تیر ماه 1390
2011 july

  بازگشت به پرتال گاهنامه شماره 12
 
 

امامِ اخلاق‏

دکتر حمید انصاری

دشوارى و پيچيدگى مفهوم اخلاق، و بخصوص اخلاق
اجتماعى از يكسو و جامعيت شخصيت حضرت امام و قله‏هاى
رفيعى كه آن بزرگ در وادى معنويت و سير و سلوك عرفانى
و اخلاقى طى كرده است و رازها و رمزها و زواياى ناشناخته
و بعضاًدست نيافتنى آن روح متعالى و مهذّب از سوى ديگر چنان است كه امكان ارايه مطلبى جامع را در نوشتارى محدود نمى‏دهد و اساساً حق آنست كه در اين باب، ارباب فضايل، و علم و اخلاق و بزرگانى كه سالها از آبشخور مكتب تربيتى و اخلاقى امام سيراب شده‏اند سخن بگويند.

بدون ترديد رفتارهاى اخلاقى و آداب معاشرت و اخلاق اجتماعى حضرت امام ريشه در مبانى اعتقادى و اصول انديشه دينى او دارد. اخلاق اجتماعى امام و رفتارهاى تربيتى او بر همان اصولى مبتنى است كه قيام و انقلاب، سياست و رهبرى، و فقه و فقاهت او بر آن اصول مبتنى است. عرفان امام و نظام معرفتِ دينىِ حاكم بر تار و پود وجود امام كه او را در عرص فقه و فقاهت: مرجع مؤمنين، و در پهن سياست و حكومت: رهبر مسلمين، قرار داده است و همين عرفان و نظام معرفتى و عقيدتى است كه وى را در عرص اخلاق و رفتارها و روابط اجتماعى نيز امام و اسوه ساخته است.

قيام و مبارزه و جهاد سياسى امام خمينى در تداوم نهضت انبياء و براى تحقق‏ اهداف پيامبر مكرّم اسلام- صلوةالله عليه- و در جهت حاكميت آيين اسلام ناب محمدى (ص) بوقوع پيوست. همان آيينى كه حضرت ختمى مرتبت در وصف رسالت و فلسفه بعثت خويش فرمود: «بُعثت لُاتمّم مكارمَ الاخلاق». در اين بينش است كه حتى اجراى عدالت اجتماعى و برقرارى قسط در جامعه انسانى نيز به مثاب عواملِ زمينه‏ساز تحقق هدف غايى بعثت كه نيل انسان و جامعه انسانى به عاليترين مدارج كمالات اخلاقى است مورد توجه رهبران دينى قرار مى‏گيرد. و حضرت امام خمينى در اين وادى در اعصار و قرون پس از غيبت سرآمد روزگاران است.

پس نكته نخست آنكه براى شناخت اخلاق و رفتارهاى اجتماعى امام و انگيزه‏هاى بروز اين رفتارها بايد قبل از هر چيز مبانى اعتقادى امام را بشناسيم و اعتقاد راسخ قلبى و عملى او را به توحيد به معناى عميق عرفانى آن كه عالم را محضر خدا و جلوه‏اى از جلوات حضرت حق- جلّ و علا- مى‏دانست دريابيم و قرائت وى را از دين و شريعت و وحى، و تفسير او را از اسلام ناب، و وظيفه‏مندى و تعبّد و تكليف‏گرايى او را كه اساس همه رفتارها و منشهاى فردى و جمعى او بوده است در جامعيت گفتار و رفتارش بدون تقطيع و گزينشهاى سليقه‏اى بازشناسى كنيم. هر كسى كه مى‏خواهد آداب معاشرت امام و اخلاق اجتماعى او را الگوى خويش سازد پيش از آن مى‏بايد انديشه و شناخت و اعتقاد خويش را با انديشه و نظام معرفتى امام محك زند.

ادامه...

فیلم






رابطه اخلاق و سياست در انديشه امام خمينى‏

اهميت سياست و اخلاق و نقش آنها در زندگى آدمى، انجام پژوهش در اين زمينه و روشن‏ شدن بيشتر اين مفاهيم را ضرورى مى‏سازد به ويژه از آن روى كه روشن شدن تعاملات اخلاق و سياست، تكليف بسيارى ديگر از مقولات

با شناخت چگونگى ارتباط اخلاق و سياست در هر شرايط و روند تاريخى، مى‏توان دريافت كه چه عواملى در اين ارتباط مؤثرند و چگونه اين دو موارد مختلف بر يكديگر تأثير گذارده و با يكديگر تعامل مى‏كنند كه وضعيت جامعه در آن شرايط متفاوت و متمايز از وضعيت ديگر مى‏شود. اين مسأله را مى‏توان در زمانه و شرايط فعلى نيز پى گرفت و آثار و پيامدهاى احتمالى آن را دريافت و در جهت تحقق درست مفاهيم ارزشى در حوزه عمومى، سياست‏گذارى و برنامه‏ريزى نمود. با اين قصد و هدف، تعامل اخلاق و سياست در انديشه امام خمينى مورد بررسى قرار گرفت.

ادامه...

گفت و گو

اخلاقيات عملى و نظرى امام در سينما تأثيرگذار بوده است‏

گفتگو با دكتر محمدباقر قهرمانى

آقاى دكتر محمدباقر قهرمانى (عضو هيئت عملى دانشكده هنرهاى زيبا و هنرهاى نمايشى دانشگاه تهران) تحصيلات خود را در رشته تئاتر و فيلم در دانشگاه بين‏المللى آمريكا به اتمام رسانده‏اند و به تدريس كارگردانى تلويزيونى، فيلمنامه‏نويسى و ارتباطات مردمى اشتغال دارند. ايشان مقالات متعددى در زمينه تئاتر و سينما به رشته تحرير درآورده‏اند، دو كتاب درباره اصول و اجراى نمايشى در دست چاپ دارند و فيلم هاى متعددى نيز در عرصه تبليغات و آموزشى و مستندسازى، تهيّه كرده‏اند. مصاحبه‏اى با ايشان انجام داده‏ايم كه در پى به نظر خوانندگان گرامى مى‏رسد.

ادامه...

در این شماره می خوانید

img1
  مرورى بر تجلّى عرفان و اخلاق در انقلاب اسلامى ايران




ادامه...

img1
پايه‏ها و راهبردهاى اخلاقى كرامت انسانى در بينش و منش امام خمينى‏


ادامه...


  روش‏شناسى انديشۀ اخلاقى ـ عرفانى امام خمينى رحمه‏الله




ادامه...

img1   امام، اخلاق و سياست‏






ادامه...