نجاست سگ و خوک
[سؤال 783] 352
بسمه تعالی 28 ربیع الثانی 1403 ق
پس از ادای تحیت و با درود فراوان بر امام امت، نایب الامام خمینی و آرزوی
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 349 سلامتی کامل ایشان زیر سایۀ حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به استحضار می رساند:
این جانب عضو هیئت علمی مجتمع دانشگاهی ادبیات و علوم انسانی (دانشگاه آزاد ـ مرکز اصفهان) در زمینۀ کمک به معلولین و نابینایان مطالب و تحقیقات فراوانی با همکاری اداره روابط عمومی و علمی و بین المللی دانشگاه اصفهان از سراسر دنیا جمع آوری کرده و ترجمه های فراوانی هم در این زمینه داشته ام. با در نظر گرفتن این واقعیت که تعداد کثیری نابینا در سنین مختلف در مملکت ما وجود دارد و جنگ تحمیلی در طول دو سال و نیم به تعداد آنان افزوده است، لذا از آن جایی که استفاده از سگ های تربیت یافته مخصوص در هنگام راه رفتن موجب تحرک و فعالیت نابینایان تا مقدار تقریباً برابر با افراد بینا می گردد، لذا در بسیاری از کشورهای دنیا از این گونه سگ ها در هنگام راه رفتن استفاده می کنند.
با توجه به این که در شرع مقدس اسلام سگ ها جزو نجاسات قلمداد می شوند، آیا استفاده از این نوع حیوان برای نابینایان در کشور ما اشکال شرعی دارد یا خیر؟ چنانچه استفاده از آن اشکال شرعی نداشته باشد، به منظور یاری دادن به نابینایان می توان با امکانات مرکز توانبخشی وزارت بهزیستی اقدام به تأسیس مراکز کمک رسانی به نابینایان با استفاده از سگ راهنما نمود. موضوع برای آن دفتر مرقوم گردید و خواهشمند است از امام امت روحی فداه سؤال شود چنانچه این موضوع از لحاظ شرعی اشکال نداشته باشد مورد بررسی و کاوش بیشتری قرار گیرد. والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، از سگ راهنما برای کمک به نابینایان استفاده کردن مانع ندارد، ولی سگ در هر صورت نجس العین است و باید مسأله طهارت و نجاست در امور مشروط به طهارت مراعات شود.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 350 [سؤال 784] ----> 6632
4. گِلی که سگ از بین آن عبور کرده و یا در آن بول می نماید و بعد هم به هم زده شده و در ساختمان مصرف شده؛ آیا از تمام آن گل باید اجتناب کرد یا خیر؟ همچنین آنچه از آلات و ابزار آلوده شده، باید تطهیر شود یا خیر؟ زیرا موجب آلودگی ساختمان های دیگر هم می شود! در ضمن چون ملاقات قسمت های زیاد گل مزبور با عین نجس و یا با گل های متنجس مع قله الوسائط معلوم نیست و به طهارت خود باقی هستند؛ آیا مع لحاظ العلم الاجمالی، تمام قشرهای روی کار که محل ابتلا است و همچنین آلات و ابزار بنا هم پاک است یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر گل به هم زده شده و به صورت ملات در ساختمان به کار رفته است، تمام آن گل و ابزاری که با آن ملاقات نموده محکوم به نجاست است؛ لکن قشر روی بنا اگر سرایت رطوبت ملات لای آجرها به آن معلوم نباشد محکوم به طهارت است و باید از وسوسه اجتناب کرد.
[سؤال 785] ----> 206
6. آیا هم خانواده سگ مانند گرگ و غیره همانند سگ نجس هستند؟
بسمه تعالی، نجس العین نیست ولی حرام گوشت و بول و مدفوع آن نجس است.
[سؤال 786] ----> 5528
3. مطابق تحقیقاتی که به عمل آمده، به علت ارزانی فوق العادۀ چربی خوک در این کشور (آلمان) تقریباً تمام موادی که به نحوی احتیاج به چربی دارند (از نان، پنیر و کره و روغن و ماست و...) به این چربی آلوده است، البته در مواردی که مشخص است اجتناب می شود ـ که این خود، محدودیت بزرگی را ایجاب می کند ـ اما در مواردی که مشخص نیست، تکلیف چیست؛ در صورتی که تا کنون چندین نوع جنس که قبلاً بدون چربی خوک تشخیص داده می شد، اکنون دریافته ایم که با این چربی بوده است؟
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 351 بسمه تعالی، اگر یقین حاصل شود به این که چیزی از خوک، داخل پنیر است، نجس و حرام است و در صورت شک، محکوم به طهارت و حلّیت است.
[سؤال 787] 353
بسمه تعالی 4 / 11 / 1361
دفتر امام خمینی مدّ ظله العالی
با سلام و آرزوی پیروزی اسلام بر کفر جهانی و جهان گیر شدن انقلاب اسلامی
راجع به نگهداری سگ و این که سگی را به عنوان نگهبان منزل نگاه داشتن، مسائلی را پیش آورده که در حل آن عاجز مانده ام. مسأله اصلی این است که حدود شرعی را در این کار آگاه نبودم لذا خواهشمند است مرا راهنمایی کنید. از عده ای شنیده ام که آوردن سگ از نظر اسلام ایراداتی دارد، از جمله این که با آمدن سگ به خانه فرشته ها تا هفت خانه از آن جا دور می شوند و برکت نیز از آن جا می رود. در ضمن سگ مورد نظر وارد اتاق نشده و فقط از حیاط در مکانی جدا با طناب بسته شده است. خواهشمند است حدود شرع را در این مورد توضیح دهید و ما را راهنمایی فرمایید.
بسمه تعالی، داشتن آن برای نگهبانی اشکال ندارد.
[سؤال 788] 354
بسمه تعالی
خدمت پدر بزرگوارم، حضرت امام خمینی، سلام عرض می کنم.
امیدوارم که سلام گرم من را بپذیرید و وجودتان از هر گونه ناراحتی دور باشد.
باری پدر گرامی، ببخشید از این که وقت شما را گرفتم؛ می خواستم یک مسأله شرعی را از آن پدر بزرگوار سؤال کنم و آن این که بنده در یکی از دهات طارم سفلی معلم هستم. در ده مانند شهر نظافت رعایت نمی شود. چنان که خود جناب عالی در
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 352 رساله توضیح داده اید، تا چیزی را که یقین نکرده اید، پاک است؛ من در این ده دارم تقریباً یقین می کنم. مانند این که، در کوچه های ده، چندتایی سگ هست و روزی که باران می آید سگ ها از کوچه های ده رد می شوند و مردم هم رد می شوند و بعضی ها پاهایشان گِلی می شود و با همان پا وارد اتاق می شوند؛ سگ می آید کنار اتاق یا ایوان بعضی ها می خوابد و یا بعضی ها در حمام پاهایشان را آب نمی کشند، وارد رخت کن می شوند و خلاصه به کفش یا لباس من می خورند، مجبورم که آن ها را آب بکشم در هوای سرد و نظیر این گونه برنامه ها زیاد است؛ حتی در شهر. و موقعی که می گویم، مرا وسواسی می گویند؛ حتی مادرم و این هم برای من یک ناراحتی شده است؛ نمی دانم چه کنم؟ ای امام بزرگوار! خواهش می کنم که من را راهنمایی کنید.
بسمه تعالی، اگر یقین ندارید که از محلی که سگ عبور کرده به شما گِل پاشیده، حکم به نجاست نمی شود.
[سؤال 789] 355
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی و مرجع عالی قدر جهان اسلام، حضرت آیت الله العظمی نایب الامام امام خمینی، دام ظله العالی، سلام علیکم
پس از عرض سلام و تقدیم ارادت و آرزوی طول عمر و سلامتی آن وجود عزیز و گرانبها جهت خدمت به اسلام و قرآن و مسلمین جهان؛ خواهشمند است به سؤال زیر پاسخ دهید و نظر شریف را اعلام فرمایید:
هنگامی که به دنبال آمدن برف یا باران، زمین تا مدتی البته پس از قطع برف و باران خیس هست در کوچه ها و خیابان ها و در هنگام شب (مخصوصاً تهران) سگ در حال رفت و آمد می باشد. با توجه به این که این حیوان نجس است زمین نیز نجس می شود و انسان و وسایل نقلیه هم از آن جاها عبور می کنند و با توجه به خیس بودن زمین، به جاهای دیگر منتقل می نمایند و به داخل منازل و مغازه ها و اماکن می روند. از طرفی
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 353 ترشحات ناشی از حرکت و تردد و قدم زدن و رفت و آمد وسایل نقلیه نیز بر بدن و لباس می نشیند. حال اگر خواسته باشیم اجتناب کنیم، این کار امکان ندارد. به دلیل این که زندگی انسان فلج می شود و کارها متوقف و اصلاً نمی توانیم در چنین روزهایی به بیرون بیاییم و قدم بزنیم یا از وسایل نقلیه استفاده کنیم. گذشته از آن باید همیشه به آب کشی بدن و لباس و کفش و از این قبیل کارها بپردازیم و از اصلِ اسلام و محتوای معنوی و روحانی آن باز می مانیم.
حضرت آیت الله! لطفاً تکلیف شرعی ما را بیان فرموده و راهنمایی مان فرمایید. امکان دارد که در جواب بفرمایید: «چون به چشم خود حیوان را در حال رفت و آمد ندیدید، پس یقین حاصل نشد»؛ اما عرض بنده این است که مسأله روشن است. مخصوصاً در تهران معمولاً در محلات و کوچه ها این حیوان دیده می شود و خلاصه از همان پیاده رو و کوچه و خیابانی عبور می کند، که انسان ها و وسایل نقلیه می گذرند. خواهشمند است تأکید فرمایید جواب را هرچه سریع تر ارسال نمایند تا از بلاتکلیفی خارج شویم. البته در رابطه با نجاسات، مسائلی از این قبیل فراوان مطرح می شود که کار مسلمان ها و کسانی را که می خواهند به وظیفه شرعی خود عمل کنند واقعاً بسیار مشکل می کند و زندگی بسیار مشکل می گردد و این، خدای ناخواسته شاید باعث شود که انسان از دین زده شود و یک حالت خستگی و ملالت به او دست دهد. در حالی که ما همه امید داریم در راه اسلام فدا شویم و این دین سرتاسر جهان را فرابگیرد، چرا که سعادت واقعی در پیاده شدن احکام اسلام است. با تشکر؛ والسّلام
بسمه تعالی، تا یقین به نجاست رطوبتی که به داخل منزل یا به لباس رسیده، نداشته باشید، حکم به طهارت می شود و از وسوسه باید اجتناب نمایید و تحقیق لازم نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 354