تعذّر وفای به نذر
[سؤال 8936] 4919
بسمه تعالی
این جانب موقعی که امام خمینی در پاریس بودند نذر کردم که اگر امام خمینی صحیح و سالم وارد کشور ایران شوند من روز پنج شنبه ها را تا آن جا که عمرم باشد روزه بگیرم تا حالا این روزه را می گرفتم و لیکن قبلاً دوبار تحت عمل جراحی قرار گرفته و عمل شده ام و حالا نیز بیمار می باشم در این مورد می خواهم دستور فرمایید که این روز را روزه بگیرم یا نه؟
بسمه تعالی، با این که مریض هستید و خوف ضرر دارید نباید روزه بگیرید و نیز اگر نذر صیغه معتبره نداشته عمل به آن لازم نیست.
[سؤال 8937] 4920
بسمه تعالی
1. کسی که نذر کرده آب انباری بسازد و ساخته، فعلاً که لوله کشی شده و آن آب انبار از این استفاده افتاده، آیا آن آب انبار برمی گردد به ملک ناذر، یا این که باید فروخت و پول آن را در یکی از امور خیریه مصرف کرد، و اگر فروش جایز نباشد آیا می شود اجاره داد و مال الاجاره آن را به مصرف خیریه برسانند و یا خیر؟ و در صورتی که فروش یا اجاره جایز باشد آیا خود ناذر می تواند متصدی فروش یا اجاره
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 555 شود یا این که باید با اجازه حاکم شرع باشد؟
بسمه تعالی، اگر آب انبار وقف یا تصدّق شده بیع آن جایز نیست ولو از انتفاع ساقط باشد و امر آن موکول به حاکم شرع است و در غیر این صورت باقی بر ملک ناذر است و با تعذّر وفای به نذر هرگونه تصرفی در آن می تواند بکند.
2. کسی که دنبال ضاله خود می رود بعد از این که ضاله را پیدا کرد اگر از آن محل تا وطن خود به اندازه مسافت باشد می فرمایید در مراجعت باید نماز را قصر بخواند. چنانچه می خواهد که سه روزی در آن محل بماند نمازش تمام است یا قصر؟
بسمه تعالی، تا شروع به مراجعت نکرده تمام است.
3. باغی را چند نفر شریکند مقداری از باغ هم وقف است فعلاً سایر شرکا می خواهند باغ را تقسیم کنند ناچار برای سهمیه هر کدام مقداری از زمین باغ جاده خواهد شد سهمیه وقف هم مقداری از زمینش جاده خواهد شد اگرچه در اثر این افراز ممکن است قیمت سهام زیادتر از اول شود ولی چون مقداری از مساحت زمین باغ در اثر افراز و جاده انداختن کم می شود آیا این تقسیم و افراز جایز است یا خیر؟ و در صورت عدم جواز چنانچه سایر شرکا حاضر نیستند که باغ به اشاعه باقی باشد تکلیف چیست؟
بسمه تعالی، با مراعات نظر ولیّ وقف و رعایت مصلحت تقسیم جایز است.
4. چیزهایی که برای مؤونه زندگی می خرند مثل منزل و فرش و غیره بعد از چند سال آن ها را می فروشند که از پول آن ها منزل یا فرش دیگری که از مؤونه زندگی است بخرند، آیا بعد از فروش پول آن ها متعلق خمس است یا خیر؟ و در صورتی که تخمیس واجب باشد به مجرد فروش باید تخمیس شود یا این که اگر تا آخر سال از آن پول مؤونه لازمه را نخرید بعد از تمام شدن سال باید خمس آن ها را بدهد.
بسمه تعالی، خمس پول را بدون استثنا مؤونه سال باید بدهند.
5. اشخاصی که از وطن اصلی خود می روند در جای دیگر برای کسب، و در آن محل کسب، مثل تهران قصد توطن می کنند، البته از وطن اصلی هم اعراض نکرده اند ولی ممکن است تا زنده هستند به وطن اصلی برنگردند برای ماندن، بلی گاه گاهی مثل ایام عاشورا مثلاً به وطن اصلی مراجعت می کنند و بعد از ایام سوگواری مراجعت می کنند به وطن مستجد، یا این که گاهی برای رسیدگی به املاکشان یا برای میهمانی به وطن اصلی می روند، الآن در حدود پنجاه سال یا بیشتر است که از وطن اصلی به وطن
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 556 مستجد رفته اند و در خلال این مدت رفتن آن ها به وطن اصلی به نحو مذکور بود، در این صورت این چند روزی که به وطن اصلی می روند نمازشان در آن جا تمام است یا قصر؟
بسمه تعالی، تا اعراض نکرده اند تمام است.
[سؤال 8938] 4921
بسمه تعالی 1 / 10 / 1361
به نام تو ای خدایی که دل ها را منقلب می کنی و بندگانت را راهنمایی، حضور محترم برادر مسئول در دفتر امام خمینی، سلام، امیدوارم که حال همگی شما و تمامی رزمندگان غیور اسلام و مخصوصاً امام عزیزمان سلامت باشد و خبرهای خوش و پیروزی های پی درپی برای کربلا و قدس عزیز، به زودی زود به شما برسد.
برادرم امیدوارم که مرا ببخشید که مزاحمتان شدم، ولی چاره ای نداشتم که از شما راهنمایی بخواهم. من یکی از بندگان حقیر و روسیاه خدا هستم. برادرم! من در حملۀ شلمچه در جبهه بودم و چون درگیری خیلی شدید بود، در آن لحظه من به خدای خودم گفتم که خدایا! اگر این حمله با موفقیت رزمندگان ما پایان پذیرد و ما تلفات کمتر بدهیم و شلمچه کاملاً به دست بچه های ما بیفتد، من یک گوسفند می گیرم و در مقابل تمامی رزمندگان قربانی می کنم که برادران ما با سلامتی کامل باشند و به پیش بروند، و خونشان کمتر ریخته شود. خلاصه در جادۀ آبادان ـ خرمشهر که بودم، هرچه در آبادان سراغ یک گوسفند را گرفتم نبود و می بایستی به ماهشهر یا سر بندر می رفتم و آن هم چون در سپاه خرمشهر بودم اجازه نداشتم و در آن زمان به من اجازه نمی دادند. خلاصه، الحمد لله شلمچه به دست برادران جان بر کف و غیور اسلام افتاد و از آن زمان تا حال می دانید که چقدر مدت است که می گذرد. من چون این نذر را کرده ام که مقابل پای برادران و در آن مکان قربانی می کنم، حالا چه کار کنم؟ البته اگر بعدها خداوند متعال و منّان به ما فرصتی و توفیقی دهد می توانم بروم و ادای فرائض کنم، ولی حالا مرا راهنمایی کنید که تا حالا که نذر را ادا نکرده ام، گناه کرده ام و فقط می توانم در همان جا که نذر کرده ام قربانی کنم یا می توانم در جای
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 557 دیگر ادا کنم؟ این چطور می شود؟
خواهش می کنم برای من به وضوح بنویسید و مرا راهنمایی کنید که حداقل مرتکب گناه نشوم و عهدی را که با خدای خودم بسته ام بتوانم ادا کنم.
خداوند تبارک و تعالی توفیق خدمت به تمامی مسلمین و مستضعفین دنیا را عنایت فرماید و سایۀ امام عالی قدر و عزیز ما را تا زمان ظهور حضرت مهدی (عج) از سر مسلمین و مستضعفین جهان برندارد. خدا نگهدار تمامی شماها و رزمندگان باد.
التماس دعا دارم، به امید فتح کربلا و قدس عزیز
بسمه تعالی، با فرض این که در آن موقع نتوانستید گوسفندی تهیه نمایید، فعلاً بر شما چیزی واجب نیست. ان شاء الله موفق باشید.
[سؤال 8939] 4922
بسمه تعالی
محضر مبارک حضرت آیت الله المجاهد، امام خمینی، مدّ ظله العالی
اگر شخصی در زندان از خوف و ترس نذر کند که اگر امروز از زندان آزاد شوم برای خدا فلان کار را انجام خواهم داد. بعد از آزادی فراموش کند که چه روزی آزاد شده است، همان روز که نذر کرد و یا بعد از آن. لطفاً بفرمایید که عمل کردن به نذر برای آن شخص واجب است یا خیر؟ و در صورت وجوب، عمل به نذر برای آن شخص مقدور نیست. تکلیف او چیست؟
بسمه تعالی، واجب نیست.
[سؤال 8940] 4923
بسمه تعالی 21 / 3 / 1359
محضر مبارک زعیم و رهبر عالی قدر، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت برکاته، محترماً؛ مسئلت دارم که به مسأله ذیل جواب مرقوم فرمایید:
طلبه ای نذر کرد که اگر انقلاب پیروز شود، هفت رأس گوسفند در راه خدا بکشد و
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 558 تقسیم نماید. او بعد از پیروزی انقلاب شهید شد. در حالی که هم در زمان گفتن صیغۀ نذر و هم عند الشهاده، قدرت مالی بر ادای نذر نداشت. آیا بر وصی ادای نذر مذکور لازم است؟
بسمه تعالی، واجب نیست.
[سؤال 8941] ----> 159
2. شخصی پنج متر پارچۀ سیاه برای یک هیأتی نذر کرده است، یک نفر که خود صاحب آن هیأت بود گفت که اگر حاجت خود را گرفتی این نذر را ادا کن، این جریان بعد از انقلاب بوده است چون آن کس که راهنمایی کرده است خبری از او ندارم جز یک آدرس، نمی دانیم آدرس خیابان های آن عوض شده است یا نه، آیا می توانیم که این نذر را در هیأتی دیگر و یا در دهات که دسته های عزاداری است ادا کنیم؟ شما راهنمایی کنید.
بسمه تعالی، اگر به هیأت مورد نذر نمی توانید برسانید، اختیار با خود شما است.
[سؤال 8942] 4924
بسمه تعالی
با تقدیم بهترین سلام ها به یگانه ولی فقیه زمان، حضرت امام خمینی، ادام الله ظله العالی علی رؤوس المسلمین
1. اگر کسی نذر کرده در روز معینی غسل نماید و اتفاقاً در آن روز آب پیدا نکرد و یا مانعی پیش آمد که نتوانست غسل کند وظیفه اش چیست؟ اگر وظیفه اش تیمم است، بعد از برطرف شدن مانع، به جا آوردن غسل لازم است و یا همان تیمم مجزی است؟
بسمه تعالی، با فرض صحت نذر، اگر آب ندارد وفا به نذر ساقط است و تیمم لازم نیست.
2. اگر عضوی از میت مثل دست یا پایش مفقود شود و بقیه بدن را غسل دهند و پس از آن، عضو
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 559 مفقود پیدا شود و آب در دسترس نباشد نسبت به این عضو چه باید کرد؟
بسمه تعالی، اگر آب ندارند و از مواضع تیمم هم نیست، بدون غسل و تیمم دفن کنند.
3. بچه نابالغی که مسّ میت کرده می تواند با وضوی تنها، مسّ خط قرآن و اسم خدا و... نماید؟
بسمه تعالی، بچه نابالغ تکلیف ندارد.
4. با توجه به این که یکی از محرّمات بر شخص جنب، گذاشتن چیزی در مسجد است، اگر این چیز را به وسیلۀ چوبی یا به وسیله طنابی به داخل مسجد بیندازد باز هم کار حرامی کرده است یا نه؟
بسمه تعالی، فرق نمی کند.
5. آیا شیشه های معمولی در و پنجره مانع مطهّریت آفتاب هستند یا نه؟ در صورت منفی بودن جواب، اگر پشت خود شیشه نجس باشد با تابیدن آفتاب بر روی آن پاک می شود یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر مانع تابش آفتاب بر جای نجس نباشد، مانع مطهّر بودن نیست.
[سؤال 8943] ----> 5985
6. اگر انسان نذری کرده باشد، مثلاً روزه گرفتن ده روز اول ماه قربان و فراموش کرده باشد که آیا قید زمان را مطرح کرده یا نه و منظورش هر سالی که شد، بوده است یا حتماً اولین سال بعد از ادای نیت مرادش بوده، در صورتی که در اولین سال فرا رسیدن آن ماه به واسطه کسالت نتواند آن را ادا کند؛ آیا می تواند این روزه ها را در سال های بعد در همان ماه بگیرد و یا می تواند روزه ها را در هر روزی قضا کند و آیا باید کفاره بدهد؟
بسمه تعالی، در فرض مرقوم، کفاره واجب نیست، ولی سال بعد روزه ها را بگیرد و نیّت ادا و قضا نکند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 7صفحه 560