متفکر بود و اهل سیاست. سیاستش به روز بود. شجاع بود و بی باک. مقابل حرف زور می ایستاد. می خواست شاه مقابلش باشد یا وزیر، برایش فرقی نداشت. قبای کرباسی می پوشید و روی زیلویی می خوابید. او مدرس بود.
امام در دورانى که در زندان به سر مىبرد، با خود اندیشیده بود که اگر روزى از زندان آزاد شد، علماى سراسر ایران را در هر سالى یک بار به گردهمایى و اجتماعى در قم فراخواند که با یکدیگر بنشینند و درباره مسائل اسلام و اوضاع کشور و وظایف و مسئولیتهاى سنگین علما با یکدیگر رایزنى و تبادلنظر کنند.
اینجانب بار دیگر این ضایعه عظیم را به حضور بقیة اللَّه- ارواحناله الفداء- و ملتهاى مظلوم جهان و ملت رزمنده ایران تبریک و تسلیت عرض مىکنم.
اکنون دشمنان انقلاب با سوء قصد به شما که از سلاله رسول اکرم و خاندان حسین بن على هستید، میزان تفکر سیاسى خود و طرفدارى از خلق و مخالفت با ستمگران را به ثبت رساندند.
شاه وقتى دید که فشارها و ناراحتى های روحى نیز نتوانست روح بزرگ و انقلابى امام را درهم بشکند او را به سلول انفرادى در پادگان نظامى عشرتآباد منتقل ساخت و با این شیوه خواست ارادۀ آهنین و عزم پولادین ایشان را درهم بشکند.
در حالى که اکثریت ملت ایران در فقر و محرومیت به سر مىبردند، و در زمانى که هر صداى حقطلبى در گلو خفه مىشد و زندانها و سیاهچالهاى ایران، انباشته از روحانیون خداجو و دیگر مبارزان راه حق و حقیقت بود، شاه و دستگاهش در تدارک عظیمترین و پر خرجترین مراسم، یعنى «جشنهاى دوهزار و پانصدسالۀ شاهنشاهى» بودند.
شهادت انسانساز سردار پر افتخار اسلام و مجاهد بیدار و متعهد راه تعالى و پیوستن به ملأ اعلى، دکتر مصطفى چمران را به پیشگاه ولى عصر- ارواحنا فداه- تسلیت و تبریک عرض مىکنم.
رژیم بعث عراق در ماههای آغازین سال 1362 در راستای سرکوب هرگونه مقاومت علیه نظام دیکتاتوری بغداد، 90 تن از اعضای خاندان آیتاللَّه سیدمحسن حکیم را دستگیر و چند روز بعد 6 تن از آنها را اعدام کرد.
من به دولت عراق نصیحت مىکنم که این دژ محکم را که حافظ کیان و مصالح کشور است حفظ کند. این نصیحتى بود که من در دوران گذشته به شاه مخلوع و دولت ایران کردم.
چون استقلال قضایى در ایران نیست و قضات محترم در تحت فشار هستند، نمىتوانم به بازپرسى جواب دهم.
این ماده فساد که در قلب ممالک اسلامى با پشتیبانى دول بزرگ جایگزین شده است و ریشههاى فسادش هر روزى ممالک اسلامى را تهدید مىکند، باید با همت ممالک اسلامى و ملل بزرگ اسلام ریشه کن شود.
از آنجا که قیام 15 خرداد 42 مصادف با 12 محرم 83 بود، امام، نخستین سالروز آن قیام خونین را در روز 12 محرم 84 (3/3/43) در خانه خود برگزار کرد.
سخنان امام خمینی همچون پتکی بر روح شاه که جنون قدرت و تکبر فرعونی او زبانزد خاص و عام بود فرود آمد. بدین ترتیب شاه فرمان خاموش کردن صدای قیام را صادر کرد.
بازخوانی سخنرانی تاریخی امام در عصر عاشورای 1342
نهضت از حوزه علمیه قم، مرکز فقاهت راستین، برخاست؛ و برقآسا در سایر حوزههاى علمیه و دانشگاهها و در تهران و سایر شهرها قشرهاى عظیم ملت را فرا گرفت، و همه را به میدان مبارزه کشید.
من با این تشریفات مخالفم، و براى حوزه علمیه مضر مىدانم. اساسْ اسلام و تحصیل است که با این نحو زیاده رویها منافى است.
گفت و گو با دکتر محسن بهشتی سرشت و دکتر محمدحسین جمشیدی و یادداشتی از دکتر یحیی فوزی از جمله مطالبی است که در این مجموعه می خوانید.
باید مملکت اسلامى به پیغمبر اسلام و ائمه اسلام اقتدا بکنند. همان طور که آنها سیرهشان یک سیره محبتآمیز بود نسبت به برادرهاشان، نسبت به مردم، نسبت به مسلمین، باید ماها هم که تبع آنها هستیم، همین سیره را داشته باشیم و جدیت کنیم که جوانها این طور بار بیایند
ما افتخار مىکنیم که مانند سید الشهداء روز عاشورا کشته شویم، و بچههاى ما را اسیر کنند و اموالمان را غارت نمایند. در عوض اسم ما تا ابد باقى خواهد ماند.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.