متفکر بود و اهل سیاست. سیاستش به روز بود. شجاع بود و بی باک. مقابل حرف زور می ایستاد. می خواست شاه مقابلش باشد یا وزیر، برایش فرقی نداشت. قبای کرباسی می پوشید و روی زیلویی می خوابید. او مدرس بود.
در این زمان، سکوت در مقابل ستمکارى، اعانت به ستمکاران است. وظایف اسلامى وظیفه ما تنها نیست وظیفه تمام طبقات است، وظیفه مراجع اسلام است، وظیفه علماى اسلام است؛ وظیفه خطباى اسلام است؛ وظیفه تمام ملت است؛ وظیفه تمام ممالک اسلامى و ملل اسلام است. ما امید واثق داریم که ملل اسلامى در آتیه نزدیکى بر استعمار چیره شوند.
این بنیاد پر برکت که در راه خدمت به خانواده های محترم شهدای انقلاب، و مستضعفان جامعه است - مورد تأیید اینجانب است - چنانچه متصدیان محترم آن، مورد وثوق و اطمینان می باشند. ان شاء الله در این خدمت ارزنده اسلامی موفق باشند.
ملت عظیم ایران لازم است شکر نعمتهاى غیر متناهى الهى را در سالروز 15 خرداد به جان و دل به جا آورد و تمام آنچه گذشته و مى گذرد را از عنایات خاصه خداوند متعال بداند که هر چه هست از اوست و به سوى اوست. و رمز پیروزى اسلام بر کفر جهانى را در این قرن که پانزدهم خرداد 42 سرآغاز آن بود، در دوازدهم محرّم حسینى جستجو کند.
بنا به درخواست رئیس سازمان اطلاعات و امنیت کشور در تاریخ 15/ 3/ 42 درخواست قرار بازداشت براى امام خمینى، قرار بازداشت موقت صادر شد.
آقا! من به شما نصیحت مى کنم؛ اى آقاى شاه! اى جناب شاه! من به تو نصیحت مى کنم؛ دست بردار از این کارها. آقا! اغفال دارند مى کنند تو را. من میل ندارم که یک روز اگر بخواهند تو بروى، همه شکر کنند.
عاشوراى حسینى فرا رسید. از مدتها پیش در قم، تهران و دیگر شهرها این خبر منتشر شده بود که شخص امام در عاشورا، سخن خواهند گفت. انعکاس این خبر، دستگاه جاسوسى شاه را به تکاپو واداشت؛ از جمله شایع شد که «دولت به ارتش فرمان آماده باش داده است تا هنگام نطق علما در مدرسۀ فیضیه، آن جا را همانند مسجد گوهرشاد به آتش و خون بکشد»
سال 1357 شمسى، ماههاى نخست خود را پشت سر مى گذاشت و نهضت مردم مسلمان ایران به اوج نزدیک مى شد؛ رهنمودهاى امام خمینى(س) از نجف به صورت نوار و دست نوشته، یکى پس از دیگرى، به ایران مى رسید؛ در تهران، شهرهاى بزرگ و کوچک و حتى روستاها، تظاهرات ادامه داشت.
آیت الله هاشمی رفسنجانی ضمن گرامیداشت سالروز حماسه آزادسازی خرمشهر تاکید کرد: امام راحل به عنوان فرمانده کل قوا بعد از آزاد سازی خرمشهر و تأکید بر ضرورت مجازات صدام متجاوز، به فکر مردم عراق نیز بودند و تأکید داشتند، جنگ باید به گونه ای ادامه یابد که مردم عراق آسیب نبینند.
این خانه محقر و حسینیه مجاور آن برای سال ها کانون جوشش برنامه ها و معارف انقلابی و اسلامی در سطح ملی و بین المللی بود.
حضرت امام خمینی(س) در اردیبهشت ماه سال 1323 کتاب کشف اسرار را تالیف و منتشر کرده و به شبهات کتاب اسرار هزار ساله پاسخ گفتند.
این پیام با موضوع دعوت به قیام برای خدا صادر شده و یکی از تاریخی ترین اسناد مبارزتی امام خمینی(س) به شمار می رود.
اینجانب به اسلام و اولیاى عظیم الشأن آن و به ملت اسلام و خصوص ملت مبارز ایران ضایعه أسف انگیز شهید بزرگوار و متفکر و فیلسوف و فقیه عالی مقام مرحوم آقاى حاج شیخ مرتضى مطهرى- قدس سره- را تسلیت و تبریک عرض مى کنم
تصمیم حضرت امام، به حضور در حوزۀ علمیه و استقامت در حالى اعلام شد که پس از حمله رژیم به مدرسه فیضیه موج گسترده اى از تبلیغات در رسانه هاى گروهى علیه روحانیت و بویژه شخص امام خمینى جریان داشت. شاه به پشتگرمى حمایتهاى آمریکا و دول غربى، با غرور تمام از اصلاحات دم مى زد و نهضت امام را مورد وقیحانه ترین اتهامات قرار مى داد.
کسانى که از حال این ملت رنجدیده در این پنجاه سال آگاهند و به سرنوشت ایران علاقه دارند، از جمیع طبقات، از کارگر تا دهقان، از دانشجویان قدیم تا دانشگاهی ها، از لشکرى تا کشورى باید بدانند به دست آوردن آزادى در برکنار شدن شاه و دودمان او است که دشمن سرسخت ملت و نقطه اصلى بدبختى است
وقتی که حضرت امام نهضت را شروع کرد در نجف دودستگی بود. یک دسته ای متاسفانه با شاه ارتباطاتی داشتند و خرابکاری می کردند. پدر من عامل خوبی برای معرفی امام بود. پدر من علنا می گفت: «امروز ملا حاج آقا روح الله است. حاج آقا روح الله اقلاً صد شاگرد مجتهد دارد.»
مبارک باد بر آن حضرت چنین فداکاران و جانبازان در راه هدف بزرگ و اسلام عزیز، که با شهادت افتخارآمیز خود ملت عظیم الشأن ایران، بویژه روحانیت عالیقدر، را سرفراز مى نمایند
مردم اصفهان و علماء آن اولین شهری بود که هنگام پیروزی انقلاب اسلامی چهار ماه زودتر از سائر شهرستانها اعتصاب عمومی و مبارزه را شروع کردند. اولین شهری بود که از طرف حکومت پهلوی در آن حکومت نظامی و مقررات منع آمد و رفت به مدت یک ماه برقرار شد.
حضرت امام در بخشی از سخنرانى خود در جمع روحانیون طلاب، و ایرانیان مقیم عراق درباره قدرت روحانیت و خدمات سیاسی، علمی و مذهبی علماى شیعه در مسجد شیخ انصاری نجف دلیل مسالمت علما با سلاطین را ترویج تشیع دانستند و از رفتار علمایی چون، شیخ بهایی و علامه مجلسی دفاع کردند
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.