خیرات برای اموات
[سؤال 691] 311
بسمه تعالی
1. در اواخر مفاتیح الجنان آمده است که خیرات برای اموات، به منزلۀ صدقه و دعا است. آیا قرائت قرآن جهت شادی روح درگذشتگان چه حکمی دارد؟ در حالی که بعضی می گویند قرآن جهت عمل است نه خواندن سر قبرها. البته حرف درستی
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 305 است؛ اما آیا جای خیرات را می گیرد یا باید حتماً برای میت خیرات هم با مواد غذایی انجام داد؟ فاتحه چطور؟ مقصود این است که آدم های تهی دست می توانند با قرائت قرآن به جای خیرات، روح درگذشتگان خود را شاد نمایند؟
بسمه تعالی، هدیۀ قرائت قرآن برای اموات، بهترین صدقه است.
2. آیا کسانی که به علل سیاسی یا بیماری های شدید جسمی و روحی دست به اعتصاب غذا می زنند، کارشان درست است؟ اگر بمیرند چه حکمی دارد؟
بسمه تعالی، اگر اعتصاب، منجر به قتل نفس شود، حرام است و حکم خودکشی دارد.
3. آیا کسی که بر اثر بیماری شدید و خوب نشدنی، نماز یومیه را هم به سختی انجام می دهد، قضای نمازهای گذشته بر او واجب و لازم است؟ در صورت لازم بودن، با وضعی که دارد انجام قضای گذشته مقبول است یا آداب خاصی دارد؟
بسمه تعالی، نماز فوت شده قضا دارد و به هر نحو که می تواند باید بخواند.
4. نمازهای قضا، به طور دقیق باید در چه ساعاتی از روز یا شب به جا آورده شود؟ مثلاً نماز صبح را حتماً پیش از طلوع آفتاب باید خواند یا در هر زمان دیگر نیز اشکالی ندارد؟ مثلاً بعضی ها قضای نماز صبح را میان نمازهای ظهر و عصر می خوانند؛ یا قضای نماز ظهر را در شب می خوانند، آیا درست است؟
بسمه تعالی، در هر وقت می شود خواند.
5. دربارۀ آخرت خیلی چیزها شنیدیم و در کتاب ها خواندیم، اما در هیچ جا نشنیدم و نخواندم که در بهشت، کتاب و کتابخانه موجود است یا نه؟ در صورت مثبت، چه کتاب هایی و در چه زمینه هایی؟ در ضمن این همه کتب اسلامی ـ دنیایی که به وسیلۀ فقها و علما و مجتهدین طراز اول تألیف و تصنیف می شود، آیا با از بین رفتن آن ها، تلاش و رنج های آن بزرگواران ـ ولو سال ها فوت شده باشند ـ از بین می رود یا این که اجرشان را دارند، آیا آثارشان یعنی کتاب هایشان در آخرت نمایان است، یا این که نه فقط اجرشان را می برند؟
بسمه تعالی، در آن جا جهل وجود ندارد تا نیاز به کتاب باشد.
6. کسی که در زندگی از خیلی چیزها محروم می ماند، مثلاً از خانه، زندگی، ازدواج، بچه و خیلی چیزها، آیا در آخرت نصیب او می شود یا دیگر، قضیه تمام شدنی است و تنها به کردار نیک و بد خود گرفتار و مبتلا می شود؟
بسمه تعالی، بستگی به عمل شخص دارد و مؤمن در قیامت، از تمام نعمت ها برخوردار می شود.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 306 7. کسی که در زندگی از ازدواج کردن محروم است، اگر بی اختیار یا بر اثر ناراحتی های جوانی و یا معتاد شدن به فکرکردن زیاد، در عالم رؤیا همسر داشته باشد یا زندگی خانوادگی تشکیل دهد، چه حکمی دارد؟ آیا جزء هواهای نفسانی به شمار می رود؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
8. اگر توبه کننده ای چند بار توبه کند و توبه اش ناخواسته، شکسته شود و توبه کند و بالاخره توبۀ نهایی بگیرد، آیا مقبول است؟ منظورم این است که پیش خداوند تبارک و تعالی شکستن توبه های گذشته باعث بی اعتباری او نمی شود که توبۀ نهایی مقبول نیفتد؟
بسمه تعالی، توبه در هر صورت قبول می شود.
[سؤال 692]
9. اگر کسی یک سوره از قرآن را جهت شادی روح چند میت درگذشته بخواند، مقبول است یا بایستی برای هر میت، جداگانه قرآن خوانده شود؟
بسمه تعالی، مانع ندارد برای چند میت، یک سوره یا یک آیه بخواند.
در خاتمه، دست امام را از دور به گرمی می فشارم و می بوسم و بر دیده می نهم و آرزو دارم که امام عزیز پیش خدای تبارک و تعالی و امام عصر، ارواحنا له الفداء مرا شفاعت نماید تا بهبود یابم تا به جبهۀ پیکار حق علیه باطل بروم.
[سؤال 693] ----> 7393
5. آیا فاتحه گفتن برای شهدا یا اموات، جایز است که سرپا بر روی هر قبر گفته شود؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 307