از مطهرات: آب
[سؤال 1018] 462
بسمه تعالی 29 / 11 / 1361
مسئول محترم دفتر امام خمینی، سلام علیکم
احتراماً؛ چنانچه لباس نجسی را در ماشین لباسشویی بیندازم مطهر می شود یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر بعد از زوال عین نجاست یک مرتبه با آب کر یا دو مرتبه با آب قلیل بشوید پاک می کند.
[سؤال 1019] 463
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر عظیم الشأن انقلاب، آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله
ماشین های لباسشویی که معلوم نیست لباس را فشار دهد و لباس که در ماشین است متصل با آب جاری یا کر باشد، با توجه به قطع و وصل شدن آب به وسیله ماشین و یا این که چند بار غسالۀ لباس خارج بشود؛ آیا در چنین صورتی لباس را پاک می کند یا محتاج به تطهیر است؟
بسمه تعالی، اگر بعد از زوال عین نجاست یک مرتبه با آب کر یا دو مرتبه با آب قلیل شسته و غساله آن خارج شده، پاک است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 452 [سؤال 1020] ----> 1196
4. در مورد ماشین های رخت شویی در انگلیس، آیا لباس هایی که در این گونه ماشین ها شسته می شود پاک است یا خیر؟ البته در انتهای هر شست وشو ماشین سه بار آب می گیرد و غساله را سه بار تخلیه می کند و در انتهای هر خالی کردن، آب می گیرد و هیچ اطلاعی در مورد این که آیا آب شیر در موقع خالی شدن آب ماشین وصل است یا نیست نداریم، مثلاً اگر لباسی نجس در ماشین قبل از این لباس ها بوده چه وضعی پیدا می کند.
بسمه تعالی، اگر بعد از زوال عین نجاست به طریق مذکور لباس آب کشیده می شود پاک می شود.
[سؤال 1021] 464
بسمه تعالی 22 / 1 / 1361
دفتر امام خمینی، دام ظله
پس از عرض سلام به محضر آن یگانه رهبر، پرچم توحید و مرجع تقلید، امام خمینی می رساند که عده زیادی از اهالی محل از این انجمن سؤال می نمایند که آیا لباس شستن با هر نوع ماشین لباسشویی خانگی پاک و مبرا می باشد یا خیر؟ اگر پاک می باشد شرایط آن به چه صورت است؟ خواهشمندیم جواب این نامه را سریع تر ارسال بنمایید.
بسمه تعالی، اگر بعد از زوال عین نجاست یک مرتبه با آب لوله یا دو مرتبه با آب قلیل می شوید، پاک می کند.
[سؤال 1022] 465
بسمه تعالی 4 / 8 / 1360
دفتر حضرت امام خمینی، دام ظله.
با عرض سلام و حمد خدای تعالی سؤالاتی برای این جانب مطرح است؛ لطف فرموده جواب بدهید.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 453 1. لباس خونینی را که می خواهیم در ماشین لباسشویی متصل به کر بیندازیم، آیا باید عین نجاست (خون) را زودتر از آن بزداییم و سپس در ماشین بیندازیم یا نه؟
بسمه تعالی، لازم نیست؛ ولی پاک شدن منوط است به این که پس از زایل شدن عین نجاست، آب کر یا متصل به لوله، به تمام لباس برسد و با فشار یا حرکت از لابه لای آن عبور کند.
2. فردی که مستأجر است و صاحب ماشین لباسشویی، آیا می تواند لباس های دوست یا فامیل را بشوید؟ از نظر این که مستأجر است چه مانعی ایجاد می کند؟
بسمه تعالی، اگر خارج از حد متعارف است، برای آب ریزی باید از صاحب منزل استجازه کند.
3. حد حجاب در اسلام چقدر است؟ آیا در مورد این حد، آیه داریم؟ بیان فرمایید.
بسمه تعالی، بر زن واجب است تمام بدن خود غیر وجه و کفّین را از نامحرم بپوشاند.
4. تدریس در مدرسۀ دخترانه (با وجود یک سرایدار مرد مسن) با مانتو اسلامی و روسری چه مانعی دارد؟
بسمه تعالی، با مراعات حجاب اسلامی و مقررات شرعی مانع ندارد.
5. اگر همسر این جانب زدن مقنعه را برای حجاب سر و صورت بر من واجب کند ـ در حالی که روسری بلند، تیره و ضخیم نیز حجاب باشد ـ مسأله چگونه است؟
بسمه تعالی، بهتر است از شوهر در این باره اطاعت کند.
[سؤال 1023] 466
بسمه تعالی 11 / 1 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله امام خمینی
با عرض سلام، می خواستم از نظر حضرت عالی در مورد استفاده از ماشین لباسشویی در منازل و این که بعد از شست و شوی البسه نجس توسط این دستگاه، آیا نیازی به آب کشیدن مجدد البسه به وسیلۀ انسان هست یا نه، اطلاع یابم.
بسمه تعالی، اگر بعد از زوال عین نجاست، یک مرتبه با آب لوله، یا دو مرتبه با آب قلیل آب بکشد پاک می کند و نیازی به آب کشیدن مجدّد نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 454 [سؤال 1024] ----> 654
2. آیا با شستن لباس نجس در لباسشویی هایی که به آب لوله کشی وصل است، پاک می شود یا خیر؟ (با توجه به این که آب، قطع و وصل می شود).
بسمه تعالی، اگر بعد از زوال عین نجاست، یک مرتبه با آب لوله یا دو مرتبه با آب قلیل بشوید پاک می کند.
[سؤال 1025] 467
بسمه تعالی 23 / 4 / 1361
ضمن عرض سلام خدمت امام بزرگوار و عرض معذرت از این که وقت شریف ایشان را اشغال کرده ام، خواهش می کنم به مسائل زیر که مورد ابتلاء است پاسخ فرمایید.
1. آیا خشک شویی ها که لباس مردم را با مواد شیمیایی می شویند در صورتی که لباس نجس باشد، باعث پاک شدن لباس می شوند؟ آیا در این مورد فرقی بین این خشک شویی ها و لباسشویی هایی که در منازل است وجود ندارد؟
بسمه تعالی، در فرض مرقوم، طهارت حاصل نمی شود.
2. اگر در نماز جماعت، امام به این صورت اشتباه کند که کلمه ای را ندانسته اشتباه بخواند یا این که آیه ای را فراموش کند بخواند، در صورتی که مأمومی متوجه شود؛ آیا باید نیت فرادا کند؟ به طور کلی تکلیف مأموم در این صورت چیست؟
بسمه تعالی، در غیر قرائت، اشتباه امام ضرر به صحت نماز و جماعت نمی زند و در قرائت، اگر امام را متوجه نسازد که تدارک کند، باید قصد انفراد کند و قرائت را خودش بخواند.
[سؤال 1026] ----> 34
6. ماشین های لباسشویی که لباس های متنجس را با پودر رخت شویی می ریزند از آب لوله به ماشین وصل می شود. بعد از این که آب گرفت آب لوله قطع و ماشین مشغول به گردش می شود بعد از اندک زمانی آب ها را خالی می کند و سه مرتبۀ دیگر آب وصل و قطع و سپس لباس ها را خشک بیرون می دهد. حکم لباس
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 455 و خود ماشین را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، چنانچه بعد از زوال عین نجاست یک مرتبه با آب لوله یا دو مرتبه با آب قلیل بشوید پاک می کند.
[سؤال 1027] 468
بسمه تعالی
با عرض سلام؛ می خواستم از حضورتان تقاضا کنم که پاسخ سؤال های زیر را برایم بفرستید:
1. در رسالۀ نوین حضرت امام نوشته شده است که «اگر لباس عاری از عین نجاست را داخل ماشین لباسشویی که به آب کر وصل است بیاندازیم، لباس پاک می شود»، لطفاً بفرمایید اگر لباس، همراه عین نجاست باشد چگونه است؟ آیا اگر داخل ماشین لباسشویی بیاندازیم پاک می شود یا نه؟
بسمه تعالی، اگر پس از زوال عین نجاست، آب متصل به لوله به همه جای آن برسد و از آن بگذرد، پاک می شود.
2. بعد از رسیدن به سن بلوغ، اکثر اوقات نسبت به مسأله نجاست، بدون اهمیت بودم و حتی در چند مورد با وجود عین نجاست در لباس، به آن اهمیت نداده بودم و حالا که به اشتباهم پی برده ام، می بینم که برای پاک شدن، باید تمام لباس ها و فرش ها و حتی لباس های افراد دیگر خانواده و در و دیوارها را نیز آب بکشم و به خوبی واقفید که این، کار مشکلی است و در غیر این صورت هم نمازهایم باطل می شود؛ لطفاً توضیح دهید که چه کار باید بکنم؟ و در ضمن آیا نمازهایی که تا کنون خواندم باطل است؟
بسمه تعالی، آب کشیدن تمام زندگی لازم نیست ولی لباس و بدن نمازگزار و همچنین ظروف غذا باید پاک باشد.
[سؤال 1028] 469
بسمه تعالی
آیا در ماشین های لباسشویی برقی که مقداری آب از شیر متصل به کر داخل مخزن
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 456 جمع می شود و روی لباس ها می ریزد و بعد آب قطع می شود و آب موجود در مخزن در اثر نیروی گریز از مرکز از لباس ها جدا شده و بیرون می رود آیا از نظر شرعی لباس ها پاک است یا خیر؟
بسمه تعالی، بعد از زوال عین نجاست اگر دو مرتبه، در آب قلیل شسته شود و غساله منفصل شود پاک می شود.
[سؤال 1029] 470
بسمه تعالی
حضرت آیت الله العظمی آقای امام خمینی مدظله العالی
حوض های کوچک کمتر از کر آیا در حکم اناء هستند در ولوغ کلب تعفیر لازم است یا خیر؟ بیان فرمایید.
بسمه تعالی، در حکم اناء نیست اگر چه احوط استحبابی انجام تعفیر است.
[سؤال 1030] 471
بسمه تعالی
جایی از منزل که نجس می شود و امکان این که آب جاری یا قلیل روی آن ریخته و از محلی خارج شود نمی باشد برای پاک شدن آن جاها به چه ترتیب باید عمل شود؟
بسمه تعالی، اگر به وسیلۀ آب کر تمام محل نجس شسته شود و غساله از محل نجس رد شود پاک می شود.
[سؤال 1031] ----> 5956
2. قسمتی از فرش نجس شده، در تطهیر آن چه فرقی دارد با آب قلیل بشوییم یا با آب جاری (آب لوله کشی شهر حکم جاری را دارد)؟ آیا در هر دو حال می بایست آن قسمت از فرش را فشار داده و غساله آن را بیرون بریزیم یا فقط در تطهیر به وسیله آب قلیل؟
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 457 بسمه تعالی، در آب جاری جدا شدن غساله از محل نجس کافی است و لازم نیست بیرون ریخته شود و در آب قلیل باید غساله را بیرون بریزند.
[سؤال 1032] ----> 2686
9. گاهی دیده می شود که بعضی از افراد، چیزی را که با یک مرتبه طاهر می شود، دو یا سه مرتبه می شویند، و یا این که دست را با آب کُر، دو مرتبه یا بیشتر آب می کشند؛ آیا این کار بدعت و حرام است یا خیر؟
بسمه تعالی، بدعت نیست.
[سؤال 1033] ----> 449
3. اگر دست من تا آرنج، نجس و یا متنجس باشد و من تا مچ دست خود را آب بکشم و دستم را از آب در آورده، به طرف پایین نگه دارم (با توجه به خط ارتباط بین خشکی و تری) آیا از مچ دستم به پایین، پاک است یا نجس؟
بسمه تعالی، پاک شده است.
[سؤال 1034] ----> 5985
5. ظروف و دستکش های پلاستیکی اگر نجس شود، مثلاً به مدفوع کودک آغشته گردد؛ آیا با آب کشیدن آن ها و برطرف شدن نجاست، تطهیر می شوند یا نه؟
بسمه تعالی، پس از زوال عین نجاست با آب کشیدن پاک می شود.
[سؤال 1035] ----> 1913
2. تطهیر متنجس به بول به وسیلۀ آب جاری یا شیر آب ـ که در شهر است ـ یا کر، فشار یا تعدد می خواهد یا نه؟
بسمه تعالی، در فرض مسأله، تعدد لازم نیست؛ ولی در تطهیر چیزهایی که قابل فشار است، بنابر احتیاط فشار لازم است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 458 [سؤال 1036] ----> 1372
2. قسمتی از فرش به وسیلۀ بول نجس شده و نجاست به پشت فرش هم رسیده و در نتیجه، آن قسمت از کف اتاق هم نجس گردیده است. آیا وقتی که از رو فرش را به وسیله آب جاری (لوله کشی شهر) تطهیر نماییم قسمت پشت فرش و آن قسمت از کف اتاق هم پاک می شود یا خیر، بلکه می بایست حتماً پشت فرش و کف اتاق را تطهیر کرد؟
بسمه تعالی، برای آب کشیدن زمین باید جداگانه تطهیر شود؛ و برای پاک کردن فرش اگر با آب لوله رویش آب بریزند و از پشتش عبور کند و خارج شود هر دو رو پاک می شود.
[سؤال 1037] 472
بسمه تعالی
1. مدت ها پیش از شخص روحانی سؤال شد که موکت و فرش را که به بول یا عذره کودک غذاخور آلوده شده است، چه باید کرد؟ ایشان گفتند: «در عذره، عین نجاست را برطرف کرده، سپس به وسیلۀ شیر آب جاری، آن قدر می ریزیم که نجاست مستهلک شود و رنگ و بوی آن نماند؛ اما در بول رفع عین نجاست لازم نیست و صرف ریختن آب جاری و استهلاک بول در آن کفایت می کند». ما نیز مدتی بدین کار عمل کردیم؛ اما بعد کاشف به عمل آمد که طبق فتوای امام خمینی، خارج کردن غساله به وسیلۀ فشار و یا غیره احتیاط واجب است. حال با توجه به این که در احتیاط واجب می شود به علمای دیگر رجوع کرد؛ اما ما به این نکته توجه نداشته ایم، یعنی در نیتمان نبوده، تکلیف فرش یا موکت و طهارت آن ها چگونه است؟
بسمه تعالی، حکم همان است که نقل کرده اید و تا غساله خارج نشده، حکم به طهارت نمی شود؛ ولی اگر به وسیلۀ فشار لوله، آب از موضع نجس عبور کرده، پاک شده است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 459 2. شخصی یک روز، کفاره روزه دارد و برایش امکان ندارد که 60 فقیر را غذا بدهد یا یک فقیر را 60 وعده غذا دهد. آیا می تواند مبلغ آن را به یک یا چند نفر دهد و آن شخص به اختیار خود آن را خرج کند؟
بسمه تعالی، کفایت نمی کند.
[سؤال 1038] ----> 34
7. قالی یا موکت که چسبیده به زمین است، بچه بر روی آن بول می کند و خشک می شود؛ آب لوله به وسیلۀ شلنگ می گیرند و با دست یا پا می مالند؛ کفایت می کند؟
بسمه تعالی، اگر آب به تمام موضع نجس جاری شود و آب داخل آن از او جدا شود پاک می شود.
[سؤال 1039] 473
بسمه تعالی
محضر مقدس نایب امام زمان، پیر جماران و بت شکن زمان، سلام علیکم
از خداوند متعال سلامت امام امت، خمینی بت شکن را خواستارم. ضمن آرزوی طول عمر برای رهبر عزیزم؛ چند جمله ای دارم که در آن شک دارم. برنامه از این قرار است که کسی اگر خواب باشد و در خواب جنب شد و لباس او منی گرفت و هر چقدر آن را شست منی آن از آن خارج نشد. آیا این لباس پوشیدنش اشکال دارد یا نه؟ اگر خونی باشد که پاک نشود آن لباس پوشیدنش اشکال دارد؟ من در این مسأله شک دارم و نمی دانم.
بسمه تعالی، اگر عین نجاست منی یا خون از بین برود و شسته شود، پاک می شود، هرچند رنگ آن باقی باشد. و از وسوسه اجتناب لازم است.
[سؤال 1040] ----> 7394
4. به نیت انجام غسل جنابت به حمام می رویم و بدن خود را با صابون یا شامپو می شوییم ولی در موقع انجام غسل، آب قطع می شود (البته صابون ها را می شوییم) آیا باز هم بدن نجس است و لباس که می پوشیم نجس می شود تا آن
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 460 موقع که آب بیاید و غسل کنیم؟
بسمه تعالی، اگر آب به جاهای نجس بدن جاری شده، پاک شده است.
[سؤال 1041] ----> 4942
4. کوزۀ گلی که احتمالاً از خاک پاک ساخته شده ولی فروشندۀ آن هندو است و ما نمی دانیم سازنده مسلمان بوده یا خیر، آیا آن کوزه پاک است؟ و اگر پاک نباشد، آیا می شود آن را پاک کرد، مثلاً چند روز در آب بماند؟
بسمه تعالی، پاک است؛ مگر علم به نجاست آن داشته باشید و اگر علم به نجاست باطن آن داشته باشید، قابل پاک شدن نیست.
[سؤال 1042] ----> 1850
4. در موقع بیرون ریختن دوغ از مشک، موش مرده ای از مشک بیرون می آید، تطهیر مشک در فتوای آن حضرت به چه نحو است؟ امر به ابلاغ فرمایید.
بسمه تعالی، تطهیر آن مشکل است و بدون عبور آب پاک از اجزای آن پاک نمی شود و اگر لولۀ آب را در داخل آن باز کنند تا پر شود پاک می شود.
[سؤال 1043] 474
بسمه تعالی 16 / 2 / 1361
حضور محترم رهبر کبیرمان امام خمینی دام ظله
پس از تقدیم عرض سلام، طول عمر شما را از درگاه خداوند منّان خواهانم.
امام بزرگوار! من این نامه را از جبهۀ اهواز برای شما می نویسم و علت آن این است که چون حضوراً امکان طرح سؤالات دینی نبود، لذا تصمیم گرفتم از طریق مکاتبه جواب آن ها را به دست آورم. سؤال ها به این قرار است:
1. آیا با تری آب دست می شود چیز نجس را تطهیر کرد؛ مثلاً یک دست بکشد و نجاست آن برطرف شود و یک دست هم بکشد و آن را پاک کند؟
بسمه تعالی، کافی در تطهیر نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 461 2. در سلام نماز آیا می شود هر سه سلام را با هم گفت؟ چون طبق فتوای شما، بعد از «السلام علیک أیّها النّبی ورحمة الله وبرکاته»، یا باید «السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته» را بگوید و یا باید فقط «السلام علینا وعلی عباد الله الصالحین» را بگوید.
بسمه تعالی، گفتن سه سلام مانع ندارد.
[سؤال 1044]
3. اگر چیز نجسی را زیر شیری که متصل به آب کر است تطهیر کند، آیا آبی که از آن می ریزد پاک است؟
بسمه تعالی، پاک است.
[سؤال 1045]
4. اگر چیز نجسی را که باید دو بار بشوید، یک بار بشوید، ولی مقدار آبی که یک بار می شوید، بیشتر از مقدار آبی باشد که دو بار می شوید، آیا آن چیز پاک می شود؟
بسمه تعالی، زیادی آب میزان نیست و در موارد لزوم، تعدد باید مراعات شود.
5. مسأله ای که دو قسمت دارد، مثل این که یک قسمت، فتوا است و یک قسمت، احتیاط، آیا می شود یک بار به احتیاط عمل کند و یک بار به فتوا؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
6. اگر شک در وضو کند که آیا شسته یا نه، چطور است؟ و اگر زیاد شک کند تکلیفش چیست؟
بسمه تعالی، اگر شک، بعد از فراغ از وضو است اعتنا نکند و چنانچه در اثنای وضو شک کند، اعتنا کند؛ مگر کثیر الشک باشد.
7. آیا سهم امام از پول خمس را می شود برای کارهای عام المنفعه یا کارهای خیر، از قبیل انفاق کردن به درماندگان و بیچارگان یا جنگ زدگان و زلزله زدگان استفاده کرد؟
بسمه تعالی، احتیاج به اجازۀ خاصه دارد.
8. آیا از کسی که از نظر علم برتری ندارد ولی از نظر تقوا برتری دارد می تواند تقلید کند؟
بسمه تعالی، تقلید اعلم لازم است علی الاحوط.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 462 [سؤال 1046] ----> 4069
4. مهر نماز که گوشه ای از آن توسط دست مرطوب نجسی لمس شده باشد، چگونه پاک می گردد؟
بسمه تعالی، می تواند آن گوشه را بتراشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 463