در این نوشتار سعی بر این است که به اهم وقایع و رخدادهای حیات پربرکت حضرت امام خمینی (س) اشاره گردد. ضمنا در ادامه مناسبتهای ملی و مذهبی روز را در سیره و اندیشه امام جستجو می کنیم.
من اعلام می کنم که اگر کسی به من سَبّ بکند فحش بدهد عکس من را پاره کند احدی حق ندارد که به او تعرض بکند. حرام است تعرض کردن به کسی که به من سَب کند، به من فحش بدهد، عکس مرا پاره کند، مرا بزند، هر کاری بکند. احدی حق ندارد در این وقتی که ما گرفتار هستیم در این مصیبت بزرگ، با او مقابله کند تا اینکه به زد و خورد برسد و غائله ایجاد بشود. امروز آرامش ما می خواهیم. غائله نباید ایجاد بشود. باید همه با هم دست به هم بدهید و ایجاد غائله نشود.
شما هیچ غم نداشته باشید که [از] یک پا یا یک دست یا چشم معلول هستید. شما امیدوارم که در این جامعه به واسطۀ قوّت روحی که دارید و به واسطۀ سلامت روح که دارید، در این جامعه سرفراز و سربلند باشید. من انشاءاللّه راجع به خواسته های شما به مقامات مسئول سفارش می کنم
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و برگزاری اولین انتخابات که منجر به تعیین نوع حکومت و تشکیل جمهوری اسلامی در ایران شد، بحث راجع به تعیین قانون اساسی نظام در محافل مختلف گسترش یافت.
سیره واقعی مدرس نکات ارزنده ای را پیش چشم ما می نهد که هرکدام می تواند درسی هدایتگر برای جامعه اسلامی باشد و سند افتخار تشیع و روحانیت شیعه به شمار آید. حضرت امام خمینی(س) علاقه مندان رابه آن ویژگیها توجه داده است؛ ویژگیهایی که ساده زیستی، قناعت و اعراض از مطامع دنیوی بخشی از آنها است.
شیخ ابوعبداللّه محمد بن نعمان (۳۳۶ یا ۳۳۸ ـ ۴۱۳ ه . ق.) ملقب به «مفید» و «ابن معلم» از کبار فقها و متکلمان و محدثان شیعه. در زمان خود ریاست علمی بغداد را به عهده داشت. او مورد عنایت و توجه حضرت ولی عصر (عج) بود و در دو نامه که از آن حضرت به عنوان وی صادر گردیده حضرت او را با تعبیرات «أخ سدید» و "شیخ مفید" و "ولیّ رشید"، و "ولیّ مخلص" و "ناصر حق" و "داعی الی الحق" خطاب فرموده اند.
امام در گفتگو با خبرنگار تلویزیون تایمز در روز ۶ آذر ۵۷ و در پاسخ به پرسش پایانی خبرنگار، به طور فشرده سرفصل برنامه های پس از برقراری حکومت اسلامی را اعلام نمودند.
در میان فرزندان امام کاظم (ع) بعد از امام رضا (ع) کسی در شرافت و فضیلت همسنگ و همتای فاطمه معصومه (س) نمی باشد. در شأن و جلالت و فضیلت او همین بس که امام صادق (ع) درباره این بانوی بزرگوار فرمود: «بانویی از فرزندان من در آنجا دفن خواهد شد که فاطمه دختر موسی نام دارد و با شفاعت وی همه شیعیان وارد بهشت می شوند.»
من از خدای تعالی توفیق شما را می خواهم و امید دارم که شما جوانها یک روزی به ایران برگردید، پیروز و سلامت، که ذخایر شما از خود شما باشد و حکومت به دست خود ما باشد. ما امیدواریم که این سلسله بزودی منقطع بشود و دست جنایتکارِ اجانب از ذخایر ما قطع بشود و شما آقایان با سلامت و سعادت، مقدرات مملکت خودتان را خودتان دست بگیرید.
تمام تلاش ها و همۀ زدوبندهای سیاسی پشت پرده، فقط برای حفظ شاه و به قصد تأمین منافع آمریکا و ابرقدرتها صورت می گرفت. رهبر انقلاب بخشی از صحبت خود را در این سخنرانی به همین مطلب اختصاص داده می فرمایند: «با هر زبانی که بتوانند تبلیغ می کنند که این را نگهش دارند و نگه داشتن هم برای این است که یک دستۀ داخلی می خواهند از قِبَل او بخورند. یک دسته ـ بیشترش هم خارجیها ـ می خواهند به توسط او منافع مملکت ما را ببرند و غارت کنند ما را.
امروز رژیم شاه، حکومت جائرانه بر ملت مستضعف می کند و بر خلاف شرع اسلام و خواست ملت- که در سراسر ایران علیه او قیام نموده اند- مقام حکومت را اشغال نموده و مصالح عالیه مسلمین و احکام اسلام را به نفع سلطه شیطانی خود و اربابان مفتخوارش به نابودی کشیده است. بر عموم ملتِ بپاخاسته است که با تمام قدرت مخالفت خود را با شاه، گسترش و ادامه دهند، و او را از سلطه خطرناکش به زیر کشند.
در انقلاب اسلامی، ریشه و تنه و شاخه ها و برگها فارغ از کوچک و بزرگی همه، دست اندرکار خلق یک نتیجه بودند و آن چیزی جز به ثمر نشاندن درخت انقلاب نبود. در چنین حالی داستان همراهی هر یک از اجزا با کل، خواندنی و شنیدنی است؛ داستانهایی که هر کدام رنگ، بو و طعم خاص خود را داراست. سرگذشت مرضیه حدیدچی مشهور به دباغ نیز به مثابه برگ یا شاخه ای از درخت انقلاب اسلامی، جداً خواندنی و شنیدنی است؛ چرا که او از معدود زنانی به شمار می رود که بر سر آرمان خویش از همه چیز گذشت و بی واهمه تمام رنجهای این راه پر خطر را بر خود هموار کرد.
میزان توجه رهبر کبیر انقلاب اسلامی به حفظ حرمت زنان را می توان در پیامی که به آقای موسوی خوئینی ها ارسال می دارند، به خوبی مشاهده کرد. حضرت امام خمینی(س) روز 26 آبان 58 طی پیامی به آقای سید محمد موسوی خوئینی ها و دانشجویان مسلمان پیرو خط امام دستور آزادی گروگان های زن و سیاهپوست و تحویل آنها به وزارت خارجه را صادر فرمودند.
امام خمینی در جمع اعضای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی روز ۲۴ آبان ۱۳۶۰ فرمودند: از آنجا که تبلیغات اساس کار است و موجب تشتت و یا انسجام یک ملت است، شما هماهنگی و اتحادتان را حفظ کنید. و تنها در حفظ اتحاد و هماهنگی است که پیروز می شویم، و الّا شکست خواهیم خورد و دوباره تحت سلطه قدرتی دیگر قرار خواهیم گرفت.
اینجانب در پیشگاه مقدس حق شهادت می دهم که از اول انقلاب تاکنون و از پیش از انقلاب در زمانی که وارد این نحو مسائل سیاسی شده است از او رفتار یا گفتاری که بر خلاف مسیر انقلاب اسلامی ایران باشد، ندیده ام.
22 آبان ماه مصادف با سالروز ارتحال مرحوم آیت الله پسندیده (ره) برادر بزرگ حضرت امام خمینی است که در چنین روزی در سال 1375 به رحمت ایزدی پیوستند.
از ابتکارات هوشمندانۀ امام خمینی (س)، اعلام این مطلب بود که تنها زمانی رهبران احزاب سیاسی را به حضور می پذیرند که از مواضع خدشه ناپذیر ملت یعنی «سرنگونی نظام سلطنتی، محکومیت هرگونه طرح سازشکارانه و استقرار نظام اسلامی» حمایت کنند.
کلیه حقوق برای موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) محفوظ است.