منادی حقوق مشروع ملت ها
(مصاحبه با دکتر محمد کوجا، معاون استاندار صلاح الدین عراق)
حضور: ضمن تشکر بفرمایید زمانی که میان ایران و عراق جنگ بود، آیا هرگز فکر می کردید روزی برسد که به ایران بیایید و در مراسم ارتحال رهبری شرکت کنید که در آن برهه در مقابل صدام ایستاده بود.
آقای دکتر محمد کوجا: بدون شک بین مردم و دولت تفاوت وجود دارد و ضرورت ندارد که وقتی میان دولت ها اختلاف وجود دارد میان مردم کشورها هم این اختلاف وجود داشته باشد. در آن زمان بیشتر مردم عراق طرفدار جمهوری اسلامی ایران بودند چرا که خودشان نیز در آن روزها با مردم ایران همدرد بودند. ایران تحت ظلم شاه بود و عراق تحت ظلم صدام حسین، از این رو ما امروز در این جا حضور یافته ایم نه به آن معنا که در گذشته طرفدار صدام حسین بوده ایم، بلکه در اینجا نماینده ملت عراق هستیم چراکه روابط خوب تاریخی میان دو ملت عراق و ایران وجود دارد. من افتخار می کنم که امروز به عنوان یک مسئول عراقی به ایران آمده ام چراکه ایران نقش مهمی در حمایت از عراق به ویژه در رویارویی با داعش دارد.
حضور: ذهنیت مردم عراق در مورد امام خمینی در زمان جنگ چگونه بوده است و در حال حاضر این ذهنیت چقدر تغییر کرده است؟
کوجا: همانطور که می دانید ملت عراق به قومیت ها و فرقه های مختلفی تقسیم می شوند. ولی بیشتر مردم در آن زمان طرفدار ملت ایران و طرز فکر امام خمینی (رض) بودند. بیشتر مردم عراق تحت تاثیر تفکر امام خمینی قرار گرفته با افکار ایشان موافق بودند، اما نسبت دیگری از مردم که بیشتر برادران اهل سنت و کرد بودند، دارای طرز تفکر متفاوتی بوده و اگر بخواهیم
صریح باشیم باید بگوییم که طرز تفکری نزدیک به طرز تفکر سلفی ها و عقاید افراطی وهابی داشته و ایران را کشوری می دانستند که در تلاش برای ایجاد تفرقه در عراق است.
حضور: تحلیل شما از اتفاقات جاری در عراق و دیگر کشورهای اسلامی چیست؟ به نظر شما علت شکل گیری گروه های تکفیری چه می تواند باشد؟
کوجا: همان طور که بسیاری از اندیشمندان نیز بیان می کنند ما بر این باوریم که داعش ساخته دست امریکا است و متاسفانه بعضی از نادانان و گمراهان به سمت بادهایی که از سوی عربستان سعودی می وزد رفته و به داعش در عراق پیوستند، اما ما همچنین به این آیه باور داریم که "عسی ان تکرهوا شیئاً و هو خیراً لکم"، بدین معنا که شکل گیری گروه های گمراه و نادان داخل عراق مثل القاعده و پیشروی غیر طبیعی آن داخل عراق با کمک برخی از کشورهای عربی که زمینه مناسب برای انجام فعالیت های تروریستی را برای آنان مهیا کرده اند، این امکان را به ملت عراق داد که تشکیل نیرویی را بدهند که قبل از شکل گیری و بروز داعش امکان و اجازه شکل گیری آن وجود نداشته و ملت عراق توانست نیرو و توان واقعی خود را در قالب این سازمان ها به رخ جهانیان بکشد، این سازمان ها مانند سازمان بسیج مردمی در واقع سندیت خود را از جمهوری اسلامی ایران و از حکومت جمهوری اسلامی ایران گرفته است.
در واقع، داعش باعث شد تا ملت عراق روی پای خود بایستد و همگی برای رویارویی با این پدیده باهم متحد شوند به طوری که امروز به نیروی بزرگی در عراق تبدیل شده ایم که اگر داعش به وجود نمی آمد این نیرو هرگز به وجود نمی آمد.
داعش در ابتدا بر قسمت های زیادی از سرزمین عراق تسلط یافته بود که با عکس العمل ملت عراق روبه رو شد. این عکس العمل ها با همکاری حکومت جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت به طوری که هردو با هم به رویارویی با این خطر که سوغات جزیره عرب و در رأس آن عربستان سعودی بود، برخاستیم و من امروز می توانم بگویم که ما عـراق را نجات دادیـم و تـنها
مساحت های کمی از این کشور در دست داعـش است و در آینده نـزدیک آن ها را قـلع و قـمع کرده و عراق را از دست آنان نجات خواهیم داد.
حضور: ایران همواره نگران کشورهای همسایه به ویژه عراق و سوریه بوده است، وظیفه دیگر کشورهای منطقه در این خصوص چیست؟
کوجا: این پاسخ نیاز به فکر کردن دارد، چراکه کشورهای عربی به گروه های مختلفی تقسیم می شوند. برخی از این کشورهای عربی حامی داعش هستند و برخی دیگر ضد داعش هستند. کشورهایی که حامی داعش هستند همواره مخالف رهایی ملت های مظلوم از چنگال حکومت های دیکتاتوری بوده و هنگامی که امام خمینی(رض) سخن از صدور انقلاب اسلامی
به دیگر کشورها زد، این دولت ها ترسیدند و گمان کردند که روزی خواهد رسید که ایران بر آنها حکومت خواهد کرد و این موضوع به نفع آنان نبود، اما در خصوص برخی کشورهای دیگر از جمله عراق، سوریه، لبنان، بحرین، یمن و کویت، این کشورها می دیدند که جمهوری اسلامی تنها راه نجات آنان از حکومت های دیکتاتوری است چراکه جمهوری اسلامی منادی حقوق مشروع برای ملت ها بوده و به ملت های مظلوم کمک می کند.
از این رو جمهوری اسلامی نقشی ریشه ای در منطقه دارد که طرز فکر صحیح اسلامی را به ملت ها یادآور می شود و مردم را دعوت به استقلال، آزادی، آزادی بیان و دستیابی به حقوق مشروع خود می کند.
حضور: امریکا چه نقش و تاثیری بر فرهنگ، آداب و رسوم، شرایط اقتصادی و سیاسی عراق داشته است؟
کوجا: آمریکا در عراق نقش و تاثیر آشکاری داشته است، همانگونه که از راه اندازی جنگ میان ایران و عراق غرض داشت، وآن دستیابی به اهداف اقتصادی وایجاد پایگاهی در منطقه برای تسلط بر منابع نفت و انرژی بوده، بعد از همراه کردن کشورهایی مانند عربستان سعودی وکویت با خود، نوبت آن رسید که دست خود را روی عراق بگذارد و در حال حاضر درحال تعیین سیاست هایی برای عراق است به نحوی که با سیاست های آمریکا همگام باشد.
همه ما به یاد داریم که هنگامی که داعش وارد عراق شد، آمریکا اعلام کرد که داعش تنها سه سال در عراق خواهد بود و با نزدیک شدن به انتخابات امریکا در پایان این سال داعش از بین خواهد رفت، به طوری که مانند یک برگ برنده برای اوباما در انتخابات باشد، اما درحال حاضر شاهد آن هستیم که جریان هایی در داخل عراق علیه سیاست های امریکا اقدام می کنند و جریان هایی هم هستند که سیاست های خود را با سیاست های آمریکا تنظیم می کنند. در نهایت باید بگویم همـان گونه کـه آمـریـکا کمـک هـای زیادی به داعـش کرد، در بعـضی مواقـع نیـز
کمک های زیادی به حکومت عراق کرده است اما آنان داعش را حمایت کردند تا نیـرویـی در داخل عراق برای فشار آوردن بر حکومت عراق داشته باشند تا در مواقعی که عراق از برخی سیاست های امریکا سرباز زند، از طریق داعش بر آن فشار وارد کنند.
حضور: به عنوان آخرین سوال، تحلیل شما از جنگ عربستان علیه یمن چیست؟
کوجا: بدون شک یکی از دلایل اصلی تشکیل نیروی عربی در دوره اخیر به فرماندهی عربستان سعودی ترس این کشور از بیداری کشورهای منطقه و دستیابی به تجربه ای مانند تجربه ایران است.
این کشور ترس دارد که سلطنت خود و جایگاهش را از دست بدهد چراکه هرگونه تغییر در منطقه در تضاد با منافع این کشور است، از این رو حاضر است به هر قیمتی که شده حتی به قیمت همکاری با اسرائیل علیه حرکت های بیداری به وجود آمده در کشورهای عربی برخیزد و به طور مثال نیروهای خود را به بحرین بفرستد یا با کمک کشورهای بزرگ مانند آمریکا ملت یمن را با جنگنده های خود قلع و قمع کند تا کشورها، بیچاره باقی بمانند و همان گونه ای باشند که عربستان سعودی می خواهد.
از این رو عربستان تاثیر بسیار زیادی در یمن داشته به نحوی که اگر عربستان نبود سیاست های جاری در یمن به شکل دیگری بود و این درگیری های داخلی میان ملت یمن هم وجود نداشت.