خرید و فروش ارز
[سؤال 6542] 3225
بسمه تعالی
با درود فراوان بر شهیدان راه خدا و راهروان راه حقیقت و سلام بر روح خدا و اسطوره زمان خمینی بت شکن رهبر انقلاب جمهوری اسلامی ایران، جهت رفع اشکالی که برایم پیش آمده بهتر دیدم موضوع را با آن دفتر در میان بگذارم. این جانب دانشجوی سال دوم رشته علوم پایه شهر حیدرآباد هندوستان هستم که بعد از تاریخ 10 / 2 / 59 از کشور خارج شده ام و به همین علت هیچ گونه ارزی برایم فرستاده نمی شود، اگرچه با وضع متأهل بودن توانسته ام تا این مدت را بگذرانم و یک سال دیگر بیشتر به پایان تحصیل من نمانده. اکنون دانشجویی متعهد که یکی از دوستانم می باشد حاضر شده مقدار پول مازاد خودش را جهت کمک به این جانب بدهد، ولی این موضوع برایم پیش آمده که آیا از نظر شرعی اشکالی ندارد؟ و یا چنانچه مسأله دیگری وجود دارد ما را راهنمایی فرمایید. والسلام من الله التوفیق
بسمه تعالی، اگر بر خلاف مقررات دولت اسلامی ارز خارج نشود مانع ندارد.
[سؤال 6543] 3226
بسمه تعالی 3 / 2 / 1362
محضر مبارک رهبر عالی قدر، حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام عزّه العالی، پس از عرض سلام و مراسم احترام؛ با تشکر و عذرخواهی، تقاضا می شود جواب مسألۀ ذیل را مرقوم فرمایید:
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 507 برای صدور کالاهای صادراتی دولت جمهوری اسلامی، طبق ضوابط و مقرراتی، ارزشی تعیین می کنند و از صادر کننده تعهد می گیرند به همان مقدار تعیین شده، ارز به کشور وارد کرده و به نرخ رسمی به بانک بفروشد. حال چنانچه در اثر ترقّی بازار و یا کوشش صادر کننده، جنس مذکور بیشتر از ارزیابی دولت به فروش برسد و در نتیجه، ارز بیشتری عاید صادر کننده گردد، با توجه به تسهیلات جدید ارزی، آیا این ارز اضافه، فروشش در بازارهای آزاد جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، در خرید و فروش ارز باید مقررات دولت اسلامی مراعات شود.
[سؤال 6544] 3227
بسمه تعالی
محضر مبارک آیت الله العظمی، رهبر عظیم الشأن، امام خمینی، دام ظله السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
شخصی در کویت جهت فامیلش که در ایران است و مستضعف می باشد، تومان خریداری می کند و توسط لنج ها می فرستد و صاحبان لنج، هر هزاری را پنجاه تومان برای رساندن مبلغ به آنان می گیرد. فعلاً متوجه شده است که ارسال تومان به نظر شما جایز نیست؛ آیا این مطلب حقیقت دارد، و چنانچه حقیقت دارد، نسبت به آنچه گذشته چه می فرمایید؟
بسمه تعالی، صحت دارد و تخلف از مقررات جایز نیست و نسبت به گذشته نیز بستگی به مقررات جمهوری اسلامی دارد.
[سؤال 6545] 3228
بسمه تعالی
وارد کردن ارز به ایران و خارج کردن آن به وسیلۀ صراف ها یا راه های دیگر، به منظور رفع نیاز، به ویژه برای ایرانیانی که مقیم خارج هستند یا کسانی که از خارج مقیم
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 508 ایران هستند، چه صورتی دارد؟
بسمه تعالی، ورود و خروج ارز در کشور اسلامی باید طبق مقررات دولت اسلامی باشد و تخلف از آن جایز نیست.
[سؤال 6546] 3229
بسمه تعالی
بعضی اشخاص که گذرنامه خارج کشور دارند طبق قانون، بانک مقدار معینی دلار به قیمت معینی به آن ها می دهد، این ها بعد از گرفتن دلار به خارج کشور نمی روند و دلار را می فروشند به قیمت زیادتر از قیمت که خریده اند آیا این عمل جایز است یا خیر؟ و در هر صورت آیا فرق است بین آن ها که از اول قصد چنین حیله ای را نداشته و بعداً هم که نروند و آن ها که از اول چنین قصدی دارند یا خیر؟
بسمه تعالی، اگر بر خلاف مقرّرات دولت اسلامی یا موجب ضرر بر دولت باشد، جایز نیست و فرق نمی کند.
[سؤال 6547] 3230
بسمه تعالی 14 ربیع الثانی 1400 ق
حضور مبارک سید الأعلام و ملاذ الأنام آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله
پس از عرض سلام و تقدیم احترام و مسئلت نمودن عزت و سلامت آن عالی مقام؛ مستدعی است نظر مبارک و فتوای شریف را در حکم شغل صرافی و خرید و فروش پول های اجنبی بیان فرمایید. مزید تشکر و سپاسگزاری را معروض می داریم.
بسمه تعالی، دائر مدار مقررات دولت اسلامی است و چنانچه ربا باشد، در هر صورت حرام است.
[سؤال 6548] ----> 7192
3. کارگر و کسان دیگر که در خارج کشور می روند روپیه می دهند به صرّاف و غیر، و در عوض تومان ایرانی می گیرند و می آورند در کشور ایران، این قبیل معامله صحیح
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 509 است؟ و آیا تصرّف در آن جایز می باشد یا نه؟
بسمه تعالی، تخلف از مقررات دولت اسلامی جایز نیست.
[سؤال 6549] 3231
بسمه تعالی
خدمت حضرت آیت الله العظمی رهبر انقلاب اسلامی، امام خمینی، مدّ ظله
پول خارجی؛ یعنی پول پاکستان و هندوستان و غیره در داخل یا خارج از ایران تقریباً سه مقابل می شود مثلاً صد روپیه، دویست وپنجاه تومان می گردد. قبل از انقلاب این طور نبود، بلکه برابر بود یا کمتر بود. مثلاً صد تومان صد و پنجاه روپیه بود. به هرحال معامله و مبادله و صرف کردن آن جایز است یا خیر؟ حکم الله را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، مراعات مقررات دولت اسلامی در این باره لازم است.
[سؤال 6550] 3232
بسمه تعالی
کسانی که به خارج از کشور می روند و پول غیر ایرانی را به صراف داده و در عوض تومان دریافت می کنند، این معامله صحیح است یا خیر؟
بسمه تعالی، تخلف از مقررات دولت اسلامی جایز نیست.
[سؤال 6551] 3233
بسمه تعالی
آیا جایز است دینار یا پول های خارجی دیگر به وسیلۀ صراف تبدیل به تومان یا حواله شود؟
بسمه تعالی، مقررات دولت اسلامی باید مراعات شود.
[سؤال 6552] ----> 6919
2. خرید طلا و دلار که ببرند در خارج کشور بفروشند، چه صورت دارد؟
بسمه تعالی، تابع مقررات دولت اسلامی است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 510 [سؤال 6553] 3234
بسمه تعالی
خرید ارز خارجی از بانک، و فروش آن برای ورود اجناس خارجی و یا برگشت ارز دیگری جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، با مراعات مقررات دولت اسلامی مانع ندارد.
[سؤال 6554] ----> 2650
2. کسانی که از خارج از کشور بر خلاف مقررات و موازین جمهوری اسلامی پول وارد کشور می کنند، آیا مالک پول خود هستند یا نه؟ یا این که فقط کار حرام انجام داده اند؟
بسمه تعالی، لازم است طبق مقررات دولت اسلامی عمل کنند.
[سؤال 6555] ----> 7246
6. شرایط خارج کردن ارز از کشور چیست؟ اگر بر خلاف شرایط عمل گردد و مالی خریداری شود؛ آیا حق تصرف در آن مال وجود دارد و فقط معصیتی انجام شده یا خیر؟
بسمه تعالی، تابع مقررات دولت اسلامی است.
[سؤال 6556] 3235
بسمه تعالی 29 / 6 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله العالی، محترماً؛ معروض می دارد:
شخصی مقداری پول به صورت ارز در خارج کشور دارد که به ازای آن ارزی و پولی و یا جنسی خارج نکرده است؛ آیا می تواند آن ارز را با منزلی در داخل ایران معامله کند؟
بسمه تعالی، اشکال ندارد، مگر آن که مخالف مقررات دولت اسلامی باشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 511 [سؤال 6557] 3236
بسمه تعالی 20 / 2 / 1361
حضور محترم رهبر کبیر انقلاب اسلامی، آیت الله العظمی امام خمینی، دام بقائه
سلام، من جوانی هستم که در خارج کشور (در کویت) مشغول به کار هستم و یکی از مقلدین شما هستم. می خواهم بدانم، آیا صرف بازار آزاد در حال حاضر از نظر شرعی مجاز می باشد یا نه؟ لازم به تذکر است که صرف در بازار آزاد ده دینار کویتی هزار تومان ایرانی است. جواب را مرقوم فرمایید.
بسمه تعالی، معاملات صرف باید تابع مقررات دولت اسلامی باشد.
[سؤال 6558] ----> 4191
4. شخصی که حج می رود، مقداری ریال سعودی از دولت خریداری می کند. اگر آن را به کس دیگر بفروشد، چه صورتی دارد؟
بسمه تعالی، مقررات دولت اسلامی را باید مراعات کند.
[سؤال 6559] 3237
بسمه تعالی
محضر مقدس پیشوای بزرگ عالم اسلامی، امام خمینی، دام ظله العالی
1. با توجه به این که دولت جمهوری اسلامی ایران دستور داده که حواله از غیر طریق بانک و نمایندگان دولت، ممنوع است و صرافی در خارج از کشور از غیر بانک ممنوع است، امام هم فرموده: «قوانین و مقررات دولت جمهوری اسلامی لازم الاتباع است»، جمعی از مؤمنین در خارج از کشور، مؤسسات خیریه در ایران دارند از قبیل درمانگاه، بیمارستان، کمک به ایتام و سایر اموری که فقط جنبۀ خیریه دارد، آن ها می توانند پولی که مربوط به امور مزبوره می باشد در خارج، تومان خریداری نمایند یا از طریق حوالۀ غیر بانکی حواله دهند؟ که در این صورت، یک تومان که می خواهند از طریق بانک بفرستند، به بیش از چهار تومان و نصف می شود و به
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 512 مؤسسات خیریه بهتر رسیدگی می شود.
بسمه تعالی، باید مقررات دولت اسلامی در تبدیل و تحویل ارز مراعات شود.
[سؤال 6560]
2. ما در کویت ساکن و تجارت داریم؛ طرف ما در ایران جنس می فرستد با صاحب لنج معامله می کند؛ مثلاً هر یک کارتن یا صندوق، اگر تومان می خواهید، یک هزار تومان و اگر دینار می خواهید، شش دینار؛ صاحب لنج، تومان قبول می کند؛ کویت که جنس را تحویل می دهد کرایه می خواهد. اگر ما به او تومان بدهیم، تومان از بازار باید خریداری کنیم و حسب فرمان امام، جایز نیست؛ اگر دینار به او بدهیم، باز هم گرفتاریم؛ چون باید مقابل هر یک هزار تومان، حدود 34 دینار به او بدهیم، با این که در بازار کمتر از شش دینار، یک هزار تومان می باشد، در این صورت برای ما ضرر است که تحمل او مشکل است. آیا در این صورت می توانیم دینار در مقابل تومانِ طلب او به قیمت بازار آزاد بدهیم؟ یا خریداری نموده به او بدهیم و یا مجبوریم در مقابل یک هزار تومان 34 دینار بدهیم و متحمل ضرر شویم؟ جواب واضح و روشن بیان فرمایید که مؤمنین از تحیّر و گرفتاری در معامله آگاه باشند.
بسمه تعالی، به هر نحو قرارداد شده، باید به همان نحو عمل شود و چنانچه احتیاج به تبدیل پول داشته باشد، باید با مقررات دولت اسلامی باشد.
[سؤال 6561] 3238
بسمه تعالی 11 جمادی الاولی 1403 ق
دفتر استفتائات حضرت امام خمینی، دام ظله، سلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
این جانب از ظلم رژیم صدام به جمهوری اسلامی پناه آوردم (فرار کردم). در حین ورود، مبلغ 2000 دینار عراقی با من بود. به جهت این که در آن وقت گفته می شد که در پاسگاه های مرزی، افراد غیر صالحی هست که ممکن است از موقعیت خود سوء
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 513 استفاده بکنند، لذا اظهار نکردم که با من مبلغی هست و این مبلغ را غیاباً با خود به داخل ایران آوردم و به جهت حرمت خرید و فروش آزاد ارز، لذا در این مدت از فروش آن امتناع ورزیدم؛ با وجود این که غیر از این، پولی نداشتم و سخت هم نیازمند بودم. بعد از صدور قانون جدید خرید و فروش ارز، امکان شرعی آن برایم فراهم شد، الاّ این که این جانب این پول را در گذرنامۀ خود در حین ورود، داخل نکردم و اساساً گذرنامه ای نداشته ام؛ اینک بفرمایید آیا شرعاً جایز است که این پول را مثل سایر اشخاصی که ارز داخل کرده اند، بفروشم یا نه؟ با علم به این که این جانب غیر از این پول، چیز دیگری ندارم و فقیر و نیازمند هم هستم. والسلام علیکم و علی امامنا الخمینی ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، با رعایت مقررات دولت اسلامی مانع ندارد.
[سؤال 6562] 3239
بسمه تعالی 23 / 1 / 1361
حضرت امام خمینی، سلام علیکم
حمله دارانی که سال گذشته به مکه معظمه شرفیاب شدند، برای خرج راه مسافرت، در داخل خاک سعودی برای هر یک حاجی، مبلغ سه هزار ریال سعودی به قیمت هر ریال سعودی 5 / 25 ریال، از دولت جمهوری اسلامی ایران دریافت نمودند. بعد، هر یکی از حمله داران از پنجاه هزار ریال سعودی تا صد هزار ریال سعودی پول (ارز) اضافه آوردند که بعضی از آن ها ریال سعودی را طلا خریدند و به صورت قاچاق به ایران آوردند تا بفروشند؛ چه صورتی دارد؟ بعضی از آن ها ریال ها را به زوّار و یا قاچاقچیان در سعودی به قیمت هر ریال سعودی 70 ریال فروختند؛ چه صورتی دارد؟ بعضی از آن ها ریال ها را جاسازی کرده و به ایران آوردند و به صراف ها فروختند؛ چه صورتی دارد؟
بسمه تعالی، تخلف از مقررات دولت اسلامی جایز نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 514 [سؤال 6563] 3240
بسمه تعالی 5 / 1 / 1361
1. برای تعویض پول، چنانچه به صرّاف ها و دلاّل ها مراجعه کنیم، مبالغی بیش از بانک دریافت می داریم ـ فرضاً به جای هر دلار به 700 وان، برای هر دلار 745 وان می گیریم ـ در این مورد چگونه است؟ و آیا مجاز به دریافت پول از صراف ها و تعویض هستیم یا باید با بانک معامله کنیم؟
بسمه تعالی، در این جهت باید مراعات مقررات دولت اسلامی بشود.
2. آیا استفاده از نان هایی که داخل آن کِرِم دارد و یا بستنی (نوع کارخانه ای در کشورهای غیر مسلمان، جایز است یا خیر؟ به هر حال، در مورد خوردنی ها اگر چنانچه کمی توضیح داده شود بهتر است؛ مخصوصاً در مورد میهمانی ها و دعوت ها که به عمل می آید.
بسمه تعالی، در غیر اجزای حیوانی، تا علم به نجس بودن خوردنی ندارید، محکوم به حلّیت است.
[سؤال 6564] 3241
بسمه تعالی
حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، سلام علیکم
بنده به پاکستان تعلق دارم. وقتی که ما از پاکستان آمدیم، دیدیم که مردم پول خودشان را در مرز تبدیل می کنند و آن جا برای یک روپیه، سه تومان می دهند و برای 100 روپیه، 300 تومان می دهند و در بانک 100 روپیه، 70 تومان است؛ آیا جایز است که در مرز، پول را تبدیل کنند و تبدیل کردن پول در مرز نقصان نیست، یعنی خسارت برای حکومت اسلامی نیست؟ لطفاً جواب مرحمت فرمایید.
طول عمر حضرت عالی را از خداوند خواستارم. خدایا خدایا تا انقلاب مهدی خمینی را نگهدار
بسمه تعالی، تبدیل پول برخلاف مقررات دولت اسلامی جایز نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 515 [سؤال 6565] 3242
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته، سیدی إمام الاُمّة الخمینی العظیم:
1. کنت مقلّداً لأحد المراجع وهذا المرجع یجوّز تصریف الدینار العراقی بالتومان الإیرانی فی السوق السوداء. فعند ما عبرتُ الحدود العراقیة الإیرانیة مهاجراً فی سبیل الله إلی إیران الإسلام کان فی جعبتی دنانیر عراقیة فصرفتها بالتومان فی شهر محرّم السابق واُخری قبل شهر محرّم بحوالی شهر ومن ثمّ عدلت فعلاً بالتقلید لسماحتکم فماذا أفعل حینئذ؟ وماذا سیکون حکم الدنانیر التی صرفتها سابقاً؟
بسمه تعالی، بالنسبة لما مضی لا شیء علیک ما لم یکن علیه تعقیب من قبل الدولة الإسلامیة وبالنسبة لما بقی یجب العمل علی وفق قرارات الدولة الإسلامیة.
2. سیّدی الإمام إنّکم أفتیتم بوجوب إجراء مقرّرات الدولة الإسلامیة وکما تعلمون أنّ الدولة الإسلامیة قد وضعت قوانین المرور وغیرها منه القوانین الجزئیة والکلّیة، فإلی أین تتّسع دائرة وجوب إجراء مقرّراتها؟ وهل تشمل الکلّیات والجزئیات کما لو خالف فرد وسار فی وسط الشارع وترک الرصیف المعدّ للمشاة فهل یعتبر عاصیاً؟
بسمه تعالی، لا فرق فی وجوب متابعة مقرّرات الدولة الإسلامیة بین الاُمور الهامّة الکلّیة وبین الاُمور الجزئیة.
3. کیف هی أعمالی السابقة التی کنت أعمل بها علی فتاوی المرجع الذی کنت اُقلّده، هل اُعیدها أم هی مجزیة مبرئة للذمّة؟ أرجو التفصیل بالجواب.
بسمه تعالی، إذا وقعت مطابقة للتقلید الصحیح تجزئ وإلاّ فهی محکومة بالبطلان إلاّ إذا کانت موافقة لفتوی من یجوز تقلیده فعلاً.
4. إنّی نذرت لله سبحانه علیّ صیام وصلاة فی الوقت الذی کنت اُقلّد فیه المرجع السابق ولکن لا أعلم هل نذرتها بالصیغة الصحیحة أم لا.
أی إنّه لا أعلم هل تلفّظت بالصیغة المطلوبة لانعقاد النذر أم لا، مع العلم أنّی لم أکن أعرف الصیغة الصحیحة ولم أکن أعرف أنّ هناک صیغة معیّنة یجب أن یتلفّظ بها الذی یرید أن یعقد علی نفسه نذراً
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 516 معیّناً، بل کنتُ أعتقد أنّ مجرّد النیة تکفی أو أیّ صیغة بالتلفّظ مع النیة تکفی أیضاً، و قمتُ بأداء الصلاة والصیام باعتبار أنّها واجبة، فکیف تکلیفی فی ذلک هل أرجع بالمسألة لفتوی سماحتکم أم لفتوی المرجع السابق؟ وإذا کنتُ أرجع بالفتوی لسماحتکم فهل انعقد علیّ نذر واجب أم لا؟ وإذا کان واجباً فهل أنّ الصلاة والصیام التی أدّیتها بنیة الواجب صحیحة أم اُعیدها؟
بسمه تعالی، ما لم یحرز أنّه أوقع النذر بالصیغة الخاصّة به لا شیء علیه.
[سؤال 6566] 3243
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب اسلامی
اشخاصی هستند که برای اخذ ارز، گذرنامۀ افراد دیگر را می گیرند، ولی قصد سفر ندارند و فقط به خاطر استفادۀ از ارز این کار را می کنند و بعد ارز را می فروشند و استفاده می برند. آیا این پول حلال است یا حرام؟ جواب واضح فرماید.
بسمه تعالی، این عمل نباید انجام داده شود.
[سؤال 6567] ----> 2817
2. در ایام حج بعضی از کارگران و یا بازرگانان ایرانی ساکن جزایر خلیج فارس مقادیری از پس انداز خود را به آشنایان خود در مکه و مدینه می دهند که آنان پس از بازگشت به ایران معادل آن را پول ایرانی به خانواده هایشان بدهند. بدیهی است که در این رابطه ارزی از مملکت خارج نمی شود و مبادله هم به ارزش روز و بازار آزاد انجام می گیرد. آیا انجام چنین مبادله ای برای حجاج جایز است؟
بسمه تعالی، باید مطابق مقررات دولت اسلامی عمل شود.
[سؤال 6568] ----> 5576
5. مسافرین عازم خانه خدا (حج واجب) می توانند غیر از ارز دولتی ارز دیگری خارج کنند البته به مقدار کم فقط برای خرید.
بسمه تعالی، جایز نیست مگر به مقداری که مقررات دولت اسلامی اجازه بدهد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 517 [سؤال 6569] 3244
بسمه تعالی
آیا عوض کردن پول کشوری غیر از پول جمهوری اسلامی ایران مثل روپیه در بازار سیاه با پول جمهوری اسلامی ایران جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، باید طبق مقررات عمل شود و تخلف جایز نیست.
[سؤال 6570] 3245
پاسخ استفتا: [نقل از صحیفه امام، ج 19، ص 1 ]
زمان: 14 مرداد 1363 / 7 ذی القعده 1404
مکان: تهران، جماران
موضوع: فروش پول رایج کشور توسط مسافران در خارج کشور
سؤال کننده: نوربخش، محسن (رئیس کل بانک مرکزی)
[حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب و بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران
از قرار اطلاع عده ای از مسافرین ایرانی در خارج از کشور مبادرت به فروش پول رایج کشور می کنند. با توجه به این که به همراه داشتن اسکناس بیش از مبلغ مقرر، غیر قانونی اعلام شده است، و این امر خلاف حیثیت و آبروی جمهوری اسلامی است، مستدعی است نظر مبارک را در این مورد اعلام فرمایید.
14 / 5 / 63 ـ محسن نوربخش]
بسمه تعالی، تخلف از مقررات دولت خصوصاً در فرض مذکور جایز نیست. روح الله الموسوی الخمینی
[سؤال 6571] 3246
پاسخ استفتا: [ نقل از صحیفه امام، ج 12، ص 165]
زمان: 4 اسفند 1358 / 6 ربیع الثانی 1400
مکان: تهران، بیمارستان قلب
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 518 موضوع: خروج ارز از کشور
مخاطب: نامشخص
[ خدمت حضرت امام خمینی، رهبر انقلاب اسلامی ایران
پس از اهدای سلام و تحیت، نظر مبارک را در مورد اخراج ارز از مملکت به طرق مختلف به خصوص طلای خالص و مشخص شدن رابطۀ خارج کنندگان از مرز با طلافروشان شهرستان ها و معاملاتی که کمک به اخراج ارز می کند، در شرایطی که خروج ارز به ضرر کشور است بیان فرمایید.]
بسمه تعالی، در فرض مذکور، هم اخراج ارز و هم اعانت بر آن ـ از جمله فروش به اشخاصی که اخراج می کنند ـ حرام است و لازم است مسلمانان پایبند به مصالح اسلام و مسلمین از اعمالی که مخالف مصلحت کشور است، اجتناب کنند.
روح الله الموسوی الخمینی
[سؤال 6572] 3247
بسمه تعالی
فردی مقیم کویت است و حاصل کار او دینار کویتی است ولی آن دینار را در بازار آزاد در همان کشور تبدیل به «تومان» می کند تا دوباره در ایران تومان را بدهد و ارز بگیرد، و از این راه مبلغی برایش افزوده شود، و فقط منظورش به دست آوردن پول اضافی است، و گرنه مخارج او از راه دیگری تأمین می شود. آیا پولی که از این طریق عاید او می شود حلال است یا حرام؟
بسمه تعالی، لازم است مقرّرات دولت اسلامی مراعات شود، و هرگونه عملی که ضرر برای حکومت اسلامی باشد جایز نیست، و معاملاتی که دولت مقرّرات خاصّی در آن ندارد و مزاحمتی با آن ها نمی کند و ضرر برای دولت اسلامی ندارد مانع ندارد، و تشخیص موارد با خود شما است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 519 [سؤال 6573] 3248
بسمه تعالی 25 ربیع المولود 1403 ق
محضر مبارک حضرت امام خمینی، دامت برکاته، سلام علیکم ورحمة الله وبرکاته، محترماً معروض می دارم: حکم مسائل زیر، را بیان بفرمایید:
1. تبدیل پول ایرانی با پول خارجی و پول خارجی با پول ایرانی با نرخ بازار آزاد خارج از کشور جمهوری اسلامی ایران جایز است یا خیر؟
خدایا، خدایا، تا انقلاب مهدی خمینی را نگهدار
بسمه تعالی، در خارج کشور اگر خلاف مقررات دولت جمهوری اسلامی نباشد مانع ندارد.
[سؤال 6574]
2. حواله دادن برای تبدیل پول ایرانی با پول خارجی و یا پول خارجی با پول ایرانی با نرخ بازار آزاد در داخل کشور جمهوری اسلامی ایران و یا خارج از کشور جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، تابع مقررات دولت جمهوری اسلامی است.
[سؤال 6575] 3249
بسمه تعالی
محضر مقدس حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، دام ظله العالی
آیا بردن پول ایرانی به خارج کشور، خارج از مقررات دولت اسلامی، و فروش آن در بازار آزاد، که موجب بی اعتبار شدن ارزش پول ایرانی و بهره برداری ضد انقلاب از آن می شود، از نظر شرعی چه حکمی دارد؟
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، رعایت مقررات دولت اسلامی واجب است و تخلف از آن جایز نیست.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 520 [سؤال 6576] 3250
بسمه تعالی
حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، روحی لک الفداء
1. کسانی که در کویت یا کشورهای دیگر خلیج فارس هستند و کسانی که از ایران می روند در این جا و مسافر هستند و درآمدی ندارند و دولت هم که نمی گذارد کسی پول خارج نماید از ایران. این مسافرین از رفقایشان یا غیر، دینار می گیرند، جنس یا سوغاتی می گیرند، بعداً که آمدند به ایران، پول آن ها را عوض دینار، تومان می پردازند؛ یک وقت به نرخ بانک که 18 دینار، هزار تومان باشد می گیرند یا به نرخ صرف بازار؛ آیا جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، چنانچه خلاف مقررات دولت اسلامی باشد جایز نیست.
[سؤال 6577]
2. مسألۀ دیگر که در کویت مشهور است، این است که امام اجازه داده است پول سهم امام و جبهه را از غیر طریق بانک به ایران بفرستند؛ چنین اجازه ای امام به سفیر و وکلایش داده است؛ آیا این موضوع صحت دارد یا خیر؟
بسمه تعالی، صحت ندارد و برخلاف مقررات دولت اسلامی نباید عمل کنند.
[سؤال 6578] 3251
بسمه تعالی 28 / 10 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی، امام خمینی، دام ظله العالی
شرکت های هواپیمایی برای نگهداری و رواج بازار بلیط فروشی خود، مبلغی ارز اضافه بر قیمت اصلی بلیط و حق قانونی، به آژانس های مسافرتی یا آن ها به شرکت می پردازند و احتمال دارد مبلغی از آن به مسافر یا صاحب کالا داده شود که البته بدین وسیله ارز هم خارج خواهد شد؛ آیا پرداخت ارز اضافه بر قیمت بلیط از نظر قانون
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 521 اسلام چه صورت دارد؟ مستدعی است مشروحاً بیان فرمایید.
بسمه تعالی، چنانچه با مقررات دولت اسلامی مخالفت نداشته باشد، اشکال ندارد.
[سؤال 6579] 3252
بسمه تعالی 23 / 7 / 1361
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی، امام خمینی، محترماً به عرض می رساند:
پول خارج از جمهوری اسلامی ایران را در بازار سیاه اگر عوض کنند ـ مثلاً هزار روپیه، مقابلش سه هزار تومان می شود ـ بنابراین که عوض کردن پول در بازار سیاه ممنوع باشد آیا گرفتن پول مذکور جایز است یا خیر؟
بسمه تعالی، جایز نیست.
[سؤال 6580] 3253
بسمه تعالی
حضرت آیت الله روح الله الموسوی الخمینی، مدّ ظله
آیا حواله جایز است؛ یعنی این که در پاکستان مثلاً 000 / 10 روپیه به کسی بدهیم و آن کس برای ما یک نامه می نویسد، ما از آن نامه در ایران مثلاً 000 / 20 تومان یا 000 / 2 تومان بگیریم؟ اگر جایز نیست، آیا برای زیارت یا ازدواج یا خریدن خانه و فرستادن خمس یا کارهای ضروری هم استثنا ندارد؟
بسمه تعالی، هر گونه معاملات ارز باید مطابق مقررات دولت اسلامی باشد و تخلف جایز نیست.
[سؤال 6581] 3254
بسمه تعالی 18 / 2 / 1362
محضر مبارک حضرت آیت الله العظمی امام خمینی، روحی فداه، لطفاً به سؤال ذیل پاسخ فرمایید:
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 522 باری شاید همان گونه که مستحضر هستید، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تحریم اقتصادی و عدم داشتن ارز کافی، پول ایران در کشورهای خارج به خصوص شیخ نشین ها، کم بها شده است. مثلاً دینار کویت که ارزش آن، طبق نرخ بانک ملی، حدود سی تا سی و یک تومان است؛ حدود صد و بیست تومان خرید و فروش می شود. طبق اظهار مسافرین و کارگران آن سامان و افرادی که در رفت و آمد هستند، می گویند: هفت دینار، هزار تومان صرف می شود. در صورتی که نرخ دولتی سی و سه دینار، هزار تومان می شود. در نتیجه، کارگران و ایرانی های مقیم شیخ نشین ها، ماحصل کار خود را در همان جا به وسیله صراف ها یا توسط افرادی که در کشور ایران واسطه دارند، به نرخ چند برابر نرخ دولتی ایران تبدیل به تومان می کنند و از همین پول خانه و وسایل زندگی تهیه می کنند. لطفاً بفرمایید، این گونه پول ها که به طریق غیر نرخ رسمی دولت ایران صرافی می شود، حلال است یا حرام؟ می شود خانه خرید و در خانه ای که به وسیله این پول ها خریده شده است می شود نماز خواند؟ خواهشمندم به طور مشروح پاسخ دهید که مزید تشکر است. خداوند سایۀ شما را از سر ملت ایران و همه مستضعفین جهان کوتاه نفرماید.
بسمه تعالی، تخلف از مقررات دولت اسلامی جایز نیست، اگر چه نماز در خانۀ ذکر شده، صحیح است.
[سؤال 6582] 3255
بسمه تعالی
محضر مبارک رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی، دام ظلّکم العالی
1. خریدن پول خارجی از افرادی که وارد ایران می شوند، به نظر وضعیت فعلی جمهوری اسلامی چطور است؟
بسمه تعالی، هرگونه معاملات ارز و صرف باید با مقررات دولت اسلامی باشد.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 523 [سؤال 6583]
2. عده ای از ایرانیان یا غیر ایرانی، خارج کشور هستند، خانواده شان یا شغلشان در ایران است؛ می توانند پول ایرانی در ایران پرداخت کنند و خارج ایران بگیرند؟
بسمه تعالی، حکم مسألۀ قبل را دارد.
3. خانم هایی که لباسشان بدن نما است، پوشیدن آن ها چطوری است؟
بسمه تعالی، اگر بدن آن ها را نامحرم می بیند جایز نیست.
4. روسری که به علت نازک بودن، موهای سر را عیان می کند، پوشیدن آن از ستر شرعی کفایت می کند؟
بسمه تعالی، کفایت نمی کند.
5. سازی که از رادیو ایران پخش می شود، شنیدن آن چطوری است؟ عده ای می گویند که ساز غنا است.
بسمه تعالی، موسیقی مطرب حرام است و صداهای مشکوک مانع ندارد.
[سؤال 6584] 3256
بسمه تعالی
حضور رهبر بزرگوار، امام خمینی، دام ظله العالی
بعد از تقدیم سلام و عرض ادب؛ عرض می شود که شما دربارۀ کسانی که از پاکستان وارد ایران می شوند، فرموده اید که باید پول پاکستانی را در بانک عوض کنند. آن ها می آیند و پول را در بانک عوض می کنند، اما وقتی که از ایران به پاکستان می روند، بانک ها پول ایرانی را به پول پاکستانی عوض نمی کنند و در خارج هم این فعل حرام است؛ حکم فرمایید که در این صورت چه کار بکند؟
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
بسمه تعالی، مقررات دولت اسلامی را باید مراعات نمایند.
[سؤال 6585] 3257
بسمه تعالی
بعضی از ما اهالی فارس، در کشورهای خلیج، مقیم می باشیم. وجهی را که از
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 524 طریق کارگری تحصیل می کنیم در بانک صادرات ایران صرف نمی کنیم، در بازار سیاه صرف می کنیم؛ بدین شکل و صورت که 14 ریال قطری، صد تومان و در بانک صادرات 26 ریال قطری، صد تومان؛ آیا صرف 14 ریال برای ما جایز است؟ و همچنین کسانی که صرافی دارند و صرف می کنند؟ لطفاً جواب و پاسخ را بیان فرمایید.
بسمه تعالی، در این باره باید مقررات دولت جمهوری اسلامی مراعات شود و وارد و خارج کردن ارز بر خلاف مقررات دولت اسلامی جایز نیست.
[سؤال 6586] 3258
بسمه تعالی 27 / 2 / 1361
محضر مبارک امام امت، ادام الله ظله الشریف
1. نرخ رسمی دینار کویتی در بانک های ایران حدود 280 ریال است.
2. نرخ خرید ترجیحی دینار کویتی از کارگران توسط بانک 550 ریال است.
3. حقوق کارمندان دولت در کشور کویت با نرخ رسمی 280 ریال حواله می شود.
آیا ارسال پس انداز کارمندان دولت از این حقوق با نرخ 550 ریال مجاز است یا خیر؟
بسمه تعالی، تابع مقررات دولت اسلامی است.
[سؤال 6587] 3259
بسمه تعالی 30 / 11 / 1361
سرپرست دفتر امام، قم، بعد از سلام، لطفاً به دو سؤال ذیل پاسخ مرحمت فرمایید:
1. طبق گفته آقای نوربخش، ایرانیانی که در خارج از کشور کار می کنند می توانند اضافه درآمد خود را به صورت ارز وارد کشور نمایند و به کسانی که قصد مسافرت به خارج دارند بفروشند و در نرخ فروش آن هم دخالتی نمی شود. اکنون آیا کسانی که به
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 525 عنوان مأموریت در خارج از کشور زندگی می کنند و از کشور جمهوری اسلامی حقوق به صورت ارز می گیرند می توانند پس انداز خود را به صورت ارز به کشور وارد و به مسافرین خارج بفروشند؟
بسمه تعالی، طبق مقررات دولت اسلامی باید عمل نمایند.
2. برای دورۀ یائسگی زنان باید 50 سال را قمری حساب کرد یا شمسی؟ همچنین برای سن بلوغ و واجب شدن عبادات؟
بسمه تعالی، میزان سال قمری است.
طول عمر حضرت عالی را از خداوند خواستارم. خدایا خدایا تا انقلاب مهدی خمینی را نگهدار
استفتائات امام خمینی (س)ج. 5صفحه 526