غنائم جنگی
[سؤال 6425] 3159
بسمه تعالی 15 / 4 / 1361
امام عزیزم! سلام وقتتان را نمی گیرم فقط خواهش می کنم به سؤالم جواب بدهید.
من در جبهۀ خرمشهر در صحنۀ نبرد در لباس های عراقی هایی که بر روی زمین افتاده بودند دو تا ساعت و چند تا پیراهن و شلوار و مقداری پول و دو عدد رادیو و یک چراغ قوه برداشتم و چند دفعه به دفتر شما زنگ زدم و هر بار برادران به طور
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 454 مختلف به من جواب دادند و اساس مزاحمت بنده هم همین شد، خواهش می کنم جواب بدهید این ها غنیمت محسوب می شود یانه؟ خداوند ان شاء الله سایۀ شما را از سر امت حزب الله کم نکند.
بسمه تعالی، مقاتلین می توانند اموال مختصر مثل رادیو و ساعت را که باقیمانده برای خود بردارند.
[سؤال 6426] 3160
بسمه تعالی 15 / 1 / 1360
محضر مبارک حضرت امام خمینی رهبر انقلاب دامت برکاته
به عرض می رسد آیا در جبهه ها رزمندگانی که کفّار بعثی را به قتل می رسانند می توانند از لباس و کفش و ساعت و محتویات جیب های آنان برداشته و استفاده کنند یا خیر؟ و اگر می توانند این حکم مخصوص آن کسی هست که آن عراقی را کشته و یا هر رزمنده ای که ولو آن عراقی را نکشته و فعالیت دیگری در جبهه داشته؟
خدایا، خدایا تا انقلاب مهدی خمینی را نگهدار
بسمه تعالی، استفاده از اشیای مذکوره برای رزمندگان جایز است.
[سؤال 6427] 3161
بسمه تعالی
محضر مقدس حضرت آیت الله العظمی امام خمینی مدّ ظله العالی علی رؤوس الانام بالاخص مسلمین جهان، از حضورتان مسائل ذیل استفتا می شود:
1. غنائم جنگی مثل سلاح و لباس و ساعت و وجه نقد مربوط به دولت اسلامی است یا مربوط به رزمندگان؟ نوعاً جنگ این حالت را دارد؛ گروهی می جنگند و پیشروی می کنند، دیگران لباس و غنائم جمع می کنند.
بسمه تعالی، چیزهای مختصر شخصی را رزمندگان مجازند برای خود بردارند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 455 2. بعضی از برادران در جهاد سازندگی کارشان سرپرستی است، مثل مسئول عمران و قنوات و راه سازی که باید هر روز از مسافت شرعی خارج شوند و برای این امور به جهاد می آیند. آیا حکم دائم السفر را دارند یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر کارش در نقطه معینی است نه به نحو دوره گردی و نه به نحو بازرسی از نقطۀ حرکت تا مقصد، با پیمودن مسافت حکم مسافر دارد.
3. در جهاد سازندگی تویسرکان و سایر جهادها فعلاً این طور است که معادن سنگ را استخراج و می فروشیم به دولت و بهای آن را می گیریم و خرج عمران روستا می کنیم. آیا بعد از اخراج مؤونه، خمس آن را بایستی بدهم یا نه؟
بسمه تعالی، اگر ملک شخص نیست و به حساب دولت انجام می گیرد خمس ندارد، ولی اگر اشخاصی مشترکاً برای خودشان استخراج معدن می نمایند، خمس دارد.
[سؤال 6428] ----> 1363
8. شخصی در جبهه از سنگر عراقی ها لباس و کفش و یا جوراب و یا ساعت و دینار آورده چه حکمی دارد؟
بسمه تعالی، اشیای مختصر مانع ندارد مقاتلین برای خودشان بردارند.
[سؤال 6429] ----> 1059
4. پول و ساعت و مواد غذایی که سربازان اسلام از کفار به غنیمت می گیرند آیا متعلق به سربازی است که خودش گرفته است یا متعلق به همۀ سربازان است؟ حکم را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، اگر پول زیاد نیست و ساعت و مواد غذایی، مربوط به رزمنده ای است که آن را گرفته و در غیر آن مربوط به مقررات دولت اسلامی است.
[سؤال 6430] ----> 381
5. در مورد غنیمت هایی از قبیل: فانوسقه، شلوار ارتشی، ساعت، انگشتر و وسایل شخصی دیگر اگر رزمنده آن ها را بیاورد حکم آن ها چیست؟ و اگر غیر رزمنده کسی
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 456 که در شهر جنگی نگهبانی داده بیاورد حکم آن ها چیست؟
بسمه تعالی، رزمندگان می توانند آن ها را برای خود بردارند.
[سؤال 6431] 3162
بسمه تعالی
محضر مبارک زعیم عالی قدر آیت الله العظمی امام خمینی
آیا برداشتن پوتین (کفش) لباس و ساعت و اُورکت (پالتو) و پول کشته شدگان عراقی برای افرادی که در جبهه مقدم و یا در رابطه با جنگ در محل می باشند چه صورتی دارد.
بسمه تعالی، اشیای مختصر از قبیل مذکورات برای مقاتلین مانع ندارد.
[سؤال 6432] 3163
بسمه تعالی
برادرانی از طرف جهاد یا نیروهای آزاد به جبهه می روند، وقتی بر می گردند وسایلی از قبیل ساعت، لباس، مهمات و غیره می آورند که بعضی مواقع متعلق به برادران ایرانی یا مزدوران عراقی است که معلوم هم نیست زنده هستند یا شهید، یا از بین رفته اند، تکلیف چیست؟
بسمه تعالی، مهمات را باید تحویل دهند و مختصرات از قبیل ساعت و لباس را اگر در جبهه از آن ها به غنیمت گرفته اند می توانند تملک کنند و در غیر آن موکول به نظر دولت اسلامی است.
[سؤال 6433] 3164
بسمه تعالی
تکلیف اسلحه هایی که در میدان جنگ به دست می آید چیست؟ آیا افراد می توانند آن ها را برای خود بردارند یا خیر؟
بسمه تعالی، اسلحه را باید به دولت اسلامی تحویل دهند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 457 [سؤال 6434] 3165
بسمه تعالی 16 / 3 / 1361
با عرض سلام و آرزوی تندرستی برای شما
این جانب عضو سپاه پاسداران، محل خدمت پادگان امام حسین علیه السلام چند مسأله ای است که برای این جانب و بعضی دیگر از برادران پیش آمده؛ خواهشمند است جواب مرقوم فرمایید.
1. وضع غنایمی که متعلقات شخصی نفرات دشمن است، مانند ساعت، پیراهن و غیره به چه نحوی است؟
بسمه تعالی، برای مقاتلین در جبهه مانع ندارد برای خود بردارند.
[سؤال 6435]
2. وضع نگهداری غنائم جنگی که متعلق به ارتش دشمن (عراق) می باشد، جهت حفاظت و یا آموزش و مصرف آن ها جهت آموزش به چه نحوی است؟
بسمه تعالی، موکول به نظر مسئولین مربوطه است.
3. آیا به پول یا مالی که انسان جهت مثلاً ازدواج و یا تحصیل کنار بگذارد، خمس تعلق می گیرد یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر از درآمد کسب باشد و سال بر آن بگذرد، خمس دارد.
4. آیا مقدار خمس را می توان به جنگ زدگان و یا کمک به دولت و کمک به جبهه و یا نماز جمعه پرداخت کرد؟ اگر نه، نصف این مقدار، یعنی سهم امام و یا سهم سادات را چطور؟
بسمه تعالی، عجالتاً اجازه نمی دهم.
5. شک در سجده (شک در یک مرتبه یا دو مرتبه) به چه نحوی است؟
بسمه تعالی، اگر شک در محل است و داخل در عمل بعدی نشده، باید به شک اعتنا کند.
6. حکم کسی که در سجده، زیاد شک می کند (غالب اوقات و فقط در سجده) چیست؟
بسمه تعالی، شک کثیر الشک اعتبار ندارد.
7. آیا برای حد ترخص در بلاد کبیره (تهران)، مقدار راهی که می رویم حساب است و یا نزدیک ترین راه ممکن؛ (با توجه به یک طرفه بودن بعضی از خیابان ها)؟
بسمه تعالی، مقدار راهی که در یک امتداد پیموده می شود میزان است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 458 8. اگر کسی از حد ترخص گذشت و به محل کار خود رسید و کار را انجام داد و بعد به شهر بازگشت و فاصله اش تا منزل از حد ترخص کمتر بود، حکم چیست؟ حکم نمازهای قبلی که خوانده چیست؟
بسمه تعالی، در مثل تهران، از منزل تا محل کار اگر در مجموع رفت و برگشت، به مقدار مسافت شرعی باشد، حکم مسافر دارد.
9. اگر کسی از مجتهدی تقلید می کرده و بعد بفهمد که دیگری اعلم است، آیا می تواند از آن شخصی که تازه متوجه اعلمیت آن شده تقلید کند یا خیر؟
بسمه تعالی، در فرض سؤال، واجب است علی الاحوط عدول کند.
10. شنیدن سرودها و شعرهایی که توأم با آهنگ و موسیقی است و از رادیو پخش می شود، حکمش چیست؟
بسمه تعالی، موسیقی مطرب حرام است و صداهای مشکوک مانع ندارد.
11. تکلیف انسان با فردی که نماز نمی خواند چیست؟
بسمه تعالی، باید او را امر به معروف کند.
[سؤال 6436] 3166
بسمه تعالی
در جبهه های جنگی اشیایی که از ارتش کفر عراق به دست افراد نظامی یا پاسداران می آید اعم از اسلحه و غیر اسلحه برای آن ها حلال است یا خیر و بر فرض عدم حلال بودن باید تحویل کجا بدهند و همچنین بعضی از مناطق عراق که به وسیله حمله رزمندگان اسلام منفجر می شود و اهل آن بلد فرار می کنند که طبعاً اشیایی از آن ها باقی می ماند که اگر لشکر اسلام آن ها را بر ندارند محترق می شود یا از راه دیگری از بین خواهد رفت لذا آن ها را افراد ارتش و پاسداران اسلام بر می دارند برای آن ها حلال است یا حکم دیگری دارد؟ چون این مسائل را سؤال کرده اند مصدع شدیم.
بسمه تعالی، بر طبق مقررات حکومت اسلامی عمل شود.
[سؤال 6437] 3167
بسمه تعالی 8 / 2 / 1361
محضر انور مرجع عالی قدر شیعیان جهان، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 459 بعد التحیة والسلام؛ به استحضار عالی می رساند: نظر به این که پیوسته مطالبی در مورد غنائم از ائمه جمعه سؤال می شود و احیاناً ناهماهنگ و به اختلاف پاسخ داده شده است، مستدعی است تکلیف شرعی مؤمنین را در این رابطه روشن فرمایید.
1. رزمنده ای که مستقیماً در جبهه شرکت دارد و یک یا چند نفر از مزدوران بعثی را شخصاً به هلاکت می رساند؛ آیا حق دارد از لباس، ساعت، کفش و سایر لوازم و وسایلی که همراه مقتول است برای شخص خود برداشته و در جبهه یا غیر جبهه استفاده نماید یا خیر؟
2. اگر رزمندگانی در معرکه شرکت داشته باشند و گروهی از آنان دشمن را هلاک نمایند و پیشرفت کنند و گروه بعدی که به دنبال آن ها در جنگ شرکت دارند، سر برسند؛ آیا گروه دوم و یا سایر کسانی که کارشان حمل و نقل و تدارکات رسانی و یا رانندگی آمبولانس و غیره است، می توانند از لوازم و وسایل به جای مانده برای خودشان به عنوان غنیمت بردارند یا خیر؟
3. در غنائم قسم اول و دوم کسانی که حق استفاده دارند؛ آیا تکلیف خمس هم نسبت به آن دارند یا خیر؟ والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، استفاده در چیزهای مختصر برای کلیه مقاتلین اشکال ندارد و خمس واجب نیست.
[سؤال 6438] 3168
بسمه تعالی 12 / 1 / 1361
با عرض سلام و آرزوی موفقیت برای تمامی کسانی که به انحای مختلف در خدمت اسلام و جامعۀ اسلامی کار می کنند و با عرض تبریک پیروزی سلحشوران اسلام به جامعۀ انقلابی ایران.
این جانب به اتفاق جمعی از دوستان از جبهۀ عین خوش در غرب دزفول، فتوای امام خمینی را در مورد وسایلی که از عراقی ها به عنوان غنیمت گرفته می شود،
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 460 می خواهیم. و اما آن وسایل به شرح زیر است: ساعت، رادیو، چراغ قوه، اورکت، دفتر سفید، شلوار، بلوز، خودکار، باطری نیم دار، کلاه، قفل، چسب و... حال بعد از اعلام فتوای امام خمینی در مورد وسایل فوق الذکر، جزئیات کامل موارد فوق را با توجه به فتوای امام خمینی روشن فرمایید؛ چون در این مورد بین برادران شبهاتی وجود دارد و آیا از آن ها به عنوان وسایل شخصی می توان استفاده کرد یا نه؟
خدایا، خدایا، تا انقلاب مهدی، خمینی را نگهدار؛ از عمر ما بکاه و به عمر او بیفزا
بسمه تعالی، تصرف در چیزهای جزئی برای مقاتلین مانع ندارد.
[سؤال 6439] ----> 2994
6. رزمندگان اسلام تا چه اندازه می توانند در غنائم به دست آمده از دشمن تصرف شخصی نمایند؟ و ضمناً در صورت تعلق بعضی از غنائم به رزمندگان، به کدام رزمنده تعلق پیدا می کند؟
بسمه تعالی، روشن است که رزمندگان ما که در راه خدا و خدمت به اسلام از جان خود می گذرند برای غنیمت نمی جنگند و نباید در فکر آن باشند، ولی در غنائم به دست آمده، آلات و ادوات جنگی مربوط به دولت اسلامی است و در غیر آن، تصرف برای هر رزمنده ای که به دست آورده مانع ندارد، مگر مسئولین امر در دولت اسلامی مقررات خاصی وضع نموده باشند.
[سؤال 6440] ----> 5680
4. آیا وسایل و لوازم کشته های عراقی جزو غنیمت جنگی حساب شده و هر فردی می تواند هر مقدار که توانست بردارد یا خیر؟ در صورت تفصیل در قضیه، ذکر بفرمایید.
بسمه تعالی، در غیر آلات و اسلحه جنگی برای رزمندگان مانع ندارد با رعایت مقررات دولت اسلامی.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 461 [سؤال 6441] ----> 2894
30. تصرف رزمندگان در غنائم عمومی از قبیل اسلحه، مهمات و دیگر وسایل جنگی جایز است یا نه؟
بسمه تعالی، باید به مسئولین سپاه یا ارتش یا شهربانی تسلیم کنند.
[سؤال 6442] ----> 687
8. برداشتن و بیرون بردن فشنگ و انواع وسایل نظامی و مهمات و زواید آن ها ـ مانند پوکه، خرج و ... ـ از منطقه جنگی چه صورتی دارد؟
بسمه تعالی، در فرض مزبور بیرون بردن آن ها از منطقه جایز نیست.
[سؤال 6443] ----> 687
9. مسأله فوق در مورد اشیای غنیمتی چگونه است؟
بسمه تعالی، اسلحه را باید تحویل دهند و سایر اشیا تابع مقررات دولت اسلامی است و اشیای یسیره مثل ساعت و لباس را می توانند ببرند.
[سؤال 6444] ----> 687
10. استفاده از غنائم جنگی از قبیل لباس، کلاه، انگشتر، ساعت، کفش، کنسرو و ... برای مجاهدینی که مستقیماً در حمله شرکت داشته اند، حکمش چیست؟
بسمه تعالی، حکم آن ذکر شد.
[سؤال 6445] ----> 687
11. مسأله فوق در مورد جهادگران جهاد سازندگی که در حملات دخیل بوده و در حال انجام وظیفه در پشت جبهه هستند، چگونه است؟
بسمه تعالی، حکم مقاتلین را دارند.
[سؤال 6446] ----> 687
12. حکم استفاده از این غنائم برای کسانی که در حمله شرکت نداشته، و در هنگام
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 462 بازدید از جبهه ها برمی دارند چیست؟
بسمه تعالی، تابع مقررات دولت اسلامی است.
[سؤال 6447] 3169
بسمه تعالی 22 / 10 / 1361
دفتر حضرت آیت الله العظمی الامام روح الله الخمینی
ضمن سلام و دعا برای طول عمر حضرت امام و پیروزی رزمندگان اسلام، لطفاً پاسخ سؤالات زیر را مرقوم فرمایید.
1. بنده در جبهه در حملۀ فتح المبین، دو عدد اُورکت را آورده و از لحاظ مادی نیز اگر در بازار باشد نمی توانم بخرم. آیا اجازه دارم آن ها را بپوشم یا خیر؟ تکلیف چیست؟ در ضمن دو تا را خودم نمی خواهم بپوشم، بلکه یکی از آن ها را کس دیگر می پوشد.
بسمه تعالی، اگر جزء رزمندگان بوده اید، بر شما حلال است.
2. من از 9 سالگی کار کرده و چون پدرم ناتوان بوده و برادران و خواهرانم کوچک بوده اند، و تا الآن که 24 سال دارم، نان آور خانه و خریدار کالاهای خانه من بوده ام. حالا وسایل خانه متعلق به من است، یا پدر و برادران و خواهرانم نیز در آن ها سهم دارند؟
بسمه تعالی، آنچه را با مال خودتان تهیه کرده اید، از خود شما است.
3. من در حدود سه سالم بوده که مادرم فوت کرده است. برای دایی های من از پدرشان زمین هایی به ارث مانده و تا چندی قبل، این زمین ها همین طور تقسیم نکرده مانده بود. الآن که تقسیم کرده اند، به ما می گویند که وصیت نامه داریم که به خواهرتان مبلغ صد تومان پول و مقداری زمین (که به نسبت زمین های آن ها بسیار کمتر است) بدهید. ما وصیت نامه را ندیده ولی خودشان می گویند 27 سال پیش نوشته شده. آیا این وصیت نامه بعد از 27 سال به این صورت قابل اجرا است.
بسمه تعالی، اگر وصیت محرز است، شرعاً باید به آن عمل شود. و بعد از عمل به وصیت در ثلث ترکه باقی ترکه باید بین تمام ورثه مطابق قانون ارث تقسیم شود.
در ضمن، مطلبی دیگر است که نمی توان نوشت، ولی وجدانم قبول نمی کند و نمی دانم چه کنم؟ و آن این که در سال 1357 در زمانی که ارتش شاه مردم را به شدت سرکوب می کرد، ما دو نفر بودیم که
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 463 دستگیرمان کردند و بسیار به ما کتک زدند و زیر شدیدترین شکنجه به ما می گفتند که باید به امام توهین کنید و ما نیز چون سست بودیم یا ایمانمان ضعیف بود، مجبور شدیم و آن چیزی را که آن ها می گفتند گفتیم. حالا چه باید بکنم؟ تنها راهی که به نظرم آمد، این بوده که در این نامه از شما بخواهم که از امام طلب بخشش کنید. یک دنیا ممنونم.
[سؤال 6448] 3170
بسمه تعالی 26 / 3 / 1361
محضر مبارک دفتر رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، روحی له الفداء، ضمن تقدیم عرض ارادت و سلام به پیشگاه رهبر انقلاب و شهدای کربلاهای ایران و به رزمندگان اسلام در جبهه های حق علیه باطل؛ از این که چند دقیقه مزاحم اوقات شریفتان می شوم عذر خواسته و می خواهم نظر شریف امام عزیز را دربارۀ مسائل زیر بدانم و مطلع شوم، ان شاء الله:
1. نظر رهبر انقلاب دربارۀ غنائم جنگی چیست؟ و هر شخص چقدر می تواند بردارد؟
بسمه تعالی، مقاتلین می توانند چیزهای مختصر را برای خود بردارند.
[سؤال 6449]
2. این که می گویند: «غنیمت بردارنده باید وسایل شخصی را بردارد که آن را کشته است»، آیا این طور است؟
بسمه تعالی، غیر از ادوات جنگی، سایر اشیای مختصر را هر یک از مقاتلین می توانند برای خود بردارند.
3. آن برادرانی که معمّم هستند آیا رفتن این ها به سپاه (یعنی همیشه ثبت نام می کنند و در سپاه می مانند) چطور است؟
بسمه تعالی، برای ارشاد و تعلیم معارف اسلامی مانع ندارد.
4. محصلی که کتاب هایی خریده ولی نمی تواند همه اش را در یک سال مطالعه کند آیا خمس دارد؟
بسمه تعالی، خمس ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 464 5. آخرین سؤال من این است که آیا رضایت پدر و مادر برای جبهه رفتن شرط است؟
بسمه تعالی، تا موقعی که جبهه نیاز به نیرو دارد اجازۀ والدین شرط نیست.
[سؤال 6450] 3171
بسمه تعالی 14 / 1 / 1361
محضر مقدس رهبر عظیم الشأن و ولی فقیه، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، ادام الله ظله علی رؤوس الانام
پس از سلام، مسئلت داریم از حضرت احدیت که وجود ذی جودت را از تمام بلیات مصون دارد و بر طول عمر عزیزت افزایش فرمایند.
این جانب با بعضی از مؤمنین، مقداری مواد غذایی برای رزمندگان در جبهه برده و تحویل قهرمانان دادیم. در این هنگام مصادف شدیم با به اسارت گرفتن بعضی از سربازان عراقی در یک قسمت از جبهه های جنگ، ما نیز در حمل و نقل اسیران و تحویل آن ها به بازداشتگاه به کمک برادران رزمنده پرداخته و در آن وقت، تعداد هشت عدد ساعت که یکی از برادران از سربازان عراقی همراه داشتند به حقیر دادند که تکلیف شرعی آن ها را روشن کنم. اینک ساعت ها تحویل این جانب هستند، ولی سه عدد آن ها را به برادران همراه که به جبهه رفته بودیم دادم و گرفتنشان مشکل است از نظر این که جوانند و اطلاعات اسلامیشان کم است. و پنج عدد دیگرشان موجود است، ولی وظیفۀ شرعی را در مصرف آن ها نمی دانم. چنانچه اجازه بفرمایید، تصرف در آن ها کنم و به کسی که مستحق است بدهم و خودم هم از بعضی از آن ها استفاده کنم. خلاصه در مورد غنائم جنگی چه دستور می فرمایید؟ آیا برادران رزمنده، هر چند نفر از لشکریان عراقی را بکشند، می توانند تمام لباس و اسلحه های آن ها را متصرف شوند یا خیر؟ این مطلب در افواه مردم به طرق گوناگونی مطرح است.
بسمه تعالی، چیزهای مختصر برای مقاتلین اشکال ندارد. و غیر آن منوط است به مقررات دولت اسلامی.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 465 [سؤال 6451] 3172
بسمه تعالی 15 / 7 / 1361
ضمن عرض سلام
بنده مدت دو سال در لشکر پیروز خراسان انجام وظیفه کرده ام و در این مدت، پیوسته در جبهه ها بوده و در حمله ها حاضر بوده ام. در حملۀ بیت المقدس که برای آوردن تانک ها و اتومبیل های سانحه دیده به خط مقدم می رفتیم، با سنگرهای پر از تجهیزات سربازان فریب خوردۀ صدام برخوردیم که کلیۀ برادران، من جمله من مقداری از اجناس داخل سنگرها را به غنیمت آوردیم. بنده تعداد شش عدد پتو، دو عدد چراغ خوراک پزی، دو عدد کوله پشتی و یک عدد سرنیزه آوردم؛ که تعداد سه عدد پتو را به سه خانوادۀ مستحق دادم. حالا می خواهم بدانم که آیا می توانم از این اجناس، در منزلم استفاده کنم، یا باید در اختیار حکومت اسلامی بگذارم؟ آیا خمس به آن ها تعلق می گیرد؟
بسمه تعالی، سرنیزه را باید به مراکز مربوطۀ ارتش یا سپاه تحویل دهید، و سایر اشیای مذکوره اگر محل حاجت شما است، مجازید از آن استفاده کنید.
[سؤال 6452] ----> 268
5. مقدار یک دست بلوز و شلوار و یک رادیو رومیزی کوچک از غنائم جنگی را از جبهۀ پیروز که متعلق به دشمن بوده آورده ام، آیا اجازۀ استفاده به بنده می فرمایید؟
بسمه تعالی، مجازید.
[سؤال 6453] 3173
بسمه تعالی
محضر مبارک امام امت دام ظله علی رؤوس الأنام
1. غنائمی که در جنگ مابین مبارزین ایرانی و عراقی به دست می آید، اعم از اسلحه و غیر اسلحه، مانند البسه و غیره به دولت اسلامی تعلق دارد یا مبارزین؟ اگر
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 466 قاتلی از مبارزین، مقتولین را بشناسد اشیای مقتول به قاتل تعلق می گیرد یا خیر و آیا به این غنائم خمس هم تعلق می گیرد یا خیر؟
بسمه تعالی، اسلحه را باید تحویل دهند و اشیای مختصر دیگر برای مقاتلین اشکال ندارد.
2. آیا می توان از اسرای عراقی اشیایی مانند اسلحه و غیر اسلحه را گرفت؟ تکلیف این اشیا چیست و به چه کسی و یا مقامی تعلق می گیرد و خمس در آن ها هست یا نیست؟ اگر بعضی اشیا از آن ها گرفته شده باشد و صاحبش مثلاً مجهول باشد، تکلیف چیست؟
بسمه تعالی، اموال اسرا مخصوص خودشان است و از غنائم محسوب نمی شود و رسیدگی، موکول است به دولت اسلامی.
[سؤال 6454] 3174
بسمه تعالی 29 / 11 / 1360
دفتر امام خمینی، دامت افاضاته، ضمن عرض سلام و ارادت خدمت امام امت و سایر برادران؛ آرزوی بقای عمر و سلامتی رهبر عظیم الشأن و همچنین پیروزی رزمندگان اسلام را خواهانم.
این جانب پس از پیشروی برادران در جبهه بستان که سمت راننده آمبولانس را داشته ام، دو عدد پتوی عراقی را از سنگرهای عراقی به عنوان غنیمت و یادگاری برداشته ام و در حال حاضر در منزلم می باشند که منتظر حکم شرعی این ها می باشم.
بسمه تعالی، مجازید برای خودتان بردارید.
[سؤال 6455] 3175
بسمه تعالی
پس از عرض سلام و دعا خدمت حضرت امام
بردن ساعت، انگشتر، پول و البسۀ کشته های عراقی در جبهه چه حکمی دارد؟
بسمه تعالی، برای مقاتلین، ساعت و انگشتر و پول مختصر مانع ندارد و در زیادتر باید مقررات دولت اسلامی مراعات شود.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 467 [سؤال 6456] 3176
بسمه تعالی 28 / 12 / 1360
حضور مبارک حضرت مستطاب، زعیم عالی قدر و رهبر کبیر انقلاب، آیت الله العظمی نایب الامام، امام خمینی، مدّ ظله العالی
به عرض انور عالی می رساند: بعضی از جوانانی که به جبهۀ جنگ رفته و برگشته اند از چیزهایی که از دشمنان اسلام به دست آورده اند سؤال می کنند ـ از قبیل انگشتر و لباس و کفش ـ که چه صورت دارد؛ آیا جایز است استعمال آنان یا خیر؟
بسمه تعالی، برای مقاتلین، برداشتن چیزهای مختصر، مثل آنچه ذکر شده و تصرف در آن، اشکال ندارد.
[سؤال 6457] ----> 717
3. ما هو حکم الأموال والحاجات فی المواضع العراقیة فی الجبهة بعد الهجوم هل یجوز أخذها؟
بسمه تعالی، یجوز أخذ الغنائم للمقاتلین ویجوز التملّک فی الأشیاء المختصرة منها، وأمّا الأسلحة فلا بدّ من تحویلها إلی المقامات المسئولة فی الجمهوریة الإسلامیة.
[سؤال 6458] ----> 2400
3. فتوای جناب عالی در مورد غنیمت جنگی از قبیل لباس و کفش و...، غیر از تسلیحات چیست؟
بسمه تعالی، این گونه مختصرات برای رزمندگان حلال است.
[سؤال 6459] ----> 2894
29. تصرف در کدام یک از غنائم و با چه شرایطی برای رزمندگان جایز است؟
بسمه تعالی، در غیر ادوات جنگی برداشتن اشیای مختصر از قبیل لباس و ساعت و رادیو و امثال آن برای رزمندگان اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 468 [سؤال 6460] ----> 1428
2. حکم غنائم جنگی که در جنگ با کفار بعثی به دست آمده چیست؟
بسمه تعالی، به جز ادوات جنگی، سایر چیزهای مختصر را رزمندگان می توانند برای خود بردارند؛ مگر آن که منعی از طرف مسئولین مربوطه باشد.
[سؤال 6461] ----> 244
15. استفاده از غنائم کم ارزش جنگی به صورت شخصی اشکال دارد؟
بسمه تعالی، غیر از مهمات و ادوات جنگی، چیزهای مختصر را مقاتلین می توانند برای خود بردارند.
[سؤال 6462] ----> 1956
3. من موقعی که در جبهه بودم یک چراغ قوۀ عراقی به دستم آمد و قیمت آن نیز حداکثر 50 تومان است، می خواستم ببینم حکم این غنیمت چیست و چه کار باید بکنم؟
بسمه تعالی، ملک شما شده است و می توانید در آن تصرف کنید.
[سؤال 6463] ----> 2463
3. فرزند این جانب در یکی از مراحلی که به جبهه رفته، یک رادیو کوچک و یک ضبط صوت از عراقی ها به غنیمت آورده است، آیا تصرف در آن ها اشکالی دارد یا خیر؟ لطفاً فتوای امام را در این مورد بفرمایید.
بسمه تعالی، مانع ندارد.
[سؤال 6464] ----> 673
2. رهبرا! برادرم در جبهه است، این سؤال را می خواهم از شما بپرسم؛ من چند نفر را دیده ام که از جبهه می آمدند و هر کدام یک ساعت، کفش و اورکت در تن داشتند؛
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 469 کفش هایشان را با کفش های آن ها عوض کرده بودند؛ ساعت را از آن ها برداشته بودند؛ و اورکت هم برداشته بودند؛ آیا این ها حلال است یا حرام؟
بسمه تعالی، در مثل آنچه مرقوم شده اشکال ندارد.
[سؤال 6465] 3177
بسمه تعالی
با نام خدا و با سلام به امام امت و امت شهید پرور ایران، به حضور مبارک رئیس دفتر امام برسد:
پس از ابلاغ سلام، بنده در سال 59 به خدمت سربازی رفتم، بعد از سه ماه به جبهه های اهواز اعزام شدم و در تیپ سه زرهی خدمت می کردم و در تمام حمله های تیپ سه شرکت کردم. آن موقع که در جبهه بودم، چهار پتوی کهنه و یک فلاکس که قیمت 100 تومان می باشد. و یک جفت کفش شخصی که آن هم به 100 تومان نمی ارزد و یک جفت پوتین کهنه به عنوان غنیمت جنگی و یادگار از جنگ برداشتم و پوتین ها را فروخته بعد خرج خودم کردم ولی بقیه مانده است بنده از چند تا از علما سؤال کردم که بنده باید این وسایل ها را چه کار کنم یعنی می خواستم بدانم که اگر می شود این ها را بردارم ولی فرمودند باید به دفتر امام نامه بنویسید و جوابش را از آن ها بگیرید از شما خواهش می کنم که مرا در این موضوع آگاه ساخته و جواب را برایم ارسال فرمایید.
خدایا، خدایا، تا انقلاب مهدی، خمینی را نگهدار
بسمه تعالی، اشیای مزبوره را مجازید برای خود بردارید.
[سؤال 6466] ----> 271
3. آیا اگر کسی خودش سرباز عراقی را نکشته باشد می تواند لباس او را به غنیمت بردارد و در آن لباس نماز بخواند یا نه؟
بسمه تعالی، اگر خلاف مقررات نباشد مانع ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 470 [سؤال 6467] 3178
بسمه تعالی 9 / 2 / 1361
دفتر استفتای امام خمینی، دامت برکاته
بعد از ابلاغ سلام و آرزوی طول عمر برای امام بزرگوار، به عرض می رساند: در عملیات حق علیه کفر اثاثیه های شخصی فراوانی در سنگرهای آن ها پیدا می شود که معلوم نیست صاحب آن فرار کرده یا به قتل رسیده و یا اسیر شده است. (اعم از گران قیمت، مثل: دوربین عکاسی، ساعت، تلویزیون کوچک و متوسط، اورکت، پتو، کلمن، چمدان، سیگار، عطر و غیره). استفاده آن ها برای برادران رزمنده خط مقدم و آن هایی که در پشت خط مقدم، تدارک کننده جنگ هستند ـ زیر نظر سپاه و ارتش ـ چگونه است؟ اگر یک نفر چند وسیله از وسایل فوق را برداشته باشد، جایز است؟ اگر نه، تا چه اندازه می تواند برداشت کند؟ والسلام
بسمه تعالی، در مثل فرض سؤال، چیزهایی که قابل استفاده در جبهه است، در اختیار رزمندگان در جبهه قرار دهند. و اشیای مختصر دیگر را مانع ندارد رزمندگان برای خود بردارند.
[سؤال 6468] 3179
بسمه تعالی
1. راننده ماشینی که برای حمل اجساد شهدا می رود در جبهه جنگ اگر در جبهه از کشته های عراقی ساعتی یا لباسی یا مقداری پول به دست آورد برای او جایز است بردارد و مالک می شود یا خیر؟
بسمه تعالی، برای جنگجویان مانع ندارد و مالک می شوند ولی برای غیر جنگجویان اجازه نیست.
2. روزه نذر غیر معینی را بعد از ظهر جایز است افطار کنند یا خیر؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 471 3. قضای روزه نذر معینی را بعد از ظهر جایز است افطار کنند یا خیر؟
بسمه تعالی، جایز است.
4. در بعضی مجالس خصوصی لباس زن را مرد بپوشد یا زن لباس مرد را بپوشد چه صورت دارد؟
بسمه تعالی، احتیاط لازم در ترک آن است.
[سؤال 6469] 3180
بسمه تعالی
اشخاصی که با آمبولانس می روند در جبهه جنگ برای حمل اجساد شهدا اگر چیزی از غنائم جنگی از عراقی ها به دست آوردند اولاً اخذ برای آن ها جایز است یا خیر؟ ثانیاً تصرف آن ها در این اموال حلال است یا خیر؟
بسمه تعالی، چیزهای مختصر شخصی غیر از ادوات جنگی مانع ندارد برای خودشان بردارند به شرط آن که راننده و کمک کاران، خودشان هم از رزمندگان باشند وگرنه مجاز نیستند.
[سؤال 6470] 3181
بسمه تعالی 16 / 1 / 1361
متصدی و مسئول محترم دفتر امام
بعد از سلام، به حضور حضرت امام عرض کنید:
1. غنیمت های جنگی که در حمله به خصم به دست سربازان و پاسداران عزیز می افتند، چه حکمی دارند؟ البته منظور، وسایل جنگی ارتش عراق نیست، بلکه منظورم مثلاً اورکت و بعضی وسایل شخصی دیگر است.
2. جنگ های کلاسیک امروزی به طور کلی با جنگ های صدر اسلام فرق می کند؛ مثلاً خیلی ها هستند که بنابر وظیفه ای که دارند، مجبورند یکی ـ دو ساعت بعد از حمله وارد کارزار شوند؛ مثلاً خمپاره اندازها که برای دفع پاتک های عراق وارد کارزار می شوند و معمولاً بعد از اتمام کارزار بلافاصله مشغول انجام وظیفه می شوند و این ها
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 472 به دست خودشان کسی را نمی کشند؛ تازه اگر هم خمپاره بزنند، باز هم نمی دانند چه کسی را کشته اند؛ آیا این ها سهمی از غنائم ندارند، حتی اگر شده یک اورکت؟
بسمه تعالی، تصرف در این قبیل چیزهای مختصر برای همۀ مقاتلین جایز است.
[سؤال 6471] 3182
بسمه تعالی 17 / 4 / 1361
پیشگاه مبارک زعیم عالی قدر رهبر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دامت توفیقاته
استفتا می شود: اگر رزمنده ای در جبهه از نفر یا نفرات عراقی به جز سلاح های انفرادی، وسایل شخصی ـ از قبیل ساعت و رادیو و مقداری پول ـ به دست آورد، آیا این وسایل شخصی را هم باید به مانند سلاح های انفرادی، تحویل سپاه پاسداران یا ارتش دهد و یا خود می تواند صاحب شود؟ والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، وسایل جزئی شخصی را می تواند برای خودش بردارد.
[سؤال 6472] 3183
بسمه تعالی
دفتر امام خمینی، با سلام به امام امت و توفیق برای مسئولین آن دفتر؛ خواهشمندیم به سؤال ذیل پاسخ دهید:
اگر پاسداری در جبهه های جنگ حق علیه باطل، اسلحه ای از دشمن به غنیمت بگیرد و بخواهد آن را برای خودش در جهت انقلاب نگهداری بکند، تکلیفش چیست؟ من الله التوفیق
بسمه تعالی، باید با اجازۀ مقامات مسئول در دولت اسلامی باشد.
[سؤال 6473] ----> 268
3. اموال و غنائم جنگی را که در سنگرها است و یا از جیب جنازه های دشمن
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 473 برداشته می شود، می توان مالک شد یا خیر؟
بسمه تعالی، مانع ندارد و چنانچه مقرراتی باشد باید مراعات شود.
[سؤال 6474] 3184
بسمه تعالی
یکی از اعضای تبلیغات سپاه پاسداران مبلغ 900 دینار عراقی در یکی از سنگرهای دشمن به دست آورده است. تکلیف این وجه را معین فرمایید.
ملاحظه؛ مبلغ مزبور حدود 30 ـ 40 هزار تومان ارزش دارد. و بر فرض این که باید از مقامات مربوطه اجازه بگیرد؛ آیا اجازه می فرمایید که ایشان خودش قصد تملک کند و در آن تصرف کند؟
بسمه تعالی، برای تعیین تکلیف مبلغ مزبور به مسئولین مربوطه مراجعه شود.
[سؤال 6475] 3185
بسمه تعالی 19 / 10 / 1361
دفتر حضرت امام خمینی، قم، سلام علیکم
احتراماً؛ پیرو نامه های مورخ 11 / 6 / 61 و 9 / 8 / 61 و تلگراف شمارۀ 190227، مورخ 9 / 8 / 61 و شمارۀ 208239، مورخ 14 / 9 / 61، مجدد بدین وسیله سؤال شرعی می شود که مقداری لوله از سنگرهای مزدوران بعثی، از طریق جهادسازندگی تحویل مسجد امام جواد علیه السلام که جدیداً در حال احداث می باشد، گردیده است. لذا خواهشمند است بفرمایید آیا از نظر شرعی، اشکالی ندارد که از لوله های فوق، برای ساختمان مسجد استفاده گردد؟
در خاتمه سلام گرم مرا به رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی برسانید.
بسمه تعالی، اگر آهن مذکور از آهن های ساختمان های ایرانیان ـ که کفار بعثی آن را خراب کردند ـ از ایرانیان نباشد، اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 474 [سؤال 6476] ----> 279
2. در هنگام گرفتن غنائم، اگر معلوم نشود که این مال، از غارتی ها است یا از خود اسرا است، تکلیف چیست؟ مثلاً اموالی در فتح خرمشهر به دست رزمندگان آمده که نمی دانند از اموال غارت است، یا مال خود عراقی ها است. در صورتی که از اموال غارتی باشد تکلیف چیست و در صورت شک، چطور است؟
بسمه تعالی، آنچه که تحت ید و استیلای دشمن است، حکم غنیمت دارد، مگر آن که محرز شود که از مسلمین غارت کردند.
[سؤال 6477] ----> 279
4. غنایمی را که بچه ها می گیرند، تا چه اندازۀ آن را می توانند برای خودشان بردارند؟
بسمه تعالی، غیر از ادوات جنگی، چیزهای مختصر شخصی را مقاتلین مجازند برای خود بردارند.
[سؤال 6478] 3186
بسمه تعالی
خدمت امام امت و فرماندۀ کل قوا، سلام علیکم
1. من از سپاه پاسداران دزفول هستم. موقع حمله یک ماشین مزدوران به دام ما افتاد بچه ها وسائل آن ها را گرفتند ولی من ناراحت شدم و پول ها و ساعت یک نفر را دوباره از برادران گرفتم و به خودش پس دادم، ولی او که ایرانی بلد بود، گفت نمی خواهم، بگذار باشند. من به اصرار زیاد پول ها را به او پس دادم، ولی گفت ساعت برای خودت. هر چه اصرار کردم، نپذیرفت و من ساعت را برداشتم. حال می خواهم بدانم، وظیفه ام در مقابل این ساعت چیست؟
بسمه تعالی، تصرف، برای شما اشکال ندارد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 475 [سؤال 6479]
2. راجع به لباس هایی که در سنگرهای آن ها پیدا می شود، وظیفۀ ما چیست؟ و آیا ما حق داریم آن ها را برداریم و خمس آن ها را بپردازیم؟
بسمه تعالی، مبارزین می توانند چیزهای مختصر را اگر منعی از مسئولین مربوطه نباشد، برای خود بردارند.
خدایا، خدایا، تا انقلاب مهدی، خمینی را نگهدار؛ از عمر ما بکاه و به عمر او بیفزا
[سؤال 6480] ----> 784
4. از اسرای عراقی چیزهایی (از پول و غیره) گرفته می شود یا خود آن ها از روی ترس و یا غیرترس می دهند و یا در سنگرها چیزها و اموالی پیدا می شود و یا از مقتولین لشکر عراق قاتلین آن ها یا غیرقاتلین پول یا غیره برمی دارند. آیا این برداشتن ها جایز است یا خیر؟ آیا مالک می شوند؟ آیا دادن خمس آن ها لازم است؟ و در صورت عدم جواز و عدم مالکیت چه بکنند؟
بسمه تعالی، از اسرا نباید چیزی بگیرند و آنچه از سنگرهای مقتولین به دست می آید در غیر مهمّات، رزمندگان می توانند برای خود بردارند.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 476