سوژه طلایی
کربلا در کربلا می ماند اگر زینب نبود
روز پرستار در کشور ما ، مقارن با روز ولادت حضرت زینب علیهاالسّلام است. کسی که توانست با پیام رسانی ، شایستگی زنان را در تاریخ به منصّه ظهور برساند و ضامن بقای اسلام باشد و از بازماندگان حادثه عاشورا ، مراقبت و پرستاری کند. در کشور ما هم پرستاران ، در طول 8 سال دفاع مقدّس ، با وجود کمبودها و مشکلات ، خالصانه و بی ریا در جهت بهبود وضعیت بیماران تلاش کردند و بسیاری از آنان ، داوطلبانه به شهرهای مرزی رفتند و برای مراقبت از مجروحان جنگی ، از جان خود مایه گذاشتند.
فشارهای روانی در حرفه پرستاری
حرفه پرستاری به دلیل نوع خاصّش ، در مواجهه با انواع فشارهای روانی قرار دارد و زمانی که کمبود نیرو نیز به آن اضافه شود ، مشکل را دوچندان می کند. یکی از بدترین صدمه های روحی ، فوت برخی از بیماران است. به علاوه ، در همه جای دنیا ، بر مریض حرجی نیست. به همین خاطر اغلب پرستاران دنیا ، از برخوردهای توهین آمیز مریضها و اطرافیان آن در امان نیستند.
پرستاران جزو اولین دسته افرادی هستند که در معرض بیماریهای افسردگی و اضطراب قرار می گیرند. هرلحظه زندگی یک پرستار ، پر از خطر است ، به خصوص پرستارانی که در بخشهای عفونی و سرطانی مشغول به کارند و یک اشتباه کوچک ، ممکن است به قیمت جانشان تمام شود. اغلب پرستارانی که در بخشهای سرطانی مشغول به کار هستند ، دیر یا زود دچار افسردگیهایی با درجات مختلف می شوند. چرا که علاوه بر جو غم انگیز محیط کارشان ، در معرض داروهای شیمی درمانی هستند. از دیگر خطرات این حرفه ، سرایت بیماریهای خطرناکی مثل ایدز و هپاتیت است ، بیماریهای مثل ایدز در مراحل اولیه هیچ علامت ظاهری ندارند ، ولی می توانند به دیگران سرایت کنند. از طرفی پرستار با توجه به وظایفی که دارد ، با انواع بیماریها رابطه مستقیم دارد. او موظف به انجام تزریقات وریدی و عضلانی برای بیمار است ، یعنی مستقیما با عامل بیماری زا ارتباط دارد ، این موضوع در مورد پرستاران زن جدّی تر است ، چرا که آنها به دلیل انجام کارهای منزل ، احتمال بریدگی و یا وجود خراش در دستانشان بسیار زیاد است و این یعنی راحت ترین راه برای ورود ویروس ایدز به بدن!
پرستار نهضت حسینی
حضرت زینب علیهاالسّلام در سال پنجم هجری از مادری چون فاطمه زهرا علیهاالسّلام متولد شد و در دامان ایشان ، پیامبراسلام و حضرت علی علیه السّلام پرورش یافت. یکی از سیره های عملی زندگی این بانوی الهی ، پرستاری و دست گیری از بیماران و درماندگان بود. اتفاقات سختی که در طول حیات ایشان رخ داد ، همچون ضربت خوردن پدر و بیماری مادر ، مسمومیت برادر و بالاخره حادثه بزرگ کربلا ، زینب را به عنوان الگوی پرستاران معرفی کرد و سالروز ولادتش به عنوان روز پرستار انتخاب شد.
پرستار بزرگ صحرای کربلا ، در آن روز سخت وظایف سنگینی به عهده داشت؛ تقویت روحیه مجروحان و خانواده شهیدان ، رسیدگی به بازماندگان و کمک به اطفال و مراقبت از حضرت سجاد که در بیماری شدید به سر می برد ، از جمله وظایف ایشان بود.
پرستار صدر اسلام
تاکید اسلام به بزرگداشت کار پرستاری و سفارش به انجام آن ، باعث شده بود که بسیاری از اصحاب رسول خدا ، اعم از زن و مرد به این کار روی آوردند. «نسیبه» یکی از زنان صدر اسلام است که با پیامبر بیعت کرد. او بیشتر روزها روزده دار بود و از عبادت خداوند غافل نمی شد. این زن شجاع و با شهامت در جنگهای احد ، حنین و یمامه شرکت داشت و همواره مشکی آب بردوش می کشید و هر جا تشنه ای می یافت و یا ناله مجروحی را می شنید ، بی درنگ بر بالینش حاضر می شد. وظیفه او رساندن آب به سربازان و همچنین مداوای زخمیان بود.
مجلات دوست نوجوانانمجله نوجوان 48صفحه 16