نواقض و موجبات وضو
[سؤال 328] 157
بسمه تعالی
خدمت رهبر انقلاب سلام عرض می کنم. امیدوارم که اگر چند دقیقه از وقت شما را گرفتم ناراحت نباشید.
1. وقتی که دست نماز گرفته ایم، اگر از بینی یا دهان ما خون بیاید، آیا دست نماز باطل است؟
بسمه تعالی، باطل نمی شود.
[سؤال 329]
2. وقتی که دست نماز گرفته ایم، اگر چشم ما به زن نامحرم بیفتد، آیا دست نماز باطل است؟
بسمه تعالی، باطل نیست.
3. اگر کسی چیزی از ما ببرد و ما بدانیم که مال خودمان است، آیا از نظر اسلام اشکالی ندارد آن را برداریم؟
بسمه تعالی، اگر یقین دارید، اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 153 [سؤال 330] 158
بسمه تعالی
با عرض معذرت از دفتر امام که موجب صرف وقت آن جنابان می شود، خواهشمندم پاسخی به سؤال این جانب مرحمت فرمایید:
اگر کسی وضع مزاجی اش طوری باشد که باید بلافاصله بعد از وضو نماز بخواند و در زمستان هم لازم باشد که با آب گرم وضو بگیرد و مسجد محل، فاقد آب گرم باشد و با آب سرد وضو گرفتن هم برایش مضر باشد و اگر در خانه با آب گرم وضو بگیرد و به مسجد برود، تا به مسجد برسد وضویش باطل می شود، آیا چنین شخصی با این وضعی که شرح داده شد، در منزل نماز بخواند بهتر است یا خیر؟
بسمه تعالی، در فرض سؤال، در منزل نماز بخواند.
[سؤال 331] 159
بسمه تعالی
1. یک نفر هست که وقتی می خواهد نماز فریضه را به جا بیاورد وقتی وضو می گیرد و سر نماز می رود نمی تواند نماز را تمام کند باید چند دفعه وضو بگیرد چون وضوی او باطل می شود و همیشه این طور نیست اما بیشتر وقت ها هست و او نمی تواند در نماز جمعه شرکت کند و یا نماز قضا بخواند و آیا می تواند تیمم کند یا باید وضو بگیرد و اگر تیمم بکند نیت آن چیست و آیا می تواند نماز را نشسته بخواند یا باید بایستد دستور شما چیست؟
بسمه تعالی، اگر در اثنای وقت بتواند با طهارت نماز بخواند باید در آن وقت نماز را با طهارت بخواند و اگر چنین وقتی ندارد به دستوری که در رساله، راجع به مسلوس و مبطون نوشته شده عمل نماید.
2. شخصی پنج متر پارچۀ سیاه برای یک هیأتی نذر کرده است، یک نفر که خود صاحب آن هیأت بود گفت که اگر حاجت خود را گرفتی این نذر را ادا کن، این جریان بعد از انقلاب بوده است چون آن کس که راهنمایی کرده است خبری از او ندارم جز یک آدرس، نمی دانیم آدرس خیابان های آن عوض شده
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 154 است یا نه، آیا می توانیم که این نذر را در هیأتی دیگر و یا در دهات که دسته های عزاداری است ادا کنیم؟ شما راهنمایی کنید.
بسمه تعالی، اگر به هیأت مورد نذر نمی توانید برسانید، اختیار با خود شما است.
[سؤال 332] 160
بسمه تعالی 9 / 8 / 1358
پیشگاه مقدس رهبر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی، دام ظله
از حضور مرجع عالی قدر شیعیان جهان سؤالاتی داشتم که مطرح می نمایم:
1. اگر نمازگزار به موجب بیماری، بی اختیار از او بول خارج شود و نماز خواندن و آب کشیدن لباس برایش مشکل باشد، باید چه کند؟
بسمه تعالی، در صورتی که مسلوس است، به دستوری که در رساله مذکور است عمل کند؛ و اگر تنها از جهت پاک بودن لباس در حرج است، عاریاً و به ترتیب و دستور ذکر شده در رساله نماز بخواند.
2. اگر کسی تحت هیچ شرایطی نتواند حمد و سوره را به طور صحیح بخواند و امام جماعت هم وجود نداشته باشد، آیا می تواند به طور فرادا نماز بخواند؟
بسمه تعالی، در فرض مذکور، خواندن فرادا مانع ندارد، حتی با تمکن از جماعت.
3. مسلمانی که از یک مجتهد واجد الشرایط تقلید می کند، آیا می تواند در صورت امکان و تشخیص و یا بر طبق میل و خواستۀ خود، از مجتهد دیگری تقلید نماید؟
بسمه تعالی، اگر اعلمیت مجتهد دوم بر او ثابت شود، بنابر احتیاط باید عدول کند.
[سؤال 333] 161
بسمه تعالی 18 / 9 / 1361
دفتر استفتائات امام خمینی، دام ظله العالی، سلام علیکم
پس از عرض سلام و آرزوی موفقیت برای سروران عزیز، محترماً به عرض می رسد که این جانب شاید به علت مریضی، برای انجام فریضۀ نماز، بیشتر اوقات حتی بعد از این که عمل تخلّی را هم انجام می دهم و بعد از آن وضو می سازم، باز به
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 155 علت بادهای زاید معدوی وضویم باطل می شود و حتی اتفاق می افتد که برای یک نماز، دو الی سه بار هم وضو می سازم تا بتوانم نمازم را به اتمام برسانم؛ و این امر، گاهی از خشوع و خضوع در نماز هم می کاهد و تا اندازه ای توجه ام را به خود جلب می کند؛ سؤالم این است: آیا می توانم به آن اعتنایی نکنم و نمازم را بخوانم یا این که باید هر چند باری که شد، وضو بسازم و بعد نماز را بخوانم؟ والسلام
بسمه تعالی، اگر شک می کنید، اعتنا نکنید و با همان حال نماز بخوانید.
[سؤال 334] 162
بسمه تعالی 13 / 10 / 1358
حضور والای حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، رهبر انقلاب اسلامی ایران
اولاً استقرار جمهوری اسلامی ایران را که آرزوی دیرینۀ مسلمانان جهان بعد از غصب خلافت از زمان حضرت علی علیه السلام تا کنون می باشد به حضور مبارک امام خمینی و تمامی مسلمانان جهان بالاخص ملت شجاع ایران تبریک و تهنیت عرضه می دارم و آرزوی پیروزی کامل امام و ملت مسلمان را از درگاه خدای عزیز خواستارم و پس از عرض ادب استدعا دارم به مسائل مذهبی و شرعی این جانب جواب روشن و کافی عنایت فرمایید.
1. این جانب مقلِّد حضرت آیت الله العظمی امام خمینی هستم.
2. این جانب را در اثر غدۀ سرطانی که در سر روده و طرف پشت ظاهر گشته بود عمل جراحی نمودند و سر روده را از جلو زیر ناف راه دادند و در اثر این عمل، مدفوع و باد بدون هیچ گونه کنترل حتی در موقع وضو و در حال نماز خارج می شود.
3. با این شرایط، بنده احکام واجب و مستحب اسلامی را از قبیل وضو و غسل و نماز (چه واجب، چه مستحب) و قرائت قرآن و نماز جماعت و رفتن در حرم امامان علیهم السلام و امام زادگان و حرم پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم و مسجد کوفه و خانۀ کعبه به چه نحو عمل نمایم؟
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 156 بسمه تعالی، در فرض مذکور برای هر نماز یک وضو لازم است و قرائت قرآن و رفتن به مساجد و حرم امامان در صورتی که تلویث نشود مانع ندارد.
[سؤال 335] 163
بسمه تعالی 20 / 10 / 1361
متصدی محترم استفتائات دفتر حضرت آیت الله روح الله خمینی، دام ظله
پس از عرض سلام و احترام، مستدعی است به این سؤالات پاسخ بفرمایید، چون این مسائل در رساله جواب داده نشده است.
1. مجروحین جنگ تحمیلی اظهار می کنند: «در حین سجده یا رکوع باد از آن ها خارج می شود و شرایط طوری می باشد که تکرار وضو یا تیمم امکان ندارد و بسیار مشکل است، حکم آن چیست؟
بسمه تعالی، اگر وضو یا تیمم در بین نماز برای آن ها حرجی است، برای هر نماز یک وضو بگیرند.
2. بسیاری از مجروحین فلج هستند و از کمر به پایین حس ندارند و قادر به طهارت یا وضو نیستند؛ ولی دست و صورت آن ها سالم است. آیا این طور مجروحین اجازه دارند بدون طهارت یا وضو با خاک تیمم نموده و نماز بخوانند؟
بسمه تعالی، با فرض این که قدرت ندارند، با تیمم نماز بخوانند.
[سؤال 336] 164
بسمه تعالی 13 / 12 / 1361
با عرض سلام خدمت رهبر عظیم الشأن انقلاب اسلامی ایران، حضرت امام خمینی
علت مزاحمت این جانب مسأله شرعی در رابطه با وضو بود که جواب آن را در توضیح المسائل حضرت عالی به طور واضح متوجه نشدم.
و اینک اصل مطلب: از حدود ده ماه قبل پس از بول کردن (اوایل به طور مداوم و
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 157 در حال حاضر بهتر شده، اما خوب نشدم) یک قطره بول و برخی اوقات (کمتر اتفاق می افتاد) چند قطره خارج می شد. برای درمان آن به دکتر مراجعه کردم، دکترها علت این بیماری را اعصاب دانستند و دارویی برای مصرف تجویز کردند و حتی الامکان مصرف نمودم و حدود ده ماه است وقتی می خواهم وضو بگیرم، به علت این مشکل بسیار سخت بر من گذشته است، و گاهی برای یک نماز، دو ـ سه بار باید وضو می گرفتم. بر طبق فتوای حضرت عالی در رساله که اگر یک مرتبه بول خارج شد، باید تجدید وضو بکنم و مطلبی که در رساله هست این است که گفته شده اگر در نماز چند مرتبه خارج شد، یک وضو کافی است؛ اما مشکل من این است که حد فاصل وضو تا شروع نماز یک یا چند مرتبه بول خارج می شده است و می شود. باتوجه به این سه نکته: 1. گاهی پس از بول، یک قطره خارج می شود؛ 2. گاهی در بین روز وقتی که بول نکرده ام، بی اختیار قطرۀ بول خارج می شود؛ 3. در اکثر موارد خیال می کنم بول خارج شده، ولی پس از وارسی متوجه می شوم چنین چیزی نبوده است؛ می خواستم بدانم آیا این قطرات پاک است یا نجس؟ و اگر نجس است، تکلیف من در هر سه مورد ذکر شده چیست؟
بسمه تعالی، اگر بول بودن رطوبت خارج شده معلوم است، محکوم به نجاست است و حکم وضو و نماز همان است که در رساله مذکور است. و در صورت شک در اصل خروج بول یا شک در این که آن چیزی که خارج شده بول است، حکم به طهارت می شود، مگر در صورتی که استبراء نکرده باشد و رطوبت، مشتبه بین بول و غیر آن باشد و اعتنا به وسوسه نباید بکنید.
[سؤال 337] 165
بسمه تعالی 14 / 3 / 1361
حضور محترم حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت افاضاته
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 158 من عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اهواز هستم، و در جریان حملۀ طریق القدس در جبهۀ دهلاویه سه ترکش به بدنم اصابت کرده که محل آن در پهلوی چپم می باشد که یک ترکش در ریۀ چپ و یک ترکش در شکمم و یکی دیگر از پشت قلبم به کمرم رفته است که به جز دو ترکش آن یکی از آن ها موجود است. این ترکش که در ریه رفته است ریه را پاره کرده است و کنترل باد معده به دست خودم نیست و خود را نمی توانم کنترل کنم و برای نماز خواندن خیلی ناراحت هستم. و از آن موقع تا حالا شاید یک نماز درست نخوانده و از این بابت خیلی ناراحت هستم. لطف کنید از نظر شرعی مرا راهنمایی کنید که تکلیفم چیست؟
بسمه تعالی، اگر نمی توانید خود را در نماز حفظ کنید و تجدید وضو در بین نماز حرجی است برای هر نماز یک وضو بگیرید .
[سؤال 338] ----> 798
4. شخصی که درحال ایستاده بول او متقاطر می شود و اگر بنشیند بند می شود آیا در حال ایستاده با انجام شرایط سلس البول نماز بخواند یا بنشیند؟ و در حال نشسته نماز با تمام شرایطش بخواند؟
بسمه تعالی، باید نشسته نماز بخواند.
[سؤال 339] 166
بسمه تعالی
محضر مقدس رهبر عظیم الشأن و مرجع عالی قدر، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، ادام الله ظله العالی، با تقدیم مراتب اخلاص و تحیّت نامحدود
یک نفر از رزمندگان در اثر اصابت گلوله به نخاع، بدنش از کمر به پایین تمام اعضای بدنش غیر عادی شده و از احساس افتاده اند؛ از جمله جریان خروج بول از مجرا نیز نامحسوس می باشد. چنانچه در حال خواندن نماز، بول از او خارج شود ـ چه در صورتی که در حال نماز مطلع شود و یا بعد از فراغ بفهمد و در بعضی صورت
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 159 هم بعد از فارغ شدن از نماز، خروج بول را می فهمد و لکن نمی داند که در حال نماز خارج شده و یا قبل و یا بعد از آن ـ خواهشمند است در تمام صور، وظیفۀ او و تکلیف شرعی را مرقوم و امر به ارسال فرمایید.
بسمه تعالی، اگر شک کند که در حال نماز، بول از او خارج شده یا بعد از نماز، چیزی بر او نیست و نماز صحیح است و لازم نیست دقت کند و بفهمد چه وقت از او خارج شده است و صور دیگر مسأله را به رساله مراجعه کنید.
[سؤال 340] 167
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر انقلاب اسلامی ایران، امام خمینی، مدّ ظله العالی
امام عزیز، امید است که همیشۀ اوقات در زیر پرچم ولی عصر به سلامت باشید.
مسأله ای برایم پیش آمده است که مرا بی نهایت نگران ساخته است؛ امیدوارم که با جواب جناب عالی از دلتنگی بیرون آیم؛ «لا حیاء فی الدین».
مدتی است به بیماری ای دچار شده ام که بی اختیار از من بادی خارج می شود که متأسفانه فرصت وضو گرفتن هم به من نمی دهد؛ حتی به رسالۀ جناب عالی مراجعه نموده ام و چنین مسأله ای را نیافتم. با توجه به این که مسلمانی متعهد هستم و دلم می خواهد نمازم بدون اشکال برگزار گردد و با توجه به این که چنین مرضی فرصت حتی وضو گرفتن هم به من نمی دهد، جواب این مسأله را خواهشمندم در جوف نامه بنویسید. در خاتمه توفیق شما و سایر یاران شما را از خدای منان خواستارم.
بسمه تعالی، به وظیفۀ مسلوس و مبطون عمل نمایید نماز صحیح است.
[سؤال 341] 168
بسمه تعالی
با درود فراوان به رهبر کبیر انقلاب اسلامی و تمامی خدمتگزاران اسلام؛
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 160 1. جوانی هستم 18 ساله که حدود پنج ماه قبل به یکی از جبهه های جنوب اعزام شدم و دو ماه بعد، بر اثر انفجار گلوله کاتیوشا، لگنم شکست. حدود چند هفته ای گذشت که ناراحتی ام از بابت شکستن لگن رفع شد اما متوجه شدم دیگر کنترل ادرار کوچک ندارم. در ضمن، اضافه نمایم: در تمام این مدت تا به امروز نمازم را نخواندم. از شما مبلغان عزیز اسلام می خواهم تکلیف شرعی مرا با این عمل روشن فرمایید.
بسمه تعالی، نمازهای فوت شده قضا دارد. برای تحصیل طهارت در نماز باید به وظیفۀ مسلوس که در رساله مذکور است عمل نمایید.
2. آیا می توانم به عنوان امام جماعت مسجد باشم؟ چون من قبل از اعزامم، امام جماعت روستایمان بودم.
بسمه تعالی، شخص مسلوس نمی تواند برای دیگران امام جماعت شود.
ومن الله التوفیق، به امید روزی که حکومت جهانی مهدی در تمام گیتی پرتوافکن باشد.
[سؤال 342] 169
بسمه تعالی 29 / 5 / 1361
پدر بزرگوار و ارجمندم، حضرت امام خمینی عزیز، دام ظله العالی؛ سلام علیکم
چند سؤال خصوصی مربوط به وضع خود و چند سؤال پراکنده داشتم که از حضور شریفتان استدعای پاسخ را دارم.
1. چون بیش از 15 سال است فلج و زمین گیر شده ام و حتی نمی توانم بنشینم، نمازم را با اشاره و گذاشتن مُهر بر پیشانی می خوانم. با عرض معذرت در این مدت، ادرارم بی اختیار است و پیوسته ظرف مخصوصی برمی دارم و مدفوعم با تنقیه صورت می گیرد و یک روز در میان تنقیه می شوم، به همین جهت نمی توانم طاهر شوم یا همیشه طاهر بمانم و قادر به وضو گرفتن نیستم؛ فقط دست هایم را تا مچ طاهر کرده و تیمم می گیرم. آیا با این وضع، نمازم با بدن نجس صحیح است؟ در غیر این صورت تکلیف چیست؟
بسمه تعالی، اگر نمی توانید وضو بگیرید و کسی نیست که شما را وضو
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 161 بدهد، اشکال ندارد و نماز صحیح است.
2. در اوایل بیماری، شبی در خواب دیدم در مسجدی هستم و صوت مبارک حضرت محمد صلی الله علیه و آله وسلم را می شنیدم که می فرمود: «نمازت را درست کن»، اما خود آن بزرگوار را نمی دیدم. بعد فرمود: «نمازش را به او نشان بدهید». در میان شبستان مسجد، فرش زیلویی دولا گرفته بودند و من لای آن را نگاه کردم، دیدم پر از قوطی کهنه و ظروف شکسته است، دانستم این ها نماز من است، از خواب پریدم.
سعی کردم در تیمم با خاک پاک تلاش کنم اما پس از مدتی به چشم درد مبتلا شدم. ناچار تیمم خود را با زدن کف های دستانم بر گوشۀ بستر خود (تشک) که شب و روز افتاده و گرد و غبار زیادی گرفته، تیمم می گیرم، آیا صحیح است یا باید بدون اعتنا به چشم و حساسیت آن، تیمم با خاک خالص بگیرم؟
بسمه تعالی، در صورت امکان، باید تیمم بر خاک یا سنگ باشد.
[سؤال 343]
3. چون ادرارم بی اختیار است اکثر اوقات در بین نماز بی اختیار ادرار می کنم، در صورتی که اگر نماز را مجدد بخوانم باز هم همین وضع پیش می آید، تکلیف من چیست؟ آیا اعتنا نکنم یا چه باید بکنم؟
بسمه تعالی، اگر خودداری ممکن نیست و می توانید بعد از آمدن ادرار تجدید تیمم در وسط نماز نمایید، واجب است تجدید تیمم کنید.
4. بر اثر کم حافظه بودن و ناراحتی های جسمی، روحی و خانوادگی به کثرت شک مبتلا شده ام و در نماز نیز زیاد حواسم پرت می شود، هرچه مسائل مربوط به شکیات را از روی رسالۀ شما هم می خوانم، زود فراموشم می شود؛ به همین جهت تا کنون به شکیات کمتر اعتنا می کنم یا به خواندن سجدۀ سهو اکتفا می کنم؛ تکلیف چیست؟ در حالی که بارها نماز را تکراری خوانده ام اما باز هم همین وضع پیش آمده است؛ چه باید بکنم؟
بسمه تعالی، شک کثیر الشک اعتنا ندارد و نماز صحیح است.
5. با وضعی که دارم، علاقۀ شدیدی به روزه گرفتن دارم و تمام ایام ماه مبارک رمضان را روزه می گیرم و روزه نه تنها برایم اثر منفی نداشته بلکه خواص درمانی زیادی هم داشته است؛ مثلاً در اواخر ماه رمضان 1401 هجری قمری شن کلیۀ زیادی از من خارج شد. تازه اگر خواص درمانی هم نداشت باز هم نمی توانم روزه نگیرم؛ چون علاقۀ زیادی به روزه گرفتن دارم و هر کسی مرا منع می کند اعتنا نمی کنم، آیا روزه هایم مقبول است یا بیهوده؟
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 162 بسمه تعالی، ان شاء الله قبول است.
6. در رساله فرمودید که تنقیه با هر چیز روان روزه را باطل می کند، اما من با وضعی که دارم و ناچارم یک روز در میان تنقیه شوم با آب خالص، آیا روزه هایم باطل است؟ در این صورت تکلیف چیست؟
بسمه تعالی، برای حفظ روزه، در شب تنقیه انجام دهید.
7. در موقع تنقیه بر اثر فشار زیاد، مقداری آب زلال شبیه منی به همراه بول خارج می شود، آیا حکم منی را دارد و روزه را باطل می کند؟ و نیز به غسل نیاز دارم؟ در حالی که نمی توانم غسل بکنم.
بسمه تعالی، تا یقین حاصل نشود، حکم منی ندارد.
8. در موقعی که بدن مرا که روی زمین خوابانده اند و شست وشو می دهند، به همان شکل با ریختن آب بر روی سر و بدن و طرف راست و چپ (غسل جنابت ترتیبی) هم می نمایم بی آن که بدانم غسل بر من لازم و واجب است یا نه، تنها جهت احتیاط (و همان آب سفید زلالی که بر اثر فشار به همراه ادرار خارج می شود) غسل می کنم؛ این غسل صحیح است با این وضع؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
9. من به خاطر وضعی که دارم به کمک دیگران نیاز دارم و بعضی از بستگان و بیگانگان، از طریق صدقه و فطریه، مخارج من و مادر پیرم را تأمین می کنند. دو برادر نیز دارم که آن یکی ـ که از نامادری من است ـ اهمیتی نمی دهد و دیگری هم ـ که از پدر و مادرم است ـ یا اصلاً چیزی نمی دهد یا گاهی مبلغ ناچیزی یا مقداری مواد غذایی یا بشقابی غذا به مادرم می دهد و مادرم آنچه آن برادر می دهد قاطی کمک های دیگران خرج می کند و به خوردم می دهد.
من می دانم که برادر ـ پدر و مادری ام ـ اهل حلال و حرام کردن و اهل طهارت و نجاست نیست و مخصوصاً در گذشته اهل قمار و عرق خوری و خیلی اعمال زشت بوده و با وجود این، اگر چیزی می داده من امتناع می ورزیدم اما مادرم به من اعتنایی نکرده، هرچه می داد با کمک های دیگران قاطی می کرد. اگر به او اعتراض می کردم یا بکنم، بدش می آید و بد و بی راه نثارم می کند؛ حتی به خدا و ائمه علیهم السلام نیز بد و بیراه می گوید. به همین جهت ناچارم هرچه مادرم به خوردم داد چیزی نگویم تا نفرین و رسوایم نکند.
تکلیف من در مورد غذاهای شبهه ناک قاطی کمک های دیگران چیست؟ آیا کاری که مادرم به زور انجام می دهد، من نیز مقصر هستم در خوردن این غذای تهیه شده از پول برادر یا مواد غذایی وی؟ چه باید بکنم؟
بسمه تعالی، برای شما اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 163 10. پانزده سال پیش بر اثر ناراحتی ها و امراض روحی و خانوادگی که به مرض روحی دچار شدم، دست به خودکشی زدم اما خدای بزرگ مرا از مرگ نجات داد ولی فلج و زمین گیر شدم.
افراد خانواده ام یعنی مادرم به واسطۀ پیری، همیشه به من غر می زند، نفرینم می کند، بد و بیراه نثار من و خدا و پیر و پیغمبر می کند.
برادر مادری ام نیز علاوه بر این که اهل قمار و مشروب خواری بوده، مردی فاسد و خلاصه خیلی عیب ها داشته و دارد؛ کفر و چرند زیاد می گوید؛ خیلی بداخلاق و فتنه انگیز است؛ پیوسته دعوا راه می اندازد؛ کتک می زند و خیلی عیوب دیگر.
و من در کودکی پس از یتیم شدن، زیر دست این برادر و این مادر افتادم و تا مدت ده ـ یازده سال سختی ها را، نگرانی ها را، کتک ها را، ناراحتی ها را تحمل کردم اما به مرض روحی دچار شده، از زندگی بیزار گشته، دست به خودکشی زدم ـ می دانم خودکشی عمل زشتی است اما ناچار بوده ام ـ ولی امروز با این که پانزده سال است وضعم بدتر از گذشته است؛ مادر همان مادر است، برادر همان برادر و برادر ناچیز کارش در مورد من این است که خرجی گاهی می دهد گاهی هیچ نمی دهد، جلو کمک دیگران را هم می گیرد، نمی گذارد کسی به عیادتم بیاید، از مادرم بیزار است که چرا از من پرستاری می کند و نمی گذارد من بمیرم. مادرم نیز بر اثر خستگی خیلی مرا غیظ و تعرض می کند و نفرینم می کند اما من تا آن جا که می توانم همه را حوصله می کنم و صبر و شکیبایی می نمایم و نه تنها دوباره خودکشی نمی کنم (زیرا مادرم می گوید: خودکشی کن. برادرم می گوید: جلو همه را می گیرم، غذا نمی دهم تا دق کند و بمیرد) بلکه بر خودکشی گذشته نیز سخت پشیمانم و ناراحتی شدیدی نسبت به عذاب آخرت دارم.
آیا ممکن است سختی ها را که تحمل می کنم جبران خودکشی گذشته را بنماید؟
آن خودکشی که منجر به فلج شدنم شده چه حکمی دارد؟ حد شرعی آن را بفرمایید. تکلیف من در جبران آن ها چیست تا خود را از این گناه عظیم پاک نمایم؟ آیا خودکشی کردن که از مرگ نجات پیدا کند با خودکشی که به مرگ منجر شود گناهش یکسان است؟ و آیا جزء قتل نفس محسوب می شود؟
بسمه تعالی، خودکشی حرام است نه مقدمات آن، و نسبت به گذشته توبه نمایید، خداوند قبول می فرماید.
11. در یک روز ماه رمضان که روزه بودم به سکسکۀ شدیدی افتادم. اگر چند قطره ای آب می نوشیدم سکسکه ام برطرف می شد ولی من برای این که روزه ام باطل نشود، آب ننوشیدم و تا افطار سکسکه می کردم به طوری که خیلی مرا ناراحت کرده بود، اما اعتنا نکردم؛ آیا روزۀ آن روز من مقبول است یا
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 164 باید قضای آن را به جای آورم؟
بسمه تعالی، روزه صحیح است.
12. در آغاز بیماری ام یادم نیست که در اولین ماه رمضان که پیش آمده، روزه گرفته ام یا نه اما فکر می کنم به واسطۀ بیماری، روزۀ آن ماه را یا تماماً یا چندین روزش را نگرفته ام. با این وضعی که دارم و در سال بیش از یک ماه نمی توانم روزه بگیرم آیا قضای آن سال بر من واجب و لازم است؟
بسمه تعالی، اگر تمکن ندارید واجب نیست. به شرط آن که روزه نگرفتن از جهت مرض مستمرّ باشد و در غیر این صورت قضا دارد.
[سؤال 344] 170
بسمه تعالی 28 / 9 / 1361
حضور محترم امام بزرگوار، خمینی بت شکن، سلام علیکم
مدت زیادی هست که متوجه شده ام بعد از استبراء (با عرض شرمندگی) حداکثر چهار قطره بول خارج می گردد و حداکثر یک ساعت طول می کشد. می خواهم به دستور جناب عالی کیسه ببندم، متأسفانه بیضه هایم درد می گیرد. می خواهم در محل کار، نماز جماعت بخوانم، به دلیل مسأله مذکور بسیار برایم مشکل است و به طور کلی این مسأله برای این جانب حالت وسواس و اضطراب به وجود آورده است. خواهشمندم حکمی صادر فرمایید.
بسمه تعالی، اگر وسوسه است، اعتنا نکنید.
[سؤال 345] 171
بسمه تعالی
با درود به امام زمان (عج) و به محضر مبارک رهبر عالی قدر جهان اسلام و امید مستضعفان جهان؛ با آرزوی طول عمر برای شما، مطلبی شرعی برایم پیش آمده که می خواستم آن مرجع عزیز جواب بدهد:
پاسداری هستم که از کمر به پایین فلج می باشم و کنترل ادرار و مدفوع ندارم و اکثر اوقات، بدنم نجس می باشد؛ وضع نماز خواندن این جانب چگونه می باشد؛ آیا
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 165 می توانم نماز بخوانم یا نه؟ دیگر عرضی ندارم.
به امید پیروزی اسلام بر کفر و سرنگونی تمام مستکبران جهان. دعای شما باعث شفای تمام معلولین می شود. پدر و مادرم سلام می رسانند.
بسمه تعالی، اگر شستن جاهای نجس مشقت دارد، تطهیر واجب نیست و می توانید با همان حال، نماز بخوانید.
استفتائات امام خمینی (س)ج. ۱صفحه 166