روشنفکر متدین و مجتهد بزرگوار
مراسم بیست و هفتمین سالگرد ارتحال عالم ربانی آیت الله سید روح الله خاتمی با حضور اقشار کثیری از مردم و اعضای بیت ایشان، شب گذشته در مسجد کوشکنوی اردکان برگزار شد.
به گزارش جماران، در این مراسم حجت الاسلام و المسلمین محمد علی خسروی طی سخنانی با قرائت بخش هایی از پیام امام خمینی به مناسبت ارتحال آیت الله خاتمی، اظهار داشت: امام خمینی تعبیرات شگفت انگیز و منحصر به فردی را که درباره آیت الله خاتمی به کار برده در حق هیچ کس به کار نبرده است. بدون تردید امام قصد قلم فرسایی نداشته و این کلمات را با تعمّد و آگاهی انتخاب کرده است. وقتی امام می فرماید: «او روشنفکری متدین و مجتهدی بزرگوار، و از خوبان امینی بود که اگر نتوان گفت بی نظیر، مسلماً کم نظیر بود.» قطعاً سخن به گزاف نگفته است.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به پیام امام خمینی که فرموده است «آیت الله خاتمی با گوشت و پوست خود مبارزه را می فهمید» گفت: ایشان از پیشتازان مبارزه با طاغوت بود. فرزندان و بیت رفیع ایشان هم خدمات ارزشمندی را در نهضت امام خمینی داشتند؛ به طوری که در سالهای اختناق ستمشاهی متن اعلامیه های روشنگرانه بر ضد رژیم که با امضای «روحانیون آگاه» به طور مخفیانه چاپ و در حوزه علمیه قم منتشر می شد به قلم فرزند برومند ایشان بود، همان شخصیتی که بعد از انقلاب در طول هشت سال دفاع مقدس به عنوان وزیر ارشاد، تبلیغات جنگ را که امری بسیار حساس بود به عهده داشت.
خسروی با یادآوری این جمله امام که « خاتمی زنده دل، چهره تابناک مبارزات خستگی ناپذیر روحانیت روشن ضمیر در دهه های اخیر این مرز و بوم بود» گفت: دوران پهلوی سیاه ترین دوران تاریخ ایران از لحاظ خفقان و نداشتن آزادی بود.
وی سپس با ذکر نمونه هایی از شرایط سخت آن روزگار و نقشی که امثال آیت الله خاتمی و آیت الله صدوقی در شکستن آن فضا و بیان حقایق داشتند، گفت: قدر نعمت های موجود را که به برکت خون شهیدان به دست آمده است، بدانیم.
وی با قرائت فراز دیگری از پیام امام که فرموده اند «آیت الله خاتمی یکی از طرفداران بی بدیل اسلام ناب محمدی – صلی الله علیه و آله وسلم – در عصر فریب و خود پرستی بود» با تکیه بر کلماتی چون «بی بدیل » و «کم نظیر» نکاتی را گوشزد کرد و گفت: صدا و سیما گرچه در برنامه های قرآنی و مذهبی توفیقات قابل تقدیری دارد امّا از دو نکته اساسی غفلت کرده که قطعاً آثار منفی آن دامنگیر جامعه بوده و خواهد بود؛ یکی کم کاری در معرفی عالمان آگاه و مبارز و یاران انگشت شمار امام خمینی است. عالمانی چون آیت الله خاتمی در دورانی فعالیت می کردند که دفاع از امام نه تنها آب و نان نداشت بلکه هزینه هایی چون زندان و تبعید و شکنجه در پی داشت.
خسروی ادامه داد: وقتی امام این شخصیت را «بی بدیل» و «چهره تابناک مبارزات خستگی ناپذیر» می نامد آیا جا ندارد که صدا و سیما چندین برنامه از شخصیت و اندیشه های مبارزاتی و اخلاقی این مرد بی بدیل بسازد و هر ماه و هر سال جوانان را با چنین الگویی آشنا کند؟ آیا شبکه های متعدد سیما فرصتی برای این امر مهم ندارند؟ من معتقدم اگر زمان خالی هم برای چنین امری نداشته باشند حتی اگر از بخش های مربوط به جبهه و جنگ و برنامه شهدا کم کنند و به معرفی علمایی که شهید پرور و انسان ساز بودند بپردازند جای دوری نرفته اند. زیرا کشور ما هیچ گاه از کید دشمن در امان نیست و باید همواره آماده دفاع بود امّا آیا تنها برنامه های کم محتوای شعاری و احساسی تلویزیون برای ساختن انسان هایی مقاوم و مبارز چون شهدای بزرگوار ما کافی است؟
عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز یادآور شد: باید بدانیم رزمندگان دوران دفاع مقدس که سر از پا نمی شناختند و آماده جانفشانی بودند، نفس معنوی آنها را علمای بلاد ساخته بود و تحت تأثیر علمایی چون آیت الله خاتمی ها بودند نه برنامه های تبلیغاتی سطحی و شعاری؛ خصوصاً در این زمان که متأسفانه رسانه ملی در کسب اعتماد جامعه و جوانان چندان توفیقی نداشته است باید برای آینده نگران بود. اگر ما علما را به حاشیه برانیم، بدون تعارف دیگر از جوانان سلحشور خبری نخواهد بود.
وی در ادامه گفت: رزمندگان و شهیدان ما برگ و بار درخت اسلام و انقلابند که ملت ما در زیر سایه آن به راحتی آرمیده است ولی علمای متعهد و اخلاق مداران دلسوز چون آیت الله سید روح الله خاتمی ریشه های این درختند. لذا باید به صدا و سیما گفت ریشه ها را دریابید و اگر از ریشه ها غفلت شود برگ و بار به تدریج افسرده شده و فرو خواهد ریخت.
عضو شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز سپس به دومین نکته مهم در پیام امام خمینی که مغفول واقع شده است، پرداخت و گفت: اینکه امام خمینی فرموده اند: «آیت الله روح الله خاتمی یک عمر با تحجر و واپس گرایی جنگید» معنایش چیست ؟ آیا جامعه و جوانان ما معنی تحجر را می دانند؟ صدا و سیما که برای جا انداختن هر موضوع جزئی به میان مردم می رود و با تهیه گزارش و تشکیل میزگرد در شبکه های مختلف برنامه سازی می کند چرا تاکنون به موضوع بسیار مهم تحجر و واپسگرایی نپرداخته است؟ شاید به نظر برنامه ریزان رسانه ملی نیازی به این موضوع نیست و ریشه تحجر در جامعه ما خشکیده است. اما باید بدانند آنچه امیر المومنین علی(ع) را در صدر اسلام به زانو در آورد و فریاد مظلومیت آن حضرت را تا فراسوی تاریخ بلند کرد تحجر بود و آنچه امام خمینی را همواره نگران می کرد تحجر بود، تا جایی که فرمود خون دلی که از متحجران خورده ام از هیچ کس نخورده ام. در واقع آنچه جامعه را با رکود، عقب گرد و ناامیدی مواجه می کند تحجر است. امام خمینی در این پیام هوشیارانه بر این نکته تأکید کرده و فرموده اند آیت الله خاتمی یک عمر با تحجر جنگید؛ پس سزاوار است اولاً معنای تحجر روشن شود و سپس نوع مبارزه آیت الله خاتمی با آن برای مردم تبیین گردد.
خسروی در پایان ضمن تأکید بر حفظ اتحاد و یکپارچگی نیروهای ارزشی و وفادار به انقلاب در میان روحانیت و رزمندگان و دیگر اقشار گفت: شاید همان تجربه بزرگ در سال های گذشته برای اصولگرایان و اصلاح طلبان کافی باشد که وقتی آنها به اختلاف و نزاع مشغولند جریان دیگری که سهمی در پیروزی و تداوم انقلاب نداشته از راه می رسد و با منافع ملی و ذخایر مادی و معنوی کشور آن می کند که این کار را کرد و عواقب سوء آن در عرصه های اقتصاد و اخلاق و معنویت به این زودی ها قابل جبران نیست.
در این مراسم حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی، مهندس سید علی خاتمی، سید محمدرضا خاتمی، محمدرضا تابش، حجت الاسلام و المسلمین محمد صدوقی و سایر فرزندان، نوادگان و اعضای بیت آیت الله خاتمی حضور داشتند.
**