متفکر بود و اهل سیاست. سیاستش به روز بود. شجاع بود و بی باک. مقابل حرف زور می ایستاد. می خواست شاه مقابلش باشد یا وزیر، برایش فرقی نداشت. قبای کرباسی می پوشید و روی زیلویی می خوابید. او مدرس بود.
آزادی خرمشهر یکی از درخشان ترین بخش های کارنامه موفق امام خمینی است. ایشان همان روز فتح خونین شهر، در پیامی این پیروزی را تبریک گفتند و در تجلیل رزمندگان فرمودند: آنان فوق تشکر امثال من هستند.
روز سوم خرداد ماه، سالگرد حماسه آزادی و فتح خرمشهر، پس از حدود 19 ماه اشغال آن به دست نظامیان رژیم بعثی صدام است. این روز بزرگ، یک خاطره به یادماندنی تاریخی است که به یک ذهنیت مستمر در حافظه تاریخی ملت ایران، بدل شده است.
فتح خرمشهر (سوم خرداد 1361) در تاریخ جنگ ایران و عراق از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فتح خرمشهر، موجب برانگیختگی احساسات و عواطف پاک ملت ایران شد و هم دلی و وحدت را میان اقشار ملت پدید آورد.
امام در بیانات خود، ضمن نوید پیروزى قریبالوقوع، کشتارهاى رژیم را ناشى از جنونى مىدانند که در آخر عمر دیکتاتورها به آنان دست مىدهد. ایشان با اشاره به ترفند جدید شاه، که در عین ادامۀ کشتار، اظهار ندامت مىکند مىفرمایند: «توبۀ تو مرگ است، توبۀ گرگ مرگ است.»
شاه گمان کرد که با به کار بستن حربه سربازى بردن محصلین روحانى، بتواند روحیۀ امام را درهم بشکند و او را از ادامۀ نهضت بازدارد!
خودخواهى و ترک قیام براى خدا ما را به این روزگار سیاه رسانده و همه جهانیان را بر ما چیره کرده و کشورهاى اسلامى را زیر نفوذ دیگران درآورده.
اعلامیهاى که از طرف امام به مناسبت چهلم فاجعۀ فیضیه در روز دوازدهم اردیبهشت ماه سال 1342منتشر شد، مىتوان گفت که تا آن روز، در نوع خود بىنظیر بود و این حقیقت را نشان داد که امام با آهنگ سریع و خستگىناپذیرى به پیش مىتازد و از هرگونه درنگ و عقبگرد بشدت اجتناب مىورزد.
امام خمینى (س) عامل اصلى حمله به مدرسۀ فیضیه را شخص شاه معرفى کردند و در ادامه سخنان خود نسبت به نفوذ عمال وابسته به صهیونیسم (بهائیت) در دستگاههاى دولتى، و روابط رژیم شاه با اسرائیل هشدار دادند
نسل جوان در آن روزهاى کوتاه و زودگذرى که امام در ایران به سر مىبرد، بارها به حضورش شتافتند، با او به گفتگو نشستند، راز دل گفتند و رهنمودها گرفتند.
هنگامی که امام خمینی پرچم قیام برافراشت، شهید شاه آبادی نیز همچون سربازی فداکار کمر به همراهی امام بست و در سخت ترین شرایط درباره قیام امام خمینی به روشنگری پرداخت.
یکی از جلوه های رهبری امام خمینی پس از تبعید، پیام ها و سخنرانی های ایشان برای مردم و نوشتن نامه های سرگشاده خطاب به برخی افراد بود که روح تازه ای در کالبد مبارزات می دمید و خط را روشن می نمود.
آخوندها با این سیاهروزىها که نصیب مملکت است مخالفند... علماى اعلام با این زدنها، کشتنها، قلدرىها، دیکتاتورىها، استبداها مخالفند
مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران که با هدف انتشار و قراردادن اسناد ساواک در اختیار تاریخ پژوهان و علاقمندان تاسیس شده است .
امام در این سخنرانى که در روز 21 فروردین 1343 ایراد شد، بر موضع انقلابى و تزلزلناپذیر خویش مجدداً تأکید کردند
یادداشتی از اصغر میرشکاری درباره آزادی امام خمینی(س) از حصر قیطریه و بازگشت به قم
یادداشتی از حجت الاسلام هادی قبادی به مناسبت سالروز رحلت حاج سیداحمد خمینی
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.