نفقه زوجه صغیره
نکاح صغار از دیدگاه امام خمینی (س)
امام خمینی (س) در کتاب تحریرالوسیله دراین باره می فرماید: پدر و جد پدری (یعنی پدرِ پدر و بالاتر) بر صغیر و صغیره و دیوانه ای که جنونش به بلوغ اتصال دارد، و همچنین علی الظاهر بر دیوانه ای که دیوانگی او از بلوغ فاصله دارد، ولایت دارند. و مادر و جد مادری و لو از طرف مادرِ پدر به اینکه مثلاً پدرِ مادرِ پدر باشد؛ و برادر و عمو و دایی و فرزندان آنان، بر آن ها ولایت ندارند. (۱)
وجوب نفقه زوجه صغیره
امام خمینی (س) در این خصوص و برخلاف نظر این گروه از فقها، قائل به تفصیل است. ایشان در تحریرالوسیله می نویسند: «الظاهر أنّه لا نفقة للزوجة الصغیرة الغیر القابلة للاستمتاع منها علی زوجها، خصوصاً إذا کان صغیراً غیر قابل للتمتّع و التلذّذ، ... نعم لو کانت الزوجة مراهقة و کان الزوج مراهقاً أو کبیراً، ... لم یبعد استحقاق الزوجة للنفقة مع تمکینها له من نفسها علی ما یمکنه من التلذّذ و الاستمتاع منها.» (۲)
یعنی: ظاهراً زوجه صغیره ای که قابل استمتاع شوهرش از او نیست، نفقه بر عهده ی شوهرش ندارد، خصوصاً اگر به اندازه ای کوچک باشد که قابل تمتع و تلذذ نباشد. البته اگر زوجه نزدیک بلوغ باشد و زوج هم نزدیک بلوغ یا کبیر باشد ... بعید نیست که زن مستحق نفقه باشد، البته با تمکین خودش به او به هر چه که او می تواند تلذذ و تمتع ببرد.
وجوب پرداخت نفقه توسط زوج صغیر
امام خمینی (س) همانند فرع پیشین معتقد به تفصیل بوده و می فرمایند:
«و کذا للزوجة الکبیرة إذا کان زوجها صغیراً غیر قابل لأن یستمتع منها. نعم لو ... کان الزوج مراهقاً و کانت الزوجة کبیرة لم یبعد استحقاق الزوجة للنفقة مع تمکینها له من نفسها علی ما یمکنه من التلذّذ و الاستمتاع منها.» (۳)
پس نفقه ی زن بزرگ که شوهری کوچک دارد و نمی تواند از او تمتع ببرد بر عهده شوهر نیست. البته اگر... زوج نزدیک بلوغ و زوجه کبیره باشد بعید نیست که زوجه مستحق نفقه باشد، البته با تمکین خودش به او به هر چه که او می تواند تلذذ و تمتع ببرد.
(۱) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۲۷۳، کتاب النکاح، فصل فی اولیاء العقد، مسألة ۱.
(۲) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۳۷، کتاب النکاح، فصل: فی النفقات، مسألة ۴.
(۳) موسوعة الإمام الخمینی، ج ۲۳، تحریرالوسیلة، ج ۲، ص: ۳۳۷، کتاب النکاح، فصل: فی النفقات، مسألة ۴.
.
انتهای پیام /*