راه آزادگی
(مصاحبه با آقای انطوان حرب، مدیر یونسکو و امور فرهنگی در بیروت)
حضور: در ابتدا بفرمایید چندمین بار است که به ایران می آیید و مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی را چگونه دیدید؟
آقای انطوان حرب: بسیار متشکرم. در ابتدا آنچه می توانم بگویم اینکه مردم ایران بسیار مهمان نواز و مهربان هستند. سالگرد ارتحال امام خمینی(قدس سره) با اینکه بسیار غم انگیز و ناراحت کننده است ولی همه ما را به سوی درک تأثیر مثبت و اعجاز این رهبر بزرگوار رهنمون می سازد، کسی که افکار و رفتارش نه تنها برای ملت خود بلکه برای تمام ملت های منطقه اثر گذار بود، امامی که راه آزادگی را به همگان نشان دادند. ایشان تجریه جدیدی را بدست آوردند که بسیاری از اندیشه مندان و پژوهشگران به بررسی و تحقیق در باره آن پرداختند.
ضمناً این دومین بار است که به ایران می آیم. بنده با دوستان ایرانی خود در سفارت ایران آشنایی و رفت و آمد دارم و به دعوت آنان در این مراسم شرکت کرده ام. خود ما نیز مراسمی برای سالگرد رحلت امام (سلام الله علیه) در لبنان برگزار می کنیم که شخصیت های روحانی و سیاسی لبنان در آنجا گرد هم می آیند.
حضور: نظر شما در باره تحرکات رژیم صهیونیستی علیه ایران اسلامی چیست؟
انطوان حرب: زمانی که انقلاب اسلامی به وقوع پیوست بنده جوان بودم و پیروزی ملت مظلوم ایران را در برابر طاغوتیان شاهد بودم. این انقلاب راهی بود به عدالت و همنوع دوستی. البته انقلاب با مشکلات زیادی روبرو بود از جمله، محاصره اقتصادی، جنگ تحمیلی. با این همه سیاست های ایران در برابر رژیم صهیونیستی قابل توجه بود و هست. رژیم صهیونیستی که دارای انرژی و بمب های هسته ای فراوان است و از آن برای تهدید و مقابله با ملت های مسلمان و تضعیف آنها استفاده می کند با داشتن انرژی هسته ای ایران که برای رشد اقتصادی فرزندان ایران لازم است مخالفت می ورزد.
حضور: موقعیت لبنان و خصوصاً حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی چگونه است و جمهوری اسلامی ایران چه جایگاهی در این موقعیت دارد؟
انطوان حرب: مردم ما از دوران کودکی این اندیشه در ذهنشان شکل گرفته است که باید در مقابل ظلم و ستم ایستادگی کنند بویژه در برابر رژیم اسرائیلی، رژیمی که سعی در اثبات شکست ناپذیری خود دارد. گروههای مقاومت که حزب الله آنها را رهبری می کند، مردمانی هستند با اراده قوی برای به پیروزی رساندن حق که در این راه، تمامی آزادی خواهان جهان و در رأس آنها جمهوری اسلامی ایران یاور آنها هستند.
حضور: رژیم صهیونیستی چنین وانمود می کند که نماینده همه یهودیان عالم است، حال آنکه یهودیان بسیاری با سیاستهای این رژیم مخالفند. نظر شما چیست؟
انطوان حرب: همه یهودیان مانند یکدیگر نیستند. ما میان متدینین یهود با سیاستمداران صهیونیست تفاوت قایلیم. تمامی مردم – حتی یهودیان- باید در مقابل ظلم اسرائیل که وجهه زشتی از خود نمایان ساخته بایستند. ولی این زشتی و زشت خویی مربوط به سیاست اسرائیل است و این ساخت در باره همه یهودیان صدق نمی کند. اسرائیل در لبنان وارد هر خانه ای شده، شهیدی به شهدای لبنان اضافه شده است و وارد هر منطقه ای از لبنان شده، فتنه ای در آن منطقه برجا گذاشته است. این رژیم سیاست تفرقه را پیش گرفته است. ما از هم جنسان خود متنفر نیستیم؛ ما از سیاست اسرائیل متنفریم. ما از سیاستهای اسرائیل متنفریم که بسیار ظالمانه است. انسان نیاید احترام به همنوع خود را فراموش کند ولی اسرائیل یعنی تجاوز، اسرائیل یعنی نژاد پرستی.
حضور: امام خمینی، نظام اشغالگر قدس را همانند غده سرطانی می دانست. آینده مقاومت لبنان را در برابر این رژیم چگونه می بینید؟
انطوان حرب: بوجود آمدن اسرائیل به شکل طبیعی و عـادی نبود ولی یهـودیان در آنجا زنـدگی می کردند، مانند ایران که یهودیان زیادی در اینجا زندگی می کنند و جزو جامعه ایرانی محسوب
می شوند. ولی اسرائیل بذر تفرقه ای است که استعمار آن را پاشیده و ما باید در برابر این تفرقه و مشکل خارجی که مانند وباست مقاومت کنیم. در این راه، مقاومت لبنان با پشتیبانی و حمایت آزادگان جهان می تواند به پیروزی برسد.
حضور: به نظر شما مهمترین مشکل در راه اتحاد مسلمانان جهان چیست و چاره کار چیست؟
انطوان حرب: مهمترین مشکل جامعه اسلامی مربوط به اختلافات اعتقادی است که سبب می شود هر مسلمانی رسالت خود را فراموش کند. دعوت به وحدت و حق، رسالت هر مسلمانی است. مسئولیت اصلی این رسالت بر ذمه روشنفکران مسلمان است که باید فرهنگ جدید را در جامعه اسلامی انتشار دهند که بر پایه اعتماد به نفس و اعتقاد حقیقی به ایمان خویش است. برای رسیدن به این فرهنگ جدید باید آزاد اندیشی و همفکری و پذیرفتن آراء دیگران در داخل جامعه اسلامی و برقراری ارتباط صحیح با خارج از جامعه اسلامی وجود داشته باشد.
حضور: در باره وضعیت نهضتها یا انقلابهای اخیر منطقه خاورمیانه - که ظاهرا دچار نوعی رکود و سکون شده است- چه نظری دارید. خصوصاً در باره وضعیت سوریه نظر شما چیست؟
انطوان حرب: انقلاب کشورهای عربی تعبیر حقیقی انقلاب و اراده عرب است و میل واقعی او برای رسیدن به آزادگی. اما نیروهای شرّ سعی در سرکوب و حذف این ملتها دارند و تلاش این نیروها برای منحرف کردن انقلابها از مجرای طبیعی اش است. اما ملتهای عربی در مقابل این نیروها مقاومت می کنند. به نظر من جهان یک کل واحد است و تأثیر اتفاقاتی که در یک نقطه از
جهان روی می دهد بر تمامی عالم مشاهده می شود و این مسئله که کشورهای مختلف در مسایل یکدیگر دخالت نکنند ناممکن است. امروزه روابط میان دولتها تفاوت زیادی با گذشته دارد. مثلاً آمریکا می خواهد سوریه به غرب نزدیکتر شود و این دولت را به دموکراسی دعوت می کند. این دعوت به دموکراسی چیزی نیست جز غربی ساختن آنها. مردمان سوریه سعی در دعوت به اصلاحات دارند. اگر فتنه گران دست از توطئه چینی بردارند اصلاحات استمرار خواهد داشت. سوریه نقش منطقه ای متفاوتی را بازی می کند که به همین دلیل مورد هجمه قرار گرفته است.
تفاوت زیادی میان معترضان بر نظام سوریه و سیاستمداران با تفکر غربی و سوری های حقیقی که خواستار سوریه ای والامرتبه هستند وجود دارد.
حضور: با چنین وضعیتی آیا می توان امیدوار بود که زندگی صلح جویانه و مسالمت آمیزی میان کشورها - خصوصاً میان کشورهای قدرتمند و کشورهای ضعیف- بوجود آید؟
انطوان حرب: بسیار خوب است اگر انسانها بتوانند به صورت مسالمت آمیز با یکدیگر زندگی کنند. ولی تا مصالح و منافع ملتها با هم تطبیق نداشته باشد صلح و آرامش بوجود نخواهد آمد. دعوت به صلح دعوتی همیشگی است و کسانی که پرچم صلح را حمل می کنند نیروهای پیروز آینده اند. تجارب انقلاب ها بویژه انقلاب اسلامی ایران نشان دهنده همین مسئله است.
حضور: به عنوان آخرین پرسش چنانچه در باره امام خمینی و مراسم ارتحال ایشان مطلب دیگری دارید به صورت فشرده بیان بفرمایید.
انطوان حرب: امام خمینی بارزترین شخصیت تاریخی معاصر هستند که تأثیر زیادی بر ملت های منطقه داشتند و دارای شخصیت جذابی بودند که بسیاری را شگفت زده کرد و سبب شد که احترام زیادی برای ایشان قایل شوند. تأثیر امام تا جایی بود که حتی بعد از ارتحال ایشان، روح این عزیز در میان جامعه حس می شود. آثار افکارشان بر سطح جهانی مشاهده می شد و می شود.
ضمناً از شما سپاسگزارم و برای ایرانیان عزیزی که به واسطه این مراسم موجبات دیدار مهمانان را با یکدیگر فراهم کردند احترام زیادی قایل هستم. این همفکری ها و گفتگوها سبب شکوفایی ذهن ها می شود و اندیشه های صحیح را میان مردم رواج می دهد.