آیت الله خمینی آنگاه که من افتخار محضرشان را در پاریس یافتم از این بابت که وقتی مسلمانان شیعه در ایران طی محرم سال گذشته ۱۳۵۷ در خیابانهای تهران برای استقرار یک جمهوری اسلامی متحمل شهدای فراوانی می شدند در عین حال مسلمانان شیعه و سنی هندوستان در همان ماه به خاطر اختلاف بر سر مسایل جزئی تعزیه به کشتار یکدیگر مشغول بودند، شدیداً اظهار تأسف و تأثر کردند
آحاد مردم را چون قطره هایی می بیند که چون فراهم آیند، دریا می شوند و کارهای سترگ از ایشان می آید: امام خمینی می نویسند: "یک جامعه ای که یک مقصدی دارد و می خواهد که آن مقصد را تا آخر ببرد و مقدماتش را فراهم کند و به نتیجه برسد، آن جامعه (و افراد آن) را می شود تشبیه کرد به قطرات و نهرها و سیل ها و دریاها. قطره های باران هر قطره ای وقتی از قطره های دیگر جدا باشد یک برگ را هم تر نمی کند
حضرت امام معتقد به تلاش برای وحدت مستضعفان جهان علیه مستکبران، وحدت پیروان ادیان الهی علیه شرک و الحاد و استکبار، وحدت امت اسلامی و کشورهای اسلامی برای مقابله با تهاجم دشمنان علیه اسلام، وحدت شیعه و سنی و دیگر فرق و مذاهب منسوب به اسلام در داخل جهان اسلام و وحدت ملتها با دولتهای اسلامی و همه ی اقشار اجتماعی در چارچوب حفظ اصول و ارزشها بود.
اول مهر ماه مصادف با سالروز ولادت بنیانگذار جمهوری اسلامی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی (س) است که به همین مناسبت به روایتی از کتاب خمینی روح الله پرداخته ایم:
«توکّل» به حسب لغت، «اظهار عجز و اعتماد بر غیر، و واگذار نمودن تمام امور به صاحب آن، و اعتماد نمودن بر وکالت او است.» و بعضی عرفا نیز فرموده اند که «توکل» به معنی« انداختن بدن در بندگی، و تعلق قلب به پرورندگی است.» یعنی صرف قوای بدن در راه اطاعت حق، و تصرف ننمودن در امور و واگذار نمودن آن ها به پروردگار. و بعضی گفته اند که «توکل بر خدا، بریدن بنده از تمام آرزوهای خود از مخلوق و پیوستن از آن ها به حق است.»
رهبری و هدایت جامعه و فرماندهی کل قوا، بر عهده امام بود. سیاست امام دربارۀ جنگ، مورد قبول ما بود. همه با اطاعت به آنچه که فکر می کردیم ایشان راضی هستند، عمل کردیم. خودمان همه قانع بودیم و به راهی که امام انتخاب کرده بودند، اعتراضی نداشتیم.

من در اینجا از همۀ فرزندان عزیزم در جبهه های آتش و خون که از اول جنگ تا امروز به نحوی در ارتباط با جنگ تلاش و کوشش نموده اند، تشکر و قدردانی می کنم. و همۀ ملت ایران را به هوشیاری و صبر و مقاومت دعوت می کنم. در آینده ممکن است افرادی آگاهانه یا از روی ناآگاهی در میان مردم این مسئله را مطرح نمایند که ثمرۀ خونها و شهادتها و ایثارها چه شد. اینها یقیناً از عوالم غیب و از فلسفۀ شهادت بیخبرند و نمی دانند کسی که فقط برای رضای خدا به جهاد رفته است و سر در طبق اخلاص و بندگی نهاده است حوادث زمان به جاودانگی و بقا و جایگاه رفیع آن لطمه ای وارد نمی سازد. و ما برای درک کامل ارزش و راه شهیدانمان فاصلۀ طولانی را باید بپیماییم و در گذر زمان و تاریخ انقلاب و آیندگان آن را جستجو نماییم. مسلّم خون شهیدان، انقلاب و اسلام را بیمه کرده است. خون شهیدان برای ابد درس مقاومت به جهانیان داده است. و خدا می داند که راه و رسم شهادت کور شدنی نیست؛ و این ملتها و آیندگان هستند که به راه شهیدان اقتدا خواهند نمود. و همین تربت پاک شهیدان است که تا قیامت مزار عاشقان و عارفان و دلسوختگان و دارالشفای آزادگان خواهد بود. خوشا به حال آنان که با شهادت رفتند! خوشا به حال آنان که در این قافلۀ نور جان و سر باختند! خوشا به حال آنهایی که این گوهرها را در دامن خود پروراندند!
نا به روایتی امام حسن مجتبی علیه السلام در هفتم ماه صفر به شهادت رسیدند.
آیت الله شیخ شهاب الدین اشراقی در هشتم بهمن سال ۱۳۰۴ در قم به دنیا آمد. او در محضر بزرگان حوزه از جمله آیات حائری، بروجردی و امام خمینی شاگردی کرد. وی داماد امام خمینی بود.

موسسه با کمک اندیشمندان و صاحبنظران نسبت به تهیه و تدوین آثار حضرت امام در راستای اهداف وجودی موسسه و چاپ ونشر تحقیقات مربوط به اندیشه های حضرت امام (س) اقدام نموده که اهم موارد به شرح زیر می باشد:
آثار امام: آداب نماز، آوای توحید ، باده عشق ، ترجمه اجتهاد و تقلید ، ترجمه مصباح الهدایه ، ترجمه شرح دعای سحر ، ترجمه تحریرالوسیله (۲جلدی)، تفسیر سوره حمد ، تقریرات فلسفه امام ـ (۳ جلدی)، جلوه های رحمانی ، جهاد اکبر یا مبارزه با نفس ، حاشیه بر رساله ارث ملاهاشم خراسانی ، دیوان امام ـ یک دوم جیبی ، دیوان امام ـ قطع جیبی ،دیوان امام ـ پالتویی، دیوان امام ـ قطع وزیری، دیوان امام (با تعلیقات آقای رشاد)، دیوان نفیس اشعار امام ـ قطع رحلی(گلاسه)، رساله توضیح المسائل، رساله نجاه العباد ـ رساله عملیه، ره عشق ـ نامه عرفانی امام به خانم طباطبایی، سرالصلوه ـ بیان اسرار معنوی نماز، سرالصلوه ـ بیان اسرار معنوی نماز، شرح چهل حدیث، شرح حدیث جنود عقل و جهل، صحیفه امام (۲۲جلدی) ـ مجموعه سخنرانی ها و نامه ها و دستورات، کلمات قصار، پندها و حکمتها، محرم راز ـ اشعار عرفانی امام، منشور روحانیت ـ پیام امام به روحانیون، مناسک حج، موسوعه حضرت امام ـ (۵۰ جلدی)، نگارش نوین توضیح المسائل امام خمینی، نقطه عطف ـ اشعار عرفانی امام، وصیتنامه سیاسی ـ الهی(پالتوئی)، وعده دیدار،ولایت فقیه (حکومت اسلامی) ، اجازات امام خمین
پژوهش های تاریخی از آن جهت که حوادث برهه های تاریخی و اسناد مرتبط با آن را برای شناساندن روند پرفراز و نشیب نهضت تمدن ساز انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره)، به پژوهش گران، تاریخ دانان و ملت های آزادی خواه جهان و عموم علاقه مندان به سیره و شخصیت امام(ره) بر عهده دارند، از اهمیت بالایی برخوردارند. در این راستا موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) با بهره گیری از توانمندی کارشناسان و محققین حوزه تاریخ، از ابتدای فعالیتهای خود، اقدام به جمع آوری اسناد و ثبت و ضبط و تدوین خاطرات شفاهی یاران حضرت امام(ره) نموده است و تا کنون موفق به چاپ و انتشار خاطرات شفاهی بسیاری از یاران امام و همراهان انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و همچنین تاریخ محلی مناطق مختلف کشور اسلامی ایران، شده است.

دانشنامه امام خمینی دائره المعارفی اختصاصی است بر محور مدخلهای مختلف موضوعی در ارتباط با شخص امام خمینی (ره) به زبان فارسی و در حال ترجمه به دو زبان عربی و انگلیسی که از سوی موسسه در دست تهیه و انتشار است. دانشنامه امام خمینی(ره) شامل همه مباحث مربوط به حضرت امام خمینی (ره)، زیر مدخلهای مستقل، با رعایت قواعد علمی دائره المعارف نگاری معاصر درج می شوند.
از لحاظ مخاطب ، این دانشنامه در ردیف دائرةالمعارف های عمومی جای می گیرد، عموم طبقات متوسط محققین را مخاطب قرار می دهد یعنی تنظیم مطالب آن به گونه ای است که عموم اهل مطالعه ، بتوانند از آن بهره گیرند؛ امّا از لحاظ سطح علمی ، در ردیف مراجع تخصّصی است و با استفاده از منابع علمی و اصیل فراهم می آید. اهداف اصلی تدوین دانشنامه حاضر، ارائه اطّلاعات بنیادین و علمی درباره امام خمینی (ره) به صورت مقاله های دائره المعارفی» است.
سرفصلهای دانشنامه امام خمینی با مدخلهای مرتبط به شرح زیر است:
- امام خمینی؛ (زیست نامه، خاندان، شخصیتهای مرتبط، اساتید، دوستان، شاگردان، یاران، منصوبان حکومتی، نمایندگان).
- آثار؛ (آثار قلمی، آثار گفتاری، آثار تقریری).
- آثار درباره؛ (کتابها (کتاب شناسی ها، کتابهای مرجع و ... پایان نامه ها، مقاله ها).
- اماکن (زادگاه، اقامتگاهها، محلهای تدریس، تبعیدگاه، زندان، مرقد، مقرّ زمامداری و رهبری).
- نهادها و مؤسسات؛ (نهاده

آموزش دانشگاهی در موسسه توسط پژوهشکده امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی انجام می شود و تا کنون دانشجویان زیادی از این پژوهشکده فارغ التحصیل شده اند. یکی از وجوه وابعاد عملکردی موسسه تنظیم ونشر آثار امام خمینی (ره) را می توان در برنامه ها و فعالیّتهای پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی مشاهده کرد، که اجمالاً به سه محور از این برنامه ها اشاره می شود :
الف – تربیت محقق ودانشجو در سطح تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد ودکتری تخصصی در پنج حوزه الف-تاریخ انقلاب اسلامی ب-فقه ومبانی حقوق اسلامی ج-جامعه شناسی انقلاب اسلامی د-اندیشه سیاسی در اسلام ذ- عرفان واندیشه امام خمینی (س) و انقلاب اسلامی که هر ساله در این راستا دانشجو پذیرش می کند، این روند در طی چندین سال به تعداد ۷۰۰ دانشجو در سطح تحصیلات تکمیلی در مقطع کارشناسی ارشد ودکتری رسیده است که کارهای پژوهشی وعلمی مرتبط با اهداف این مرکز آموزشی را دنبال می کنند . این فارغ التحصیلان امروزه در مراکز ، نهاد ها، وسازمان های جمهوری اسلامی مشغول به خدمات علمی واجرایی می باشند .
ب- حمایت از پایان نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی در راستای تحقق این هدف، این مرکز آموزشی با دارا بودن وگرد آوری دو هزار پایان نامه مرتبط با امام خمینی وانقلاب اسلامی وگردآوری مجموعه منابع اسنادی وکتابخانه ای به یکی از مراکز غنی در این راستا تبدیل شده است .
ج- انجا

یکی از مسائل بسیار مهم که بعد از جنابعالی- خدا آن روز را نیاورد- موجب موضعگیریهای مختلف فرزندان انقلاب و افراد گوناگون و محققین و احیاناً اختلاف آنها می گردد، برداشتهای گوناگون سیاسی و غیر سیاسی آنان از یک متن است، و از این بسیار گسترده تر، از اختلاف بین متون منتشرشده حضرت عالی با آنچه به عنوان اسناد سیاسی و غیره از صدا و فیلم و متنهای دستنویس جنابعالی که منتشر نشده و در اختیار ماست سرچشمه می گیرد. شما بهتر از هر کس می دانید که به علل گوناگون گاهی خود شخصاً و گاهی این جانب و یا مسئولین و حتی بعض افراد معمولی پیشنهاد حذف یک قسمت و یا قسمتهایی از سخنرانیها، یا حذف و تغییر و اضافه جمله و یا جملاتی بسیار در اعلامیه ها خدمتتان عرضه شده است که حضرت عالی گاهی قبول نمی فرمایید و گاهی هم پس از دقت، دستور حذف و یا تغییر و اضافه را بدان صورت که مایل باشید صادر می فرمایید که انجام می گیرد، حال اگر روزی تصمیم بر این گردد - که حتماً می گردد - متن سخنرانیها و یا اعلامیه ها و چیزهایی از این قبیل که با صدا و خط حضرت عالی است منتشر گردد مسلماً متن دستخط و یا متن اصلی صدا و فیلم به عنوان سند خدشه ناپذیر اصل قرار می گیرد و آنچه از زیاد و کم بدان صورتی که گذشت و لو بسیار هم مهم باشد یا کنار گذاشته می شود و یا تحت الشعاع خط و یا متن اصلی سخنرانی قرار می گیرد و این از مسائلی است که باید جدی برای آن فکری

زندگی عالمان مجاهد در عصر ما، همواره با مبارزه با رژیم منحط پهلوی همراه بوده است . آیت الله طاهری خرم آبادی نیز، چون دیگر عالمان عصر خویش و مانند پیر و مراد و مقتدای خویش ، حضرت امام خمینی (س) حکومت ننگین پهلوی و سکوت در مقابل ستم های آن را برنمی تابید و روز و شب را به مبارزه با آن می گذراند. سخنرانیها، نامه ها و اعلامیه ها، به زندان رفتنها و شکنجه شدنهای وی نقش مهمی را در پیشبرد انقلاب و پیروزی آن ایفا می کرد که ذکر نمونه ها و شرح آن ، در این مختصر نمی گنجد.
در سال ۱۳۴۱، شاه و عوامل آن ، لوایح ششگانه ای را با ظاهر اصلاحات و ایجاد رفاه برای مردم تدوین کردند و می خواستند آن را به رفراندوم بگذارند. امام (س) که به خوبی از حیله ها و عوامفریبی های شاه اطلاع داشت ، مخالفت خود را با لوایح اعلام نمود و به آیت الله طاهری خرم آبادی نیز دستور داد که به خرم آباد برود و مسائل مطرح شده را با علما و مردم آن دیار در میان بگذارد. تلاش آیت الله طاهری خرم آبادی در آن روزگار برای رساندن پیام امام (س) و گرد هم آوردن علمای خرم آباد و تصمیم گیری برای مسائل پیش آمده ، نقطۀ عطفی در مبارزات ایشان می باشد. همچنین ایشان پس از مدتی به قم رفت و گزارش مذاکرات علما و جریانهای پیش آمده در شهر را به