در سوگ فقیه مجاهد
(یادداشت حجت الاسلام و المسلمین سیدحسن خمینی به مناسبت اربعین آیت الله طاهری)
22 / 4 / 92- در جمع یاران باوفای رهبر کبیر انقلاب اسلامی، نام آیت الله طاهری اصفهانی برای همیشه در تاریخ نهضت امام خمینی، انقلاب اسلامی و دوران تاسیس و استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران خواهد درخشید. خاطره رشادت ها، مجاهدات و پایمردی آنان که در سخت ترین شرایط حاکم بر این مرزوبوم برای نجات اسلام و ایران در مصاف با استبداد و استعمار، با خمینی بزرگ هم صدا شدند و کانون های قیام و خروش علیه استبداد را در سراسر ایران پدید آوردند و پس از پیروزی نیز تا پایان عمر بر پیمان خویش در همراهی با امام و هم صدایی با مردم، وفادار و استوار ماندند، هیچ گاه در گذر ایام فراموش نخواهد شد. هرچند اندوه فراق و داغ فقدان این فقیه مبارز بر سینه دوستان امام و انقلاب سنگینی می کند اما نشانه های پایداری امیدوارانه مردم در متن تحولات اجتماعی و در حیات بالنده حوزه های علمیه بر مدار اندیشه و آرمان های امام و انقلاب اسلامی نویدبخش استمرار راه و منش بزرگانی همچون آیت الله طاهری اصفهانی است.
امروز که به برکت قیام و رهبری امام و مجاهدات یارانی همچون آیت الله طاهری اصفهانی و فداکاری های ملت بزرگوار ایران شاهد استقرار، اقتدار و امنیت نظام جمهوری اسلامی ایران هستیم، ادعای سوابق مبارزاتی و همراهی با امام و انقلاب هزینه ای ندارد و امروز که چنین ادعاهایی فراوان شنیده می شود بیش از هر زمان دیگر نیازمند بازگویی واقعیات دوران سخت مبارزه، تبیین نقش یاران و جریان های اصیل همراه و همرزم امام و معرفی نقش آفرینان واقعی روزهای دشوار قیام و زندان و تبعید و دوران پرتلاطم رویارویی نهایی با رژیم مستبد سلطنتی و حوادث سهمگین سال های آغازین پیروزی انقلاب اسلامی هستیم. و در همین رابطه جداً بر این باورم که حتی بخشی اندک از سوابق طولانی مدت مبارزاتی آیت الله طاهری اصفهانی و خدمات شایانی که این عالم مجاهد در حمایت از نهضت امام و قیام 15خرداد و گسترش دامنه مبارزات علیه رژیم شاه با محوریت رهبری حضرت امام داشته است و نقش منحصربه فردی که ایشان در حمایت از خط امام در دوران پیروزی انقلاب و وقایع بعد از آن در اصفهان و در سطح ملی داشته اند و رنج ها و مرارت هایی که در این راه کشیده اند، بازگو نشده است. چنان که سوابق علمی، خدمات فرهنگی، دینی و اجتماعی آن مرحوم نیز ناشناخته مانده است.
آیت الله طاهری اصفهانی که خود در خاندان علم، فقه و فرهنگ تربیت یافته بود، پس از اخذ دیپلم با کسب رتبه نخست که حاکی از استعداد بالای ایشان است از سال 1323 شمسی به مدت بیست سال در حوزه علمیه اصفهان و قم از محضر درس بزرگان دین و فقاهت، چهره هایی همچون آیت الله حاج سید محمد جواد موسوی غروی و آیات عظام حجت کوه کمره ای، سیدمحمدتقی خوانساری، حاج آقاحسین بروجردی، محقق داماد و امام خمینی و دیگر عالمان نامدار حوزه علمیه قم کسب فیض کرده است. اسامی هم مباحثه ای های ایشان، نام آشنایانی همچون حضرات آیات دکتر بهشتی، امام موسی صدر، شبیری زنجانی، جوادی آملی، احمدی میانجی، آذری قمی، موسوی اردبیلی، مکارم شیـرازی و ... نشانگر سطح علمی این عالم فرهیخته در دوران تحصیل فقه و اصـول در محضـر فحـول مراجـع و عالمـان وقـت حـوزه
علمیه قم است. جلوه ای از مراتب فقاهت ایشان در مجموعه سه جلدی « المحاضرات» که تقریر مباحث اصول فقه اصول خویش، مرحوم آیت الله العظمی محقق داماد می باشد یا کتاب دوجلدی
«الطهاره» در فقه و دیگر تالیفات آن مجاهد فقید آشکار است. فعالیت های علمی این عالم ربانی منحصر به این دوران نمی باشد. ایشان پس از ورود به میدان مبارزه تا پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن تا زمان رحلت نیز به رغم اشتغال به فعالیت های سیاسی و اجتماعی و مراجعات و مراودات وسیع مردمی از هر فرصتی برای تعلیم و ترویج علوم و معارف دینی در جلسات درس و بحث و تفسیر استفاده می کرد.
کارنامه ای که آیت الله طاهری اصفهانی(ره) در فعالیت های سیاسی و مبارزاتی بر جای گذاشته است، بسی درخشان و با ویژگی هایی ممتاز و بعضا منحصربه فرد همراه است. این فقیه مجاهد که در ترویج و تثبیت مرجعیت امام خمینی(س) نقشی موثر داشت، از نخستین روزهای قیام امام خمینی در ماجرای انجمن های ایالتی و ولایتی و قیام 15خرداد سال 42 به نهضت امام پیوست. امضای بیانیه علنی و کوبنده در اعتراض به کشتار 15خرداد و بیانیه حمایت از قیام امام خمینی در تیرماه سال 42 نام او را در زمره پیشگامان نهضت امام خمینی ثبت کرد. صدور حکم تبعید دوساله ایشان به مهاباد در بیدادگاه رژیم شاهنشاهی که اعتراضات گسترده مردم و جوانان انقلابی اصفهان را در پی داشت و رژیم را وادار به تقلیل دوران تبعید کرد، مانع از ادامه مبارزه و حمایت وی از امام نشد.
به گمان من برجسته ترین فراز کارنامه جهاد علمی و سیاسی آیت الله طاهری اصفهانی، ازخودگذشتگی وی در تصمیم به هجرت از قم به اصفهان پس از تبعید امام خمینی در سال 1343 می باشد. مراتب علمی این فقیه مجاهد و بهره های وافری که از محضر مراجع عظام برده بود و جایگاهی که همدرسان و هم مباحثه ای های ایشان در آینده حوزه علمیه قم یافتند، تردیدی باقی نمی گذارد که اگر وی رنج هجرت و مبارزه و تبعید و زندان را بر خویشتن نمی خرید و در حوزه قم می ماند، مطمئنا در آینده آن روزگار در عداد مراجع بزرگ تقلید قرار می گرفت اما وی در آن دوران سیاه اختناق، تکلیف را در تعقیب اهداف نهضت امام و قیام 15 خرداد - که به شدت سرکوب شده بود و رهبر قیام نیز به ترکیه تبعید شده بود- یافت.
هجرت این فقیه وارسته به اصفهان و برپایی مجالس روشنگری و اقامه نماز جمعه با خطبه های آگاهی بخش، یکی از فعال ترین کانون های مبارزات مردم ایران در اصفهان را پدید آورد که
به سرعت ابعاد روشنگری ها و فعالیت های انقلابی آن به دیگر مناطق ایران نیز توسعه یافت. با مجاهدات بی وقفه آیت الله طاهری و عالمان متعهد دیگر، شهر و استان اصفهان از آغاز قیام امام خمینی تا پیروزی انقلاب اسلامی یکی از فعال ترین پایگاه های نهضت امام و انقلاب اسلامی بوده است. امتیاز برجسته دیگر، سوابق مبارزاتی و سیاسی مرحوم آیت الله طاهری، وفاداری مستمر و بی وقفه وی به راه و اندیشه و سیره امام از آغاز تا زمان رحلت این فقیه مجاهد است. در آغاز قیام 15خرداد بودند بسیاری که به نهضت پیوستند و اعلامیه های کوبنده علیه رژیم را امضا کردند اما عده ای به سرعت و برخی در میانه و بعضی در اواخر، دست از مبارزه کشیدند و مصلحت را در سکوت و انزوا و برخی نیز در سازش با رژیم دیدند. اما آیت الله طاهری از جمله یاران همراه و باوفایی است که نه فقط در دوران مبارزه، انواع تهمت ها و اهانت های رژیم و تبعید و زندان انفرادی و ممنوع المنبرشدن، وی را دچار تردید و توقف نکرد بلکه اوج تلاطم های اوایل پیروزی انقلاب و حوادث گوناگون پس از آن و وقایع دوران آخر عمر امام و شرایط پس از آن هیچ یک کمترین خللی در همراهی او و اعتقاد وی به درستی راه امام ایجاد نکرد.
خدمات مرحوم آیت الله طاهری اصفهانی به انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی ایران از رهگذر 15 سال مبارزه مستمر با رژیم مستبد پهلوی و حضور فعال در تدوین قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی به عنوان عضو مجلس خبرگان قانون اساسی و عضویت در مجلس خبرگان رهبری، سال های طولانی تصدی منصب امامت جمعه، حضورهای مداوم و مکرر در جبهه های جنگ و خطوط مقدم جبهه که تاثیر روشنگری های وی در تربیت نقش آفرینان قهرمانی های بی بدیل لشکر امام حسین(ع) و احراز رتبه افتخارآفرین ابدی برای خطه اصفهان، در تقدیم بیشترین شهید در دوران دفاع مقدس مشهود است و خدماتی که آن مجاهد فرزانه به عنوان ملجأ مردم اصفهان و رفع نیازمندی های مادی و معنوی مراجعین در طول سالیان دراز اقامت در این استان داشته است و خدماتی که وی در تربیت نسلی از مدیران کارآمد و متدین داشته که در بخش ها و سطوح مختلف مدیریتی، نظام اسلامی، سال ها از ایشان بهره مند بوده و خواهد بود، همه و همه گواه این مدعاست که نام و خاطره آیت الله طاهری اصفهانی در فهرست
خالص ترین، باوفاترین و استوارترین یاران امام خمینی و انقلاب اسلامی جاودانه خواهد ماند.
فضل و رحمت و رضوان و اجر عظیم خدای متعال نصیب روح بلندش باد که حقیقتا مصداق «فمنهم من قضی نحبه» و مصداق «فضل الله المجاهدین علی القاعدین اجرا عظیما» بود.
منبع:روزنامه شرق