اردیبهشت ماه 1390
2011 May

  بازگشت به پرتال گاهنامه شماره 7
 
 

شورای اسلامی به مثابه جمهوری اسلامی
دکتر احمد مسجد جامعی


انقلاب مشروطیت نخستین حرکت بزرگ مردمی در
تاریخ معاصر ماست که مبنای شکل‌گیری حکومت قانون
را فراهم ساخت و الگویی برای همه کشورهای این سوی
عالم گردید. در حکومت قانون، اصل تفکیک قوا به عنوان یکی
از محورهای اساسی هر نظام سیاسی کلان مطرح است
و به جز نهاد موروثی سلطنت همه ارکان با واسطه و بی‌واسطه با آراء مردم انتخاب می‌شوند و مشروعیت خود را از رأی مردم می‌گیرند. اما در جریان عمل شاهد بودیم که پس از مدتی کوتاه و با وجود استقرار نهادهای انتخابی مانند مجلس شورای ملی، دولتی بر روی کار آمد که کمترین پای‌بندی به قانون و شرع و عرف نداشت و به تدریج به رویه‌های استبدادی مطلق سوق پیدا کرد و این در شرایطی بود که انتخابات به صورت معمول برگزار می‌شد.هر چند در پشت صحنه وضعیت دیگری وجود داشت و عملاً به آراء عمومی اهمیتی نمی داد و آن را تضعیف می‌کرد .
در حرکت استبداد ستیز و معناگرای مرحوم امام خمینی که از سال‌ها پیش زمزمه آن شروع شده بود، شاهد مخالفت گسترده مردمی با همان ارکان ظاهراً انتخابی بودیم. به همین دلیل درهمان ایام نخستین پیروزی انقلاب اسلامی فرمان تشکیل نهادهای انتخابی مردمی و تدوین آئین‌نامه اجرایی انتخابات شوراهای شهری و روستایی توسط ایشان صادر شد و جریانی که با شروع نهضت به نحوی خودجوش شکل گرفته بود، در برابر نهادهای به ظاهر انتخابی دولت شاه، نقش آفرین شد. مرحوم امام به استمرار اصولی از قانون اساسی مشروطه به دلیل همخوانی با اسلام و نگاه توسعه ای آن احترام می‌گذاشتند و در بیانات اردیبهشت ماه سال 58 چنین گفتند:" این جزء برنامه‌های اسلام است و بنای ما هم بر همین است ... همانطوری که از اول، قانون هم (بر اساس) همین معنی بوده است. باید شوراهای ولایتی باشد... انتخابات مال خودتان باشد؛ خودتان انجام بدهید. کارهایتان محول به خودتان باشد... این شوراها باید همه جا باشد و هر جایی (توسط شوراهای آن محل) اداره شود..." مرحوم امام در ادامه نتایج مقوله تمرکز زدایی را در عباراتی سهل و ممتنع که برای همه گروه‌های اجرایی و مردمی به راحتی قابل درک است چنین جمع‌بندی می‌کند که این (شوراها) هم برای ملت خوب است و هم برای دولت ، دولت نمی‌تواند همه جا را خودش تحت نظر بگیرد. وقتی محول کرد کار را به خود مردم، مردم در منطقه‌ای که هستند برای خودشان دلسوزتر هستند، (از احتیاجات خود) بهتر اطلاع دارند.

ادامه...

فیلم






اداره جامعه با تصمیم گیری جمعی یکی از اصلی ترین مولفه های تفکر امام(س)

گفتگو با دکتر محمدعلی نجفی عضو شورای شهر

اشاره: شورا چگونه نهادی است؟ نهادی است اجتماعی یا سیاسی؟ کجای هرم قدرت قرار دارد؟ مناسباتش با دولت و شهروندان چگونه تبیین می شود؟ جایگاهش در قانون اساسی و در اندیشه بنیانگذار نظام چیست؟ چه سهمی در توسعه، تمرکززدایی و تثبیت حقوق شهروندی دارد؟ این سوالات و سوالاتی از این دست را با دکتر محمدعلی نجفی در طبقه پنجم ساختمان شواری شهر در میان گذاشته ایم. نقطه عطف سخنان عضو شواری سوم، غفلت از اصول قانون اساسی و بی توجهی به آموزه های رهبر کبیر انقلاب اسلامی در حوزه شوراها است. نجفی همچنین در این گفتگو، از بی توجهی دولت به مصوبات شورا و وجود محدودیت های فراوان در برابر شورا سخن گفت

ادامه...

گفت و گو

امام با فرمان زیبای خود دستور تشکیل شورای شهر را دادند

گفتگو با مهندس مهدی چمران رییس شورای شهر تهران

مهندس مهدی چمران رییس شورای شهر تهران می گوید : روز نهم اردیبهشت به این سبب روز شوراها نامگذاری شد که در این روز حضرت امام فرمان زیبایی خطاب به شورای انقلاب اسلامی صادر کردند و گفتند که در کشور ما همه چیز براساس حرکت و مشارکت مردم است و شواها یکی از حرکتهای مردمی است لذا شوراها باید در محل روستا و استان تشکیل شود و در اداره امور محلی مشارکت داشته باشند.

ادامه...

در این شماره می خوانید

img1   جایگاه مشورت در اندیشه امام خمینی





ادامه...


  بررسی دیدگاه امام خمینی(ره) درخصوص شوراها و مدیریت‌های محلی بسیار روشنگر است

ادامه...

img1
هنوز تا رسیدن به اندیشه امام در اداره کشور توسط مردم فاصله داریم



ادامه...

img1
  امام خمینی: شوراها باید همه جا باشد





ادامه...