کیفیت عمل به وقف
[سؤال 8560] 4664
بسمه تعالی 29 / 11 / 1360
محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله العالی، پس از عرض سلام
مزرعۀ موقوفه ای است که طبق وقف نامه های مربوطه، حدود آن مشخص است و تقریباً دو سوم آن، تحت کشت و بقیه اش زمین موات است که کشاورزان مزرعه، جهت دامداری و تعلیف گوسفند از آن استفاده می کرده و اجاره اش را به موقوفه پرداخته اند. آیا اراضی موات مذکور از نظر شرعی، حریم مزرعۀ موقوفه است و باید عمل به وقف شود یا خیر؟
از خداوند متعال، پیروزی اسلام و طول عمر رهبر عزیزمان را خواستارم.
بسمه تعالی، باید به همان نحو که عمل می شده عمل شود.
[سؤال 8561] 4665
بسمه تعالی 29 / 9 / 1361
حضرت امام خمینی، مدّ ظله العالی
زمینی در میان مردم مشهور است به وقفیت برای سیدالشهدا و معمول است که عائدش را در ماه محرّم در مسجد خرج می کنند، اما اصل مورد استفاده وقف به طور کامل مشخص نیست. حالیه بفرمایید: آیا باید مثل گذشته صرف مجلس سیدالشهدا علیه السلام در مسجد بکنیم یا این که صرف سایر مخارج مسجد و تعمیر مسجد هم می شود کرد؟
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، مثل گذشته عمل نمایند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 342 [سؤال 8562] 4666
بسمه تعالی 8 / 8 / 1361
ساحت مقدس نایب الامام، آیت الله العظمی خمینی، ادام الله ظله علی رؤوس المسلمین و روحی فداک
با کمال احترام به عرض عالی می رساند: موازی یک حبه آب از قنات ده نو میرزا هادی با یک قطعه زمین مربوط به آن، واقع در محدودۀ شهر شهربابک، حدود سی و شش سال قبل که این جانب به یاد دارم، به عنوان وقف بر حمام گودگز به اجاره داده می شد و حدود سی سال است که آب و زمین مزبور در اجارۀ فدوی قرار گرفت و این جانب اجاره بهای آن را به نحوی که به این جانب گفته شده بود، به صرف تعمیر حمام و یا کمک معاش حمامی پرداخت می کردم و امسال اجارۀ آن را به عهدۀ شخص دیگری محوّل نمودم. تقریباً در سال 1348 شمسی، حمام جدیدی از طرف عمّال دولت وقت با پولی از محل صدی پنج درآمد اهالی و غیره ساخته شد و حمام قدیمی خراب و بی استفاده ماند. از آن زمان تا کنون، وجه اجاره بهای آب و زمین مزبور که بهای مقدار پنجاه من تبریز گندم در هر سال است، نزد این جانب مانده است. ضمناً این طور که تنها یکی از معمرین محل می گوید، این آب و زمین از زنی باقیمانده است که وارثی نداشته و خودش در زمان حیات می گفته است که وقف روضه خوانی باشد، ولی تا زنده بوده است صیغه ای نخوانده و به تصرف وقف نداده و اکنون زمین و آب مزبور هیچ نوع وقف نامه ای ندارد. بعد از حیات او احتمالاً مستأجر آن، دو سه سالی روضه خوانی را انجام داده است تا در زمان رضا شاه پهلوی که از یک طرف، املاک می بایست به ثبت برسند و از طرفی دولت به غصب، جلوی وقفیات را می گرفته است، حمام گودگز که قبلاً وقف بوده، به اسم ملکی شخصی به ثبت رسیده و موقوفات آن حمام، من جمله زمین و آب مذکور، به نام وقف بر این حمام ثبت شده است. با توجه به این که حمام جدید، کوچک است و اکنون از نظر خرج تعمیر و یا کمک معاش
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 343 حمامی خودکفا است ولی جهت توسعۀ آن (که تا حدی لازم است) جز وقفیات حقیقی آن، محلی برای پرداخت مخارج ندارد و وقفیات حقیقی آن طبق قانون اصلاحات ارضی دورۀ طاغوت با بهای بسیار ناچیزی به مستأجر فروخته شده و مستأجر مزبور امروز از این بابت کسی را نمی شناسد و اجاره بهایی نمی پردازد، مستدعی است تعیین فرمایند که زمین و آب مزبور آیا مجهول المالک است و در این صورت، اجاره بهایی که نزد این جانب است به کجا باید تحویل شود و یا وقف روضه خوانی است و در این صورت، متولی و مأمور اجرای وقف که تا کنون هیچ گاه معلوم نبوده است چه کسی است و یا از موقوفات حمام محسوب می شود و در این صورت، متولی چه کسی است و اجاره بها تحویل چه کسی شود و یا چگونه بر خرج حمام برسد؟ و ضمناً عملی که این جانب تا سال 1348 در مورد خرج اجاره بها انجام داده ام، چه حکمی دارد؟
زیاده عرضی نیست؛ التماس دعا دارم. والسلام
بسمه تعالی، به هر نحو متعارف بوده عمل شود و چنانچه متولی خاص ندارد، اختیار آن با حاکم شرع است.
[سؤال 8563] 4667
بسمه تعالی 6 / 1 / 1362
محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی دامت برکاته
احتراماً معروض می دارد تعداد سه باب دکان متعلق به پدر این جانب بوده که اخیراً برادران ناتنی این جانب با در آوردن وقف نامه ای ادعا نموده اند که دکاکین فوق به تولیت این جانب وقف گردیده است، آیا مجرد وقف نامه دلیل بر وقف شرعاً می باشد یا خیر؟
بسمه تعالی، مجرد وقف نامه اعتبار شرعی ندارد، مگر آن که موجب اطمینان باشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 344