قصد قربت در خمس
[سؤال 3840] 1898
بسمه تعالی
1. آیا در خمس قصد قربت معتبر است یا خیر؟
بسمه تعالی، معتبر است.
2. اگر کسی می داند که زید خمس بدهکار است و از مال زید بدون اطلاع او برداشت و بابت خمس به حاکم شرع داد و حاکم هم اطلاع نداشت که این عمل فضولی است آیا ذمه زید بری می شود یا خیر و آیا فرق است بین این که زید بعد از اطلاع این عمل را امضا کند و بین این که بگوید راضی نبوده و نیستم یا خیر؟
بسمه تعالی، کفایت نمی کند و فرقی بین دو صورت ذکر شده نیست، بلی اگر عین مال موجود باشد صاحب مال می تواند فعلاً بابت خمس حساب کند.
3. در ذکر رکوع و سجود که مستحب است به وتر ختم شود اگر دو تسبیحه کبرا بگویند و یک تسبیحه صغرا عمل به این مستحب شده یا این که هر کدام از دو تسبیحه اگر به وتر ختم شود به مستحب عمل شده.
بسمه تعالی، بعید نیست عمل شده باشد.
[سؤال 3841] ----> 2215
2. در سؤال فوق، در خمس اول قصد قربت لازم است یا خیر؟
بسمه تعالی، در خمس قصد قربت معتبر است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 4صفحه 3 [سؤال 3842] 1899
بسمه تعالی
اشخاصی که برای وجوهات خود چک می دهند، در موقع دادن چک اگر قصد قربت و نیت کنند کافی است یا این که هر وقت چک نقد شد خودش نیت کند یا وکیل بگیرد که آن وقت نیت کند و همچنین مُهر نان که به فقرا داده می شود بابت کفاره که نان بگیرند این مُهر حکم پول را دارد که باید فقیر موثق باشد تا او را وکیل کنند نان بخرد یا این که حکم خود نان را دارد که به دادن مهر اگر نیت و قصد قربت کردند کافی باشد، به هر حال طریق صحیح که باید عمل شود هم راجع به چک و هم مُهر بیان فرمایید.
بسمه تعالی، در چک قصد قربت در وقت دادن چک کافی است و در مهر حکم پول را دارد که باید طرف را وکیل کند و قصد قربت را هم وکیل داشته باشد احتیاطاً و در هر صورت خود شخص باید در وقت دادن مهر قصد قربت کند.
[سؤال 3843] ----> 1890
24. آیا در خمس هم مانند زکات قصد قربت معتبر است یا نه؟
بسمه تعالی، باید با قصد قربت باشد.
[سؤال 3844] ----> 2384
3. فرق بین خمس و زکات را بفرمایید چیست؟
بسمه تعالی، در رساله مذکور است.
استفتائات امام خمینی (س)ج. 4صفحه 4