثه می رسد.
[سؤال 11200] 6414
بسمه تعالی 27 / 9 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، پس از ارائه سلام و ارادت بندگی خدمت آن والا مقام بزرگ و رهبر عظیم الشأن، امیدوارم خداوند تبارک و تعالی شما را در پناه حضرت ولی عصر محفوظ و مصون نماید. بعد از ارادت بندگی به عرض این جانب توجه فرمایید.
پسرم مدت یک سال و سه ماه بود که ازدواج کرده و در تاریخ 1 / 1 / 1361 در حملۀ فتح المبین به درجۀ رفیع شهادت نائل گشته است. آیا صداقیه زوجه نامبرده بر عهدۀ من که پدر شهید می باشم، هست یا خیر؟ از محضر آن بزرگوار خواهشمندم که در مورد این موضوع ما را راهنمایی فرمایند. والسلام
بسمه تعالی، صداق زوجه باید از ترکۀ شهید تأدیه شود.
[سؤال 11201] 6415
بسمه تعالی
دفتر حضرت مستطاب، حجت الاسلام، سید العلماء والمجتهدین، آیت الله العظمی امام خمینی، سلّمه الله تعالی
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 593 1. شخصی می خواست ماشین بگیرد، اما کسری پول داشته؛ عیالش طلایی که از خانۀ پدر آورده بود، به شوهرش داده و او ماشین خریده، سپس آن ماشین را فروخته و ماشین دیگری خریده؛ پس از مدتی در اثر تصادف مرد، بلا وصیت فوت کرده؛ زن، پول طلا را از اموال می تواند برداشت نماید یا نه؟
بسمه تعالی، اگر به شوهرش پول را تملیک کرده، حق ندارد از ترکه برداشت نماید؛ مگر آن که قرض داده باشد، که در این صورت باید اول، قرض و دین میت ادا شود و سپس آنچه باقی ماند، به ارث می رسد.
[سؤال 11202]
2. همان مرد، بعد از چندی متموّل گشته و مقداری طلا خریده و به عیالش داده است؛ پس از فوت شخص بلاوصیت، زن اظهار می دارد که طلا را به من بخشیده است؛ آیا از اموال میت حساب می شود یا بخشودگی؟
بسمه تعالی، باید شرعاً ثابت شود که طلا را به زن بخشیده است و الاّ از ترکه، محسوب است.
[سؤال 11203]
3. زن از هوای بنا، هشت یک می برد؛ بنای منزل، سه طبقه است؛ آیا چهار دیوار و سقف باید قیمت شود یا نه؟ و چه نحوه باید قیمت شود در حالی که چیزهای دیگر هم جزو منزل است، مثل تلفن و چیزهای دیگر؟ چون منزل سه طبقه است، اگر تمام دیوار و سقف باید قیمت شود، مرقوم فرمایید، که مورد حاجت است.
بسمه تعالی، زن از ساختمان ـ اعم از دیوار و سقف و غیر آن ـ از قیمت ارث می برد و از تلفن، از خودش می برد.
[سؤال 11204] 6416
بسمه تعالی 5 / 5 / 1361
محضر مبارک رهبر عظیم الشأن انقلاب و مرجع عالی قدر، حضرت آیت الله
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 594 العظمی امام خمینی، مدّ ظله العالی، با عرض سلام و دست بوسی
1. شخصی فوت شده. او مقداری طلا برای همسر خود خریده و به ایشان داده است ـ همان طور که مرسوم است ـ حال این طلا متعلق به همسر او است یا جزء ترکه است و باید بین ورثه تقسیم گردد؟
بسمه تعالی، اگر محرز نیست که طلا را به زوجۀ خود تملیک کرده، از ترکۀ او محسوب است و به همۀ ورثه می رسد.
[سؤال 11205]
2. شخصی فوت شده و مقداری بدهکار است. آیا دین او باید از اموال منقول او پرداخت شود یا باید به نسبت بدهی او از اموال منقول و زمین که زوجه از آن ارث نمی برد حساب کرد و پرداخت نمود؟
بسمه تعالی، دین میت از اصل ترکه خارج می شود و فرقی بین زمین و غیر آن در این جهت نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 9صفحه 595